A tetovált lány (Millenium 1.) (2009) 232

The Girl with the Dragon Tattoo · Män som hatar kvinnor
152' · német, svéd, dán, norvég · dráma, thriller, krimi, rejtély 18 !

Negyven esztendővel ezelőtt, egy családi összejövetel alkalmával titokzatos körülmények között eltűnt Harriet Vanger. A lány testét sohasem találták meg. A nagybátyja, Henrik meg van győződve arról, hogy Harrietet meggyilkolták, és a tettest a Vanger-klán tagjai között kell keresni. Megbízza a… [tovább]

svéd · angol

Képek 7

Szereposztás

Michael NyqvistMikael Blomkvist
Noomi RapaceLisbeth Salander
Lena EndreErika Berger
Sven-Bertil TaubeHenrik Vanger
Peter HaberMartin Vanger
Peter AnderssonNils Bjurman
Tomas KöhlerPlague
Annika HallinAnnika Giannini
Ewa FrölingHarriet Vanger
Gunnel LindblomIsabella Vanger

További szereplők

Kedvencelte 42

Várólistára tette 157


Kiemelt értékelések

Charityy 

Elég jó adaptáció lett, nekem tetszett a film és szerencsére nem volt olyan elvont mint gondoltam. Lisbethnek nagyon jó színészt választottak. Voltak benne elég nyomasztó pillanatok, amiknél összeszorult a torkom, de sikerült túltennem magam rajta.

Tiko

A könyvet nagyon szerettem és mindig félek a könyvadaptációktól, de ebbe bele mertem vágni :)

Reménykedésre adott okot, hogy egy svéd irodalmi művet svéd színészek visznek vászonra, illetve hogy a könyvben vézna és fiús Lisbeth-et egy valóban vékony és fiús színésznő alakítja. Volt pár változtatás persze az eredeti műhöz képest, de ezek nem vettek el a történetből, végig pörgős és izgalmas volt a film.

A befejezés nekem kicsit gyorsan jött el ahhoz képest, hogy milyen lassan csordogál amúgy a cselekmény a film többi részében. Amit egyedül sajnáltam, hogy nem mutatták be kicsit jobban a Millenium belső működését, ez nagyon tetszett a könyvben is, hogy bele lehet látni a tényfeltáró újságírásnak ebbe a belső világába. Azt hiszem, hogy a hollywoodi verziót ki is hagyom majd, ez után csak csalódás lehet.

desertangelable 

Nagyon régi adósságom már ez a film. Pusztán csak azért húztam ideáig, mert elsősorban a könyvet szerettem volna elolvasni, amiről végül sikerült lebeszélnem magam figyelembe véve a gyatra fordítást. Nagyon kellemes meglepetés volt ez nekem, azt hittem, hogy sokkal elvontabb valami lesz, ehhez képest egy nagyon frankón felépített krimit kaptam. Na nem mondom, hogy egy-két rész nem zaklatott fel annyira, hogy kikapcsoljam, de szerencsére volt, ami kompenzálja, így maradtam. Kíváncsian várom a folytatást.

Banditaa 

A könyvet olvastam, de nem bírtam szeretni. Filmben sokkal jobban tetszett, a színészek is teljesen eltaláltak voltak, Noomi Rapace különösen fantasztikus volt. A filmnek hála, megjött a kedvem a folytatáshoz, ha nem is könyvben, de filmben mindenképp.

KyKy

Nos, ez egy érdekes film volt. Nem tudom, mire számítottam, sokat hallottam már erről a sztoriról, hogy könyvben is fenomenális, de így a film megnézése után nem érzek késztetést, hogy elolvassam, holott végül is nagyjából tetszett a film. Még jó, hogy ezt a verziót néztem különben, miután láttam, hogy sokan szidják az újat, mert nekem ezzel a szereposztással tökéletes volt, hihetőbb.
A címet mondjuk nem értem, biztos nem ezt adtam volna ennek a történetnek – mert pont ez tartott vissza eddig is a megnézésétől –, de ettől még egy izgalmas, jól levezett krimi ez, még kedvenc jelenetem is van, mégpedig, amikor elintézi a gyámját… Találó megoldás, megérdemelte. :D
Egyszer mindenképp érdemes megnézni.

4 hozzászólás
Sister 

Előbb láttam az amerikai változatot, mint a svédet, így Daniel Craig után kissé kiábrándító volt az igazi svéd Mikaelt látni, de ez legyen a legnagyobb bajom a filmmel. :) Majdnem teljes mértékben könyvhű, egy-két jelenetet változtattak csak meg, úgyhogy erre nem lehet panasz. Nyomasztó és sötét a hangulata, látszik a skandináv borongósság. Bár alapvetően nem ez a kép jellemző a svédekre, így ez csalóka, de a könyvbeli hangulatot tökéletesen hozta. Noomi Rapace tökéletes Lisbeth, ahogy a többi színész is mesterien hozta a szerepet. Kisujjból. :) A zene pluszban rátett a sejtelmességre, illetve maga a hossz is tükrözte a történet grandiózusságát. Nem bírnám újra nézni, ahhoz nekem túl erős a vizuális látvány, de mindenképp folytatjuk a trilógiát. Ha választani kell, ez a könyvhűbb változat, de az amerikai se rossz, inkább csak más. :) A vége viszont kissé érdekesen zárult, az amerikainál jobb befejezést kapott.

2 hozzászólás
Blissenobiarella 

Kiváló adaptációnak tartom a kisebb változtatásokkal együtt is. Remekül hozza a könyv hangulatát. Ha választani kell, sokkal inkább ezt ajánlom az amerikai verzióval szemben.

Belle_Maundrell

Azt hiszem, ez egy életreszóló élmény volt. Mindegy, hányszor nézem meg, mindig ugyanolyan fantasztikus, izgalmas és megrázó. Méltó adaptációja a könyvnek, én mondjuk előbb láttam, mint olvastam, de újranézve is teljesen elégedett voltam és semmi nem hiányzott. Sőt, még jó, hogy a macskát kihagyták.
Noomi Rapace tökéletes Lisbeth, Blomkvistot nem ilyenre képzeltem, de az alakításával semmi bajom, a hangulat is csillagos ötös. Botrány, hogy vannak, akiknek a Tetovált lány nem ezt jelenti, hanem a szutyok amerikai változatot.

Syssy922 

Ez egy durván jó film.
Bár már másfél éve olvastam a könyve(ke)t, de szinte mindenre emlékeztem, ami volt a filmben. Arra már nem emlékszem, hogy a film hagyott-e ki dolgokat, de mindenképp megvagyok azzal elégedve, amit láttam. spoiler

Zakuro 

Nem akartam megnézni, de egyik órámra a kötelezően feladott filmek közt szerepel, szóval szükség törvényt bont – de nem bántam meg.
Ugyan voltak ilyen-olyan változtatások, de ezek javarészt apróságok voltak (és régen is olvastam a könyvet, nem emlékszem már mindenre tűpontosan – sajnos, nekem nincs fotografikus memóriám..). A hollywoodi szépségek után meg egyenesen üdítő volt olyan színészeket látni, akik nem tökéletesek, van szépséghibájuk; hús-vér emberek, és ez gyönyör a szemnek – számomra legalábbis.
Lisbeth Salander egyébként egyike a kedvenc női karaktereimnek, és jórészt azért sem akartam megnézni a filmet, mert nekem van egy elképzelt képem róla, és Noomi Rapace nem ilyen – ennek ellenére jól játszott, élvezetes a játéka spoiler.
Amúgy érdekes volt, hogy spoiler.
Mindent összevetve, szerintem korrekt adaptáció.


Folytatása

Összehasonlítás

Millenium


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján