A tehetséges Mr. Ripley (1999) 159

The Talented Mr. Ripley
139' · amerikai · dráma, thriller, krimi 16

1 díj · 26 jelölés

Milyen messzire mennél, hogy valaki más lehess? Az 1950-es években játszódik a Patricia Highsmith kiváló regényéből készült film. Tom (Matt Damon) pénztelen New York-i fiatalember, alkalmi munkákból él. Meghívják egy kerti mulatságra zongorázni, ezért kölcsön kér egy alkalomhoz illő ruhát. A… [tovább]

angol · angol

Képek 14

Szereposztás

Matt DamonTom Ripley
Jude LawDickie Greenleaf
Gwyneth PaltrowMarge Sherwood
Cate BlanchettMeredith Logue
Philip Seymour HoffmanFreddie Miles
Jack DavenportPeter Smith-Kingsley
James RebhornHerbert Greenleaf
Sergio RubiniRoverini felügyelő
Philip Baker HallAlvin MacCarron

Kedvencelte 28

Várólistára tette 154


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth 

Miután pár hete megnéztem életem egyik legjobb filmjét, a Ragyogó napfényt, véletlenül sikerült rávetődnöm a közismertebb interpretációjára, Anthony Minghella mozijára is, amivel Matt Damon végképp befutott az amerikai filmes életbe, rögtön a Ryan közlegény megmentése és a Good Will Hunting után. A mozi sztárparádét, és az eredeti regényhez valamivel hűségesebb megvalósítást ígért, a magam részéről csak a fiatal Damonnal szembeni unszimpátiámat kellett leküzdenem – ami meg nem is volt annyira nehéz.

Minghella filmje eleve hátrányból indul a Ragyogó napfényhez képest: mivel a cselekményt nem akarja – és nem is tudná! – kimozdítani az ötvenes évekből, muszáj olyan környezetet felépítenie a forgatáshoz, ami hitelesen mutatja meg a negyven évvel korábbi Olaszországot. Delonéknak 1960-ban ugye nem kellett ilyesmivel bajlódniuk, sokszor úgy is fest a filmjük, mintha a stáb csak kiugrott volna a szállodájuk melletti piacra felvenni néhány jelenetet. A …Mr. Ripley ezzel együtt közepesen drága produkció maradt, 40 millió dollárba került.
A két film közötti fő különbséget a történetszövés adja. Minghella valóban közelebb van az eredeti történethez, legyen szó a konkrét cselekményről, vagy Ripley homoszexualitásáról, ugyanakkor a Ragyogó napfény egyszerűsített konfliktusa szerintem sokkal-sokkal dinamikusabb és érzelmesebb lett, Ripley karakterét pedig teljesen új színben mutatta meg: Delon Ripley-je bizonyos pontokon sokkal okosabbnak tűnik, mintha spontánsága és ösztönössége mellé hidegvért is kapna Damon alapvetően visszahúzódó, egyre terheltebb, pszichésen megrogyó karakterével szemben. Ráadásul Delonnak látszólag nem kell a farkába harapó kígyótól félnie, a történet végéig úgy tűnik, kézben tartja és meg is nyeri a hazugságháborút – míg Damon Ripley-je lassan szörnyeteggé változik a rá nehezedő nyomás alatt, és olyan labirintusba kergeti magát, amiből nem lesz már kiút. Mondhatnánk, hogy utóbbi esetben érdekesebb lesz a film, a probléma azonban az, hogy ennek a fickónak nem képes szurkolni a néző…
Egyrészt mert az itteni Ripley egy kétségbeesésében egyre nagyobb szörnyűségeket elkövető pszichopata lesz, másrészt azért, mert a környezetében mozgó emberek messze nem olyan ellentmondásos alakok, mint az 1960-as film mellékszereplői. A Jude Law megformálta Dickie például árnyaltabb, könnyebben megérthető jellem, bár a kapcsolata Marge-dzsal ebben az esetben is kissé hiteltelen. Meredith szerethető karakter, Marge megítélése vegyes, Freddie Miles viszont itt is seggfej. Peter Smith-Kingsley és Meredith egyébként teljesen kimaradt a régi verzióból, és talán nem spoiler leírni, hogy az itteni szerelmi sokszöghöz képest Delon, Ronet és Laforêt háromszöge egyszerre tette izgalmasabbá és egyenesebbé az egyébként is elég csavaros konfliktust.

Mindezzel együtt A tehetséges Mr. Ripley jó film. Hangulata lenyűgöző, a történetbe épített jazzvonal nagyon tetszett, főleg amikor az elején Ripley elejtette a lemezeit, és éppen egy Chet Baker Sings album esett a földre. A zene remek, a színészi alakításokkal kapcsolatban nincs igazi kérdés: Cate Blanchettbe nem lehet nem beleszeretni. Jack Davenport is jól domborít a vásznon, ellenben nem véletlen, hogy jobbára inkább Law-t jelölték különböző díjakra és nem Damont.

A mozi egyetlen problémája talán az, hogy az 1960-as változathoz sok szempontból nem tudott felnőni: Dickie halála ugyan drámai és már-már horrorisztikus jelenetsor, de messze nincs meg benne az az elementáris erő, ami Delon és Ronet dulakodásában megvolt. A filmvégi katarzis elmarad, sőt, a lezárás már-már gyanúsan laposan lett megoldva. Általában véve Damont nézni messze nem olyan nagy élmény, mint a fiatal Delont, és ez igaz Paltrow és Marie Laforêt viszonyára is. Egyedül talán csak Jude Law múlta felül Ronet alakítását. Miliőfestés terén Minghella szintén alulmarad – amit a szikár olasz nyár tálcán kínált fel a francia stábnak, azt neki önerőből kellett létrehoznia, és úgy tűnik, beérte a kevesebbel…
Ha pedig az eredeti regényhez való viszonyukat nézem, akkor a Ragyogó napfény egy kimondottan eredeti, kreatív történetet vitt vászonra, lazán és okosan kezelve forrását. A tehetséges Mr. Ripley hű és odaadó interpretációja valószínűleg a regény rajongóinak fog jobban tetszeni – hiába maradt rajta több érdekes réteg és fordulat, néha túllő a célon.

1 hozzászólás
TejesMasni 

Hűha…ez sokkolt, még most is a hatása alatt vagyok. Matt Damon nagyon jól alakította ezt spoiler Jó film, neves színészekkel, izgalmas cselekménnyel, bár helyenként kicsit vontatott volt, amit sajnálok, mert így volt néhány unalmas perc. Jobb lett volna, ha inkább rövidebb a film egy negyed órával, de annál pörgősebb a történet. De ez van, végül is tetszett, és úgy gondolom, hogy érdemes volt megnézni.

Lunemorte 

A film első felén majdnem elaludtam, majd egy csomó mozzanat egy nagy kérdőjellé vált. A zenék irritáltak és az országot sem szerettem meg. Szomorú, hogy az életben nem az igazság a fontos, csak a pénz.

hpatricia_ 

Nagyon érdekes történet, zseniális színészek (mondjuk engem kicsit irritált Matt Damon, no de mindegy) szép tájak, városok.
Kicsit hosszú volt, túlságosan kimért, ráérős, sőt sokszor fölöslegesen elnyújtott és döcögős – de így lett kerek az egész. Nem volt ez rossz film, bár sokkal jobbra számítottam.

Blissenobiarella 

Jó film ez, csak borzasztóan vontatott és unalmas. Többször fennhangon könyörögtem, hogy történjen már valami.

Mr_Catharsis91 

A csónakos jelenet nagyon durva volt, de az operaházas jelenet volt az igazi csúcs számomra. Attól máig kiráz a hideg, ha a film kontextusában nézzük.

TribeBubu 

Alapvetően ötletes, kanyaros és elborult egy film, de a vontatottsága és indokolatlan hosszúsága miatt untatott. Illetve ez a meleg vagy biszexuális téma is taszít engem.
Mindazonáltal a színészek és a rendező remek munkát tudhatnak maguk mögött, szóval annak, akit le tud kötni egy lassabb történet a szélhámosságról, féltékenységről, ami itt-ott erőszakos és meg van hintve egy kevés homoszexuális témával, minden bizonnyal jó szórakozást nyújt ez a film.

Rhyme

Jó film volt, tetszett az olasz környezet, egy színészt még egy régi nagy olasz sorozatból is felismertem, akkor esett le igazán, hogy ez a film sem egy mai darab. Kicsit lassú, kicsit nem történik semmi benne az elején, és Matt Damon nagyon hozza a tenyérbemászó figurát.

Little_Monster 

Legalább háromszor kellett nekiállnom ennek a filmnek, annyira untam. Matt Damon sosem volt a kedvencem, ezzel sem lett az. Cate Blanchett reméltem, hogy többet fog szerepelni, és akkor majd könnyebben kibírom az indokolatlanul hosszú játékidőt, de nem volt ennyi szerencsém sem.

happybeboop 

Matt Damon egyik legjobb alakítása. Annyira jól játszik, hogy több esetben is, én éreztem magam kínosan a karakter helyett is. Természetesen Jude Law a tőle megszokott tökéletes alakítást hozza. De nem csak őket illeti a dicséret, hanem a rendezőt is, aki egy újabb remekművet rakott le az asztalra. Bár ezen se lepődünk meg szerintem.


Népszerű idézetek

EBrody

Ha a férfiak játszanak, miért mindig azt játszák, hogy ölik egymást?

hpatricia_ 

Mindig azt hittem, jobb hazug valakinek lenni, mint igaz senkinek.

kelgit

Well, whatever you do, however terrible, however hurtful, it all makes sense, doesn't it? In your head. You never meet anybody that thinks they're a bad person.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján