A szobalány (2016) 116

The Handmaiden · 아가씨 (Agasshi)
144' · dél-koreai · dráma, romantikus, történelmi, thriller, erotikus 18

1 díj · 2 jelölés

A szobalány az 1930-­as évek Koreájában játszódik, a japán megszállás éveiben. Egy pénzéhes szélhámos felbérel egy ifjú zsebtolvajnőt, hogy egy japán úrnő szobalányaként férkőzzön annak a bizalmába, így segítve, hogy a férfi megszerezze a nő pénzét. A különösen csavaros történetben a két… [tovább]

koreai · magyar

Képek 11

Szereposztás

Kim Min HeeLady Hideko
Ha Jung WooFujiwara gróf
Jo Jin WoongKouzuki nagybácsi
Kim Tae RiSook-Hee

Kedvencelte 23

Várólistára tette 176


Kiemelt értékelések

Solo_Mayer 

Le vagyok nyűgözve. Komolyan mondom, attól függetlenül, hogy egy ponttól sejteni lehetett a végkifejletet, ez a film tökéletes. Komplex történet, kitűnő felépítés, gyönyörű fényképezés. Minden perce lekötött, a fordulatok érdekesek voltak, a jelenetek izgalmasak, a két lánnyal az erotikus jelenetek szépek. A könyvet is feltétlenül elolvasom majd, annyira tetszett ez a film, kíváncsi vagyok, milyen alapanyagból adaptálták. És nem, nem vagyok perverz, bizonyos részek engem is elborzasztottak, de a vén muksó beteg fantáziája a film gerince, minden történés erre épül, csak nézőként a helyükön kell kezelni a dolgokat. Ezt az alkotást perverzeknek ajánlani olyan, mintha egy krimihez azt írnánk, gyilkosoknak való. Egyszóval nálam simán tízpontos a film, és most azon gondolkodom, mondjuk amerikai környezetben, ázsiai vonatkozások nélkül is működne-e a történet, mert ez sokat hozzátett nálam az élvezeti értékhez. Csupán azt találtam kevésnek, amit az a szánalmas vénember kapott a végén.

Charityy 

A történet csavarossága lenyügözött, de nekem too much volt ennyi erotika. Kínosan éreztem magam a nézése közben és már örültem, amikor ugrottunk. Nem annyira olvastam utána, így kicsit másra számítottam, de összeségében tetszett a film.

krlany 

Ez nagyon vagány volt.
Gyönyörűen van fényképezve, mint ahogy azt azért a minőségi ázsiai filmektől már megszokhattuk. A történetvezetés is nagyon rendben van, jók a csavarok benne…
Engem személy szerint nem zavartak, és nem is éreztem zavarba ejtőnek az erotikus részeket, és még csak pornónak sem éreztem őket – anno német és olasz szexfilmeken nőttünk fel –, legalább nem finomkodtak, és átjött a szenvedély.
A vége nem egyszerű, de aki látta Pasolini Salóját, annak ez meg se kottyan, messze nincs olyan kemény, mint az.
Szóval nekem tetszett, és nem éreztem meg a 2 óra 25 percet… de az biztos, hogy más szemüvegen át kell nézni, mint a többi filmet.

NaNa_88 

Nagyon nem erre számítottam. Olyan csavarok voltak benne, hogy tátva maradt a szám.
Megint a tudatlanságomnak köszönhettem a sokszoros meglepődéseket, mert egy szimpla drámának hittem. :D De azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy ebben aztán volt minden.
Az észjárása nagyon tetszett. Az elején bőven van idő elgondolkodni azon, hogyan is alakul a cselekmény. Meg sem közelítettem. És ez így is van jól. :D Szeretem, amikor egy film ennyire meg tud lepni.

2 hozzászólás
Röfipingvin

Remek atmoszféra, remek színészi játék, egy kicsi Korea, egy kicsi Japán, fülledt erotika (soft), ám nekem egy kicsit túl sok a jóból kategória. Indokolatlan a két és fél óra, viszont határozottan jó, hogy el vannak varrva a szálak. Tetszett a kétféle szemszög, de kicsit kiszámítható volt.
Mindenesetre szeretem, hogy mekkora különbségek tudnak lenni a koreaiak sorozat, ill. filmgyártása között. Viszont előre félek, hogy hollywood pár év múlva majd remake-t akarna csinálni… Hisz ez a szokásuk, nem?

Kino

Csavaros film, dráma, rendezés, zene megint csak top kategória, ez nyakon van öntve nem kevés erotikával. Az év legjobbjai közt jó eséllyel helyet kap majd.

LoneWolf 

Nem is tudom, mit mondjak. Sosem néztem még ehhez hasonló filmet moziban és szerintem egyedül ez piszkosul kínos lett volna… így sem volt egy sétagalopp, de…
Feministáknak, leszbikusoknak, kissé perverz, vagy épp nagyon unatkozó embereknek erősen ajánlott darab, azonban nem tudom, hogy másnak kezébe adnám-e megnézésre. Érdekesen bemutatta a korabeli társadalmi helyzeteket, illetve miként tudják kijátszani a nők egymást és persze minket, férfiakat is csupán a testiség erejével, mégsem éreztem, mi is a valódi célja eme műnek. A fordulatok viszonylag kiszámíthatóra sikeredtek, míg a szexjelenetek jobbára ízlésesek, mégis nevetségesen hatottak inkább, szóval egyszerűen semmi extra. A kritikák alapján valami soft-pornó szintű botrányfilmre számítottam, de szerintem minden szempontból egy középszerű darab lett. 500 forintot persze mindenképp megért, főleg a megfelelő társasággal és arra jó volt, hogy elgondolkodjak utána pár nem épp a filmmel kapcsolatos dolgon, mert ezen már nem igazán tudtam mit agyalni.

yeliel

Már rég értékelni akartam ezt a filmet, de eddig nem tudtam jól megfogalmazni a gondolataimat. Azt hiszem most nagyjából sikerült.
Park Chan-Wooktól először ezt láttam, ami sokkoló volt. Mindenki kiakadt a szexjeleneteken és a hihetetlen perverzitáson, ami áthatja a filmet. Én is roppant kényelmetlenül éreztem magam bizonyos történések alatt, de úgy hiszem mindennek meg volt az oka és ha túllépünk a szörnyülködésen akkor lehet igazán értékelni a művet.
Igazság szerint nagyon szomorúan láttam, hogy minden egyes kritikában csak arról volt szó, hogy erotikus, mennyire szép és micsoda fantasztikus csavarok vannak benne. Úgy éreztem, hogy valami többről szól. Először beletörődtem, hogy annyi a lényeg, hogy a férfiak gonosz állatok a nők meg királyak és éljen a feminizmus. De utána belegondoltam és számomra a szabadságról és a függetlenségről szól. Lehet, hogy kicsit nyálasan hangzik de a vége nagyon megnyugtató volt nekem.
Update egy évvel később: Oké szóval eddig nem gondoltam, hogy ennyire szeretem ezt a filmet de ennyire szeretem. A rajongásom meg sokszorozódott, hogy miért azt nem tudom. spoiler

mandu 

Semmit nem tudtam erről a filmről, de mikor a mamám kijelentette, hogy meg akarja nézni, rögtön átvállaltam a feladatot. Én tesztelem, hogy megéri-e a nagyszüleimnek végigülni. :D Mivel rasszisták és homofóbok, a válaszom nem. xD Viszont ezt így nincs szívem a szemükbe mondani. Csak reménykedhetek, hogy megfeledkeznek A szobalányról. ><
Először nem értettem, hogy mi a franc van… Aztán akkorát dobbant a szívem, hogy azt a k*rva. Akkor kezdett el kevésbé tetszeni a film, mikor az spoiler, de amint szépen kibontakozott előttünk az egész… Én elájultam! Komolyan nem tudom szavakkal kifejezni, hogy mennyire meglepődtem és megszerettem ezt a filmet. Megszámlálhatatlanul sokszor tátottam nagyra a számat és csak néztem ki a fejemből, hogy mi a retkem történik. Sorra értek a libabőrös meglepetések és fordulatok.
Mikor már azt hittem, hogy tudok mindent… DE NEM!
Meg mertem volna esküdni rá, hogy utálni fogom és sz*rrá kritizálom, viszont óriásit tévedtem! ZSE-NI-Á-LIS az egész úgy, ahogy van! Van benne ármánykodás, romantika, egy kis vígjáték, dráma, erotika, egy cseppnyi történelem és egy icipici thriller-horror. Koreai ugyan, de ha nem a nyelvre meg a színészekre koncentrál a néző, akkor meg nem lehet mondani. Nem butaság kijelenteni, hogy világszínvonalú a forgatókönyv. Valamiért emlékeztet a spoiler a sztori (passz, hogy miért), de az fele ennyire sem nyerte el a tetszésemet.
Csak ajánlani tudom, tényleg. (De ez 16+, a 18+ az kicsit sok azt tekintve, hogy 14 évesen ma már nem divat szűznek lenni lol)
„De legalább úgy halok meg, hogy a farkam a helyén van.” :D

kkata76 

Nagyon jó adaptáció, bár egy-két jelenet nekem kicsit sok volt. Szépen megszerkesztett film, szinte minden képkocka mintha egy-egy festmény lenne. Érezhetően figyel a rendező a látványra, a hatásra: a beállítások szimmetrikusak, a színek és a tárgyak elhelyezése harmonizál egymással, ráadásul úgy, mint a klasszikus európai csendéleteken. Kétségtelenül van valami viktoriánus hangulata, valószínűleg főként a kosztümök miatt, de ott van mellette a tagadhatatlanul ázsiai jelleg is, és ezek is harmonizálnak egymással. A hősnő pl. európai ruhát hord, de a hajviselete ázsiai. A „kastély” az európai és az ázsiai (japán) építészeti megoldások keveréke (rizspapír falak, tolóajtók, földbe süllyesztett kis medencék vízzel vagy homokkal, kövekkel teli; minijapánkertet kialakítva a lakótérben, ugyanakkor tágas kanyargó lépcső vezet a második emeletre, ahol baldachinos ágyak, nagy faragott komódok, szekrények foglalják el a szobák nagy részét, a falakat pedig tapéta és faburkolat fedi).
A regény hármas tagolású szerkezetét is megtartotta a rendező, a cselekményt a 20. század eleji Koreába áthelyezve. Hasonlóképpen vannak egymást átfedő jelenetek, és érdemes figyelni, mert csemegének kapunk előreutalásokat is. A történeten kicsit változtattak, így kevésbé bonyodalmas, mint a regény cselekménye, de ha meghagyták volna az eredetit, még egy órával hosszabb lenne a film, szóval a változtatás teljesen érthető, és egyáltalán nem zavaró a film egységének szempontjából.
Nekem tetszett, de ha valakit zavarnak az LMBT jelenetek, készüljön föl. Nem mondom, hogy ne nézze meg, mert mindenképpen megéri megnézni a filmet.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján