A nomádok földje (2020) 95

Nomadland
108' · amerikai · dráma 12

14 díj · 8 jelölés

Az egyetlen cég által ellátott nevadai kisváros gazdasági összeomlását követően Fern (Frances McDormand) mindent bepakol furgonjába és elindul, hogy modern nomádként a hagyományos társadalmon kívüli életet folytasson. Chloé Zhao rendező harmadik játékfilmje, A Nomádok Földje valódi nomádokat… [tovább]

angol
angol

Képek 6

Szereposztás

Frances McDormandFern
Gay DeForestGay
Patricia GrierPatty
Linda MayLinda
Angela ReyesAngela
Carl R. HughesCarl
Douglas G. SoulDoug
Ryan AquinoRyan
Teresa BuchananTeresa
Karie Lynn McDermott WilderKarie

További szereplők

Kedvencelte 13

Várólistára tette 162


Kiemelt értékelések

Bálintwatch

Sok minden lehetne ez a film, de közben mégsem az, amit várnánk tőle. Legalábbis a felszínen nem. A Nomadland a gyász és az elengedés manifesztuma, ami valahogy sohasem ér véget. Elbúcsúzhatunk, lezárhatunk embereket és történeteket az életünkben, mégis egy kis részük bennünk marad. Néha élénkebben, néha halványabban, néha eszünkbe se jut, csak belül érzünk valami megfoghatatlan magányt és ürességet. Elengedni nem fogunk tudni teljesen sohasem, de megtanulhatunk vele élni, és valamiképpen a javunkra fordítani. Számomra ezt adta ez a film.

EszgéGabi 

Frances McDormand jutalomjátéka ez a film, akkora szabadságvágy, öntörvényűség, a világ dolgaira, emberekre irányuló kíváncsiság, örök nyughatatlanság él benne.Talán emiatt is eszköztelennek érezni a játékát, szinte dokumentarista hatású, sok a szemlélődés, a sokat mondó csendek, amikben nagyon is átjönnek a hangulatai, érzései. Nagy egymásra találás ez a rendezővel, akinek pont ilyen színésznőre volt szüksége, aki ennyire lecsupaszítva, ilyen emberi mélységekig képes, és le is mer menni. A téma örök emberi drámákat érint, amiket jópárszor feldolgoztak már, ennek a filmnek viszont az érdekessége a visszafogottsága, a beszédes elhallgatásai és csendjei, amiket nagyon jó zenével erősítenek meg, na és a végtelen sivatagi tájak, magával ragadóvá teszik.

csaknekedeszti 

2021 első moziélménye A nomádok földje lett, és remekül tettem, hogy elmentem rá.

Egy akkora gondolkodáscunamit engedett a fejemre ez a film, hogy az elképzelhetetlen!
Frances McDormand gyönyörű alakítása hiteles, elragadó. Fern egy egyszerűnek tűnő ember, ám annál komplikáltabb az ő története. Az, ahogy a film szépen lassan bemutatja ezt az életformát, és az ezt az életstílust követő embereket valami fenomenális. Nem löki az arcomba az első 20 percben senkinek az életútját, hanem össze van rakosgatva ebben a kötel 2 órában.

Tetszik a meztelen, csupasz igazsága a filmnek.

1 óra 50 perc a film, és engem végig rázott a hideg. Az egymagában gyönyőrű vágoképek alá olyan zenéket választottak, hogy előfordult, hogy elsírtam magam.

Ez a film megvalósítja azt a teóriát, hogy moziban a lejobb filmet nézni. Hisz ez a képi világ CSAK hatalmas vásznon tud érvényesülni, nem is beszélve a hangos némaságokról.

StAngela 

Nehéz írnom erről a filmről, mert nagyon megfogott. Azt hittem, hogy csak a lakóautós nomád életről fog szólni, de ennél jóval több mondanivalója volt. A úton levés lelki részét is megmutatta, miközben azt sem rejtette véka alá, hogy nem könnyű ez az életforma.
Tetszett, hogy Fern és a többi szereplő múltjába és gondolataiba is betekintést nyerhettem. Einaudi zongoradarabjai pedig tökéletes aláfestésként szolgáltak a hol vidám, hol magánnyal és szomorúsággal teli jelenetekhez. Szívből ajánlom ezt a filmet!
Engem magával ragadott a hangulata.

Elmer 

Valamit nagyon vártam ettől a filmtől, a korábbi kis teaser alapján, és azt mégsem kaptam meg. Egy szép hosszú beállítás volt, és titkon azt reméltem, hogy lesz majd valami izgalmas formája az egyébként izgalmas témának (az úton, a furgonjaikban élő amerikaik szubkultúrája a gazdasági válság után) Ugyanakkor egy szép emberi történet, ami picit lehetne rövidebb, és akkor talán feszesebb lenne. Frances McDormand viszont újfent nagyon jó, miatta és a szép tájak miatt mindenképp érdemes.

monokrom22 

A nomádok földje egy igazán ínyenc darab, éppen ezért kevesen fogják igazán értékelni. Valami egészen újat mutat, de igazán erős és mindent mozgató történet híjján, csupán egy egyedi hangulatú utazásra, egy betekintésre invitálja a nézőjét, egy eddig nem túl sokat látott világba. Technikailag rendben van a darab, a zene maximálisan kiaknázza az érzelmességet, Francis McDormand pedig fantasztikus. Óvatosan közelítsetek felé, nagyon egyedi, ugyanakkor fontos és értékes darab.

DeadBite 

A Nomadland úgy lett az egyik legjobb filmélményem,hogy semmiről sem szól igazán,mégis minden benne van,amitől megnyerő lesz egy alkotás.Oké,kicsit túlzás,hogy semmiről sem szól,de azt kábé két mondatban le lehet írni.
Egy ilyen mély,gondolkodós és elsősorban az agyra és lélekre ható filmnél viszont nincs szükség arra,hogy gyors legyen.Így a Nomadland tényleg lassú,de okkal.Nagyon el lehet gondolkodni rajta és én ezt nagyon értékelem.Újrakezdés,gyász,szomorúság,öröm,küzdelem egyvelege ez.A tájképek bámulatosan szépek,Frances McDormand megmutatta,miért is Oscar díjas és Chloe Zhao mesteri munkát végzett,mint rendező és író.
Ez a film nem azoknak szól,akik akciót vagy pörgős történetet várnak.A Nomadland magával ragad,kérdéseket tesz fel,amikre nem ad választ,mert azt a nézőre bízza.Ez egy lélektani karakterdráma és abban nagyon erős.Csodálatos,felemelő film,ami sokáig velem marad.

Gabriella_Balkó 

Nem mindenkinek fog tetszeni ez a film a témájából következendő lassúsága, akciómentessége miatt. Tulajdonképpen ez egy belső utazás is, ahogy Fern a sok kilométer után minden ingóságától megszabadul. És folytatja tovább a vándoréletet.
Ez az életforma vidékünkön nem megszokott, Amerikában jobban (gondolom én, mivel más filmekben is elő szokott jönni), nekik valószínűleg érthetőbb ez a film.
Én viszont még azt értékelném Frances McDormandben, hogy az évek múlásával is megtartja a valódi arcát, és nem fekszik kés alá, hogy fiatalabbnak tűnjön. Hősiesen megküzd a kialakuló ráncokkal, és büszkén viseli őket ebben a filmben is.

piciszusz 

Ez a film nem szól semmiről. Az a pár csillag a zenének szól.


Népszerű idézetek

Bogesxd 

One of the things I love most about this life is that there's no final goodbye. You know, I've met hundreds of people out here, and we don't ever say a final goodbye, we just say „I'll see you down the road”. And I do. And whether it's a month, a year, or sometimes years, I see them again. I can look down the road and I can be certain in my heart that I'll see my son again.

Bogesxd 

Swankie: Coming 'round a bend there was a cliff, and found hundreds and hundreds of swallow nest on the wall of the cliff. And the swallows flying all around and reflecting in the water, so it looks like I'm flying with the swallows. And they're under me, and over me, and all around me. And the little babies were hatching out, and eggshells were falling out of the nest, landing on the water and floating on the water; these little white shells. And it was just so awesome, I felt like I'd done enough. My life was complete. If I died right then, that moment, it'd be perfectly fine.


Hasonló filmek címkék alapján