A nagy Lebowski (1998) 206

0 díj · 1 jelölés

Jeff Lebowski egyetlen aranytörvénye az életben: élj és hagyj élni! Békésen lopja a napot, iszogatja kedvenc koktélját és döntögeti a rekordokat törzshelyének tekepályáján. Haverjai mind hasonlóan céltalan csodabogarak. Az idilli életet megzavarja két rosszarcú és modortalan gengszter, akik… [tovább]

angol

Képek 10

Szereposztás

Jeff BridgesTöki
John GoodmanWalter Sobchak
Julianne MooreMaude Lebowski
Steve BuscemiDonny
David HuddlestonA Nagy Lebowski
Philip Seymour HoffmanBrandt
Tara ReidBunny Lebowski
John TurturroJesus Quintana
Sam ElliottAz idegen
Peter StormareNihilista 1, Uli Kunkel / "Karl Hungus"

További szereplők

Kedvencelte 70

Várólistára tette 134


Kiemelt értékelések

Haspók 

Érdekes, egyedi, különc karakterekkel, jó humorral megspékelt film a Coen tesók tollából és rendezésében. Jeff Bridges és John Goodman elképesztő, de minden egyes karakter nagyon ott van.

ChEebor 

Érezhető benne egy kis Fargo, a stílust és egy-két főbb cselekményszálat tekintve is, viszont sokkal viccesebb. A Nagy Lebowski ugyanis egyedi, jól vezetett, erősen bunkó, de mégis megfelelően humoros. A történet gerincét alkotó rejtély is egészen jól van felépítve, de persze leginkább főhősei (Töki és Walter) és a köztük húzódó bizarr dinamika erősíti a cselekményt. A párbeszédek zseniálisak, a fordulatok jók, és tulajdonképpen minden a helyén van benne (talán egy-két jelenet egy kicsit hosszabb a kelleténél, de egyik sem fölösleges).

ÁrnyAngyal 

Különleges történet, találó befejezés.

arpihajdu

Kultfilm ide, kultfilm oda, én tegnap tudtam teljes egészében végignézni a Coen-fivérek ezen alkotását (természetesen: jobb későn, mint soha, s ezúton is köszönet egy bizonyos tv-csatornának).
Még a megnézése előtt nagyjából körvonalazódott, hogy ezt a filmet (akárcsak a fivérek többi művét) vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon utálja. Nos, amiben nagyon jó ez a film az az elképesztő karakterek, a remek dialógusok és az a fajta fekete humor, ami nagyon is jellemző a Coenék filmjeire. Maga a történet pedig pofonegyszerű, sőt, egy pont után már nem is annyira érdekli a nézőt, hanem csak azt várja, hogy ez a szerencsétlen Töki megint mibe fog keveredni. Ehhez még jön egy tökéletes társ is Walter személyében, aki akárhányszor a képernyőn van, biztos, hogy van valami nem PC-beszólása, vagy egy olyan tette, amiből nem lesz köszönet (még a Tökinek sem). Lehetséges, hogy a film főhőse Jeff Bridges, de a legjobb jelenetek akkor vannak, amikor John Goodman is jelen van (kivételként a két álomjelenetet lehet megemlíteni, amelyek zseniálisan ékelődnek közbe). S ott van a rengeteg kiváló színész különböző mellékszerepekben (Julian Moore a frizurájával és a művészetével, John Turturro a lila bowling szerkójával és Steve Buscemi, akit állandóan csöndre int Walter, no persze nem ilyen finoman). A nagy Lebowski egy életérzést, egy attitűdöt ragad meg, s azt valami nagyon egyedi és vicces filmnyelven adja át a nézőnek. A nagyszerű dumák miatt pedig érdemes is újra, meg újra megnézni, ami egy vígjáték számára már több mint hízelgő.
A szinkronról még annyit, hogy nem tudom milyen lehet eredeti nyelven, de ez azon ritka filmek közé tartozik, amelyeket jó magyarul nézni (a káromkodást például biztosan cifrábban lehet átadni a nézőnek).
Én az a fajta filmnéző vagyok, akit elsősorban az ütős történetvezetéssel, másodsorban pedig a kiválóan megírt karakterekkel lehet lekenyerezni (jobb esetben: mindkettővel), ugyanakkor A nagy Lebowski úgy tudta elnyerni az elismerésemet, hogy magáról a történetről időnként már meg is feledkeztem

Lilla99 

Inkább nem mondok semmit. Kultfilm ide vagy oda, ha nem lett volna kötelező a megnézése már a 4.percben kikapcsolom. Annak örültem viszont, hogy a csoport 90%-a hasonlóan gondolkozott. Nagyon nem szeretek lepontozni filmeket, de sajnos semmi nem tetszett belőle. De persze ez részben az én hibám is, hiszen nem is szeretem az ilyen elvont filmeket.

TribeBubu 

Azt hiszem, ez a leggyengébb Coen-film, amit eddig láttam, de attól még szenzációs egy darab. A karakterek mind teljesen eredetiek és adják a legerősebb ízt A nagy Lebowski hozzávalói közül. A sztori is ötletes, ám (bár nem mintha ez baj lenne) üvölt róla, hogy Coenék terméke és a rendezés is tipikusan az ő munkájuk. De a figurák kidolgozottsága, a lazaságuk, a merevségük, a párbeszédeik, a humoruk, mindenük zseniális. Még a kb. két percet szereplő, baromarcú Jesus karaktere is úgy ki van találva, akár egy debil képregényhősé.

2 hozzászólás
JasonDixon

Óriási párbeszédek, ez a film egy külön műfaj.

Dorka 

Nagyon kíváncsi voltam már erre a filmre, de valószínűleg nem értettem meg. Nem jött át, nem tetszett, nem értem, miért szeretik.

4 hozzászólás
Ellen_Ripley

Sokszor láttam, nagyon bírom ezt a filmet, tele van jó színészekkel, itt szerettem meg Julianne Moore-t. John Goodman-nek meg egy óriási jutalom játék!

Zaerth

Zseniális alkotás! Az egyik kedvenc filmem. A Coen fivérek nagyon kitettek magukért, persze ezt szinte mindegyik alkotásukról elmondható. Az atmoszférája a filmnek, a hangulata, a szereplők… A Töki… :D


Népszerű idézetek

Tiko

Az idegen: Tetszik a stílusod, Töki. Csak túl sok csúnya szót használsz.
Töki: Mi a lófaszra célzol?

Tiko

Töki: Walter én bírlak de előbb-utóbb észre fogod venni hogy klinikai eset vagy!

Tiko

Jesus Quintana: Te mondtad! Jézussal senki nem baszakodik!

Tiko

Walter Sobchak: Szarjál rá, Töki! Menjünk bowlingozni!

Tiko

Walter Sobchak: Így jársz, ha ki akarsz baszni egy idegennel.

Tiko

A Nagy Lebowski: A forradalma véget ért Lebowski, a csövesek mindig veszítenek!

The bums will always lose. Do you hear me, Lebowski?


Hasonló filmek címkék alapján