A nagy Lebowski (1998) 128

The Big Lebowski
117' · amerikai, angol · vígjáték, krimi 16

0 díj · 1 jelölés

Jeff Lebowski egyetlen aranytörvénye az életben: élj és hagyj élni! Békésen lopja a napot, iszogatja kedvenc koktélját és döntögeti a rekordokat törzshelyének tekepályáján. Haverjai mind hasonlóan céltalan csodabogarak. Az idilli életet megzavarja két rosszarcú és modortalan gengszter, akik… [tovább]

angol

Képek 6

Szereposztás

Jeff BridgesTöki
John GoodmanWalter Sobchak
Julianne MooreMaude Lebowski
Steve BuscemiDonny
David HuddlestonA Nagy Lebowski
Philip Seymour HoffmanBrandt
Tara ReidBunny Lebowski
John TurturroJesus Quintana
Sam ElliottAz idegen
Peter StormareNihilista 1, Uli Kunkel / "Karl Hungus"

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 52

Várólistára tette 91


Kiemelt értékelések

Dorka 

Nagyon kíváncsi voltam már erre a filmre, de valószínűleg nem értettem meg. Nem jött át, nem tetszett, nem értem, miért szeretik.

4 hozzászólás
Bubu 

Azt hiszem, ez a leggyengébb Coen-film, amit eddig láttam, de attól még szenzációs egy darab. A karakterek mind teljesen eredetiek és adják a legerősebb ízt A nagy Lebowski hozzávalói közül. A sztori is ötletes, ám (bár nem mintha ez baj lenne) üvölt róla, hogy Coenék terméke és a rendezés is tipikusan az ő munkájuk. De a figurák kidolgozottsága, a lazaságuk, a merevségük, a párbeszédeik, a humoruk, mindenük zseniális. Még a kb. két percet szereplő, baromarcú Jesus karaktere is úgy ki van találva, akár egy debil képregényhősé.

2 hozzászólás
JasonDixon 

Óriási párbeszédek, ez a film egy külön műfaj.

arpihajdu

Kultfilm ide, kultfilm oda, én tegnap tudtam teljes egészében végignézni a Coen-fivérek ezen alkotását (természetesen: jobb későn, mint soha, s ezúton is köszönet egy bizonyos tv-csatornának).
Még a megnézése előtt nagyjából körvonalazódott, hogy ezt a filmet (akárcsak a fivérek többi művét) vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon utálja. Nos, amiben nagyon jó ez a film az az elképesztő karakterek, a remek dialógusok és az a fajta fekete humor, ami nagyon is jellemző a Coenék filmjeire. Maga a történet pedig pofonegyszerű, sőt, egy pont után már nem is annyira érdekli a nézőt, hanem csak azt várja, hogy ez a szerencsétlen Töki megint mibe fog keveredni. Ehhez még jön egy tökéletes társ is Walter személyében, aki akárhányszor a képernyőn van, biztos, hogy van valami nem PC-beszólása, vagy egy olyan tette, amiből nem lesz köszönet (még a Tökinek sem). Lehetséges, hogy a film főhőse Jeff Bridges, de a legjobb jelenetek akkor vannak, amikor John Goodman is jelen van (kivételként a két álomjelenetet lehet megemlíteni, amelyek zseniálisan ékelődnek közbe). S ott van a rengeteg kiváló színész különböző mellékszerepekben (Julian Moore a frizurájával és a művészetével, John Turturro a lila bowling szerkójával és Steve Buscemi, akit állandóan csöndre int Walter, no persze nem ilyen finoman). A nagy Lebowski egy életérzést, egy attitűdöt ragad meg, s azt valami nagyon egyedi és vicces filmnyelven adja át a nézőnek. A nagyszerű dumák miatt pedig érdemes is újra, meg újra megnézni, ami egy vígjáték számára már több mint hízelgő.
A szinkronról még annyit, hogy nem tudom milyen lehet eredeti nyelven, de ez azon ritka filmek közé tartozik, amelyeket jó magyarul nézni (a káromkodást például biztosan cifrábban lehet átadni a nézőnek).
Én az a fajta filmnéző vagyok, akit elsősorban az ütős történetvezetéssel, másodsorban pedig a kiválóan megírt karakterekkel lehet lekenyerezni (jobb esetben: mindkettővel), ugyanakkor A nagy Lebowski úgy tudta elnyerni az elismerésemet, hogy magáról a történetről időnként már meg is feledkeztem

morcosmosómedve

Nekem 10 pontos! :) Egyszerűen látni kell! A színészek nagyon jók (még azok is, amiket más filmben én nem szerettem). A Coen testvérek szokásos formájukat hozzák és remeket alkotnak. Az a tény pedig, hogy Tökit úgy istenigazából nem zökkenti ki az egyensúlyából az, hogy elrabolják, fenyegetik, körül akarják metélni, csak a szőnyege, és kizárólag a legjobb barátja, akinek már egy szavától is azonnal „Red Ross” lesz, elég szórakoztató. :D

Zaerth

Zseniális alkotás! Az egyik kedvenc filmem. A Coen fivérek nagyon kitettek magukért, persze ezt szinte mindegyik alkotásukról elmondható. Az atmoszférája a filmnek, a hangulata, a szereplők… A Töki… :D

Lahara

Azt hiszem, ez a film volt az ami abszolút nem az én stílusom, de mégis viccesnek és érdekesnek találtam. Hatcsillagosan ugyan.

Ellen_Ripley

Sokszor láttam, nagyon bírom ezt a filmet, tele van jó színészekkel, itt szerettem meg Julianne Moore-t. John Goodman-nek meg egy óriási jutalom játék!

tolgyfamajor 

Elképesztő, mit összekarattyolnak ebben a filmben :-) Jeff Bridges mihaszna Tökiként próbál lazítani, ebben többen megzavarják. John Goodman pedig kicsit félelmetes volt. Jó volt látni David Huddlestont is, aki a Bűnvadászokban rendőrkapitányként szintén igen fontos mellékszereplő volt :-)


Népszerű idézetek


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján