A nagy Lebowski (1998) 166

The Big Lebowski
117' · amerikai, angol · vígjáték, krimi, rejtély 16

0 díj · 1 jelölés

Jeff Lebowski egyetlen aranytörvénye az életben: élj és hagyj élni! Békésen lopja a napot, iszogatja kedvenc koktélját és döntögeti a rekordokat törzshelyének tekepályáján. Haverjai mind hasonlóan céltalan csodabogarak. Az idilli életet megzavarja két rosszarcú és modortalan gengszter, akik… [tovább]

angol

Képek 9

Szereposztás

Jeff BridgesTöki
John GoodmanWalter Sobchak
Julianne MooreMaude Lebowski
Steve BuscemiDonny
David HuddlestonA Nagy Lebowski
Philip Seymour HoffmanBrandt
Tara ReidBunny Lebowski
John TurturroJesus Quintana
Sam ElliottAz idegen
Peter StormareNihilista 1, Uli Kunkel / "Karl Hungus"

További szereplők

Kedvencelte 62

Várólistára tette 111


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth 

Őrült egy dolog Lebowski-fannak lenni, mivel ha megkérdezik tőled, avagy egy hasonló weboldalon számot kell adnod, mitől is olyan nagyszerű ez a Töki gyerek meg az ő sztorija, rendszerint vagy előveszel a filmből egy idézetet, amit aztán mindenki megpróbálhat szabadon értelmezni kedve és képességei szerint (ahogy te magad is tetted a filmet nézve), vagy elkezded körülírni, mitől is lett annyira szeretnivaló a lazaságnak, a tengődésnek, a világ problémái feletti átlépésnek ez a balladája.

Jellemző a Coen testvérekre, hogy milliónyi dolgot gyűjtenek össze és dobálnak be skiccszerűen a filmjeikbe, hogy aztán a káoszból kiemelkedjen valami mélyen emberi és szeretetre méltó. Esetünkben a Töki körül zajló őrült játszmában van minden, nem számítva a józan észt: dilis feminista művésznő, egy kemény jóbarát, aki még a fingás mögé is képes elveket kreálni, egy szelíd, képbe sosem kerülő jóbarát, egy valamiért kultikus státuszt elnyerő, kb. négy-öt perc műsoridőt kapó latin bohóc, bálnahangok, nihilisták, görény milliomos és hű inasa, egy régi szupersztár pornócézár szerepben, az a tetű Eagles, teke, Miller sör, és főleg a bajszos cowboy, aki valamit nagyon el akar mondani a Tökiről, de neki is alig jön ki értelmes szó a száján – de azt legalább olyan bölcsességgel adja elő, hogy isszuk minden szavát.
Nagyrészt az egész film lényege az, hogy igyuk minden szavát és jelenetét, és tanuljunk valamit leginkább a túlélésről, avagy arról, hogy általában véve ne vegyük túlságosan komolyan az életet. A nehéz feladatok így is, úgy is megtalálnak, nem kell feleslegesen túlbonyolítanunk a dolgokat. Eszmékkel sem kell okvetlen túl sokat foglalkozni, azt hagyjuk meg Walthernek, és ha tehetjük, a koktélozással se álljunk le, még a végén kiesünk a ritmusból. Egyébként a modern világban mást nem is nagyon tehetünk: a történelem fénysebességgel robog felettünk a maga fékezhetetlenségében, elmúltak azok az idők, amikor a kisembernek még volt lehetősége befolyásolni a nagy dolgok menetét. Jeffrey Lebowski egykor pacifista hippi volt, zenekari roaddá, majd Tökivé vált – ő az a fickó, akitől nyugodtan folyhat a világ a maga medrében, nem kér belőle, amíg az események sodra magával nem rántja őt is. Akkor azért egy kicsit berosál, de tartja magát a tökiséghez.
Az őrült világ pedig – miként a Tökit körülvevő tényezőket az előbb elsoroltuk – tényleg teljesen agyament, a sok különc figura mellett éppen zajlik az öbölháború, nagypályás üzletemberek és playboyok játszadoznak Töki nyugis kis életével, és amikor az egész kuplerájt végre felszámolják a srácok, akkor Donny spoiler – és a sok baromság hirtelen súlyt kap, jelzi nekünk az angyali idegen a bajusza alól, hogy a sors néha dörömbölés nélkül töri be életünk ajtaját… de a Töki kibírja! Hála istennek.

Nem véletlenül kultmozi, kár is volna győzködni azokat, akik nem csípik, hogy mégiscsak remek – döntse ezt el mindenki maga. Úgysem fogja tudni megmagyarázni, mitől olyan jó. Talán nem is tudja. Csak érzi.

3 hozzászólás
Dorka 

Nagyon kíváncsi voltam már erre a filmre, de valószínűleg nem értettem meg. Nem jött át, nem tetszett, nem értem, miért szeretik.

4 hozzászólás
TribeBubu 

Azt hiszem, ez a leggyengébb Coen-film, amit eddig láttam, de attól még szenzációs egy darab. A karakterek mind teljesen eredetiek és adják a legerősebb ízt A nagy Lebowski hozzávalói közül. A sztori is ötletes, ám (bár nem mintha ez baj lenne) üvölt róla, hogy Coenék terméke és a rendezés is tipikusan az ő munkájuk. De a figurák kidolgozottsága, a lazaságuk, a merevségük, a párbeszédeik, a humoruk, mindenük zseniális. Még a kb. két percet szereplő, baromarcú Jesus karaktere is úgy ki van találva, akár egy debil képregényhősé.

2 hozzászólás
JasonDixon 

Óriási párbeszédek, ez a film egy külön műfaj.

Ellen_Ripley

Sokszor láttam, nagyon bírom ezt a filmet, tele van jó színészekkel, itt szerettem meg Julianne Moore-t. John Goodman-nek meg egy óriási jutalom játék!

arpihajdu 

Kultfilm ide, kultfilm oda, én tegnap tudtam teljes egészében végignézni a Coen-fivérek ezen alkotását (természetesen: jobb későn, mint soha, s ezúton is köszönet egy bizonyos tv-csatornának).
Még a megnézése előtt nagyjából körvonalazódott, hogy ezt a filmet (akárcsak a fivérek többi művét) vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon utálja. Nos, amiben nagyon jó ez a film az az elképesztő karakterek, a remek dialógusok és az a fajta fekete humor, ami nagyon is jellemző a Coenék filmjeire. Maga a történet pedig pofonegyszerű, sőt, egy pont után már nem is annyira érdekli a nézőt, hanem csak azt várja, hogy ez a szerencsétlen Töki megint mibe fog keveredni. Ehhez még jön egy tökéletes társ is Walter személyében, aki akárhányszor a képernyőn van, biztos, hogy van valami nem PC-beszólása, vagy egy olyan tette, amiből nem lesz köszönet (még a Tökinek sem). Lehetséges, hogy a film főhőse Jeff Bridges, de a legjobb jelenetek akkor vannak, amikor John Goodman is jelen van (kivételként a két álomjelenetet lehet megemlíteni, amelyek zseniálisan ékelődnek közbe). S ott van a rengeteg kiváló színész különböző mellékszerepekben (Julian Moore a frizurájával és a művészetével, John Turturro a lila bowling szerkójával és Steve Buscemi, akit állandóan csöndre int Walter, no persze nem ilyen finoman). A nagy Lebowski egy életérzést, egy attitűdöt ragad meg, s azt valami nagyon egyedi és vicces filmnyelven adja át a nézőnek. A nagyszerű dumák miatt pedig érdemes is újra, meg újra megnézni, ami egy vígjáték számára már több mint hízelgő.
A szinkronról még annyit, hogy nem tudom milyen lehet eredeti nyelven, de ez azon ritka filmek közé tartozik, amelyeket jó magyarul nézni (a káromkodást például biztosan cifrábban lehet átadni a nézőnek).
Én az a fajta filmnéző vagyok, akit elsősorban az ütős történetvezetéssel, másodsorban pedig a kiválóan megírt karakterekkel lehet lekenyerezni (jobb esetben: mindkettővel), ugyanakkor A nagy Lebowski úgy tudta elnyerni az elismerésemet, hogy magáról a történetről időnként már meg is feledkeztem

morcosmosómedve

Nekem 10 pontos! :) Egyszerűen látni kell! A színészek nagyon jók (még azok is, amiket más filmben én nem szerettem). A Coen testvérek szokásos formájukat hozzák és remeket alkotnak. Az a tény pedig, hogy Tökit úgy istenigazából nem zökkenti ki az egyensúlyából az, hogy elrabolják, fenyegetik, körül akarják metélni, csak a szőnyege, és kizárólag a legjobb barátja, akinek már egy szavától is azonnal „Red Ross” lesz, elég szórakoztató. :D

Lahara

Azt hiszem, ez a film volt az ami abszolút nem az én stílusom, de mégis viccesnek és érdekesnek találtam. Hatcsillagosan ugyan.

azebedszallitoelete

Elképesztő, mit összekarattyolnak ebben a filmben :-) Jeff Bridges mihaszna Tökiként próbál lazítani, ebben többen megzavarják. John Goodman pedig kicsit félelmetes volt. Jó volt látni David Huddlestont is, aki a Bűnvadászokban rendőrkapitányként szintén igen fontos mellékszereplő volt :-)


Népszerű idézetek

Mattheusz36 

Walter: Kibaszott amatőrök!
Töki: Miről beszélsz, elküldték a lábujját!
Walter: Igen, szerinted ez olyan nehéz, szerezzek neked egy lábujjat?
Töki: A körömlakkja is rajta volt!
Walter: Mert olyan nehéz valakinek a körmére ráfesteni. Tudod mit, fél öt, mikorra szerezzek neked egy lábujjat? Vannak módszereim, jobb, ha nem is tudsz róla! Kibaszott amatőrök!

Mattheusz36 

Walter: Ez a volt feleségem törzskövezett kutyája.
Töki: Ha a volt feleségem megkérne, hogy vigyázzak a kutyájára, elküldeném a picsába. Miért nem viszik egy kibaszott menhelyre?

Mattheusz36 

Gengszter (felemel egy bowling golyót): Ez meg mi a fasz?
Töki: Látom még sosem golfoztál.

Tiko 

Az idegen: Tetszik a stílusod, Töki. Csak túl sok csúnya szót használsz.
Töki: Mi a lófaszra célzol?

Tiko 

Jesus Quintana: Te mondtad! Jézussal senki nem baszakodik!

Tiko 

Töki: Walter én bírlak de előbb-utóbb észre fogod venni hogy klinikai eset vagy!

Tiko 

Walter Sobchak: Így jársz, ha ki akarsz baszni egy idegennel.

Tiko 

A Nagy Lebowski: A forradalma véget ért Lebowski, a csövesek mindig veszítenek!


Hasonló filmek címkék alapján