A légy (1986) 116

The Fly
96' · amerikai, angol, kanadai · sci-fi, dráma, horror

1 díj · 0 jelölés

Seth Brundle (Jeff Goldblum) megszállottan dolgozik teleportáló gépén. Már csak egyetlen kísérlet van hátra, egy élőlényen is ki kell próbálnia a gépet. Saját magán kezd kísérletezni, ám a teleportálás pillanatában egy légy is bejut a gépbe. Seth a kísérlet végén még nem is sejti, hogy testének… [tovább]

magyar
angol

Képek 17

Szereposztás

Jeff GoldblumSeth Brundle
Geena DavisVeronica Quaife
John GetzStathis Borans
Joy BoushelTawny
George ChuvaloMarky
Leslie CarlsonDr. Brent Cheevers
Michael Copemanmásodik férfi a bárban
David Cronenbergnőgyógyász

Kedvencelte 15

Várólistára tette 60


Kiemelt értékelések

NannyOgg 

Ez volt életem első horrorfilmje, hat évesen – azt hiszem, akkor araszoltam oda kikapcsolni a videót (a tv-nek háttal), amikor Jeff Goldblum elkezdi kiszedni a fogait. Mérföldkő. :D Azért nem adtam fel, pár évvel később már végignéztem, és akkor már jól szerelmes is voltam Jeff Goldblumba. (Én a fél világba szerelmes voltam 10 és 18 éves korom között…)
Tavaly megvettem DVD-n, és még mindig tök jó, csak helyén kell kezelni az azóta eltelt 30 évet. A férjem ugyanakkor üveges szemekkel bámulta végig a filmet, és a végén „mi volt ez a nyolcvanasévek-hülyeség??” felkiáltással átkozott el. Ő nem értékelte a harminc évvel ezelőtti filmtrükköket, nem szereti a horrorfilmeket, és nem szerelmes Jeff Goldblumba. Valószínűleg úgy azért más.

U.i. A szkanderozós jelenet azért is badass.

6 hozzászólás
Filmdoki 

A felszínen horror, legbelül viszont dráma. De még milyen dráma!
Az eredeti alkotás kimaradt, de nagyjából képben vagyok a sztorijával, mely szimplán egy ,az ’50-es években olyannyira divatos „valami félresiklott a tudományos kísérlet során” szalagcím alatt futó horrormozinak tűnik. Cronenberg mozija azonban több. Olyan ez, mint az Alien vagy A dolog. Esettanulmány az emberről és olyan félelmekről, melyek lényegében valósak, csak épp jelen filmek kicsit fantáziadúsan mutatják be őket. Milyen érdekes egyébként, hogy mindhárom klasszikus egy tömör, de ütős címmel rendelkezik.
A légy nemes egyszerűséggel megmaradhatott volna egy buta, szörnyes horror szintjén, melyben egy két méteres óriás légy szedi áldozatait 1,5 órán keresztül, hogy végül a final girl elintézze. Cronenberg viszont eldobja ezeket az elvárásokat, és olyan elemeit hozza felszínre a történetnek, melyre a néző nem feltétlen számított.
A meglehetősen rövid és feszes játékidő ellenére A légy kifejezetten sok értelmezésre ad lehetőséget, így nem csak a szaftos látványáért érdemes többször újranézni, hanem tartalmáért is.
Egyrészt Cronenberg Brundle tragédiájával az öregedés allegóriáját tárja a néző elé. A film elején esetlen, gyermeki figura csakhamar felfedezi erejét, fékezhetetlenné válik, hogy aztán a testi és szellemi leépülés útját járja be, és végül a megváltó halálért esedezzen.
Izgalmas aspektusa a filmnek az elembertelenedés kérdése is. A legérdekesebb az egészben, hogy Seth elembertelenedéséhez lényegében az vezetett, hogy emberivé vált. A fickó elszigetelve, kissé bogaras tudósként tengeti mindennapjait, akinek saját bevallása szerint nincs magánélete, melyet fel lehetne borítani. A munkájának élő férfi aztán megismerkedik a szerelemmel, melyet aztán minden úton megtapasztal. És ez a hirtelen jött heves érzelem az, amely miatt leissza magát, így nem tudósként, hanem féltékeny szerelmesként lesz áldozata saját zsenialitásának.
Dehumanizációját Cronenberg eztán nem takargatja, ám a gyomorforgató jelenetek nem öncélúak, sőt, hangsúlyosan segítik kidomborítani Brundle tragédiáját. A fizikai és szellemi frissesség hamar elillan, hogy az ember helyét átvegye a légy. Groteszk módon a modern technika, mely az emberiséget előre vinné lesz eszköze az elembertelenítésnek, jelen esetben szó szerint. A végén maga a gép sem ismeri fel alkotóját, a hangazonosító értetlenkedve áll Brundle torzuló hangja előtt.
A metamorfózis aztán beteljesedik, a férfi semmivé lesz, helyét a légy veszi át. A legfélelmetesebb az egészben, hogy az átalakulás alatt a néző egyre bizonytalanabb, hogy ki irányít? Olykor Seth tesz konkrét kijelentéseket (Veronicát elküldi, mert nem akarja bántani), máskor pedig a légy filozofál (Rovar voltam, mely eddig azt álmodta, hogy ember), míg végül hősünk Brundlelégyként nem hivatkozik magára. Teljes eltorzulás, mely sokkal félelmetesebb mint a test deformációja. Mégis, úgy vélem az utolsó jelenetben Seth az, aki a megváltó lövésért könyörög.
Cronenberg e téren pedig elképesztőt alkotott. Filmjében a szörny válik az egyetlen igazi áldozattá. Az eltorzult, teleporttal összeolvadt lényben a néző Veronicával együtt képes meglátni az egykor gyermekien naív tudóst, és szánni. Mint mondtam, nem horror ez, hanem dráma. Erőteljes dráma.

Lunemorte 

Ezt a filmet kutyám választotta, megkérdeztem tőle, hogy most mit nézzünk és A légynél bökte meg a kezem. Azóta is dicsérjük folyamatosan, amit szorgos hempergéssel jutalmaz! :-D
Ebben a filmben minden megvan, ami kellhet. Sci-fi, horror, vígjáték, dráma…Aki ismeri Kafkától Az átváltozás című remekművet, az egy kicsit hasonló sztorira számíthat itt, csak itt éppen durvább. Hihetetlen elgondolás ez az egész és a nőnek sem egyszerű ez az egész…Azért sajnálom, hogy nincs folytatás. Egy ideig még ezt a zenét fogom dúdolni… :-)

1 hozzászólás
Negative_Singularity

Az egyik legundorítóbb film, amit valaha láttam, mégis imádom, és újra meg újra elkap a hév, hogy megnézzem, mint valami szégyenteljes eretnekséget, amit bűn élvezni, és amit én képtelen vagyok megtagadni.
Seth metamorfózisa nemcsak testi, hanem erkölcsi bomlás is, a hússal együtt az emberségét is levedli, és a groteszk szörnyből a végén annyira szánalmas véglény korcsosodik, hogy közel jártam ahhoz, hogy megkönnyezzem.
Hiába 1986-os film, még most is tartja a szintet, és sokkal magasabbra teszi a lécet a legtöbb mostani alkotásnál.

TribeBubu 

Minden idők legelborultabb és leggyomorforgatóbb horrorfilmje. És gyerekkorom egyik legnagyobb traumája :D
Cronenbergnek és csapatának sikerült körülbelül olyan meghökkentőre készíteni ezt az átiratot, mint amilyen az 1958-as film volt a maga korában.

rocketdog 

Ha eltekintünk a számtalan tudományosan igencsak megkérdőjelezhető momentuma felett, akkor egy igen hatásos filmet kapunk. A gore elemek itt nem csupán egy „fúj, de ronda” reakciót váltanak ki, hanem azt a zsigeri undort ébresztik fel, amitől csak viszolyogni lehet. (Elkövettem azt a hibát, hogy vacsora mellett néztem, ne tegyétek!)

2 hozzászólás
Kiskakukk 

Ezt gyerekként láttam és kicsit sokkot kaptam.
Szerintem minden idők leggusztustalanabb (és egyik legjobb) sci-fi horrorja.
Remek alapötlet, remek hangulat, semmi cgi, hihetetlenül gusztustalan átváltozások, szex, brutalitás, klassz befejezés és remek színészi játék. Jóféle cucc, az biztos. Nem ajánlatos enni a nézése közben.

_Norbi

A kutyát nagyon sajnáltam! :( (Azt hiszem ebben a részben volt benne.)

3 hozzászólás
Andro 

Gyerekként halálra voltam rémülve ettől a filmtől. Főleg a végétől. Amúgy sokszor tényleg undorító.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján