A légy (1986) 80

The Fly
96' · amerikai, angol, kanadai · sci-fi, dráma, horror

1 díj · 0 jelölés

Seth Brundle (Jeff Goldblum) megszállottan dolgozik teleportáló gépén. Már csak egyetlen kísérlet van hátra, egy élőlényen is ki kell próbálnia a gépet. Saját magán kezd kísérletezni, ám a teleportálás pillanatában egy légy is bejut a gépbe. Seth a kísérlet végén még nem is sejti, hogy testének… [tovább]

angol

Szereposztás

Jeff GoldblumSeth Brundle
Geena DavisVeronica Quaife
John GetzStathis Borans
Joy BoushelTawny
George ChuvaloMarky
Leslie CarlsonDr. Brent Cheevers
Michael Copemanmásodik férfi a bárban
David CronenbergGynecologist
Hirdetés

Kedvencelte 11

Várólistára tette 44


Kiemelt értékelések

NannyOgg 

Ez volt életem első horrorfilmje, hat évesen – azt hiszem, akkor araszoltam oda kikapcsolni a videót (a tv-nek háttal), amikor Jeff Goldblum elkezdi kiszedni a fogait. Mérföldkő. :D Azért nem adtam fel, pár évvel később már végignéztem, és akkor már jól szerelmes is voltam Jeff Goldblumba. (Én a fél világba szerelmes voltam 10 és 18 éves korom között…)
Tavaly megvettem DVD-n, és még mindig tök jó, csak helyén kell kezelni az azóta eltelt 30 évet. A férjem ugyanakkor üveges szemekkel bámulta végig a filmet, és a végén „mi volt ez a nyolcvanasévek-hülyeség??” felkiáltással átkozott el. Ő nem értékelte a harminc évvel ezelőtti filmtrükköket, nem szereti a horrorfilmeket, és nem szerelmes Jeff Goldblumba. Valószínűleg úgy azért más.

U.i. A szkanderozós jelenet azért is badass.

5 hozzászólás
Zajec_Sternenkind 

Az egyik legundorítóbb film, amit valaha láttam, mégis imádom, és újra meg újra elkap a hév, hogy megnézzem, mint valami szégyenteljes eretnekséget, amit bűn élvezni, és amit én képtelen vagyok megtagadni.
Seth metamorfózisa nemcsak testi, hanem erkölcsi bomlás is, a hússal együtt az emberségét is levedli, és a groteszk szörnyből a végén annyira szánalmas véglény korcsosodik, hogy közel jártam ahhoz, hogy megkönnyezzem.
Hiába 1986-os film, még most is tartja a szintet, és sokkal magasabbra teszi a lécet a legtöbb mostani alkotásnál.

LukeSkywalker 

Egyetértek @Lakatos_István -nal: ez egy gyönyörű szerelmes film. Vagy romantikus dráma. Vagy drámai romantikus sc-fi.
Az biztos, hogy az egyik legeredetibb, legbizarabb alkotás, amit valaha celluloidra tettek. Még akkor is, ha ez tulajdonképpen újrafeldolgozása egy 50-es évekbeli filmnek. De nem hiszem, hogy annak a készítői akár csak sejthették volna, mit fog csinálni az alapkoncepcióból David Cronenberg, ez az őrült kanadai zseni.
Azt tudom, hogy itt figyeltem fel – valószínűleg az egész világgal egyetemben – Jeff Goldblumra. És persze Geena Davisre. Goldblum teszi hitelessé a filmet az excentrikus tudós szerepében, aki Einstein nyomán minden nap ugyanolyan zakót és cipőt vesz fel. A film üzenete egyértelmű: az emberi elbizakodottság, a technológiába vetett feltétel és kontroll nélküli hit, az arrogancia csakis katasztrófához vezethet. Még ha csak egy baleset is, ami történik, de a sikertelen kísérlet a majommal is hűen bemutatja, mennyire nem számít az élet a tudás hajszolása mellett.
Seth Brundle egy tragikus hős. Saját kreálmánya áldozatává válik. Amikor istenné akarunk válni, rá kell jönnünk, hogy hiányzik belőlünk (az elképzelt) isten legfőbb tulajdonsága: a tökéletesség. Tökéletlenségünk pedig tökéletlenséget szül, hibás eredménnyel jár. És íme a Légy klasszikus mitológiai eredetű, szimbolikus értelmű drámája: Túl magasra akart szállni, akár Ikarosz, akinek a Nap megégette a szárnyait.
A Légy egy rendkívül biztos kezű rendező filmje. Nagyszerű, pontos és feszes forgatókönyv pazar megvalósítása. A díszlet elsőosztályú, a smink a maszkmesterek zsenijét dicséri. Nuku CGI (1986-ot írtunk), maximális praktikus effekthasználat, ami olyan jól sikerült, ha nem jobban, mint Carpenter A Dolog-ja.
Howard Shore nagyszabású zenéje is említést érdemel, több okból is. Egyrészt Shore itt mutatta meg talán először, mire is képes, másrészt Peter Jackson ennek alapján döntött úgy, hogy Shore-t kéri fel a Gyűrűk ura zenéjének megírására, és lássuk be, ennél jobb döntést nem is hozhatott volna.
A Légy műfajtörténeti klasszikus, egy pompásan kivitelezett sci-fi/horrordráma egy bámulatos alakítást nyújtó Jeff Goldblummal a főszerepben, egy szexi Geena Davisszel és a helyét a mai napig tökéletesen megálló figyelemreméltó praktikus trükktechnikával.
Mindazonáltal csak és kizárólag szigorúan erős gyomorral és idegzettel megáldott nézőknek ajánlom.

Bubu 

Minden idők legelborultabb és leggyomorforgatóbb horrorfilmje. És gyerekkorom egyik legnagyobb traumája :D
Cronenbergnek és csapatának sikerült körülbelül olyan meghökkentőre készíteni ezt az átiratot, mint amilyen az 1958-as film volt a maga korában.

Kevin_Krall

A nagyszüleim és az anyám mai napig ezt a filmet tartják az egyik legundorítóbb és legelmebetegebb filmalkotásnak. De ami a poén, hogy szerintem meg ez egy borzalmas horror külsőbe csomagolt gyönyörű szerelmes történet. :D Azt hiszem, emiatt szerettem bele tényleg Cronenberg munkásságába. :) A zenéért külön köszönet Howard Shore-nak, nem tudom, már hányszor meghallgattam, egyszerűen zseniális! :)
De ami biztos: hiába egy majd' harminc éves filmről van szó, azért nem érdemes leülni, és kajálni eközben a film közben, főleg az utolsó fél órában!… :D Még egy popcornt sem érdemes! :D (Én már csak tudom, mert voltam olyan hülye, amikor először néztem ezt a filmet, hogy leültem közben enni. xD Szerencsére nem lett semmi bajom, bírom az ilyesmit.)

_Norbi

A kutyát nagyon sajnáltam! :( (Azt hiszem ebben a részben volt benne.)

3 hozzászólás
Andro 

Gyerekként halálra voltam rémülve ettől a filmtől. Főleg a végétől. Amúgy sokszor tényleg undorító.

AnnaAnn

Az első horrorok (és sci-fik) között volt, amiket láttam, és azonnal a kedvenceim közé került. Nézhető többször is. Jeff Goldblumot jó színésznek tartom, és itteni átalakulását is kitűnően megcsinálták. A kedvenc részeim azok, amikor már szinte teljesen átalakult, de azért még emberi.

2 hozzászólás
Stella9 

Ezt gyerekként láttam és kicsit sokkot kaptam.
Szerintem minden idők leggusztustalanabb (és egyik legjobb) sci-fi horrorja.
Remek alapötlet, remek hangulat, semmi cgi, hihetetlenül gusztustalan átváltozások, szex, brutalitás, klassz befejezés és remek színészi játék. Jóféle cucc, az biztos. Nem ajánlatos enni a nézése közben.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján