A hét szamuráj (1954) 93

Seven Samurai · 七人の侍 (shichinin no samurai)
207' · japán · akció, dráma, történelmi 12

Egy ismétlődő rablótámadásoknak kitett falu gazdátlan szamurájokat (roninokat) fogad fel, hogy azok mint a harc művészei, megvédjék a termésüket. A rendkívül mozgalmas csatajelenetekben megjelenített harc ellenére sem egyszerű kosztümös kalandfilmet látunk, hiszen Kuroszava itt is az embereket,… [tovább]

Képek 8

Szereposztás

Mifune ToshiroKikuchiyo
Shimura TakashiShimada Kanbei
Katou DaisukeShichirouji
Fujiwara KamatariManzou
Hidari BokuzenYohei
Kimura IsaoKatsushirou
Chiaki MinoruHeihachi
Inaba YoshioGorobee
Miyaguchi SeijiKyuuzou
Tsushima KeikoShino

Kedvencelte 17

Várólistára tette 89


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Kezdeném azzal, hogy meg fogom nézni újra, elejétől a végéig egyben, mert annyira elviselhetetlenül akadozott a film, hogy szinte élvezhetetlen volt, és csak azért tudtam végignézni, mert annyira kíváncsi voltam, mi lesz, hogy elviseltem az akadozást, és próbáltam annak ellenére sem elveszteni a fonalat, hogy gyakran perceket vártam öt perc megnézéséért.
Már maga az alaphelyzet nagyon érdekes volt, jó volt látni egy japán falusi közösség szerkezetét, rendszerét, az ott kialakuló viszonyokat az 1500-as években.
Nekem szinte az elejétől Shimada Kambei lett a kedvenc karakterem, szimpatikus volt a nyugalma, a gondolkodása, hogy képes volt ott is a racionalitás hangján megszólalni, ahol másokat a büszkeség, a düh, vagy bármilyen más formában az érzelmek vezettek, de Kyuuzou-t és Kikuchiyot is meg tudtam kedvelni.
Emellett kegyetlen hosszú, és nagyon lassú film, néhol kicsit el is laposodik, de az például egyáltalán nem zavaró, hogy régi. Az üzenetek, amiket közvetít, nagyon aktuálisak, pl. a társadalmi rétegek közti ellentétek, meg nem értés, ami különösen Kikuchiyo karakterén keresztül vált nagyon hangsúlyossá, és az, hogy ezt hogyan próbálhatják meg feloldani azok az emberek, akik hajlandóságot is mutatnak rá, megjelent az előítéletek kérdése, azok elengedése, és még számtalan nagyon erős, és megrázó téma. A színészi játék is igazán remek, és kimondottan természetes. Összességében bátran ajánlom bárkinek.
Kicsit bővebben kifejtem a véleményem ebben a bejegyzésben:
https://todaywiggin.blogspot.com/2020/06/vizsgaidoszaki…

1 hozzászólás
Ottivilága 

Gyönyörű, szinte festményszerű képekből áll ( a természet fényképezése, a temetői jelenetek és az utolsó csata a zuhogó esőben, térdig érő sárban- egész elképesztőek a mai napig), mégis ízig vérig akciófilm. Szerintem amennyire egyszerű, annyira jó az alaptörténet. Nagyon sok lehetőség van benne és Kuroszava mind ki is aknázza.

Az alaphelyzetet is nagyon sok oldalról mutatja meg. Ott vannak pl. a szegény szerencsétlen parasztok, akikről később kiderül, hogy spoiler. Van elég fegyverük, sokan is vannak mégsem szállnak szembe a rablókkal. Az ok pedig a félelem. Hogy mi a a félelem és mi az igazi bátorság, tulajdonképpen nekem erről szólt leginkább ez a film.

Mindegyik szamuráj külön külön olvasata a bátorságnak, míg a parasztok a gyáva, arc nélküli tömeg. Nagyon tetszett, hogy ennyire megkülönböztethető volt a szamurájok jelleme, még ha az értékrendszer azonos is. Nagy kedvencem persze Kikucsio, az álszamuráj volt. Aki nem törődik bele a kapott sorsába, hanem változtatni akar. Mindemellett rettentően szórakoztató is… Nagyon tetszik az a színészvezetés, hogy a szereplők az egész testükkel, szinte teátrálisan játszanak, kifejezve az érzelmeket.

Meg kell említenem a zenét, mely rengeteg dobpergésből és harci zajból áll. Külön univerzumot alkot, mégis tökéletesen aláfesti a jeleneteket.

Először megrémisztett a közel 3 órás játék idő, de az egész filmnek van egyenletes, közepes tempója így egyáltalán nem tűnt annyinak. Mondhatnám pikk-pakk elrepült. Akár most rögtön is újra tudnám nézni…

Honey_Fly 

Ez a film lenne az egyik amit a szamurájos filmek nem kedvelőivel megnézetnék.

Mr_Catharsis91 

Epikus mű minden értelemben. A játékidőért nem kár, habár az első felét tegnap este néztem meg a másik felét meg ma. Kikuchíyo karaktere az energikusságával és vadságával elvarázsolt, bár Mifune melyik filmjében nem vonja magára a figyelmet? Éltében is nagyon energikus és vad volt, melyet tükröztek a szerepei. Bizonyos szamurájok halálát méltatlannak tartottam, de hát a csatában nincs mindig méltányosság.

AnnaAnn

Ismét egy kiváló Kuroszava film. A vihar kapujában után kicsit más élmény volt. A kedvenc karaktereim Kikuchiyo és Kambei Shimada voltak. Shimada a folytonos nyugalmát megőrző vezéregyéniség, és Kikuchiyo némi vidámságot vitt a történetbe. Bárdolatlanságával együtt is őszinte volt. A harc veszteseit sajnáltam, bár mindent a szegény földművesekért tettek, önzetlenül talán.

Mamuszy 

Annyira, de annyira imádom! :3 Az egyik kedvenc, sőt, ha nem a legkedvencebb szamurájos filmem! Magyar szinkronnal sem rossz, de szerintem az eredeti japán szinkronnal a legjobb!
Aki még nem nézett szamurájos filmet, és el akarja kezdeni, annak nagyon tudom ajánlani! :D

IviKawaii

spoiler. Kyuuzou volt az a szamuráj, aki számomra az egyik legérdekesebb lett és vártam, hogy kicsit több derüljön ki róla (na meg a többiekről), sajnálom, hogy ez végül nem történt meg. A többi színésszel sem volt gond, szépen felépített karakterek. Maga a film elég hosszú lett és szomorú a vége… legalábbis egy bizonyos szemszögből. Nem egy megszokott, régi, japán film, de pont ettől jó. Van ebben minden: akció, szerelmi szál, barátság, humor, bánat és mind egy egy kis részt vesz ki, az egészből, szóval elég érdekes.

Andro 

Örökzöld klasszikus Kurosawától. Az egyik kedvencem, és szerintem mérföldekkel jobb, mint a belőle készült amcsi remake-ek. Aki azt hiszi, hogy a japánok nem tudnak filmet csinálni, annak ajánlom Kurosawa Akira Mester bármelyik alkotását.

Rebane 

Nagyon hosszú, de jó film. Az igazat megvallva, nem gondoltam volna, hogy egyáltalán tetszeni fog.


Népszerű idézetek

TribeBubu 

A legmélyebb barátságok véletlen találkozások által jönnek létre.

Valentine_Wiggin 

Ha az éhség űzi, még a medve is előbújik az erdőből.

Valentine_Wiggin 

Shimada Kambei: Nincs nekem se pénzem, se hatalmam. Tapasztalatom van csaták terén, különösen vesztett csaták terén. Azt mindenesetre megtanulhatod tőlem, hogy kell csatát veszteni.

TribeBubu 

Aki csak magára gondol, az önmagát pusztítja el.

Valentine_Wiggin 

A jó erődítményen kell lennie résnek, hogy be tudjuk csalogatni az ellenséget.

Valentine_Wiggin 

Kikuchiyo: Mit gondoltatok ti a parasztokról? Azt hittétek, ma született bárányok? Ravaszak mint a rókák! Kérdezd őket a termésről, és azt mondják: „Nincs rizs, nincs árpa, nincs semmink!” De van! Van mindenük! Forgasd fel a házát, kutasd fel a padlást, ott van minden! Rizs, só, bab, borsó, szaké! És mi van a völgyben? Ott is rejtegetnek! Úgy tesznek, mintha bárányok lennének, de sok bennük a hazugság! Ha félnek a háborútól, támadják a sebesültet, a gyengét! Büdösek, önzők, ravaszok, az átkozottak… De kik tették őket ilyenné? Ti! Ti, a szamurájok! Jött a háború, és felégtek a földjeik! Kifosztottátok őket, nyomorba kényszerítettétek! Elvettétek a nőiket, megöltétek, aki ellenállt! Hát mit tehettek ezután a parasztok?

Valentine_Wiggin 

Heihachi: Az igazság, hogy a gyerekek keményebben dolgoznak, mint a felnőttek. De csak akkor, ha felnőttként kezelik őket.

Valentine_Wiggin 

Öregasszony: Nem akarok már élni… de félek, ott se lesz jobb. A gondok egész biztosan oda is utánam jönnek…
Heihachi: Ugyan már anyó! Ott nincs nyomor. Nincsenek rablók sem, háborúk sincsenek. Ott meg fogod találni a nyugalmadat.
Kikuchiyo: Miért hazudozol neki? Honnan tudod, voltál már halott?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján