A fiúk nem sírnak (1999) 100

Boys Don't Cry
118' · amerikai · dráma, életrajzi 16

4 díj · 5 jelölés

A poros kisvárosba egy elbűvölő fiatalember érkezik. Brandon Teena igazi társasági ember. A helyi srácok hamar befogadják, a lányok bomlanak érte. Sikerének titka azonban súlyos teher. Lana, a helyi szépség is beleszeret, családja is örömmel fogadja be az álomfiút. Ám amikor kiderül a szörnyű… [tovább]

Képek 1

Szereposztás

Hilary SwankTeena Brandon
Chloë SevignyLana Tisdel
Peter SarsgaardJohn
Brendan SextonMarvin Thomas "Tom" Nissen
Alicia GoransonCandace
Alison FollandKate
Jeannetta ArnetteLana anyja
Rob CampbellBrian
Matt McGrathLonny

Kedvencelte 13

Várólistára tette 129


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Olyannyira lehúzott ez a film, hogy szinte az élettől is teljességgel elment a kedvem, még az a maradék is ami volt. Nem is nagyon találom a helyem, itt lebeg körülöttem, mint valami szmogfelhő a szél nélküli napokon Budapest felett. Magába temetett és azt gondolom, hogy lehet, hogy nem nekem készült. Ezt nem lehet felkészült lélekkel nézni, erre nem lehet számítani, ehhez hiába nősz fel. Tök mindegy. Nagyon nehéz bármit is írni róla, mivel az is mindegy, hogy milyen lelkületű ember vagy. Ha erre adod a fejed, bizton számíthatsz arra, hogy lesz benne feszengős, durva, éles, húsba tépő, lélekbe maró mozzanat, kép, cselekmény, monológ. Döbbenten ültem előtte és rendhagyó módon nem a szépség és a mély, drámai érzelmek, (azok a szépek, amik a katarzis közben fogják el az embert) öntöttek el, hanem a tehetetlen düh, ahogy a körmeimmel belevájtam a tenyerem húsába, és üvöltöttem, hogy a spoiler. Simán lefaragja rólam az ilyesmi az utolsó emberi mivolt valaha volt atomjait, lecsupaszít, állattá avanzsál és csak potyog a könny, tehetetlenül és hiába törölgeted, beleégnek az arcodba. Ez amolyan fáziskéséses reakció arra, ami ellen már nem tudsz tenni. Ha lenne még pajzsom és kardom, varkocsba fonnám a hajam és visszarepülnék az időbe, oda, mellé, hozzá, megfognám a két vállát, megráznám, az arcába üvöltenék és elvonszolnám valahová messze. Messze azoktól, egy újabb, másfajta Világba, ahol senki sem a küllemét, a nemét, a bőrszínét, az ilyen-olyan hovatartozását szemléli, hanem csak ember marad mellette az ember, csak úgy tekint rá, mint egy individuumra.
Gyakorolnom kell az ilyen filmek elengedését, mert óriási teher. Erre hívnám fel a figyelmét azon leendő nézőnek, aki arra szánja el magát, hogy ezt a filmet nézze meg. Mondanám, hogy inkább ne tegye, de ahhoz túl fontos, túl érdemes. Passzolom. Elengedem.

Nevra 

Féltem ettől a filmtől! És mit kaptam? Fájdalmat és fájdalmat. Kegyetlenül sírtam. Azt az estét soha nem fogom elfelejteni! Meg azt, hogy mennyire dühös voltam a végén! Legszívesebben beléptem volna a filmbe és spoiler
Hilary csodálatos volt, nem győzőm dicsérni! Annyira szép/helyes volt. Ezt a szerepet rászabták!
A film után elgondolkodtam..van ilyen kegyetlenség ma is? Hát lehetséges. Így meggondolom, hogy spoiler
Hirtelen ennyit tudok kipréselni, mert még most is szörnyen fáj, nem tehetek róla.

Kemiviki 

Most komolyan, hogy a francba nem tűnt fel Brandonnak, hogy az a banda egy életképtelen bolondok gyülekezete. Annyi jel volt hogy az hihetetlen. És nem kapcsolt, egyszerűen csak rohant tovább a szakadék felé…
Nyomasztó és kegyetlen film. Hilary Swank előtt pedig le a kalappal, nagyon jól játszott.

Kincsanna 

Kegyetlen ez a film.
Kiszámítható a sztori, vagyis inkább előre sejthető a történet íve. A szereplők ismerősek, nem kell Nebraskáig menni, hogy hasonló karaktereket találjunk, de így sem éreztem klisésnek.
Végig azon drukkoltam, hogy térjünk el az előre kijelölt pályáról, de könyörtelenül végigmentünk rajta.
Hilary Swank és Chloë Sevigny is remek.

Banditaa

Rettenetes. Kegyetlen. Borzasztó.
És szép. A sok mocsok mögött, elbújva.

Zakuro 

Hilary Swank szenzációs spoiler
Maga a film iszonyúan felkavaró – nagyon sajnáltam Brandont (Teenát), habár nem is értettem, egyáltalán miért barátkozott ilyen suttyókkal.
Elég nyomasztó élmény volt, de egyszer mindenképp látni kell (és bár csak tegnap tettem várólistára, valójában már évek óta terveztem, hogy megnézem).

JustABookishSoul

Még több év elteltével is tartja azt a megdöbbentő és sokkoló érzést amit a legelső megnézésnél tapasztaltam. Hilary Swank szerintem legjobb alakítása, annyira élethűen és pontosan játszott, hogy a Top 3 legjobb színészkedésben nálam biztos helyet kapott ezért a szerepéért!
Ez egy mérhetetlenül fontos történet a LMBT közösségben, nyomasztó és nagyon igazi.

Lyn89

Azt hiszem, ez az első film, amiről szöveges értékelést írok. Bár a megnézése után még azon is gondolkodtam, hogy inkább be sem jelölöm, hogy láttam, mert olyan borzalmas volt ez a történet. Ez tipikusan egy olyan film, ami után kicsit beülnék a sarokba magam elé meredni egy „könnyed” fél órára egy tábla csokival. Szívből remélem, hogy tolerancia terén legalább a nagy átlagot tekintve nem itt tartunk már…

Mindenesetre ezután meg kellett néznem ezt a videót, hogy kicsit helyre álljon a lelki békém_
https://www.youtube.com/watch…

1 hozzászólás
mvancsika 

Nagyon kemény téma, és már sajnos az elején borítékolni lehet a végkifejletet. Hilary Swank elképesztő hitelességgel játszik.
Engem az édesanyám úgy nevelt, hogy legyek nyitott és elfogadó. Éppen ezért soha nem értettem és nem is fogom megérteni az ilyen csőlátású embereket, akik nagy korlátoltságukban végül teljesen kivetkőznek emberi mivoltukból. Ők pedig soha nem fogják megérteni, hogy rossz emberek, mert korlátoltságukból fakadóan teljesen meg vannak győződve a maguk igazáról.


Hasonló filmek címkék alapján