Mielőtt meghaltam (2013) 251

Dallas Buyers Club
117' · amerikai · dráma, életrajzi 16

11 díj · 13 jelölés

Texas, 1985. Ron hétközben villanyszerelőként dolgozik, ám hétvégén a rodeók vakmerő cowboya. Az öntörvényű fickó megtudja, hogy HIV-fertőzött, az orvosok szerint harminc napja van hátra. Ron Mexikóban talál alternatív gyógymódra és táplálékkiegészítő szerekre, melyeket csempészni kezd az… [tovább]

angol · magyar

Képek 12

Szereposztás

Matthew McConaugheyRon Woodroof
Jennifer GarnerEve
Jared LetoRayon
Denis O'HareDr. Sevard
Steve ZahnTucker
Michael O'NeillRichard Barkley
Dallas RobertsDavid Wayne
Griffin DunneDr. Vass
Kevin RankinT.J.
Jane McNeillFrancine Suskind

Kedvencelte 36

Várólistára tette 233


Kiemelt értékelések

Szeszj 

Teljesen letaglózott a film, nagyon komoly témát ölel körül, amit szerintem remekül bemutat, teljes mértékig megérdemli a díjakat és a jelöléseket.
Matthew McConaughey zseniális volt, egyszerűen lenyüzsgőző a színészi játéka, de szint úgy Jared Leto is remekel, először fel sem ismertem. Fantasztikusak voltak mindketten. Teljesen beleadták szívük-lelküket.
Teljesen egyetértek a bíróval és Ron-nal, had én döntsem el hogy spoiler
Ez a film szerintem egy csoda, hatalmas elismerés a készítőknek, a színészeknek. De a legnagyobb elismerés Ron Woodroof-ké.

pvik13 

WOOW woow micsoda film! Egy rossz szót se találok rá *o*

Nihilchan 

Őszintén letaglózó film, nagyon komoly színészi alakításokkal. Gyakorlatilag nem tudtam levenni a szemem a képernyőről, annyira erőteljes hatással volt rám. Abszolút nem könnyű film és kell is hozzá egy kellően letargikus hangulat, de komolyan úgy gondolom, hogy megérdemelte a díjakat, amiket kapott. Néha éreztem azért némi üresjáratot, pluszban Jennifer Garner nekem nem hiányzott volna, de mindent összevetve nagyon tetszett.

Lunemorte 

Matthew McConaugheyn halálra röhögtem magam, nagyon nagy arc…Durva, milyen sovány ebben a filmben. A történet elgondolkodtató, érdekes és valós. Jared Lato szegény nagyon bénán nézett ki és néha fárasztott is.

Tiko 

A két főszereplő maximálisan megérdemelte az Oscart és a Golden Globe-ot is ezért a filmért. Ez volt Matthew McConaughey első „komoly” szerepe, és milyen jól tette, hogy elvállalta! Kár volt a tehetségét korábban tingli-tangli szerelmes filmekre pazarolnia. Jared Leto pedig már számtalan alkalommal bizonyította, hogy milyen hatalmas átváltozásra képes egy szerepért, eleinte meg sem ismertem Rayonként.

A film egy komoly és nehéz témát dolgoz fel őszintén és bátran. Sajnos még manapság is megbélyegzik a HIV-el élőket, pedig a betegség sajnos egyre elterjedtebb és nem csak a meleg közösségeket érinti.

Charityy 

Zseniális színészi alakítások, nagyon jó film.

brena 

Hihetetlen alakítások,elképesztő mit képesek magukkal csinálni,engem ez mindig ledöbbent,jó ezért kapják a pénzt,de akkor is…többször láttam,újra megnézném.

Imoran 

Nagyon szeretem ezt a filmet, Matthew McConaughey zseniálisat alakít!

babunymph 

Nagyon érdekes és sokrétű film, ami a 80-as évekbe kalauzol minket, amikor megjelenik a HIV vírus és a világ (először nyilván Amerika) örökre megváltozik. Bemutatja azt az általános káoszhangulatot, ami eluralkodott akkor mindenkin, betegeken, orvosokon, mert tulajdonképpen senki nem tudta, hogy mire számíthat. Az enyhítő gyógyszert meg gyakorlatilag élőben kísérletezték ki a haldoklókon, akiknek – ahogy a bíró is mondja a filmben – joga kellene hogy legyen ahhoz, hogy bármit beszedjenek, ami szerintük segíthet, de nincsen. Ezt a helyzetet használja ki a főszereplőnk (csókot küldök ezúton is az istenien tehetséges Matthew McConaugheynek), aki maga is beteg, de azért úgy dönt, ha már úgyis mindegy, keres egy kicsit a nem szabadalmaztatott gyógyszerekkel, klubtagságot fizettetve a haldoklókkal, ami egész szép biznisszé növi ki magát. A dolog iróniája pedig az, hogy hiába tudja pontosan, milyen poklon mennek keresztül ezek az emberek, nem érdekli, nem szánja őket, nem „jótékonykodik” velük – egészen pontosan addig nem, amíg el nem veszít valakit, aki közel került hozzá időközben. Akkor nyilván átértékelődik benne sok minden, de kérdés, hogy akkor számít-e még mindez. Ron nem jó ember, igazság szerint pontosan akként a homofób, tapló, fegyverimádó, cowboykalapos suttyó amerikaiként kezdi, akitől kinyílik a bicska az ember zsebében. Viszont a traumák meg az élet (vagyis a haldoklás inkább) hatására finomodik, anélkül, hogy az hiteltelen lenne.
Tényleg nagyon érdekes és emberi film a témájában, rengeteg apró jelzéssel és rezdüléssel, Matthew MacConaughey és Jared Leto pedig (nyilván) remekel benne.

Krenai 

Amit Matthew McConaughey és Jared Leto ebben a filmben alakít, az egyszerűen hihetetlen. És ők ketten el is viszik a filmet a hátukon.. Karakterek alapvetően nagyon jók voltak, bár Jennifer Garner karaktere elég felszínesre sikeredett szerintem. Történet is jó volt, hangulat se volt rossz, de nem sikerült teljesen belemerülnöm a filmbe, valahogy nem ragadott magával és ezért csak 8 csillag.


Népszerű triviák

UViki

A Mielőtt Meghaltam című film forgatókönyve 20 évig várt a polcon, amíg filmet nem csináltak belőle. Összesen 137 alkalommal kezdték el, majd hagyták félben a forgatását. A film költségvetése nagyon alacsony volt — kevesebb, mint 6 millió dollár, amelyből a sminkesekre mindössze 250 dollár jutott. Ahhoz, hogy jó munkát végezzenek faszenet használtak, majd végül Oscar-díjat nyertek a Legjobb Smink kategóriában. A film végül 55 millió dollár bevételt hozott.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: Mielőtt meghaltam (2013)

Mielőtt meghaltam (2013)


Hasonló filmek címkék alapján