1984 (1984) 74

Nineteen Eighty-Four
106' · angol · sci-fi, dráma 16

0 díj · 1 jelölés

A jövőben járunk. A Föld lakossága egy nukleáris konfliktust követően három országra oszlik, melyek állandó harcban állnak egymással. A totalitárius Óceániát a mindent látó Nagy Testvér kormányozza, fővárosa pedig Londonban van. Az egyéniség bárminemű megnyilvánulását szigorúan üldöző állam… [tovább]

angol

Képek 7

Szereposztás

John HurtWinston Smith
Richard BurtonO'Brien
Suzanna HamiltonJulia
Cyril CusackCharrington
Gregor FisherParsons
James WalkerSyme
Andrew WildeTillotson

Kedvencelte 12

Várólistára tette 104


Kiemelt értékelések

Traclon

Kivételesen jól sikerült adaptáció, még ha a könyvhöz természetesen nem is ér fel…

Ashtray_Heart

Magasak voltak az elvárásaim, mert eddigi életem egyik legmeghatározóbb regénye az 1984. Nem csalódtam. :) Olyan film, ami után nincsenek se könnyeid, se szavaid, csak a döbbeneted.

Pennmenelien

Nyomasztó film, de ennek ellenére zseniális, amit én elsősorban John Hurt-nek ítélek oda, de természetesen Orwell munkássága sem elhanyagolható.

shieldmaidenwithflowers

Megrázó film. A regény elég hiteles adaptációja, az aprócska változtatások csak érthetőbbé tették. Mindenesetre én úgy érzem, hogy kell a könyv ismerete is, mert néhány dolog csak úgy érthető száz százalékosan.

piciszusz 

Még az előző hapsimmal láttam először, akkor nagy hatást tett rám a poszt apokaliptikus világ, a Nagy testvér és az a fura nyelv, amivel beszélnek az „irodában”, duplagondol vagy valami ilyesmi.

nettikeee

Hogy miért jók a kultuszfilmek? Hát ezért!

hankman 

Nehezen emészthető film és még kevesebbet fogok fel belőle.

Ami nagyon érződött az a rendszer, ami tényleg áthatja az egész társadalmat és filmet. A népnek a rendszert kell előre helyezni, a rendszert kell szeretniespoiler. Nem a rendszer van az emberekért, hanem az emberek a rendszerért. Az is egy iszonyat bizonytalan állapot, hogy van egy arca ennek a rendszernek, a gyanakvó tekintetű bajszos ürge. spoiler Az is sokkoló volt, hogy az volt a legnagyobb hír, hogy pár grammal növelik a csokoládé fejadagot, közben borotvát sem lehet kapni a régi elhasználódott helyett. Ezt mind-mind értettem, és ezekkel semmi bajom sem volt. Jó!

Viszont csak azt nem sikerült felfognom, ami az alaptétel: a gondolat bűn. Lemaradtam ennek a definiálásáról és ez kicsit zagyva volt nekem. A főhős munkája sem egészen tiszta, valami cenzorféle, aki fogalmam sincs milyen utasítások és szempontok szerint keveri a híreket, a tényeket és a fotókat össze. Ez a hadban állás az Isten tudja kikkel is kész zagyvaság volt, nem is volt tiszta miért álltak hadban, aztán mintha még ezt is meggondolta volna a rendszer és megint mást állított.

Külön ki kell emelnem a „bűnösöket”, akik a monitorokon bevallottak dolgokat. spoiler

A főhős nem különösebben volt érdekes a munkáját leszámítva, és a nőci, akivel összeismerkedett, az sem, leszámítva spoiler spoiler

A képernyők kapcsán tetszett, hogy spoiler

Érdekes volt látni, hogy akkoriban, mit tekintettek szuper fejlettnek, és ezt hogyan próbálták képernyőre vinni az akkori eszközökkel.

A film vége miatt majd nem megérdemelte az 5 csillagot, de csak majdnem. Egyszerre meglepő, zavaros és lehangoló. Nem értem, illetve részben fogom fel a történteket csak. spoiler

Lassú történet vezetés, az emberek manipulálását jól bemutatja, áthatja az egészet „a rendszer”, nehezen érthető.

1 hozzászólás
darkfenriz

Azért a könyvet jobban élveztem, bár nem volt rossz. A hangulata régebbi időket idéz, mint a ’80-as évek, habár a kies jövőre koncentrál. Richard Burton és John Hurt alakítása azért tetszett.


Népszerű idézetek

Nadja_Blue

Nem is életben maradni, hanem embernek maradni a fontos.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján