1984 (1984) 91

Nineteen Eighty-Four
106' · egyesült királysági · sci-fi, dráma 16

0 díj · 1 jelölés

A jövőben járunk. A Föld lakossága egy nukleáris konfliktust követően három országra oszlik, melyek állandó harcban állnak egymással. A totalitárius Óceániát a mindent látó Nagy Testvér kormányozza, fővárosa pedig Londonban van. Az egyéniség bárminemű megnyilvánulását szigorúan üldöző állam… [tovább]

angol

Képek 8

Szereposztás

John HurtWinston Smith
Richard BurtonO'Brien
Suzanna HamiltonJulia
Cyril CusackCharrington
Gregor FisherParsons
James WalkerSyme
Andrew WildeTillotson
David TrevenaTillotson barátja
David CannMartin
Anthony BensonJones

További szereplők

Kedvencelte 12

Várólistára tette 125


Kiemelt értékelések

GentleRain 

Már nagyon régen láttam először a filmet, valamint a könyvet is olvastam. Szerintem zseniális, szinte 100%-osan könyvhű adaptáció. Igazi klasszikus, amit mindenkinek legalább egyszer látnia kell. Nálam többször nézős.

Traclon

Kivételesen jól sikerült adaptáció, még ha a könyvhöz természetesen nem is ér fel…

Ashtray_Heart

Magasak voltak az elvárásaim, mert eddigi életem egyik legmeghatározóbb regénye az 1984. Nem csalódtam. :) Olyan film, ami után nincsenek se könnyeid, se szavaid, csak a döbbeneted.

Pennmenelien 

Nyomasztó film, de ennek ellenére zseniális, amit én elsősorban John Hurt-nek ítélek oda, de természetesen Orwell munkássága sem elhanyagolható.

Victorious 

Megvan már lassan 7 éve, hogy olvastam a könyvet, így gondoltam ideje már meglesni a belőle készült filmet is, bár ennyi év után értelemszerűen sok dolog kiesett már.
Bevallom én már a könyvnek sem voltam olyan nagy fanja, ha Orwell akkor Állatfarm, szóval ezt inkább amolyan „okés” darabnak tartom. Itt sem volt másképp.
Persze az üzenete meg a „szomorú valóság” már akkor is átjött, de úgy érzem ezt lehetett volna kicsit érdekesebben tálalni a könyvben és a filmben is.

shieldmaidenwithflowers 

Megrázó film. A regény elég hiteles adaptációja, az aprócska változtatások csak érthetőbbé tették. Mindenesetre én úgy érzem, hogy kell a könyv ismerete is, mert néhány dolog csak úgy érthető száz százalékosan.

piciszusz 

Még az előző hapsimmal láttam először, akkor nagy hatást tett rám a poszt apokaliptikus világ, a Nagy testvér és az a fura nyelv, amivel beszélnek az „irodában”, duplagondol vagy valami ilyesmi.

hankman 

Nehezen emészthető film és még kevesebbet fogok fel belőle.

Ami nagyon érződött az a rendszer, ami tényleg áthatja az egész társadalmat és filmet. A népnek a rendszert kell előre helyezni, a rendszert kell szeretniespoiler. Nem a rendszer van az emberekért, hanem az emberek a rendszerért. Az is egy iszonyat bizonytalan állapot, hogy van egy arca ennek a rendszernek, a gyanakvó tekintetű bajszos ürge. spoiler Az is sokkoló volt, hogy az volt a legnagyobb hír, hogy pár grammal növelik a csokoládé fejadagot, közben borotvát sem lehet kapni a régi elhasználódott helyett. Ezt mind-mind értettem, és ezekkel semmi bajom sem volt. Jó!

Viszont csak azt nem sikerült felfognom, ami az alaptétel: a gondolat bűn. Lemaradtam ennek a definiálásáról és ez kicsit zagyva volt nekem. A főhős munkája sem egészen tiszta, valami cenzorféle, aki fogalmam sincs milyen utasítások és szempontok szerint keveri a híreket, a tényeket és a fotókat össze. Ez a hadban állás az Isten tudja kikkel is kész zagyvaság volt, nem is volt tiszta miért álltak hadban, aztán mintha még ezt is meggondolta volna a rendszer és megint mást állított.

Külön ki kell emelnem a „bűnösöket”, akik a monitorokon bevallottak dolgokat. spoiler

A főhős nem különösebben volt érdekes a munkáját leszámítva, és a nőci, akivel összeismerkedett, az sem, leszámítva spoiler spoiler

A képernyők kapcsán tetszett, hogy spoiler

Érdekes volt látni, hogy akkoriban, mit tekintettek szuper fejlettnek, és ezt hogyan próbálták képernyőre vinni az akkori eszközökkel.

A film vége miatt majd nem megérdemelte az 5 csillagot, de csak majdnem. Egyszerre meglepő, zavaros és lehangoló. Nem értem, illetve részben fogom fel a történteket csak. spoiler

Lassú történet vezetés, az emberek manipulálását jól bemutatja, áthatja az egészet „a rendszer”, nehezen érthető.

1 hozzászólás
darkfenriz

Azért a könyvet jobban élveztem, bár nem volt rossz. A hangulata régebbi időket idéz, mint a ’80-as évek, habár a kies jövőre koncentrál. Richard Burton és John Hurt alakítása azért tetszett.


Népszerű idézetek

Nadja_Blue

Nem is életben maradni, hanem embernek maradni a fontos.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján