Gwener
Kedvenc filmek 43
Kedvenc sorozatok 25
Kedvenc művészek 59
Kedvenc szereplők 2
Li Haichao · Zsuzsanna ·
Éppen nézett sorozatok
Utolsó karc
Néprajzi Múzeum
Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei
2024. okt. 16. – 2025. jan. 19.
https://neprajz.hu/kiallitasok/idoszaki/2024/fine-dinin…
A Fine Dining: az ősi Kína gasztrotörténetei című, a messzi Kínából származó, Liechtensteint, Párizst és Hong Kongott is bejárt kiállítás jelenlegi állomása a budapesti Néprajzi Múzeum, ahol 2024. október 16-tól 2025. január 19-ig lesz megtekinthető. A páratlan tárlat mintegy 90 műtárgyat jelenít meg a Kínai Nemzeti Múzeum gyűjteményéből az ókortól a modern időkig. Ennek köszönhetően a Városligetben járó közönség mélységében is megismerheti a kínai étkezési szokások évezredeket átívelő hagyományait, azok mélységét, varázsát és sokszínűségét. A látogatók betekintést nyerhetnek egy olyan kultúrába, ahol az ételek és italok elkészítése nemcsak evést és ivást jelentett, hanem – többek között – spirituális erővel is bírt.
Milyen szerepet tölt be a főzés és étkezés Kína népének múltjában és jelenében? Hogyan formálta a gasztronómia a mindennapokat, hagyományokat, gondolkodást, de akár a politikát is? Mekkora jelentőséggel bír az étkezés kultúrája Kínában?
A kínai étkezési kultúra évszázadokon átívelő fejlődése tanúskodik az idő múlásáról, a népek, kultúrák találkozásáról és szétválásáról. Az ezek hatására folyamatosan változó étkezési kultúra jelentős innovációs szerepet játszott a kínai civilizáció fejlődésében és emellett kifogyhatatlan forrásként szolgált a kínai hagyományos orvoslás, tudomány, művészetek és a kínai élet szinte minden területén. A bemutatott kiállítás célja, hogy a pekingi Kínai Nemzeti Múzeum gyűjteményéből választott 90 tárgy segítségével megismertesse a Néprajzi Múzeum látogatóit a kínai étkezési kultúra különleges varázsával és sokszínűségével.
forrás: https://neprajz.hu/kiallitasok/idoszaki/2024/fine-dinin…