W.E. – Országomat egy nőért (2011) 14

1 díj · 0 jelölés

A romantikus dráma két furcsa kapcsolatról szól. Az egyik románc VIII. Edward király és az elvált amerikai nő, Wallis Simpson között szövődik, a másik pedig egy férjezett hölgy és egy orosz biztonsági őr között. Tekintve a körülményeket, egyikük viszonya sem lesz zökkenőmentes.

angol

Képek 5

Szereposztás

Andrea RiseboroughWallis Simpson
James D'ArcyEdward
Oscar IsaacEvgeni
Abbie CornishWally Winthrop
Richard CoyleWilliam Winthrop
David HarbourErnest
Natalie DormerElizabeth
James FoxV. György Király
Judy ParfittMária királynő
Haluk BilginerMohamed Al-Fayed

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 51


Kiemelt értékelések

sophie 

Nekem ez tetszett.
Először is a történet. Edward esete tényleg egy különös szerelmi történet, A király beszéde (2010) megmutatta az egyik oldalt, ez meg most egy másikat. Hogy végül mit gondol az ember az egészről, az már más téma, de hallgassuk meg ezt a forgatókönyvet is. Micsoda helyzet: valaki Anglia trónját adta oda, valaki pedig elfogadta ezt a számunkra elképzelhetetlen áldozatot.

Nem tudom pontosan átérezni azt a rajongást, ami a királyi családot illeti arrafelé, de ez a film abból is mutat egy kicsit. Az árverésen elhangzó – gondolom életszerű – összegekről most nem beszélve, van egy család, ahol az asszonyok tiszteletük jeléül Wallis Simpsonról nevezik el a lányukat, és ez a lány is bármikor képes a korabeli történések közepébe visszaképzelni magát. A rendezői megoldás ennek érzékeltetésére az – nem túl eredeti, de én ezt bírom –, hogy ráközelít mondjuk egy teáskannára, amely mire újra eltávolodik tőle a kamera, már egy más dimenzióban tölti be a szerepét. Vagy pl főhősünk nekitámaszkodik egy falnak, amely fal másik oldalán egy pillanat múlva egy sok évvel azelőtti történet zajlik, ki lehet lesni. És nézzük csak meg jó közelről a kezét, a szemét, a ruha esését, az ujjak érintését. A jelmez, a smink pedig gyönyörű, nagyon mutat. Erős képi világ, na!

Szóval rendben volt ez önmagához képest. Jó, lehet mondani, hogy az a verekedős jelent elég Guy Ritchie-s lett. a zene talán túlzás, de a végét például nem szúrta el, egyáltalán. És az a látomásos tánc-jelenet pedig kifejezetten nagyon tetszett, videoklip a filmben.

3 hozzászólás
abby 

Az úgy volt, hogy először láttam a plakátot a rajta szereplő James D'Arcy-val, ment is a várólistára. Aztán felfedeztem, hogy Oscar Isaac is szerepel a filmben, még jobb. Ezután elolvastam a történetet, ez is egész ígéretesnek tűnt. Végül jött a feketeleves, hogy a rendező és a forgatókönyvíró személyében nem mást köszönthetünk mint a pop nagyasszonyát, azaz Madonna-t. Itt kezdtem el kicsit félni és ez nem is volt alaptalan. Ha egyetlen kérésem lehet, akkor tiltsák el Madonna-t a rendezői széktől és a forgatókönyvírástól, mert ez tipikus példa arra, hogy milyen az, amikor valaki valami olyanba kontárkodik bele, amihez nincs meg az adottsága. Tisztelem és szeretem is őt, mint énekesnő, de a filmes világ annyira nem az ő terepe.
Maga a film túl művészi akar lenni, ez jól látszik az egyes kamera beállításokon, de közben a nézőt abszolút nem engedi közelebb magához. Kb. 45 perc telik el úgy, hogy sűrű kamerarángásokkal ugrálunk egyik idősíkról a másikba, aztán valamennyire stabilizálódik a helyzet. A karakterkidolgozás szintén gyenge lábakon áll, ahogy a színészi játékkal is adódnak gondok .
Leginkább Abbie Cornish lóg ki a sorból, érzelmeket alig látni rajta és ennek híján a karakterében zajló drámákat sem tudja rendesen átadni. Andrea Riseborough is csak szürke önmaga, tud ő ennél sokkal jobbat is. James D'Arcy nem rossz, de mivel karakterkidolgozás nem sok van, ő is csak abból tudott dolgozni, amit kapott. Oscar Isaac-et most először láttam kimondottan romantikus szerepben, nyilván ebben is megállja a helyét (és kiltben sem utolsó látvány).
Szóval lehetett volna ez egy nagyon szép és drámai film, csak sajnos nem a legjobb kezekbe került. Részemről egy közepest szavazok meg neki.

piciszusz 

Anno szerintem a plakát miatt néztem ki magamnak. Értem mivel akart hatni rám, de én nem akartam, hogy rámerőszakolja magát, ezért nem is tetszett. Madonna maradjon csak a zenénél (bár már az se nagyon megy szegénynek). A sztori kicsit fura volt, az elején nem is értettem ezt a sok időbeli ugrálást, túlságosan hosszú volt a film, és még sorolhatnám, de a jelmezek és a sminkek nagyon tetszettek.

cintiatekla

Soha nem gondoltam, hogy film ennyire elvarázsolhat, de megtörtént.

Egyébként Madonna Masterpiece c. dala miatt néztem meg, mert a klip a filmből is tartalmaz jeleneteket, és eléggé megfogott. Ne hagyjátok ki, remek film!

Hiranneth 

Nekem tetszett, bár a rendező nevét meglátva rendesen meglepődtem a végén.
Az biztos, hogy hozzá kell szokni a hirtelen váltásokhoz a két idősík között, de ha egyszer az ember hozzászokik, akkor már nem vészes.
Nem tudom, melyik nőt sajnáltam az elején jobban, az biztos, egyikük élete sem volt egyszerű.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján