Egy veszedelmes viszony (2012) 96

A Royal Affair · En kongelig affaere
137' · német, svéd, dán, cseh · dráma, romantikus, történelmi 16

3 díj · 8 jelölés

A 18. században, Dániában a mentálisan beteg uralkodó, VII. Keresztély felfogadja udvari orvosának a német Johann Friedrich Struensee doktort. Döntésével Keresztély saját házasságát is veszélyezteti, mert a fiatal királynő menthetetlenül beleszeret az orvosba, titkos viszonyuk azonban az egész… [tovább]

dán, angol · magyar

Képek 29

Szereposztás

Mads MikkelsenJohann Friedrich Struensee
Alicia VikanderCaroline Mathilde
Mikkel Boe FølsgaardVII. Keresztély
Trine DyrholmJuliane Marie
David DencikOve Høegh-Guldberg
Thomas W. GabrielssonSchack Carl Rantzau
Cyron MelvilleEnevold Brandt
Bent MejdingJ. H. E. Bernstoff
Harriet WalterAugusta, walesi hercegné
Laura BroLouise von Plessen

További szereplők

Kedvencelte 19

Várólistára tette 157


Kiemelt értékelések

Theana 

A szerelmi szál annyira nem kötött le, mert láttam már, és őszintén szólva egyáltalán nem vonz, inkább taszít, undorít. Mikkelsen és Alicia Vikander először nagyon szürreális élmény volt számomra, sosem gondoltam volna, hogy ők így, együtt. De remek színészek, MBF-dal együtt. Nem nagyon kiválóak, de jók voltak a filmben.

Annál inkább a karakterek és a zene tetszett. A zene mély és nagyon illik a filmhez. Nagyon!

Ami jobban megfogott a szereplőkben: keresztély depresszív hangulata, Karolina élni és függetlenné válni akaró, valamint Struensee igazságra és szabadságra áhítozó vágya. Olyan emberiek ezek az érzelmek.

Történelmileg amire emlékszem, az stimmelt, nyilván ebben is volt egy csipetnyi szépítés. Mély érzelmű, tényleg azt tudom rá mondani, hogy emberi.

(Zárójeles megjegyzésként szánom, hogy sajnálom, hogy azt hisszük, mennyire jobbak és fejlettebbek vagyunk a tökmindegymilyenrégi kornál, mert igazából nem. Ugyanúgy lopunk, csalunk, korruptak vagyunk, mint régen. Van okostelefonunk, meg vécénk [ez nagyon fontos, komolyan – no sarcasm], de mire mentünk a sok fejlesztéssel? Jobbak lettünk? Csak elgondolkodtatott a tanács és a király nem együttműködését látva. [És természetesen nem akarom senki érzéseit megbántani. Sajnálom, ha mégis ez történt.] Kinek pedig nem inge, kérem, ne vegye magára.)

5 hozzászólás
Lunemorte 

Az ember szabadnak született, de mindenhol béklyóba verik.

Bee 

Ez egy nagyon jólsikerült történelmi dráma. Csak olvastam néhány rövid tényt erről a viszonyról …de ez a film az egészet jóval közelebb hozta. Mindenki nagyon jól hozta a szerepét, és egy szép és érzelemdús idöutazásban volt részem a szinészek révén…
Mikkelsen nagyon megyözött. A film végén a hideg rázott :(
Szerencsét len Christian király … Hogy maradhatott ilyen gyerekes?

mazsolafa 

Szeretem, amikor nem amerikai megközelítésben nézhetek egy témát. Valahogy kevésbé rózsaszínűnek ábrázolják a történéseket. Kifejezetten érdekes volt Dánia ezen időszaka, a színészek pedig remekül hozták a karaktereket.

eve58 

Zseniális!
Minden ott van benne, ahol lennie kell! Egy pillanatig sem unatkoztam.
Ráadásul parádés szereposztás kápráztatott el, élen kedvenc Mikkelsenemmel, és a drága Aliciával…de mondhatnám a most eléggé ellenszenves szerepben feltűnő Trine Dyrholmot is.
Mind egytől egyig kifogástalanul hozták a formát. Mikkel Boe Folsgaard hiteles volt a bomlott elméjű király karakterében jól állt neki a szerep .
Ráadásul a zenéjét is szívembe zártam – csak a film befejezése után jöttem rá, miért: hiszen Gabriel Yared műve!
Hab a tortán, hogy ismét egy igaz történet, ismét dán alkotás, ismét szerettem!

Trixi 

A 18. századi Dániáról, történelméről semmit se tudok. Most bepillanthattam az a korabeli életbe, politikai csatározásba. Gyönyörűek a felvételek. Úgy látszik minden korra jellemző, hogy ha valaki szeretne jót is tenni, azt annál inkább és minél gyorsabban eltüntetik a föld színéről. Ez elég szomorú :( Pár év késéssel ugyan, de legalább Dánia is elindult a jó úton. Mads Mikkelsen is olyan, mint a jó bor. Idővel egyre fincsibb ;) A játéka pedig félelmetesen jó volt. Egyre jobban kedvelem ezt a pasast :D

Nicole88 

Nem egészen erre számítottam, azt hittem jobban kidolgozzák a történetet, nekem így egy kicsit darabosra sikeredett…
Összességében nem volt ez rossz, de Alicia Vikander valahogy nem olyan volt, amit megszoktam tőle, ezt betudom a fiatalságának :D

Chris90 

Egy remek történelmi film, amely a hossza ellenére sem válik unalmassá, egy gyönyörű szerelmi történet, amely nem válik giccsessé vagy nyálassá, és egy kiváló dráma, ahol minden színész remekel. A film biztosan tartalmaz valamennyi szépítést, de ettől eltekintve kiváló tabló: bemutatja a korabeli politikai életet, a nemesség aljasságát, a felvilágosodás távolabbi hatásait, és mindeközben a főszereplő maga az ember.

Emerson 

Hm… nem csoda, hogy valami bűzlött Dániában. Persze az egész emberiség bűzlik, ha azt vesszük. Mennyire primitívek akkor és mennyire primitívek most. Semmi sem változott, csak a csomagolás.
Ha a történelmet vesszük alapul a filmbeli kivégzést nem értem miért nem csinálták meg „tisztességesen”, ahogy az valójában megtörtént. Vagyis sejtem… akkor nyilván erősen 18-as karika lett volna, így meg szélesebb körben terjeszthető volt a film. Azért a skandinávoktól elvártam volna, hogy ne cenzúrázzák saját magukat…

2 hozzászólás
dr_Eminens 

Az aranykalitkába zárt hercegnő és az elmebeteg királyt manipuláló orvos története önmagában izgalmas volt, csak a két szál összeérése nem győzött meg. Alicia Vikander és Mads Mikkelsen közt – akármilyen meggyőzőek külön-külön – semmi kémia nincs, nincs meg az a szikra, ami lángra lobbantaná a cselszövésekkel teli történetet. Azért korrekt kosztümös dráma, külön kiemelkedett az (egyszerre utálható és sajnálható) király szerepében Mikkel Boe Følsgaard.


Népszerű idézetek

Kontra_Judit 

Az ember szabadnak született, de mindenhol béklyóba verik.

Kontra_Judit 

A férfiak sutba vágják a logikát, ha gyönyörű hölgyekről van szó.

Kontra_Judit 

Az emberek olyannyira a saját sorsuk rabjai, hogy elrejtőznek az értelem mélyére.

Theana 

Johann Friedrich Struensee: És ha nem lenne király? Mitől lenne boldog?
VII. Keresztély: Aludni csak, míg jön az álom.


Hasonló filmek címkék alapján