Egy veszedelmes viszony (2012) 70

A Royal Affair · En kongelig affaere
137' · német, svéd, dán, cseh · dráma, romantikus, történelmi 16

1 díj · 4 jelölés

A 18. században, Dániában a mentálisan beteg uralkodó, VII. Keresztély felfogadja udvari orvosának a német Johann Friedrich Struensee doktort. Döntésével Keresztély saját házasságát is veszélyezteti, mert a fiatal királynő menthetetlenül beleszeret az orvosba, titkos viszonyuk azonban az egész… [tovább]

dán, angol · magyar

Képek 25

Szereposztás

Mads MikkelsenJohann Friedrich Struensee
Alicia VikanderCaroline Mathilde
Mikkel Boe FølsgaardVII. Keresztély
Trine DyrholmJuliane Marie
David DencikOve Høegh-Guldberg
Thomas W. GabrielssonSchack Carl Rantzau
Cyron MelvilleEnevold Brandt
Bent MejdingJ. H. E. Bernstoff
Hirdetés

Kedvencelte 16

Várólistára tette 120


Kiemelt értékelések

Theana

A szerelmi szál annyira nem kötött le, mert láttam már, és őszintén szólva egyáltalán nem vonz, inkább taszít, undorít. Mikkelsen és Alicia Vikander először nagyon szürreális élmény volt számomra, sosem gondoltam volna, hogy ők így, együtt. De remek színészek, MBF-dal együtt. Nem nagyon kiválóak, de jók voltak a filmben.

Annál inkább a karakterek és a zene tetszett. A zene mély és nagyon illik a filmhez. Nagyon!

Ami jobban megfogott a szereplőkben: Keresztély depresszív hangulata, Karolina élni és függetlenné válni akaró, valamint Struensee igazságra és szabadságra áhítozó vágya. Olyan emberiek ezek az érzelmek, nagyon könnyű volt együttéreznem velük.

Történelmileg amire emlékszem, az stimmelt, nyilván ebben is volt egy csipetnyi szépítés, és jót is tett neki, hogy nem hálivúdi. Mély érzelmű, tényleg azt tudom rá mondani, hogy emberi.

(Zárójeles megjegyzésként szánom, hogy sajnálom, hogy azt hisszük, mennyire jobbak és fejlettebbek vagyunk a tökmindegymilyenrégi kornál, mert igazából nem. Ugyanúgy lopunk, csalunk, korruptak vagyunk, mint régen. Van okostelefonunk, meg vécénk [ez nagyon fontos, komolyan – no sarcasm], de mire mentünk a sok fejlesztéssel? Jobbak lettünk? Csak elgondolkodtatott a tanács és a király nem együttműködését látva. [És természetesen nem akarom senki érzéseit megbántani. Sajnálom, ha mégis ez történt.] Kinek pedig nem inge, kérem, ne vegye magára.)

4 hozzászólás
Lunemorte

Az ember szabadnak született, de mindenhol béklyóba verik.

Bee

Ez egy nagyon jólsikerült történelmi dráma. Csak olvastam néhány rövid tényt erről a viszonyról …de ez a film az egészet jóval közelebb hozta. Mindenki nagyon jól hozta a szerepét, és egy szép és érzelemdús idöutazásban volt részem a szinészek révén…
Mikkelsen nagyon megyözött. A film végén a hideg rázott :(
Szerencsét len Christian király … Hogy maradhatott ilyen gyerekes?

mazsolafa

Szeretem, amikor nem amerikai megközelítésben nézhetek egy témát. Valahogy kevésbé rózsaszínűnek ábrázolják a történéseket. Kifejezetten érdekes volt Dánia ezen időszaka, a színészek pedig remekül hozták a karaktereket.

Trixi 

A 18. századi Dániáról, történelméről semmit se tudok. Most bepillanthattam az a korabeli életbe, politikai csatározásba. Gyönyörűek a felvételek. Úgy látszik minden korra jellemző, hogy ha valaki szeretne jót is tenni, azt annál inkább és minél gyorsabban eltüntetik a föld színéről. Ez elég szomorú :( Pár év késéssel ugyan, de legalább Dánia is elindult a jó úton. Mads Mikkelsen is olyan, mint a jó bor. Idővel egyre fincsibb ;) A játéka pedig félelmetesen jó volt. Egyre jobban kedvelem ezt a pasast :D

Nicole88

Nem egészen erre számítottam, azt hittem jobban kidolgozzák a történetet, nekem így egy kicsit darabosra sikeredett…
Összességében nem volt ez rossz, de Alicia Vikander valahogy nem olyan volt, amit megszoktam tőle, ezt betudom a fiatalságának :D

Emerson 

Hm… nem csoda, hogy valami bűzlött Dániában. Persze az egész emberiség bűzlik, ha azt vesszük. Mennyire primitívek akkor és mennyire primitívek most. Semmi sem változott, csak a csomagolás.
Ha a történelmet vesszük alapul a filmbeli kivégzést nem értem miért nem csinálták meg „tisztességesen”, ahogy az valójában megtörtént. Vagyis sejtem… akkor nyilván erősen 18-as karika lett volna, így meg szélesebb körben terjeszthető volt a film. Azért a skandinávoktól elvártam volna, hogy ne cenzúrázzák saját magukat…

2 hozzászólás
dr_Eminens 

Az aranykalitkába zárt hercegnő és az elmebeteg királyt manipuláló orvos története önmagában izgalmas volt, csak a két szál összeérése nem győzött meg. Alicia Vikander és Mads Mikkelsen közt – akármilyen meggyőzőek külön-külön – semmi kémia nincs, nincs meg az a szikra, ami lángra lobbantaná a cselszövésekkel teli történetet. Azért korrekt kosztümös dráma, külön kiemelkedett az (egyszerre utálható és sajnálható) király szerepében Mikkel Boe Følsgaard.

piciszusz 

Olyan kis langyi volt az egész. Odakerül egy (gondolom) hercegnő a dán udvarba, én megértem, hogy tini, meg ráerőszakolják ezt az egészet, de ez a dolga, nyelje le. Nem hiszem, hogy hogy senki se vette észre, mit művel az a kettő, és ezek után se fejezték le a csajt felségárulásért. Na mindegy.

Chris90 

Egy remek történelmi film, amely a hossza ellenére sem válik unalmassá, egy gyönyörű szerelmi történet, amely nem válik giccsessé vagy nyálassá, és egy kiváló dráma, ahol minden színész remekel. A film biztosan tartalmaz valamennyi szépítést, de ettől eltekintve kiváló tabló: bemutatja a korabeli politikai életet, a nemesség aljasságát, a felvilágosodás távolabbi hatásait, és mindeközben a főszereplő maga az ember.


Népszerű idézetek

Kontra_Judit 

Az ember szabadnak született, de mindenhol béklyóba verik.

Kontra_Judit 

A férfiak sutba vágják a logikát, ha gyönyörű hölgyekről van szó.

Kontra_Judit 

Az emberek olyannyira a saját sorsuk rabjai, hogy elrejtőznek az értelem mélyére.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján