Űrdongó (2018) 132

Bumblebee
113' · amerikai · akció, sci-fi, kaland 12

1987-ben, menekülés közben Bumblebee egy kaliforniai tengerparti kisváros roncstelepén talál menedéket. Az éppen tizennyolcadik évét betöltött, a világban helyét kereső Charlie rátalál a sérült, összetört Bumblebee-re.

Angol
magyar

Képek 1

Szereposztás

Hailee SteinfeldCharlie Watson
Pamela AdlonSally
John CenaBurns ügynök
Peter CullenOptimus fővezér (hang)
Gracie DziennyTina
Dylan O'BrienŰrdongó (hang)
Megyn PriceAmber
John CenaBurns ügynök
Jorge Lendeborg Jr.Memo
Jason DruckerOtis Watson

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 15

Várólistára tette 120


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Na végre én is megnéztem ezt a filmet. :-) Én kicsit elfogult vagyok a Transzformerekkel kapcsolatban, imádom őket, és leginkább ez Űrdongóra igaz. :-) ❤
Nem olyan a film felépítése, és a robotok, a látvány is teljesen más képvilág, de én imádom. Tetszett a 87es hangulat, és egy kis előzményt is kaphattunk, hogy került Űrdongó a földre, és mi is történt az ő bolygójukkal.
Ajj Űrdongó annyira cuki vagy, úgy örülnék egy ilyen kocsinak, mint te vagy. :-) ❤
Vicces volt, szórakoztató, látványos, jó zenék, izgalmas, annyit nevettem némelyik eseményen. :-)
A csajszi, Charlie nagyon szerethető volt, legalábbis én hamar megkedveltem. Nagyon laza volt, Charliet sajnáltam az apja miatt, és ahogy az anyja bánt vele, meg mindenki más, és Memot is bírtam. Jók voltak együtt, de Űrdongó sokkal jobb volt. :-)

LoneWolf

Valószínűleg túl nagy elvárás volt részemről, hogy végre egy értelmes és jónak mondható Transformers adaptációt kapjunk a rengeteg Bay féle borzalom után. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Természetesen az Űrdongó így is jobb lett, mint a széria eddigi részei, de azoknál sajnos nem volt nehéz értékelhetőbbet alkotni. Lássuk azonban, hogy hol bukott el kedvenc autobotunk szóló kalandja.
Kezdjük ott, hogy az írók meg sem próbáltak valami eredeti, vagy keveset látott formulával előállni, így a sztorit egy az egyben a Szuper haver (Iron Giant) című animációsfilmhez tudnám hasonlítani, amit jól nyakon öntöttek egy feleslegesen klisés tinidrámával. Az alap szituáció ugyanaz. Az űrből lezuhanó robot – aki amnéziával küzd – egy helyi fiatalnál landol, s miközben a katonaság is nagy erőkkel keresi a tévesen ellenségnek titulált gépet, addig hőseink közt szoros barátság alakul ki. (Kicsit alternatív verzióban, de megismétli a Bay féle első TF elejét is a kocsiszerzéssel, rádiós kommunikációval, stb. Mikor egyébként a telepre került senki nem próbálta meg szétszedni, vagy nézett bele alaposabban? Már ez is elég hihetetlennek tűnik…) Az alapok mellett persze több dolog is szembetűnik, mint pl.: spoiler
A Szuper haverrel ellentétben azonban a szimpatikus kissrác ezúttal egy apját vesztett, félárva tinilány, aki a laza bemutatkozása után levágott egy olyan hisztit, hogy egy átlag szülő simán felképelte volna. 'Neki pénz kell alkatrészre, új autóra, adj, adj, adj!' Mi a…?! Ezt követően persze nagyjából fény derül arra, hogy miért is olyan fontos mindez, mégsem tudtam már elnéző lenni vele. Erre rátett egy lapáttal a mai fiatalokra is jellemző: „18 lettem, szóval ezért nekem minden jár!” felfogás, amin már az 5 percenként előtőrő „1 éve halt meg apám és nem tudok túllépni rajta!” féle sírdogálás sem segített. Amint kiadják Blu-rayen, lehet csapatni rá egy ivós játékot. Garantált detox a film végére, nem vicc! (A testvérét, amúgy miért nem viselte meg a dolog? Ennyire érzéketlen lenne?) Mondanom sem kell, hogy egy Transformers filmtől nem ezt várná az ember. Ha emberi sorsokon akarsz bőgni, akkor beülsz egy minőségi drámára, de nem az Űrdongóra. A legrosszabb az egészben, hogy egy CGI robot hitelesebben adta elő az érzelmeit, mint Hailee Steinfeld és ez mindet elárul. spoiler
Charlie karaktere mellett sajnos a többi szereplő is alapvető sablonokra épül, így mélységük és valódi értékük a történet szempontjából konkrétan: NULLA. Ott a környék lúzere, aki külsőre persze nem tűnik annyira annak, de ettől még a hősnőnkre hajt, plusz nem maradhattak el a tipikus, undok libák sem, akik ott űznek gúnyt Charlie-ból és Memo-ból, ahol csak tudnak. Emellett feltűnik még az idegengyűlölő katona, aki azonnal ellenségként kezeli az éppen csak megjelent robotot, spoiler illetve az első részekben a sokak agyára menő, idióta szülők is kapnak egy kevéske teret.
Mi hát az Űrdongó erőssége? Egyértelműen a 80-as évekből szedett zenei kínálat, (Ezt az elején mondjuk erősen sikerült túltolni, mikor egy 5 perces szegmens alatt vagy 3-szor váltottak dalt…) melynek egyértelmű fénypontja Stan Bush – 'The Touch' című száma volt, ami anno az eredeti Transformers rajfilmsorozat nagyfilmjében zendült fel. Másodsorban igazi nosztalgiaként hatott a klasszikus design, ami a kevéske harcjelenetet is sokkal átláthatóbbá tette, plusz a Cybertron-on játszódó pár percnyi CGI orgia, ami teljesen a rajzfilmeket idézte.
Összesíteném tehát röviden, minden nagyobb spoiler nélkül: Egy autobot igyekszik meggátolni egy ellenséges sms továbbítását, miközben egy földi lány lelki problémáinak terhét is a vállára veszi. Nem hangzik túl izgalmasnak, igaz? Pedig a lényegében ennyi az egész.
A szinkronnal is akadtak még gondjaim, de az már csak hab lett a tortán. Enyhe ítéletemet tehát csak annak köszönheti, hogy sikerült felülkerekednie a Bayformers-es hibákon, viszont emellett sajnos újakat is elkövetett, ezáltal pedig az év egyik nagy csalódása lett számomra.

1 hozzászólás
LukeSkywalker 

Az első rész mellett a legjobb Transformers-film. Csak azt sajnálom, hogy nem ez volt az első.

6 hozzászólás
Pnikolett

Nekem úgy,ahogy a többi Transformers film, ez is elment egynek egyszer kategóriás :) Látványra szuper,sztorira gyengébb. Széles réteget céloz ez a film, hogy a felnőttek és a kicsik is élvezhessék, ez néha nagyon szembetűnő, de túl kell lépni rajta. (célzok itt a párbeszédekre és szájbarágós stílusra,ami néha zavaró) Voltak számomra aranyos poénok,én jól szórakoztam rajta :)

Razor

Ég és föld volt a legutóbbi Bayes rész után. (Itt-ott azért kicsit még megszaladtak a robbanások. :)) A sztori mondjuk nem egy nagy eresztés, eléggé az Iron Giant újrázásának tűnt, de egyébként szórakoztató volt és még a poénok is jól működtek, a szereplők pedig szimpatikusak voltak.
De egyébként nagyon elégedett voltam:
– A túltolt technoorganikus, copy-paste designok helyett a klasszikus, G1-es alakokat öröm volt látni. Jöhetne egy komplett film, ami csak a Kibertronon játszódna.
– A 80-as éveket szerintem elég jól sikerült megidézni minden tekintetben, de persze a zenék vitték a prímet. A The Touch felcsendülésén mondjuk jót röhögtem. :D
– Az Álcák álcamódra próbáltak beépülni/átverni az embereket, nem pedig durrbelebumm módra pusztítottak.
– Ha már Álcák: jó volt végre olyan triplaváltozókat látni, akik ténylegesen kihasználják mind a két altformájukat. (Megatron ilyen téren nem volt nagy eresztés a ROTF-ban.)

Ami apró negatívum, hogy a film erősen billegett a reboot (új design, az Autobotok érkezése teljesen ellentmond az 5. filmnek) és a tényleges előzmény (Simmons ügynök cameoja, Sector 7, Megatronnak se híre, se hamva) státusz között. Úgy tudom, azóta eldőlt, hogy ez rebootnak számít, szóval remélhetőleg a következő résznek már nem lesznek ilyen gyermekbetegségei és tartja (vagy túl is lépi) ennek a résznek a színvonalát.

a_girl92 

na szerintem megvolt az év utolsó mozija, nekem nagyon tetszett, mondjuk én alapból szeretem a transformerst és az ilyen robotos filmeket, örülök, hogy megnéztük, nem bántam meg! (:

tonks

Ez a film nem az űrrobotokról szól, hanem arról, hogy egy faszi a kedvenc 80-as évekbeli zenés playlistjét akarta játszani pénzért, de sehova se vették fel DJ-nek, úgyhogy inkább csinált egy filmet.

Szencsike 

Ezzel a filmmel bebizonyosodott, hogy Michael Bay nélkül is lehet normális Transformers filmet készíteni. Én a szériát a 3. film után elengedtem, megnéztem a többit is ugyan, de na… Legyünk őszinték, nem éppen ideális filmanyagok. Bejelentették, hogy lesz Űrdongó, csak legyintettem, mondván minek, újabb bőr lehúzása. De ha már ment a tévében, megnéztem és igazán kellemesen szórakoztam. Összeraktak egy aranyos, kedvelhető és élvezhető történetet, soha rosszabb epizódot ennek a túlhajszolt szériának. Bár arra kíváncsi lennék, hogy mi történt Charlieval később, de hát ez már más kérdés. Ha ilyen filmeket készülnek a Transformers történetekből, visszahozhat valamit a régi dicsőségből.

BeL1eVe

Végre egy Transformers film, ahol az infantilis, idegesítő humort felváltja a korhűségből adódó, leginkább a klasszikus ifjúsági filmekből ismert laza, aranyos, remekül funkcionáló poénok. Végre nincsenek 0 dimenziós, irritáló karakterek, hanem mindenki nagyon szerethető, szimpatikus. Végre nem követhetetlenek és nincsenek szét CGI maszturbálva az akciók, hanem gyönyörű szépen lekövethető minden letisztult mozdulat. Végre nincs telenyomva dögunalmas, fárasztó jelenetekkel, amik súlyosan válnak a játékidő kárára, hanem mellőzi a sallangokat és rendesen ki van töltve a játékidő. ÉS ami a legfontosabb. Végre szorult a filmbe LÉLEK, ami az eddigi filmekben még csak a szikrája SEM volt meg. Az év egyik nagy meglepetése nálam.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján