Troll (2022) 96

A norvégiai Dovre hegyének mélyén valami gigantikus felébred, miután ezer évig csapdában volt. A lény mindent elpusztít, ami az útjába kerül, és gyorsan közeledik Norvégia fővárosa felé. A városlakók pedig igyekeznek megállítani ezt a valamit, amiről azt hitték, hogy csak a norvég folklórban… [tovább]

norvég, angol · angol

Képek 35

Szereposztás

Ine Marie WilmannNora
Kim FalckAndreas
Mads Sjøgård PettersenKristoffer
Gard B. EidsvoldTobias
Anneke von der LippeBerit Moberg
Dennis StorhøiSverre Lunde
Karoline Viktoria Sletteng GarvangSigrid Hodne
Yusuf Toosh IbraAmir
Bjarne HjeldeHoffsjef Rikard Sinding
Fridtjov SaheimFrederick Markussen

További szereplők

Várólistára tette 34


Kiemelt értékelések

Chriss 

Szerettem volna szeretni, de nem sikerült. Pedig ígéretesen indult. Aztán a norvégok fogták magukat, és az összes bugyuta amerikai filmes klisét belezsúfolták. Kár volt érte…

Kiskakukk 

Szórakozató marhaság, ami sokkal jobban indult, mint amilyen végül lett.

Azért a „fejletépős szerzetesen” meg a japán hiradón jót nevettem. :D

csokidani 

No ez meretes csalodas lett. Ez egy mesefilm kisfelnotteknek. Felnott szemmel nezve ugyanis ez egy nagyon buta film. Buta es emiatt nehezen elvezheto. Elcsepelt, mar a 90-es evekben is gagyi tipus szereplok:agyatlan főtabornok, kocka-esetlen szereplo, kikepzeset-kotelesseget egy no kedveert megszego katona, stb stb. Ez annyira verciki igy 2022-ben… Annyi dolgot lehetne felsorolni; a bugyutasagok iszonyatosan zavartak.
Ami pozitivum az a gyonyoru Norveg taj es a troll mitologia kor jelenlete.
Kar erte amugy, nagyon sajnalom.
Biztam benne hogy vagy a Trollhunter iranyaba megy, vagy a Thor fele /Mortal, 2020/(nem az amerikai Marvel fosra gondolok), de sajna nem. Olyan mintha egy huszeves lemaradasban levo buta amcsi film rajongo rendezo keszitette volna.
Amugy meg nagyon sajnaltam a trollt…. :(

BoJack

A négy csillag a remek CGI-nak, valamint a szemet gyönyörködtető norvég tájnak szól.

Vicky3

Az egyetlen pozitívuma a filmnek, hogy egy norvég barátommal néztem meg, így végig kommentálta a helyszíneket és a jeleneteket. Mit ne mondjak az ő sztorijai mérföldekkel érdekesebbek voltak, mint a film maga.

desertangelable 

Így majdnem 50 évvel az amerikai King Kong után, a norvégok úgy gondolták, hogy megcsinálják ők is az ő King Kongjukat, de így 2022-ben legyen már kicsit modernebb a lény, legyen egy troll. Na kb. ebben az egy eltérésben ki is merül az összes eredetiség a filmből, mert azt hiszem túlzás nélkül állíthatom, hogy minden másban egy az egyben az amerikai változatokat hozza: a főhős karaketere, az államfő hozzáállása, a „vicces” barát, és a csábító katona. Csalódtam a norvégokban, de tényleg. Bevallom nem vettem a fáradságot, hogy utánanézzek, hogy létezik-e valamilyen skandináv legenda, ami esetleg alátámasztja mindazt, ami a filmben elhangzik a trollokról, de ha van ilyen, akkor nagy kár, hogy egy ilyen popcorn movie-t csináltak belőle és nem valami eredetibbet, mert ennél bármi jobb lett volna.

eNNBeus 

Voltak benne szép pillanatok, de ez leginkább egy nagyobbacska gyerekeknek szóló mese. A vége kifejezetten nem tetszettspoiler, amiatt mínusz egy csillag.

Roboraptor

Ám még nagyobb hülyeségeket is meg lehetne bocsátani egy szörnyfilmnek, ha cserébe egyedi, erős atmoszférával (Kong: Koponya-sziget) bírna, vagy trash mértékig fokozná a hülyeséget (Godzilla II. – A szörnyek királya). Ám ez utóbbihoz túl profi, és sajnos összességében túl száraz. Nézhető, közepesen unalmas látványfilm egy esős vasárnapra. Részleteiben szórakoztató, de bitang gyorsan feledhető. Ráadásul a koncepciója/származása ellenére még azt az érzetet sem képes maga után hagyni, hogy végre valami mást néztünk.

Filmkritika: https://www.roboraptor.hu/2022/12/26/troll-film-kritika…

STVN 

Egy bizonyos korosztály számára biztosan szórakoztató, de nekem tucatmű.
Bocs.
(Anno volt egy zseniális Norvég mű »> https://snitt.hu/filmek/a-trollvadasz-2010 «< na ez, számomra szórakoztató volt, mert akkoriban bele voltam bolondulva a „found footage” művekbe.)

lakatoszoltan01 

Látványra jó, színészi játékra nagyrészt jó, sztoriban viszont nagyon üres. Norvégiában a folklór szerves része a trollokról szóló mondák. Azonban a történetben nagyon keveset tudunk meg a trollok viselkedéséről, szokásaikról, a velük kapcsolatos hiedelmekről. Annyi, hogy eszenk embert meg hogy a napfényre kővé válnak, de ezt tudjuk a Gyűrűk urából is.

Az egész sztori egy napos vándorlás. Feléled és megy. Az emberek meg idióták. És persze senki nem akarja kimondani, hogy troll. Mint a Walking dead-ben a Zombi szót (bár azt utólag megmagyarázták, és jogos). Ha nálunk megjelenne egy madár, amelyiknek fém lóg a lába között, mindenki azt mondaná, hogy ott a Réz*** Bagoly…

Szóval egy felejtős filmnek elmegy, a troll szépen néz ki, de a sztori annyira semmilyen, hogy ha mégis kimarad, akkor sem kell bánni.


Népszerű idézetek

Ódor_Endre 

– Én író akartam lenni. Most épp egy szerzetesről írok egy könyvet, aki letépi a fejét, hozzávágja a rosszfiúkhoz, és meghara…
– Te jó isten!
– Ugye? Az ujjait pedig dartsként használja…

Ódor_Endre 

– Van katonai tapasztalatod?
– Némi.
– Tényleg?
– Call of Duty.

Ódor_Endre 

– Lehet, hogy ez a norvég Godzilla?

Ódor_Endre 

– Maga mit csinál?
– Jó, hogy itt van, mert valaki átvette az irányítást a gépem felett. Tudja, megnyitottam egy e-mailt…Egy nigériai hercegtől jött…

Ódor_Endre 

– Mi az?
– Ez a szag.
– Minden szombaton fürdök.
– Nem. Ez a hipervadon.

Ódor_Endre 

– Lehet szó nagy mennyiségű föld alatti gázfelhalmozódásról is.
– Igen, metán.
– Igen, az éghajlatváltozás következményeként.
– Akkor akár felhívhatnánk Gretát is.

Ódor_Endre 

– Ha elégszer hazudsz, az emberek elhiszik majd.
– Egy politikus, aki rájött! Milyen meglepő!

Ódor_Endre 

– A meséket azért írták, hogy rossz hírüket keltsék, kigúnyolják őket.

Butának, gonosznak és zsugorinak ábrázolták őket, míg az embereket szellemileg felsőbbrendűnek.

1 hozzászólás
Ódor_Endre 

– Amíg nem látod, nem hiszed el. Nem így mondják? De pont fordítva van. El kell hinned ahhoz, hogy lásd.

Ódor_Endre 

– És ha azt mondanám, hogy 1000 éve…
– Apa!
– …trollok kóboroltak Norvégiában?
– Nem akarok megint erről vitatkozni. Jól tudod, hogy 1000 év evolúciós léptékben rohadtul rövid idő. Ha tényleg léteztek volna, már rég kinyertük volna a DNS-t a trollfosszíliákból. És tudnánk, miért haltak ki…
– Pontosan tudjuk, miért haltak ki. Norvégia kereszténnyé tétele miatt.

1 hozzászólás

Hasonló filmek címkék alapján