Születésnap (1998) 109

The Celebration · Festen
105' · svéd, dán · dráma !

1 díj · 0 jelölés

Michael és bátyja, Christian megérkeznek apjuk vidéki kúriájára, ahol születésnapi partira készülnek. Az egész népes rokonság összejön az alkalomra, az apa 60. születésnapját ünneplik. Beárnyékolja az eseményt az a szomorú tény, hogy nemrég öngyilkos lett az egyik testvérük, Linda. Christian… [tovább]

dán · angol

Képek 4

Szereposztás

Ulrich ThomsenChristian
Henning MoritzenHelge
Thomas Bo LarsenMichael
Paprika SteenHelene
Trine DyrholmPia
Birthe NeumannElse
Helle DollerisMette
Therese GlahnMichelle
Bjarne HenriksenKim
Gbatokai DakinahGbatokai

További szereplők

Kedvencelte 29

Várólistára tette 125


Kiemelt értékelések

BoJack 

A legjobb dogma -film, ami valaha készült.
Nagyon-nagyon erős alkotás.

sipiarpi 

Nem jutok szóhoz. Nagyon kemény témát dolgoz fel, minimalista, már-már amatőr filmre emlékeztető módon, de ez senkit ne vezessen félre. Komoly történet és igencsak hatásos „előadásmód”. Összetöri a lelket. 10/10

eve58 

Huhhh – ezt akárhányszor látom, mindig ugyanakkorát üt!
Zseniális!

Blissenobiarella 

Nagyon érdekes élményt nyújtott az emberi lelkek, egy család életének sötét oldaláról. Minden karakternek megvolt a maga kidolgozottsága, háttere. Erősen pszichológiai mű ez, ami elgondolkodásra késztet, miközben filmes élményként is jól funkcionál, hiszen a kézikamerás megoldás technikailag is érdekessé teszi. Mégsem feleslegesen művészieskedő, engem végig nagyon le tudott kötni, mert alapvetően a történetre koncentrál.
Biztosan meg fogom nézni többször is.

Lappantyú

A kézikamera reszket, filmzene alig van, Dogma-filmről lévén szó (méghozzá a legelsőről) trükkök szóba se jöhetnek. Ilyen minimalizmus mellett semmi sem kendőzhetné el a színészi alakítások vagy a történet hiányosságait, de nem is igazán lenne mit. Nyers, fájdalmasan őszinte és minden bizarrságával együtt is aggasztóan reális történet a családon belüli szexuális erőszakról. Ráadásul még 21 évvel a leforgatása után is tökéletesen aktuális, amitől még jobban fáj. Mindenki hatalmasat alakít, de Ulrich Thomsen különösen elképesztő, egészen az utolsó képkockáig hátborzongatóan hiteles. A végén kicsit túl egyszerűnek éreztem a megoldást, sajnos nem tudom elhinni, hogy ez működhetne a valóságban. De még ezzel együtt is annyira erős, magával sodró film, hogy a nézése közben mindez meg se fordult a fejemben.
És, ismétlem: az utolsó képkocka!

fayakezdet

Érdekes film volt. Nekem tetszett. Csak túlságosan elnyújtott, de inkább az első fele miatt. Meg eléggé tv film hangulata volt. Azokat a filmeket juttatta eszembe, mint amiket régen a hallmark-on adtak. Nem voltam oda értük, de lehet ez viszont pont ezért tetszett, mert adott egy kis nosztalgia hangulatot.

Emese_Szalai 

Nagyon meglepő, és elgondolkodtató. Egyetemi kurzusom keretében kellett megnézni és elámulok. Egyetlen kézi kamera! Semmi felesleges beállítás, vágás, fény! Csak színtiszta film! Az elején zavart a kézi kamera, a végére már fel sem tűnt. És el sem hiszem, hogy 1 óra 45 perc volt. Sokkal rövidebbnek tűnt!

mazsolafa

Úgy került a látókörömbe, hogy felkerült egy listára, ami a 90-es évek 20 legjobb filmje közé sorolta. Érdekes kameramozgások, érdekes felvételek, skandináv melakólia, nyers, brutális. Érdemes.


Hasonló filmek címkék alapján