Kapcsolatfelvétel (Star Trek 8.) (1996) 58

Star Trek: First Contact
111' · amerikai · akció, sci-fi, kaland

3 díj · 9 jelölés

A borgok, ezek a félig gép, félig emberlények a Földet fenyegetik. Miután Picard kapitánynak és az Enterprise legénységének sikerül meghiúsítani a borgok támadását, az ellenség vissza akar menni az időben, hogy az emberiséget akkor támadja meg, amikor a legsebezhetőbb: a harmadik világháború… [tovább]

angol

Képek 19

Szereposztás

Patrick StewartJean-Luc Picard kapitány
Jonathan FrakesWilliam T. Riker parancsnok
Michael DornWorf hadnagy
LeVar BurtonGeordi La Forge hadnagy
Brent SpinerData hadnagy
Alfre WoodardLily Sloane
Gates McFaddenBeverly Crusher
Marina SirtisDeanna Troi
Neal McDonoughHawk
James CromwellZefram Cochrane

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 21

Várólistára tette 20


Kiemelt értékelések

sipiarpi 

Kedvenc ST mozifilmem! Jó ötlet az időutazással bemutatni a Föderáció kezdeteit. Borgok, sőt borgkirálynő, akinek még Datát is sikerül elcsábítani! Akció dús, humoros és nincsenek benne üresjáratok.

Nyctea

Ez az egyik kedvencem a mozifilmek közül. Jó történet, kellő mennyiségű drámával.

Filmdoki 

A TNG gárda legjobb filmje. Komor, akciódús, mégis baromira elgondolkodtató. Tökéletes az egyensúly. A rendezői székben ezúttal Jonathan Frakes ült, alias Egyes. Hát, le a kalappal előtte.
Ebben a részben elővették az időutazásos dolgot, és most a kapcsolatfelvétel estéjéhez tesznek egy kis kiruccanást hőseink, meg pár borg. A sztori jól összerakott, de itt is szükségeltetik a sorozat ismerete, mely nélkül nem érezhető annyira Picard őrlődése. Stewart egyébként ebben a részben teljesít a legjobban.
A film látványa ma is kifejezetten jól mutat, például a séta az Enterprise külsején ma is lélegzetelállító, de az űrcsatára sem lehet egy rossz szavunk se.
Zene terén visszatért ismét Goldsmith, aki megkomponálta a legtökéletesebb főcímet, de egyébiránt az egész soundtrack fantasztikus. Elképesztően dinamikus, olykor viszont nagyon lágy, nyugodt.
A Kapcsolatfelvétel is egy olyan rész, mint a 6. epizód, hiányzik a 101. sci-fi… című könyvből. Pedig hejj, de bitang jó kis sci-fi ez.

Csike

Az az első 20 perc a filmben, annyira erős, hogy szavakat nehezen találok, amikor néha újra nézem a filmet.
Alapból az időutazás téma nem jön be,de a film attól még jó.
Tudtátok, hogy a USS Budapest nevű hajú is védekezett a Borg kocka ellen? ( Ha jól tudom, egy Nova osztályú kutató hajó volt)

Ditta 

Egyértelműen ez legjobb rész. Van benne minden, izgalmas és eseménydús. Nem csak hogy a kapcsolatfelvételnek lehetünk a tanúi, de pluszban kapunk egy kis borgos asszimilálást is. spoiler

Lulu23 

Az egyik kedvenc Star Trek nagyfilmem. A hangulat még hozza a TNG sorozat idealizált jövőjét, de már megtalálható a borg okozta feszültség is. A karakterek – régiek és újak egyaránt – szerethetők, nem túljátszottak, megtalálható a szükséges humor is, ami még mindig nem elcsépelt. A zenéje pedig egyszerűen imádnivaló. A sztori pedig épp elég tartalmas egy nagyfilmhez.

SupSup 

Féltem tőle, hogy mennyire fogom élvezni az újabb részeket. Sokat veszített abból a hangulatból, ami engem megfogott az elején. De ettől függetlenül mozgalmas és látványos.

muznik 

Az egyik legjobb ST film.
.
Patrick Stewart szerintem jobb színész, mint William Shatner, bár azért Shatnernek is voltak jó jelenetei.
.
Ebben a filmben minden tetszett, a párbeszédek, a smink, a látvány, az ötlet ;)

Rytalias

Noha az „XY visszament az időben, hogy megváltoztassa a jövőt” jellegű történetek nem tartoznak a kedvenceim közé, ez a film mégis nagyon jó. Nem tökéletes, de abszolút szerethető, nagyon sok jó jelenet van benne, és érdekes adalékokat tudunk meg a Federation történetéről. Jó kis film, na.

LoneWolf 

Ez az a film, amit imádtam. Elsőként eme darab 2 lemezes változatát vettem meg először és újranézve döbbentem rá, hogy már itt tettek egy 180 fokos fordulatot a készítők, legalábbis, ami Picard kapitányt illeti. Míg a sorozat végén már segített egyes borg csoportoknak elszakadni a kollektívától és megbékélt azzal, hogy egykor asszimilálták, itt teljesen elveszti a fejét és ész nélkül mészárolja őket. Ez az agresszió a következő két filmben is megfigyelhető, így egyikben sem törekednek túlzottan a békés, illetve a legkevesebb áldozattal járó megoldásokra. Ezen kis baki ellenére egy mai szemmel is remekül élvezhető darab, hiszen az effektek minden téren kiemelkedőek, nem beszélve arról, hogy a címben is olvasható, első idegenekkel való találkozást is megtekinthetjük benne.


Népszerű idézetek

psn

– Borg? Olyan svédesen hangzik.
[…]
– Határozottan nem svédek.

[névtelen]

[Picard puts his hand on the Phoenix]
Jean-Luc Picard: It's a boyhood fantasy… I must have seen this ship hundreds of times in the Smithsonian but I was never able to touch it.
Data: Sir, does tactile contact alter your perception of the Phoenix?
Jean-Luc Picard: Oh, yes! For humans, touch can connect you to an object in a very personal way, make it seem more real.
[Data also puts his hand on the Phoenix]
Data: I am detecting imperfections in the titanium casing… temperature variations in the fuel manifold… it is no more „real” to me now than it was a moment ago.
Deanna Troi: [observing from a catwalk] Would you three like to be alone?

[névtelen]

Borg Queen: Do you always talk this much?
Data: Not always, but often.

[névtelen]

Data: Believing oneself to be perfect is often the sign of a delusional mind.
Borg Queen: Small words from a small being, trying to attack what it doesn't understand.

[névtelen]

[first lines]
Borg Queen: Locutus…
Jean-Luc Picard: I am Locutus of Borg. Resistance is futile.

[névtelen]

Lily Sloane: [pointing a phaser] I don't care who you're with! Get me the hell out of here! NOW!
Jean-Luc Picard: That's not going to be easy.
Lily Sloane: Well, you'd better find a way to make it easy, soldier, or I'm going to start PUSHING BUTTONS!

[névtelen]

[the Vulcans have landed to meet Cochrane]
Vulcan: Live long and prosper.
Zefram Cochrane: Thanks.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján