Sid és Nancy (1986) 25

Sid and Nancy
108' · angol · dráma

Sid Vicious és barátnője, Nancy Spungen viszonya nem igazán nevezhető szokványos történetnek. Sid, a Sex Pistols nevű punk együttes gitárosa az együttes felbomlása után szólókarrierbe kezd, ám a kábítószeres és destruktív életmódja következtében kapcsolatuk óhatatlanul tragédiához vezet. A film… [tovább]

magyar
angol

Képek 1

Szereposztás

Gary OldmanSid Vicious
Chloe WebbNancy Spungen
David HaymanMalcolm
Xander BerkeleyBowery Snax
Andrew SchofieldJohn
Debby BishopPhoebe
Hirdetés

Kedvencelte 5

Várólistára tette 56


Kiemelt értékelések

NaNa_88 

Erre a filmre legalább kettőt kellett aludnom. Borzasztóan nyomasztó.
Két dolgot végig éreztem. Szánalmat és megvetést. Folyamatosan fintorogtam és képtelen voltam felfogni, a miérteket. Már, ha vannak egyáltalán két függő életében.
Ez a drogos téma nekem amúgy sem fekszik igazán, mert kiráz tőle a hideg mire képesek emberek „csak még egy adagért”, és mennyire erős függőség ez.
És még 2 dolgot szűrtem le a filmből. 1: Sid Vicious a világ egyik legnagyobb s*ggfeje volt. 2: Nancy Spungen egy dekával nem volt jobb nála. Mondhatni álompár. XD Elviselhetetlenek voltak.
Gary Oldman viszont megérte. Még, ha neki nem is feküdt a zene, azért elég hihetően rángatózott rá. :D
Végig szenvedtem a nézése közben, de nem azért mert a film a rossz. Hanem maga a téma olyan, amit nehezen fogad be az ember gyomra. Többször nem kívánom megtekinteni, de úgy vagyok vele, egyszer látni kellett. :) De nem lefekvés előtt, késő este!!!

woolfe

Borzasztó volt. Zseniális, de borzasztó. Egyébként Gary Oldman…! Csak miatta is megéri végignézni.

dulkap 

Igazából a film egyetlen értékelhető momentuma Gary Oldman tökéletes átalakulása Sid Vicious-zá. Szinte olyan mintha magát Sid-et látnák, mind gesztusaiban, mind külsőre. Sajnos a film sok fikciós elemet tartalmaz és sok mindent kihagyva, mikét jutottak el a tragikus végig. Chloe Webb is rossz választás volt, mind külsőre, mind alakításban. Bár nem volt könnyű helyzete sem, mert elég egyoldalúan ábrázolják Nancyt, amiből nem derül igazából mitől is volt szerelmes belé Sid és miért nem kedvelték a körülötte lévők. (Nem csak a hisztis, drogos énje miatt.)
Összességében egy közepes film, aminek negatívumai mellett inkább kiemelném újra Oldman zseniális alakítását és hogy a végén nem foglal állást az ügyben.

fayakezdet

Fu.. Ezt nagyon át tudtam érezni. Ilyen hitelesen az önpusztítást nem sok film mutatja be, pedig van pár ebben a témában. Régóta fent volt a várólistámon, de valamiért mindig halogattam a megnézését. Elolvasva egy két kritikát, tényleg vannak bent hiányosságok, de ez még így is egy erős kilences nekem.. de mivel még a hatása alatt vagyok, inkább tízes.

Gothic01 

A szereplőket nem szerettem meg, még csak nem is kedveltem, de se Nancy-t, se Sid-et nem tartottam akkora seggnek, mint egyesek. Inkább csak szánalmasak voltak, ilyen szempontból tökéletesen passzoltak, két nagy rakás szerencsétlenség, akik összekerültek, így együtt döglődnek. Körülbelül ennyi jött át nekem abból a legendás szerelemből, ami annyi ember szívét megdobogtatta, amihez hasonló után vágyakozott többek között Kurt Cobain és Courtney Love is. Nem lehetett érezni azt a fene nagy LOVE-t, ami ezt a két embert annak ellenére is mindig a másik karjába hajtotta, hogy félpercenként meg tudták volna fojtani egymást egy kanál vízben, erőltetettnek tűnt az egész kapcsolat. Pedig, ha a Sid-ről szóló beszámolók egyes részletekben el is térnek egymástól, az mindenhol kész tényként szerepel, hogy annyira bolondult ezért a szőkeségért, amit emberi ésszel fel sem lehet fogni, hogy még a saját életénél is jobban szerette, hogy szó szerint belehalt a hiányába, mert nem bírta elviselni már csak a gondolatát sem, hogy az ő drágája nélkül kell léteznie.
Nagyon kétségbeesetten vágytam néhány olyan jelenetre, ami a Green Day: Jesus of Suburbia klipjébe bekerült, amikor megy a féktelen bulizás, élvezik az életet meg azt a csomó tudatmódosító szert, amit leerőltettek magukba. Akkor elhittem volna, hogy bár kétségtelenül magas fokozatra emelte az önpusztítást, amit műveltek, de nekik jó volt ennek a bolond körnek a közepében állni.
Az sem tetszett, hogy magáról a Sex Pistolsról és a zenéről alig volt szó, mondhatni érdemi bemutatás szempontjából semmi.
Ami pedig Gary Oldman-t illeti, mint Sid Vicious, nem voltam hasra esve, hiába zengenek mindenfelé ódákat arról, mennyire zseniálisan hozta a szerepét. Először nem értettem miért, de már a film elején ellenérzéseim támadtak Siddel kapcsolatban, aki egyébként a Pistols klipjeiben szimpatikus volt, a fejlécképnek a szerkesztése alatt rájöttem, hogy ennek Gary az oka. Belőle nagyon hiányzott az, ami miatt annyian a szívükbe zárták Sidet. Ha ránézek Sidre, akkor az ugrik be, hogy igen, ez a csávó vagány, ha pedig a Sidnek öltözött Gary-re, akkor az, hogy olyan, mint egy bohóc. Azon a véleményen vagyok, bármekkora nagy kaméleon is Gary, nem tudta magát kellő mértéken beleélni ebbe a punk életérzésbe, hogy valahogyan kényelmetlenül érezte magát a szerepben, ami meglátszott a játékán is.
A legkatasztrofálisabb, a részemről megbocsájthatatlan hibát pedig az jelentette, hogy Nancy halála után még volt kb. öt perc, aztán benyögték, hogy Sid mikor halt meg és, hogy herointúladagolás végzett vele, majd le is zárták a filmet. Abban a szent percben nagyon is kedvem lett volna nekiállni szitkozódni, mert annyira fontos részeket hagytak ki, hogy nem is tértem még mindig észhez, hogyan tehették ezt. Hol maradtak azok a részek, amikor Sid többször is véget akart vetni az életének, mert annyira hiányzott neki Nancy? Vagy amikor beszállították öngyilkossági kísérlet miatt a kórházba és az ablakból kellett visszarángatni, miközben valami olyasmit üvöltözött, hogy „Engedjetek el és hagyjátok, hogy megint együtt legyek az én Nancymmel”? Hol maradt az a csomó szerelmeslevél és, ami a legfőbb lényeg, a BÚCSÚLEVÉL, amit az anyja talált Sid egyik dzsekijének a zsebében, néhány nappal a hamvasztása után?!
Nincs mit szépíteni, ez trehány munka. Nem elég, hogy az előbb említett fontos részletek nélkül Sid egy orbitális nagy parasztként van bemutatva, hanem nem is zárták le normálisan a viszonyukat, amikor elvileg erről szólt volna a film…
Teljes értékelés a filmről a blogomon:
https://goodbye-agony.blogspot.com/2017/07/sid-nancy-go…


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján