Sátántangó (1994) 28

Satantango
421' · magyar, német · dráma 12

Az Isten háta mögötti alföldi településről az évek során elvándoroltak a lakosok. Nem maradt csak három házaspár (Schmidték, Halicsék, Kránerék), három agglegény (a gépész Futaki, az iskolaigazgató és a Doktor, aki azzal tölti napjait, hogy iszik és naplót vezet mindarról, amit az ablakából… [tovább]

Képek 9

Szereposztás

Víg MihályIrimiás
Dr. Horváth PutyiPetrina
Székely B. MiklósFutaki
feLugossy LászlóSchmidt
Derzsi JánosKráner
Peter Berlingaz orvos
Szajki IrénKránerné
Járai AlfrédHalics
Almássy Albert ÉvaSchmidtné
Gaál ErzsébetHalicsné

További szereplők

Kedvencelte 17

Várólistára tette 101


Kiemelt értékelések

Ekhal 

Sikerült legyűrni a monstrumot egy kora délutántól késő estig tartó küzdelemben. A Leviatán-méretű produkció végignézésében fő segítőim az érdeklődés és a türelem voltak, illetve az, hogy a héten szabadságon voltam. Nélkülük nem ment volna. :-)

Kisebb szüneteket beiktatva amúgy nyugodtan végignézhető a film egy napszak alatt, ha az emberben ott a kíváncsiság. A cselekmény szépen lassan bontakozik ki előttünk és mi eggyé válunk a környezettel és ezzel az egészen sajátos hangulattal. Ahogy csordogál a mű, úgy beszippant minket is a világa, transzba esünk, és az idő megszűnik létezni. Ahogy egy oldalon olvastam: „az unalom gyönyörré lesz”. Bár unalomról nem tudok nyilatkozni, egy holtpontot leszámítva egyáltalán nem ásitoztam a film alatt.

Jó volt elmerülni ebben a kietlen tájban, fixírozni a rozzant épületeket vagy megfigyelni az állatok mozzanatait, a színészek megnyilvánulásait, reakcióit. Annak ellenére, hogy barátságtalan és lepusztult vidék ez, mely az itt élők sivárságát, életük egyhangúságát és kilátástalanságát szimbolizálja.
Kifejezetten élveztem a hosszan elnyújtott jeleneteket, melyek Tarr Béla filmjeinek meghatározó elemei. Ez igen komoly kihívást jelent az operatőrnek is, hiszen ha mozgás van, akkor haladnia kell neki is a szereplővel. A filmben nem ritka a 10 percen felüli, snitt nélküli jelenet. Hibának itt nincs helye, különben megy a szalag a levesbe… Sok esetben meg éppen nem mozdul a kamera, és percekig nézzük, amint eltávolodnak a szereplők tőlünk vagy éppen közelednek a távolból felénk. Remek feladat ez a szemnek, kicsit próbára is teszi a térlátást. :)

Jobban megismerhettük volna ugyanakkor a szereplőket, a település történetének hátterét; illetve egy-két mellékszereplőben több lehetőség volt, mint amit kaptunk végül. Valószínűleg ennek a minimalizmusnak is megvan a maga szerepe, de szerintem ezek az elemek jobban kiteljesedhettek volna.

Kifejezetten ajánlom megtekintésre a filmet, mert tényleg érdekes kihívás a végignézése, ahogy a mű ezzel a gigászi hosszúsággal szinte kilép a „film” kategóriából. Külföldön igazi kultusszal rendelkezik a Sátántangó, az Egyesült Államokban pl. többen repülőre is szállnak és utaznak, csak hogy eljussanak egy-egy vetítésre. A filmvilág.blog-on pedig azt olvastam, hogy „egy 2007-es internetes amatőr közvélemény-kutatás eredményeként a Sátántangó egyedüli magyar filmként bekerült a legjobb százba a nem angol nyelvű filmek mezőnyében”.
Nem ajánlott ugyanakkor:
-->akik idilli, bájos vidéki tájképet várnak
-->akik nem bírnak huzamosabb ideig egy helyben ülni és figyelni
-->akik nem bírják az esőt és a sarat
Ez utóbbinak szimbolikus szerepe van az atmoszféra megteremtésében. A Magyar Narancs oldalán láttam, hogy „A nehézkes forgatásról szóló történetek is erősítik a film körüli legendát: Tarr állítólag fél évig járta az Alföldet, hogy meglelje az ideálisan lepukkant helyszínt és „megtapasztalja, milyen a sárban élni”. Hét évig tartottak az előkészületek, három évig a forgatás – csak késő ősszel és kora tavasszal forgattak, hogy megfelelő mennyiségű sár gyűljön össze a helyszínen.”
Ha hagyunk neki időt, egy igazán egyedi filmes élménnyel gazdagodhatunk.

Végezetül az alkotás egyik szállóigévé vált mondatával búcsúzok: „nem csinálni semmit, csak nézni, hogy telik a kurva élet”.

4 hozzászólás
csakb

Sok részletben, sok nap alatt, de megnéztem, csak azért is. Értékelni képtelen vagyok. A macskás jelenet miatt tulajdonképpen gyűlölöm. :3

Horváth_Evelyn 

Fú, nagyon hosszú, nagyon lassú film. De azért wow.


Népszerű idézetek

ancsr 

Kelemen: Nem teremtés, fröccs. A teremtés, az egy fröccs.

1 hozzászólás
ancsr 

Futaki: És megpróbálok mindent elfelejteni, csak egy lavór meleg víz esténként, és nem csinálni semmit, csak nézni, hogy telik a kurva élet.

Irimiás: Ezek még mindig ugyanott ülnek, pontosan ugyanazon a mocskos hokedlin. Paprikás krumplit zabálnak esténként és nem értik mi történhetett. Gyanakodva figyelik egymást. Nagyokat böfögnek a csendbe és várnak. Várnak szívósan és kitartóan és azt hiszik, egyszerűen becsapták őket. Uruk vesztett rabszolgák ezek, de nem tudnak meglenni büszkeség, méltóság és bátorság nélkül. Ez tartja bennük a lelket, még akkor is, ha tompa agyuk mélyén érzik, hogy mindezek nem belőlük fakadnak, mert ők csak ezek árnyékában szeretnek élni.


Hasonló filmek címkék alapján