Richard király (2021) 91

King Richard
138' · amerikai · dráma, életrajzi, sportfilm 12

5 díj · 20 jelölés

Venus és Serena a világ királyai lettek. A Williams-testvérek a tenisz legyőzhetetlen, örök bajnokai – sportvarázslók, stílusikonok, példaképek.És semmire nem mentek volna az apjuk nélkül. Vagy sokkal többre vihették volna?A lányok négy és fél évesek voltak, amikor az apjuk, Richard Williams… [tovább]

angol
angol · magyar

Szereposztás

Will SmithRichard Williams
Saniyya SidneyVenus Williams
Demi SingletonSerena Williams
Aunjanue EllisBrandi Williams
Jon BernthalRick Macci
Dylan McDermottWill Hodges
Tony GoldwynPaul Cohen
Mikayla Lashae BartholomewTunde Price
Andy BeanLaird Stabler
Daniele LawsonIsha Price

További szereplők

Kedvencelte 6

Várólistára tette 100


Kiemelt értékelések

desertangelable 

A történet elképesztő, de valahogy a filmből mégis hiányzik valami. Eddig semmit nem tudtam a Williams lányokról azon túl, hogy mind a ketten nagyszerű teniszezők és szinte egyszerre robbantak be a tenisz világába. Mostanra már azt is tudom, hogy az egész karrierjüket édesapjuk kitartásának és öntörvényűségének köszönhették. Ez egy nagyon szép történet arról, hogy elhatározással, már – már rögeszmével mi mindent el lehet érni. Viszont a film nem teljes. Egyrészt nem tudjuk meg, hogy a szülők mitől értenek ennyire a teniszhez, másrészt hiányoltam belőle a súrlódásokat, viszontagságokat. Az egész valahogy olyan álomszerűen egyszerűnek van beállítva, pedig kétlem, hogy az lett volna. A lányok mindig nevetgéltek, és mosolyogtak, az apjuk szinte sosem volt fáradt, az anyjuk pedig egy vitától eltekintve szinte végigasszisztálta az egészet. Félreértés ne essék, még egyszer mondom, nagyszerű történet, de nekem valami hiányzott és az alakításoktól sem estem hanyatt, ennél Will Smith többet tud.

UViki 

Két részletben tudtam csak megnézni. Nem tetszett. Nagyon untam.

Barby2005 

Fantasztikus film, nagyszerű történetvezetés. Semmit nem tudtam a lányokról, azon kívül, hogy milyen profi és híres teniszezők. Will Smith nagyon jó választás volt erre a filmre, megérdemelte az Oscart érte. (Pofonnal együtt is.) Nekem nem volt unalmas, feszült figyelemmel néztem végig a filmet. Tetszett, hogy szinte a kezdetektől fogva láthatunk bele, ebbe a néhol hétköznapi, néhol kicsit sem hétköznapi csodanagy csodaszép család életébe. Irigylem azt az összetartást, amit láthattam. Nem mindig tudtam egyetérteni az apával, és a döntéseivel, de valahol jó volt azt látni, hogy ő miért hozza meg ezeket a döntéseket. Minden tiszteletem az övé és a lányoké, és természetesen a feleségé! Nagyon nem egyszerű személyiséget kapott ez az apa, kíváncsi lennék, hogy az életben is tényleg ennyire nehéz személyiség-e. Konkrétan annyira tetszett a film, hogy kerestem egy teniszoktatást, ahova jövőhét hétfőn megyek is egy próbaórára :DDDDDDDDDDD régóta gondolkoztam már rajta, hogy lejárnék teniszezni, aztán eszembe jutott, hogy lehet nem is tudok :DDDDDDD

Swan

Nagyon fantasztikus film…. Benne minden… Inspiráló, remény teli… Nem találok szavakat

Baranyi_Nagy_Betti

Alapvető dolgokon kívül nem tudok semmit a Williams lányokról. A film érdekelt, de most, hogy a viharos oscar után Will S. át is vehette ezért a díjat így gondoltam megnézem.
Tetszett a film nagyon. Mindenki és minden nagyon a helyén volt a filmben. Nagyon megijesztett mikor megláttam, hogy milyen hosszú a film, de nem tűnt annyinak, gyorsan elrepült az idő és a végén ahol véget ért a film én ott még néztem volna és kíváncsi lettem volna, hogy hogyan alakul a dolog tovább. Arra szánhattak volna még játékidőt. Értettem, hogy a lényeg azon van, hogy hogyan jutottak el addig a pontig és hogy mennyi munka és tervezés volt benne. Mégis úgy éreztem, hogy nekem hiány van, hogy ott lett vége, hiszen ott még a nővére árnyékában van Serena. Egy beszélgetés le is játszódik Serena és az apja között ahol elmondja neki az apja, hogy tudja, hogy milyen nehéz lehet a nővére árnyékában élni, de neki meg van a terve és tudja, hogy Serena ezt elfogja tudni viselni, hogy minden álma neki is valóra fog válni, de legyen türelmes és legyen Venus mellett… és hát utána ugye nem sokra rá véget is ér a film. A meccs amit utoljára látunk az nagyon felbosszantott, mert látszott, hogy kijátszották Venus-t és az ellenfele tudta, hogy nyerésre áll és jobb nála és azért, hogy kizökkentse elmegy egy 10perces szünetre… Szánalmas volt és borzasztó sportszerűtlen.
Én a film végén azt éreztem, hogy örültem amiért mégis csak megnéztem a filmet.

eve58 

Imádtam a film minden percét.
És csak úgy mellesleg nem Richard a király, hanem Will – mert ahogy átlényegült ezzé a céltudatos, túlzott „fekete öntudatot” magában dajkáló ezért esetenként nem a legjobb döntéseket hozó apa-figurává, az egy csoda!
Oscart neki!

Kontra_Judit 

Will Smith piszkosul jól játszotta a szigorú apát, aki sikeres gyerekeket nevel. A feleségét is nagyon bírtam és az öt lány…klassz kis család voltak.
Élveztem ezt az életrajzi filmet, kicsit jobban megismerhettük a két teniszcsillag karrierjének kezdetét.
Irigylésre méltó volt a családi összetartás. Néhol apukát túl önfejűnek gondoltam, de aztán bejött neki minden, amit eltervezett :)

Kinopio_cryptro 

Nagyon szeretem az igaz történet alapján készült filmeket, s az önéletrajzi filmeket talán még inkább, hiszen megtudhatunk olyan dolgokat, amik nem feltétlenül ismertek/nyilvánosak, vagy – mint esetünkben – olyan személyt ismerhetünk meg, aki fontos szerepet játszott a dolgok ilyetén alakulásában.
Ebben az esetben sajnos – vagy nem – utóbbi került túlsúlyba, így aki a két teniszező életéről szeretne mélyebben dolgokat megtudni, az csalódni fog. Olyan alap információk nem derülnek ki, hogy mit szólnak a teniszezés ötletéhez, vagy miért pont a tenisz és nem mondjuk a kosárlabda [spoiler]ahogy el is hangzik a filmben[spoiler].
Ettől függetlenül, mint sportfilm nagyon élvezetes volt, kiváló szereposztással. Mindenki rendkívüliül jól és hitelesen hozta a karakterét és itt ki emelném a címszereplőt alakító Smith-t, aki szerint élete eddigi legjobb alakításét nyújtotta a filmben.
Ettől függetlenül a forgatókönyv elég langymeleg letti – spoiler – és sok benne a hiba. Továbbá a film inkább Venusra, semmint Serenára koncentrál, így nem derül ki, hogy ő miként lesz az aki. Pedig ebbe a hosszú játékidőbe szerintem az is belefért volna, persze nem ebben a rendezésben.

lakatoszoltan01 

Nagyon inspiráló, nagyon lélekerősítő film. A szereplők jól hozzák a valós személyeket. A fő vonal a Wiiliams testvérek apja, ahogy a cím is mondja. Egy apa, aki a gyerekeinek megtervezi a jövőt. A háttérben persze jól kirajzolódik, hogy van egy kedvenc és aztán rangsorban a maradék 4 gyerek. A túlhajszolás, a gyermeki lélek kiölése szintén megmutatkozik. Egy apa a saját álmát kergeti a gyermekeiben. De persez ott a szülői gondoskodás, féltés és támogatás. Ami viszont jó a történetben, hogy itt a gyerekek is partnerek, és elfogadva a sorsukat küzdenek a szülők vágyaiért. A végeredményt pedig ismerjük, a teniszvilgág két klasszisa lett a testvérpár.

Ám, ahogy desertangelable is írta, kicsit túl szirupos a történet. Vannak vakfoltok, amiket szándékosan nem tettek bele a filmbe. Sajnos a lányok gyerek és tinikezdő koráról nem sok képet kapunk, mennyire lettek elnoymva a saját érzelmek, mennyire lettek túlhajszolva a gyerekek. Mert persze a szülői elvárások és a gyeremeki kötelességtudat ebben a családban szerencsére jó összehangban volt. Ám ez nem az apa, hanem a mindig háttérben meghúzódó anya érdeme, aki képes volt ennyi feszültség, erőltetés, beképzeltség ellenére támogatni a férjét és a gyerekeket is egyaránt. Azt gondolom, hangsúlyosabban kellett volna szerepeltetni, akárcsak a film szerint támogató többi testvért is. Ugyanis ők teljesen kimaradnak a filmből, mintha csak statiszták lettek volna a filmben és a valós életben is a családban. És ez azért erősen elgondolkodtató…

Na, de nem akarom lehúzni a filmet, mert egy nagyon jó életrajzi alkotás, ajánlott megnézni, mert van izgalom, jó zene, szuper kameraképek és sok ösztönző pillanat.


Népszerű idézetek

ivett_hosszu 

A legerősebb, legnagyobb hatalmú, legveszedelmesebb teremtmény a Földkerekségen az a nő, aki használja az eszét. Az mindenre képes.

Vandál 

Richard Williams: The most strongest, the most powerful, the most dangerous creature on this whole earth is a woman who knows how to think. Ain't nothing she can't do.

Vandál 

You’ve gotta be pretty brave to take a ride on a pumpkin.


Hasonló filmek címkék alapján