Óvakodj a törpétől (1978) 90

Foul Play
116' · amerikai · vígjáték, thriller 12

0 díj · 6 jelölés

Óvakodj a törpétől! – figyelmezteti a csinos, szőke lányt a sebesült férfi. De ki az a törpe? – rémüldözik a nemrég elvált Gloria, akinek egy csapásra fölpezsdül az unalmas könyvtárosi élete. A lány azt sem tudja, ki az a fiatalember, akit fölvett a kocsijába, és most itt hever holtan. Mire… [tovább]

Szereposztás

Goldie HawnGloria Mundy
Chevy ChaseTony Carlson
Dudley MooreStanley Tibbets
Burgess MeredithMr. Hennessey
Rachel RobertsDelia Darrow / Gerda Casswell
Eugene RocheThorncrest püspök
Marilyn SokolStella
Brian DennehyFergie
Marc LawrenceRupert Stiltskin
Chuck McCannmoziigazgató

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 22

Várólistára tette 31


Kiemelt értékelések

risingsun

A thriller vonalat erősebbnek éreztem, mint a vígjátékot. Amúgy rendben van a film mai szemmel is.

(Emlékem a film kapcsán: még kis gyerek voltam, mikor otthon néztük ezt a filmet a szüleimmel. Tisztán emlékszem, mikor édesanyám a törpe első felbukkanásakor, illetve az azt követő jelenten sírva nevezett. Szép emlék.)

jancsibohi 

Nem tudom, hogy lehet, hogy én nem láttam még ezt a filmet eddig. A könyvtáros jelenetet, meg a menekülést utána láttam már, ez tuti, de hogy miért nem néztem végig, az rejtély, pláne annak fényében, hogy még tetszett is.
Az elején picit leragadtam annál a poénnál, hogy Gloria Mundy-nak hívják a főszereplőt…( Lehet, hogy ez nem olyan nagy poén, de nekem tetszett.) meg azon, hogy Burgess Meredith pont úgy néz ki, mint 15 évvel később a Szomszéd nőjében.
Helyes és szórakoztató filmecske és ennél nem is kellett nekem több vasárnap estére.

Gothic01 

Vagy ennyit változtam az évek során, amikor lemaradt a műsorlistáról, vagy az emlékezetem csalt meg, de úgy rémlett, hogy ez a film viccesebb. Emlékszem, hogy az utóbbi időt leszámítva nem igazán akadt szilveszter, mikor ne néztük volna meg a családdal, ennek hatására sokat vártam tőle… de valahogy most nem feküdt annyira.

Az elvárásaimhoz viszonyítottan némileg alulmaradt. Akadtak humoros momentumok persze bőven, de most nézve sok jelenet inkább fárasztó / érthetetlen volt vagy elkeserítő. Mint amikor hülyének nézték a főszereplőt a rendőrök a története miatt, és nem akartak foglalkozni azzal, amit elmondott, mint amikor az idős japán házaspár is sík bolondnak volt beállítva a rasszista, „ázsiai turista” klisét alapul véve. Számomra a sztori szórakoztatóságából sokat levont, hogy a nevetésforrásnak szánt jelenetek bugyutaságra vagy valamilyen csoport megsértésére építkeztek – az ugyancsak kiesett, hogy ez utóbbi ennyire durva mód került beépítésre.

A színészek parádésan jól alakítottak, főleg Gloria barátnőjét kedveltem, de összességében az volt a benyomásom, hogy ez sok, hogy parodikus jelleg ide vagy oda, túl lett tolva az is, amit nem kellett volna. Az még mindig nagy poén, hogy kicsoda a címben emlegetett törpe, és valamilyen szintű nosztalgiával fogok visszagondolni rá, de azzal a tudattal megtoldva, hogy csöppet túlidealizáltam visszatekintve az élményt.

mvancsika 

Nem is tudom, hogy jutott eszembe, hogy megnézzem. Gyermekkoromban, valahányszor adták valamelyik csatornán, anyu mindig izgatottan ültetett minket a TV elé. Ez volt az egyik kedvenc filmje, és én is nagyon megszerettem. spoiler
Most már egy kissé bugyutának tűnik, de a thriller része nagyon rendben van. Összességében egy nagyon szórakoztató film.

ChEebor

Elég félelmetes thriller, abból a fajtából, amiben a főhősnő teljesen akaratlanul, véletlenül kerül a figyelem középpontjába. Ami nagyon jó filmmé teszi, hogy tulajdonképp mégiscsak egy vígjáték, és a félelmetes szituációkat enyhítik a vicces karakterek és jelenetek. Szerintem jó munkát végez a két műfaj egyensúlyozásával, mert a thriller marad a fő szál, de pont annyira vicces, hogy ne érezzük annyira keménynek a filmet.

Sister

Dudley Moore miatt, meg egyébként is tízcsillagos. :) Bee Gees és Staylin Alive rulez!

eeszter

Gyerekkorom kedvenc filmje, egy csomószor láttam :-)


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján