Amerikai fogócska (1963) 43

Charade
110' · amerikai · romantikus, vígjáték, krimi

1 díj · 1 jelölés

Reggie, a fiatal özvegy Párizsban tudja meg, hogy férje közönséges csirkefogó volt: megkárosította az Egyesült Államok kormányát 250 ezer dollárral. Ez ugyan igen régen történt, de most jelentkeznek a tettestársak, és a CIA is, mert a pénz nyilván az örökösnél van. De hol lehet a 250 ezer… [tovább]

Szereposztás

Audrey HepburnRegina Lampert
Cary GrantPeter Joshua
Walter MatthauHamilton Bartholomew
James CoburnTex Panthollow
Ned GlassLeopold W. Gideon
George KennedyHerman Scobie
Dominique MinotSylvie Gaudel
Jacques MarinEdouard Grandpierre
Paul BonifasMr. Felix
Hirdetés

Kedvencelte 8

Várólistára tette 32


Kiemelt értékelések

szigiri

Nem igazán az élet értelmén való elmerengéshez való film, hanem amikor az ember egy esős vasárnap délután akar nézni valami szórakoztatót de azért izgalmasat és lehetőleg olyat, amiben azért nincs meggyújtott szellentés, vagy ilyesmi.

Ez azért is elsőosztályú választás, mert lehet látni, hogy már mennyire morbidnak tűnő filmeket is tudtak rendezni a hőskorszakban olyan színészek bevonásával, mint Audrey Hepburn vagy Cary Grant. Audery meglepődés során kikerekedő szemei (nem gondolná az ember, hogy az ő hatalmas szemeit lehet még fokozni, de ő tudja) és Cary Grant zuhanyzós jelenete egészen viccesek, és néhány ma már bénának tűnő jelenet (például a tetőn történő verekedés, vagy inkább hempergés és az oszlopok között lövöldözés) mellett a filmet ellensúlyozzák olyan jelenetek, mint a társasjáték a bárban, vagy a már említett zuhanyzó jelenet (ami a rossznyelvek szerint azért olyan amilyen, mert Grant már pocakosodott), így a film teljes mértékben élvezhető mai szemmel is.

És valószínű ebben az esetben a fogócska sokkal találóbb cím, mint az angol charade, ami az én nyomozásom során leginkább az Activity szómutogatós játékának a megfelelője, mert valóban egy egészen dinamikus fogócskafilm ez, ráadásul mindig más a fogó.

Imma 

Egyrészt ez egy nagyon aranyos, dilinyós romantikus vígjáték, másrészt egy egészen izgalmas krimi, ha a béna részeket nem vesszük, mint amilyen az a bunyó volt.

3 hozzászólás
AnnaAnn

Alapjában nem lett a kedvencem, de Audrey Hepburn ebben is a szokásost nyújtja: kissé bolondos. Cary Grant mellette méltó társ, és tetszett, hogy annyi nevet használt a filmben. Frappáns történet, amelyről az elején azt gondolná az ember, hogy ismét egy egyszerű kémsztori. A végére azért lehet rajta izgulni. Akiket mindenképpen kiemelnék, az Walter Matthau és George Kennedy. Hepburn magyar hangja kicsit szokatlanul hat (ugyanaz, mint Bridget Jones; az 1. változat szerinti Kútvölgyi Erzsébet jobban illik hozzá).

jancsibohi 

de baromi régen szerettem volna tudni, hogy melyik filmnek ez az utolsó mondata! :D
(és aki megmondja, melyik filmben hallottam, az kap egy virtuális vállveregetést ;) )

14 hozzászólás
Bubu 

Jó kis fordulatos történet. Az embert végig foglalkoztatja, ami a szereplőknek is fúrja az oldalát. Néhány romantikus résztől eltekintve kiváló bűnügyi, misztikus film. Kár, hogy ma már nem nagyon forgatnak ilyeneket.
Ja, és a színészkavalkád óriási :)

mvancsika 

Felettébb izgalmas és fordulatos krimi, amibe azért bőségesen vegyül romantika.
Kapunk itt egy szeleburdi Audrey Hepburnt, egy korát meghazudtolóan fürge, csavaros észjárású Cary Grant-et és egy rejtélyes Walter Matthaut. Persze a mellékszereplőkről se feledkezzünk meg, ők is okoznak izgalmas perceket. Sokszor már azt sem tudtam, ki kivel van. :) Annyira szerethető a film, hogy a néhány bénácska jelenetet simán elfelejtem neki.


Népszerű idézetek

Imma 

Regina: Tudja, mi a baj önnel?
Peter: Nem, mi?
Regina: Semmi!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján