Nyers (2016) 71

Raw · Grave
99' · francia, belga · horror 18 !

A 16 éves Justine rajong az állatokért, ezért vegetáriánusként él. Egyszer osztálytársai arra kényszerítik, hogy megegye egy nyúl máját. A lány a hús ízének rabjává válik, és függősége arra kényszeríti, hogy újra és újra megízlelje. Justine később az állatorvosi egyetemre megy, ahol ismét durva… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

Garance MarillierJustine
Ella RumpfAlexia
Rabah Nait OufellaAdrien
Laurent LucasAz apa
Joana PreissAz anya
Bouli LannersKamionos
Thomas MustinA felsőbb évesek vezetője
Sibylle du PlessyProfesszor (boncolás)
Marion VernouxVédőnő

Kedvencelte 17

Várólistára tette 100


Kiemelt értékelések

NaNa_88 

Megvallom azt a 8 csillagot külső segítséggel adtam neki. Mert én magamtól egyszerűen nem tudtam mennyire értékeljem. Tetszett. De most nem volt konkrét szám a fejemben, hogy mit is „érdemelne” tőlem. A srácok azt mondták 4,5 az 5-ből. Mondom 10-ből. 8,5. Nincs fél. Akkor 8. :D

Valahol baromi egyszerű film. Viszont technikailag olyan zseniálisan valósították meg az egészet, hogy az agyam eldobtam tőle. Szeretem, amikor zenével, kameraszögekkel és beállításokkal játszanak az ember érzékeivel és azokkal érik el, hogy azt érezzük, amit éppen szerettek volna. Na itt ez nagyon megvolt!
Azt aláírom, hogy helyenként baromi gusztustalan volt. :D spoiler Nekem speciel a hajas jelenet volt, amit képtelen voltam nézni. Amin meglepődtem, hogy a két srác, akikkel néztem, baromi rosszul voltak az egésztől. És nem a gusztustalansága miatt, hanem a nyomasztó, életszerű hangulata miatt. Én hozzájuk képest baromi jól elvoltam vele. Ez meg is lepett. Valamint az is, hogy igazából egy szar sztoriból csináltak egy baromi erős filmet. A vége az besz*rás volt. :D Mutogattam, mint Joey a Jóbarátokban, amikor leesik neki a tantusz. :D Nagyon érződött rajta, hogy nem amerikai film és ez nagyon tetszett. Sok olyan jelenet volt benne, amit egy amerikai filmbe nem raknak bele. Mondjuk nem is mindet leginkább egyiket sem éreztem kellemesnek. XD

Az biztos, hogy ez nem egy átlagos film. Horror kategóriát kapott, de nem azért, mert ijesztgetni akar. Nincsenek előugró alakok a szekrényből, vagy bármi hasonló. Inkább elborzaszt. Nem tudom, hogy ajánlanám-e. Egyszeri megnézésre valószínűleg pár emberre rátukmálnám, hogy utána végig hallgassam mennyire undorító volt. :D Nekem tetszett.

2 hozzászólás
Zakuro 

Sz@rul vagyok…
Asszem, ma már nem vacsorázom, holnap nem reggelizem, nem ebédelek, és megint nem vacsorázok…
Utoljára a Cannibal Holocaust megnézése után gondolkodtam el ennyire komolyan a vegetarizmuson.

Negative_Singularity

Nos… személy szerint én nagyon szeretem az extrém, durván brutális, erkölcsfeszítő és gusztustalan filmeket, főleg, ha van némi művészeti beütése. Ennek a filmnek megvolt a maga bája, a képi hangulatvilág és a leányzó játéka valami nagyon egyedi, és a néző-alkotó szempontjából, már-már intim atmoszférát teremtett. De… és itt ez fájó pont, mert, ha már ott van az a kicsike de, akkor már baj van.
Egyszerűen nem értem, miért nem volt bátrabb a rendezőnő; ennyire eladhatóvá akarta tenni a nyers (haha) embertelenséget? Nem akart úgy járni, mi a Szerb film, amire ráhúzták a redőnyt, mondván, hogy ez már túlzás?
Volt néhány jelenet, amit nem tudtam hova tenni, és végtelenül komikusnak, de ami annál is nagyon fájdalom, hogy hiteltelennek hatott. Például, amikor spoiler én komolyan azt hittem, csak szívatja őt. Pedig voltak erős, naturalista és kemény felvételek, nem értem, erre miért volt szükség; sokkalta hihetőbb módon is történhetett volna. A zene viszont ott volt. Nagyon. Ez húz a csillagozáson nem is keveset.
A másik problémám, a hússzerzés: spoiler. Hát könyörgöm, előbb hiszem el, hogy nem bukik le valaki, ha mondjuk szétrohad a lakásán egy hulla, mint ezt, amit a filmben megpróbáltak lenyomni a néző torkán. De amúgy tele volt ilyennel, az is téves valóságábrázolás volt, mikor a lány hazament az országút szélén spoiler. Lehetetlen, hogy ne állt volna meg valaki, vagy hívta volna ki a rendőrséget.
Aztán a legnagyobb problémám mégiscsak a lényegi dologgal volt, a film vezértémájával. spoiler Hogy mi van?
A színészi játékot és a képi világot még egyszer kihangsúlyozom, az jó volt. Sikerült néhány merész, sokkoló jelenet is, de iszonyúan érezhető volt a szándékos visszafogás. Aztán a magyarázat, a motivációk, a karakterek impulzusai mind-mind kidolgozatlanok voltak. Persze, lekötött a film, de nem is tudom… Mintha takaréklángra csavarnának egy olyan sütőt, ami kibírja a maximumot, de a biztonság kedvéért jóvanazúgy.
Haragszom.

Mr_Catharsis91 

Azt a kur*a ez mennyire beteg és szürreális volt. Ugyanakkor eredeti is. Nem tudom, hogy a vega életmód ellen emelte fel a szavát, vagy pont a húsevők ellen, de tetszett ez az átmenet a „tiltott” dologból a kontrollálatlan húsevésbe, ami a film előrehaladtával egyre inkább a vágy tárgya lett és tök pszichotikussá válik. Nem hiába próbálják visszafogni magukban ezt a lányok, végső soron erőfeszítéseik kudarcot vallanak.
Ugyanakkor nem csak ezt a réteget véltem felfedezni, hanem az új életszakaszba lépésnek sokkját is, ami a fent dolgokkal szorosan összefügg. Gondolok itt az egyetemre és annak felszabadító, felpörgött és egyébként olykor-olykor taszító lékkörére is.

2 hozzászólás
mandu 

Ha fáj a fejed és nem tudsz aludni, üsd a tenyered!
Nina filmajánlója (http://www.ambivalentina.hu/2017/09/raw-nyers-filmajanlo.html) miatt töltöttem le. Még anno láttam az előzetes, de az alapján nem nagyon érdekelt, így meg is feledkeztem róla. Őszintén szólva nem vártam semmit, mert nem rajongok kifejezetten a francia filmekért, de hát egye fene, egy próbát minden alkotás megér.
A sztori egyedi, még csak hasonlóról sem hallottam, ezért pedig jár a pluszpont. A színészek baromi természetesen játszottak, konkrétan elhittem, hogy minden igazi, amit látok. A forgatókönyv is f*szántos (mikor a kamionos elkezdte simogatni meg piszkálni a srác fülét, alig tudtam visszafogni magam…), néha jó dumák hangzottak el (lásd lejjebb). Összességében kinda jó volt, DE annyiszor felk*rtam magam… NEM erőszakolhatod rá a rohadt tradícióidat másra. Értem én, beavatás meg minden sz*r, de szerencsétlen lány vegetáriánus. Az nem úgy működik, hogy szerdánként nem vagyok az, de a hét többi napján igen. :D Viszont a csajon is kiakadtam az elején. ÉDESEM… Nem eszel húst, értem én, de kiköpni szépen is lehet… Ne vissza a tányérba, hanem a k*rva szalvétába! xD Fú, meg a nyers csirkemelles jelenetnél egy kicsit megszédültem. Utálom a nyers húst… Ahogy kinéz, a szagát, a tapintását, mindent. >< Fú, a hajas jelenet is. Jesszusom. Az ujjnál viszont inkább röhögtem xD Olyan abszurd jelenetet sikerült kihozniuk abból…
Ami még zavart, az a hossz. Kicsit soknak éreztem, rövidebb játékidőbe is belefért volna a sztori. Néha-néha már unalmasba hajlott át.
"- A szobatársad vagyok.
– Te nem vagy lány.
– Nem.
– Lányt kértem!
– Kaptál helyette egy buzit, az nem ugyanaz?"
A vége b*szó volt azé' :D A fejfájásom meg nem akar múlni -.-

pocokláma

Fele annyira nem durva mint, ahogy mondják. Van benne mondjuk 2 jelenet aminél az ember felszisszent de igazából tökre nem értem, hogy mi volt ez a nagy felhajtás körülötte. Mármint a film tényleg jó de nehezen hiszem el, hogy félbe kellett szakítani mert annyian rosszul lettek rajta (valahol ezt olvastam). Erre meg még csak rájön, hogy a hangulata sem olyan mint amilyennek szerintem elképzeli az aki nem látta. Én azt hittem, hogy egy nehéz atmoszférájú és fojtogató film lesz ami nem csak a vizuális kiakasztásra megy rá (mint például a Fogságban). Ennek ellenére a film főleg vicces és csak elszórva jönnek be horror jelenetek. Szerintem az előzetes ilyen szinten elég becsapós lehet mert magában a filmben minden durvának tűnő jelenet vagy valami poénnal van körítve, vagy ijesztőbbnek tűnik mint amilyen a végére lesz. spoiler

Nem tudom amúgy, hogy mi ez az új fiatal lányok embereket esznek mint népszerű film téma de eddig minden ilyet nagyon bírtam. Ott volt a Neon Démon amit kétszer néztem meg moziba annyira nagyon megszerettem spoiler Valahol olvastam egy cikket múltkor erről a témáról ahol még a Kiéhezettek volt megemlítve amiről nem nyilatkozhatok mert nem láttam.

Mind ezek ellenére én mindenkinek szívesen ajánlom mert tényleg király a film és kifejezetten jó ez az érdekes felfogása a rendezőnek a felnövés történetekkel kapcsolatban. Viszont senki ne lepődjön meg ha kemény horror helyett inkább valami szimbolikus felnőtté válás sztorit lát mert egyértelműen nem az a lényege a filmnek, hogy egyetemista lányok embereket esznek.

2 hozzászólás
szeip_dudas_lilla

Nagyon vegyesek az érzéseim ezzel a filmmel kapcsolatban. Nem tudom, hogy csak én vagyok vele, de én egy kategóriába sorolnám az Emberi százlábú filmekkel. Számomra nagyon beteg film volt ez, ami nem jelenti azt, hogy rossz. A sztori eléggé egyedi volt, még sose hallottam ilyenről, ezért is keltette fel az érdeklődésemet. Teljesen megtudom érteni Justine helyzetét, mivel pár évig én is vega voltam. spoiler Annyira nem volt gyomorforgató, mint gondoltam. Egy-két jelenet volt, amikor picit megmozdult a gyomrom, és gondolkoztam is, hogy na jó én ezt kikapcsolom, de ha valamit elkezdek nézni, azt be is fejezem (általában).

rocketdog 

Minden fontosabb tényező (történet, színészek) és objektív szempontok (látvány, zene) is nagyon friss volt és élvezhető. De ha összeteszek minden szempontot és egyben a filmet veszem alapul, akkor már nem ilyen fényes a kép. Lényegében 10 percenként kapunk egy váratlan pofont a filmtől (nem panaszkodom, azok valóban hatásosak és sok ilyen pillanat van, ami váratlanságával vagy undorítóságával hat nyugtalanítóan az idegekre). De közben nagyon unalmas a film. Nem is igazán szól semmiről azon kívül, hogy időnként elborzaszt, émelyít.

Gigglemug

Hát meg kell mondjam nem egészen az volt amire számítottam, de nem baj mert jobb volt. Arra számítottam hogy igazi kemény véres fröcsögő gore filmet kapok ami beteg és felkavarja a gyomrom. Ehelyett egy rétegelt, emberi, szimbólumokkal teli és érzelmileg felkavaró filmet kaptam. Well done!

victoria_m997

Miközben néztem, végig azt gondoltam, hogy unom. De így utólag visszagondolva szerintem a látványvilág, a színészek teljesítménye, a történet, a sztori… mindezek nem is voltak olyan uncsik. Sőt néha kifejezetten undorítónak mondanám, de legalább figyelemfelkeltő volt. Egyszer meg lehet nézni.


Hasonló filmek címkék alapján