Mr. Holmes (2015) 110

0 díj · 3 jelölés

1947-et írunk. Az öregedő Sherlock Holmes (Ian McKellen) épp Japánból tér vissza, ahol egy erősítőnek hitt ritka növény után kutatva szembesülnie kellett a nukleáris háború pusztításával. A világtól elzárt tengerparti házacskájában Holmes méhészkedéssel tölti napjait, várja az elkerülhetetlen… [tovább]

Képek 4

Szereposztás

Ian McKellenSherlock Holmes
Laura LinneyMrs. Munro
Milo ParkerRoger
Hattie MorahanAnn Kelmot
Sanada HiroyukiTamiki Umezaki
Roger AllamDr. Barrie
Phil DavisInspector Gilbert
Frances de la TourMadame Schirmer
John SessionsMycroft Holmes
Patrick KennedyThomas Kelmot

További szereplők

Kedvencelte 10

Várólistára tette 119


Kiemelt értékelések

krlany 

Ez egy nagyon szerethető film.
Holmes és az ő nagy ügye… az öregedés. 93 évesen már nem olyan briliáns az elme és tiszta a logika… és ennyi idő kell hozzá, meg egy kisfiú, hogy igazán megértse az embereket…
Zseniális a film is meg a színészi játék is.

Mr_White 

Mesterien összerakott történet, ahogy az idős, memóriazavarával küszködő Holmes (93) megpróbálja rekonstruálni utolsó esetét, és közben saját magára is rátalál. Ehhez a filmhez le kell lassulni, és elfelejteni a mostanában divatos filmfeldolgozásokat. Nem igazán krimi, inkább egy mély, emberi történet a zseniális McKellen előadásában.

desertangelable 

A lassúsága ellenére is nagyon követhető és érdekes történet, ami valahogy folyamatosan fenntartja a figyelmet még akkor is, amikor éppen nem történik semmi. Több száron is fut az esemény és nagyon tetszett, hogy az elmesélt rejtélyes történet mellett Holmes aktuális élete is kivételesen érdekelt. Kimondottan örültem, hogy ez a feldolgozás nem Holmes szeszélyeiről, drogozásairól és egyebeiről szólt, hanem egy szerethető karakterről.

balagesh 

Amikor megnéztem ezt a filmet és láttam az itteni értékeléseket, megfutamodtam az értékelésírástól. Általam tisztelt snittesek egybehangzóan hatódtak meg és bűvölődtek el a filmtől, és bizony eltartott néhány hónapig, míg lefutottam az egyébként már sokszor kipipált köröket, hogy belső szükségletem a véleményem végiggondolása, és az egyet nem értésnek, az egészen más szempontokon álló befogadásnak semmi köze nincs a tiszteletlenséghez. Sőt talán a hallgatás a legnagyobb tiszteletlenség… De még a legegészségesebb esetben is át kell gondolnom a kapott szempontokat, és szembesíteni a sajátjaimmal, hátha megnyitnak valamit bennem is – nos, nem nyitottak meg semmit. Láttam Ian McK-t és láttam a nagy színészt, aki eljátssza ezt az idős embert. Értékeltem a felvetett gondolatokat: tényleg brilliáns belegondolni, hogy milyen a nem Watsonon átszűrt Holmes. És milyen az az idős Holmes, akit legalább két generáció választ már el egykori híres önmagától. De az ötlet és a cselekményváz még nem forgatókönyv. És ezt a legzseniálisabb színész sem tudja pótolni. Nagyon szigorúnak érzem magam, de csak a kihagyott lehetőséget látom ebben a filmben. Valami meseszerűség, igen, kimondom, Disney-fíling lebegte be az egészet. Ez akár lehetne elbűvölő is, de talán a Holmes-elköteleződésem miatt kevésnek éreztem az egészet. Ha nagyon ráérnék, újra is nézném, de ezt most nem teszem meg. Talán egyszer…
Talán @Little_Monster mindezt pontosabban írta le: https://snitt.hu/ertekelesek/193850

Jadeline

Megint egy újabb, érdekes és szép Sherlock Holmes ábrázolás. Egészen meghatott az ahogy itt láthattuk őt. Sajnáltam.
Tetszett a megközelités vagy a nézőpont, mert elég közel áll ahhoz ahogy én szeretem elképzelem a karakter lelkivilágát. A történet maga viszont annyira nem nyűgözött le, mert szinte már buta és nem nagyon fedeztem fel benne tetőpontot sem. Van egy nyulfarknyi része az egésznek, ami lényeget, lelkét foglalja magába, míg a további darabkák és cselekmények amik körbeveszik nem túlzottan érdekfeszitőek. Ebben hasonlít a rendező korábbi munkájára…
Ami a színészeket illeti engem kicsit idegísettek és semmi extra igazábol.
Mr. McKellen, Milo Parker ( Roger ) és Hattie Morahan még kibírható, de Laura Linney valamiért mindig zavar és a szereplő se szimpatikus akit játszott.
Leginkább a detektív emberibb bemutatása miatt érdemes megnézni szerintem.

Kriszta

Érdekes elgondolás az idős, szenilis Holmes-ra építeni a történetet. Nekem tetszett ez az elgondolás, a film hangulata, a történetvezetés, Holmes jellemfejlődése, a fényképezés, meg úgy az egész tetszett volna, csak… spoiler Szóval vártam volna egy kis rejtélyt, aztán valami csattanót. Lehet, a film „fülszövege” ebben a hibás, mert elég félrevezető :-/

Little_Monster

Ian McKellen miatt megnéztem, de fél év múlva nem hiszem, hogy fogok rá emlékezni. Nem volt átütő alakítás, nem volt elég fordulatos, a rejtély se keltette fel az érdeklődésem és a fiatal-öreg generáció közti kapcsolat kiépítése se sikerült olyan mélyre, mint szerették volna. A rejtély megoldódott, bennem mégis sok kérdés maradt a szereplők kapcsolataival és viszonyrendszerével kapcsolatban. Félbehagyottnak és kidolgozatlannak éreztem a filmben szereplő legtöbb karaktert és a köztük levő kapcsolatokat.

Lali 

A történet nem annyira fogott meg, kissé lassú is az egész.
De hát mit tegyünk, Mr. Holmes már nem a régi. :-)
Ezt viszont Ian McKellen briliánsan érzékelteti, miatta érdemes megnézni.
Egyébként szépen filmezett, jól megvalósított, korrekt film.

Amúgy meg Kukorival értek egyet: „Pfuj darazsak!”
http://indavideo.hu/video/Hajra_darazsak

piciszusz 

Tetszett ez a film, remek hangulata volt, imádom Ian Mckellen-t amúgy is, de itt kifejezetten jól játszotta az öreg, szenilis Holmes-t és a történet is kikerekedett a végére, ahogy egy kriminek kell. Plusz pont a zeneszerzőnek is.

dontpanic

Több szinten értelmezhető film.

A felszínen krimi, illetve álkrimi, leginkább a múltba vesző emlékek labirintusában nyomozunk, mint valós esetek megfejtésén.

Ha eggyel lejjebb nyúlunk, akkor ez egy film az öregedésről, Sherlock Holmes népszerű figuráját felhasználva. Mi történik akkor, amikor kezd cserben hagyni a test és az elme, mi történik azokkal az ünnepelt, híres-híredt alakokkal, akiket csúcsformájukban imádunk, de amint bealkonyul számukra, szeretünk róluk megfeledkezni.

És végül, metaszinten ez egy elmélkedés arról, hogy mi történt Sherlock Holmes karakterével az évek során, mennyi minden rakódott rá, milyen sokféle módon felfolgoztuk és megközelítettük, és csak azt nem csináltuk meg vele, amit nem szégyelltünk. Már szinte lehetetlenség visszafejteni, hogy milyen is az eredeti figura. Sőt, ha a narratív szinten nézzük, akkor valóban lehetetlen, mert már eleve Dr. Watson szemén keresztül látjuk őt. Soha nem volt lehetősége rá, hogy saját maga mondja el a történetét. Itt most megfosztatik kedves Watsonjától (ami amúgy nekem elég fájó pont, de értem a célját, és nagyvonalúan túllépek rajta:)), lecsupaszítva és védtelenül áll előttünk élete végén, és kap egy lehetőséget, hogy saját maga mesélje el a történetét.

Van azért abban valami jelzésértékű, hogy ez a film egy olyan Holmes történet alapján íródott, aminek a szerzője nem Arthur Conan Doyle. :) Holmes végleg a miénk, a „népé” lett, függetlenedett kiagyalójától, és az értelmezések végtelen lehetőségét kínálja.


Népszerű idézetek

Kontra_Judit 

Mrs. Munro: Első lecke, ne mondj ki mindent, amit gondolsz!

Jadeline

Mr. Holmes: Menj utána! Kérj bocsánatot a dolgokért, amiket bántó szándékkal mondtál. Kegyetlen voltál! Ha nem kérsz bocsánatot, meg fogod bánni.
Roger: Mindenki ezt mondja.
Mr. Holmes: Mert igaz.

Jadeline

Mr. Holmes: Sikeresen levontam a következtetéseket az ügyében, de nem fogtam fel a jelentésüket. Még soha nem éreztem ilyen érthetetlen ürességet magamban.
Csak akkor kezdtem megérteni, milyen egyedül vagyok a világban.

Kontra_Judit 

Mr. Holmes: Az emberi lélek titkát pusztán logikával nem lehet megfejteni.

Jadeline

Mr. Holmes: Bármit meg kellett volna tennem, hogy megmentsem őt.
Hazudni neki, kitalálni egy történetet.
Megfogni a kezét, miközben sír, és azt mondani, „Jöjjön velem, éljünk együtt magányosan.”
De féltem. Önző voltam.

Kontra_Judit 

Mr. Holmes: Halál, sírás, gyász, mind elcsépelt dolgok.

Jadeline

Roger: Anya azt mondja, hogy a legtöbb levelét kidobja.
Mr. Holmes: És mit gondolsz, miért?
Roger: Az emberek, akik írnak, szeretnék, ha megoldana dolgokat. Ha elolvasná a leveleiket, akkor szeretne segíteni nekik.
Mr. Holmes: Nem. Túl sokra tartasz engem. Ha elolvasnám őket, úgy érezném, válaszolnom kell.

Jadeline

Mrs. Kelmot: A halottak nincsenek olyan nagyon messze. Csak… a fal túloldalán vannak. Csak mi vagyunk ezen az oldalon, akik olyan…
Mr. Holmes: Magányosak? Egyedül voltam… egész életemben.
De az intellektus ellensúlyával.
Mrs. Kelmot: És ez elég?
Mr. Holmes: Elég lehet… Ha valaki olyan szerencsés, hogy talál egy helyet a világban. És egy másik lelket, akivel a magányát megoszthatja.

3 hozzászólás
Jadeline

Mr. Holmes: A száműzetést választottam büntetésemül, de miért? Valamit szörnyen elrontottam… és nincsen bizonyíték, hogy mi volt az.
Csak a fájdalom, bűntudat…
Haszontalan, értéktelen érzések!


Hasonló filmek címkék alapján