Mi a neved? (2016) 228

Your Name. · 君の名は。 (Kimi no Na wa.)
106' · japán · animációs, dráma, romantikus, fantasy, anime 13

2 díj · 0 jelölés

A film története a szerelem és a csodák körül forog, főszereplői pedig két középiskolás diák, Mitsuha és Taki. Mitsuha családja egy hegyvidéki kis faluban él és a helyi szentélyt vezetik, a lány azonban nagyvárosi életre vágyik. Taki pedig Tokió központjába jár iskolába és az építész pálya iránt… [tovább]

japán
japán
japán

Szereposztás

Kamiki RyuunosukeTachibana Taki(hang)
Kamishiraishi MoneMiyamizu Mitsuha (hang)
Narita RyoTeshigawara Katsuhiko (hang)
Yuuki AoiNatori Sayaka (hang)
Shimazaki NobunagaFujii Tsukasa (hang)
Ishikawa KaitoShinta Takagi (hang)
Tani KanonMiyamizu Yotsuha (hang)
Terasoma MasakiMiyamizu Toshiki (hang)
Ohara SayakaMiyamizu Futaha (hang)
Ichihara EtsukoMiyamizu Hitoha (hang)

További szereplők

Kedvencelte 113

Várólistára tette 225


Kiemelt értékelések

Chriss 

Először is szeretném megköszönni @Netta88 -nak az ajánlást. Ismét egy gyönyörű animét ismerhettem meg általad, így egyre tágul ez a világ számomra. És nem is gondoltam volna, hogy ennyire színes és összetett.
A Kimi no na Wa első érzületre egy átlagos slice of life animének tűnhet, de mégsem az. És nem a belecsempészett misztikumtól válik különlegessé. A varázslatos zene és az animáció mind csak erősít az összképen, és a karakterek ábrázolása is közel hozza hozzánk a történetet, ami szinte kézzelfoghatóvá válik. Bár néhol kicsit zavarosnak tűnhet, a végére minden letisztul és értelmet nyer. Ez az anime szól hozzánk és megérint. Láthattunk már ezer és egy időutazásos filmet és olyat is, melyben testet vagy épp lelket cserélnek a karakterek. Nem is nagyon gondolhatjuk, hogy tudnak már újat mutatni nekünk ebben a témában. Mégis sikerült! És elképesztően ötletesen nyúltak a témához. Taki-kun és Mitsuha mintha megálmodnák egymást, egyik napról a másikra részévé válnak a másik életének, ráadásul tudtukon kívül. És az alkotók szinte nullára redukálták az ezzel járó műhisztit, ami értékes perceket vett volna el a játékidőből, és ehelyett olyan talpraesett személyeket kapunk, akik kénytelen-kelletlen belerázódnak a szerepükbe, és azonosulnak másik énjükkel. Ettől pedig mindegyikük kicsit jobbá válik, az erősségük és gyengeségük is összekeveredik. És valóban, még a gyengeség is válhat erősséggé, ha megtapasztalhatod, milyen egy másik ember bőrébe bújni. A karakterek nagyon szerethetők, és még a mellékszereplők sem válnak unalmassá, rájuk is jutott elég idő. Bár az alap drámai, vicces és komikus jelenetek is bekerültek a történetbe, mintegy ellensúlyozva a szomorúbb részeket. Az anime üteme teljesen dinamikus, nem ül le egy percre sem, ráadásul a feszültséget is generálja, figyelmünket végig fent tudja tartani. Sok benne a váratlan fordulat, de időt is kapunk ennek feldolgozására. A szereplők, bár középiskolás tinik, mégis érett gondolkodásúak, és nagyon jól tudnak alkalmazkodni a szituációkhoz. Az érzelmektől ég az egész anime, és ez átragad ránk is. A misztikum finom adagolásának kísérőjeként érkeznek az érzések, melyek átadása ismét mély és tökéletes. Az azonosulás nem esik nehezünkre. Félelem valamitől, amit úgy érzed, elvesztettél, pedig sosem volt a tiéd. Másik felünk keresése, melyet megtapasztaltunk, de csak rejtetten él bennünk. Bizony vigyáznunk kell azzal is, mit kívánunk. És amit mi nem kedvelünk, másnak – a bennünk rejlő másik énnek – az lehet csodálatosan gyönyörű és értékes. Ettől pedig számunkra is azzá válik.
Mitsuha unja a sinto szentélyt és a vidéki kisvárost, el akar szabadulni minél előbb – azaz kívánsága szerint tokiói fiúvá akar válni. Taki kun pedig két kanállal habzsolja az életet Tokióban, igazi nagyvárosi srác. Amint azonban megtapasztalják mindketten a másik oldalt, a rejtett értékeket is felfedezik, és nem hagyják elveszni azokat. A papírzsepit szorongatva, és a könnyeimmel küszködve annyira de annyira drukkoltam, hogy egy boldog befejezéssel záródjon a történet. Annyira megérdemelnék mindketten, hiszen, bár nem emlékeznek egymás nevére, érzik, hogy az idő és a sors fonala valahogyan összekötötte őket. Ennek magyarázata is annyira szép az animében. spoiler
Mindent összegezve, a Mi a neved? egy gyönyörű anime, ami elvarázsol, szórakoztat és elgondolkodtat egyszerre. A seiyuuk most is tökéletesek, annyira aranyos Mitsuha és húga tájszólása és élcelődéseik. A képi világa lenyűgöző, ahogyan a vidéket és a nagyvárost madártávlatból személteti; a zene pedig fülbemászó, én már meghallgattam sokszor ezt a dalt, de megunni nem tudom – https://www.youtube.com/watch…
Mindenkinek ajánlom ezt az animét, ha egy újabb élménnyel szeretnétek gazdagodni.

7 hozzászólás
Netta88 

Újranézve is ugyanolyan élményt nyújtott, mint első látásra. Gyönyörű, vicces, elgondolkodtató, drámai. Megérdemli a 10 csillagot, és ha lehetne még többet is adnék rá, mert egyszerűen megérdemli. A zenék is tökéletesek voltak. Ha lenne „kedvenc anime filmjeim” listám, ez az első háromban tuti benne lenne. :)

7 hozzászólás
Mamuszy 

Nem is tudom, hogy hány éve szerettem volna végre valahára megnézni ezt a filmet, de sosem mertem magamat rávenni, mert teljesen biztos voltam benne, hogy zokogni fogok végig. Persze mint mindig, most is bejött, a könnyeimtől alig láttam, bár picit könnyebb volt, hogy a párom is mellettem volt.
Tény és való, hogy ez lehet a leggyönyörűbb anime film, amit eddig valaha látott a világ. Hihetetlenül kidolgozott minden részlet, a színek az embert teljesen beszippantják, úgy ahogy az egész látványvilág is, egyszerűen csodálatos, mást nem lehet rá mondani.
A zenék is egyszerűen nagyszerűek voltak! Bár mindet ismertem már, nem tudtam amúgy, hogy ezek a dalok ebben vannak benne, ami meglepetésként ért, de imádtam természetesen. A soundtrack-ek is nagyon szépek voltak, és ugye a zongora, hát mindenhez tökéletes volt, mindig megragadott, és teljesen belehúzott a sűrűjébe…
A karaktereket is imádtam, mindenki imádni való volt, és biztosan örökké bedobták magukat a szívembe.
A történet, hát az is valami elképesztő volt! Nem tudom elképzelni, hogy ki képes egy ilyen fenomenális történetet kitalálni, nem mellesleg még ennél is csodálatosabban megvalósítani! Tele van az egész sztori váratlan meglepetésekkel, fordulatokkal, és ami a legfontosabb szerintem, tele érzelmekkel.
Végeredményben ez egy gyönyörű történet volt, amit szerintem mindenkinek látnia kellene, mert valószínűleg mindenki megtalálná benne önmagát!

3 hozzászólás
Bea_Csakegyolvasólány 

Te jóságos ég! Azt sem tudom, hogy mit írjak róla. Ez valami hihetetlenül fantasztikus, felkavaró és elgondolkodtató anime volt.
SZERETEM! <3

Dreamborder 

10 csillag? Túl kevés! Gyönyörű volt ez a film, igazán megható, lelket melengető.
A zenével lett csak igazán tökéletes!
Köszi, Radwimps, szép munka volt!

2 hozzászólás
Röfipingvin

Én most semmi épkézlábat nem vagyok képes írni. Csak ülök és hallgatom a zenéjét…

Subika 

Nehéz megfogalmazni amit láttam mert annyira érzékeny lettem tőle csak sírók de nem tudom miért . A látvány a tartalom a zene a gyönyörű rajz . Egyszerűen borsózok tőle egész testembe annyira magával ragadóan csodálatos.

8 hozzászólás
Albert_Richwick

Életem első Anilogue-ja után egy hétig emésztettem az élményt, de most értékeljünk!

Gratulálok! Ilyennek kell lennie egy érzelmeket kiváltó animefilmnek! Őszintén szólva nem erre számítottam, nem gondoltam volna, hogy így, ilyen módon lesz benne misztérium, spoiler, meg a hasonló urban fantasy/mágikus realizmus témák. Bár nem tudom mit vártam Shinkaitól? :)

Taki szerethető, mint a csak-kicsit-perverz városi srác, Mitsuha méginkább, mint izgalmakra vágyó vidéki lány, aki unja a sintó szentélyekkel járó teendőket. Itomori tava túl nagy, ha engem kérdeztek, spoiler, az univerzum meg kifürkészhetetlen.
A látvány persze most is csodás, a zenéket, még ha soft rock is, jól eltalálták, és minden szépen össze van rakva. Természetesen nem hibátlan a film, és ezt Shinkai is tudja (meg az animációs rendezője is), DE ettől függetlenül egy nagyon szerethető, nagyon japán film a Kimi no Na wa.
Szerény véleményen az, hogy ha csak bizonyos keretek közt is, de Shinkai Makoto valamit nagyon jól át tud adni. És megérdemelten dicsérik a műveit, nemcsak a vizualitás miatt. Majd lesz még újranézése is valamikor, de előbb még mást kell pótolnom tőle.

Na igen, ennyi fordulat után, és ha már sikerült elérzékenyítenie, akkor már magától értetődő, hogy spoiler. Köszönöm! c:
(Utóbbi 9-ről 10-re billenti a mérleget: a Kimi no Na wa. megérdemel egy 10-est, amit nem sűrűn osztogatok.)

Békacica

Kicsit mindig óvakodom attól, ami körül túl nagy a hype. Most így négy év késéssel mégis megnéztem ezt az animét. Kicsit a Ház a tónál (2006) című filmre emlékeztet. Az is nagyon aranyos romantikus, időeltolódásos. Meg az is kicsit lassú folyású. A mínusz egy csillag az ennek szól, hogy annyira nem kenyerem az időhúzásos giccses szenvedés, és ez bizony itt is itt van. Nagyon szentimentális az egész, ahogy van.
Azért egyáltalán nem bántam meg, találtam benne olyasmit, ami érdekes számomra. Az alap szerelmes történet mellett ott van egy kis misztikum, kis időutazás és egy kis katasztrófafilm is. Végig szép a rajzolás, és a színvilág is nagyon passzol a hangulathoz, ahogy a táj szintén. A kedvenc részem, amikor Taki a barlangban van, és elesik a lámpával, az nagyon szépre sikerült. Az is külön jó, hogy kicsi betekintést nyújt a film a japán kultúrába.

kitti0824

Bőgök…Remélem ez mindent elárul :D xD

Na..Most hogy felébredtem, írok egy normális értékelést! :P
Nem is olvastam el, miről szól ez az anime, csak nagyon megtetszettek a képek róla, és kíváncsi lettem. Amúgy se nagyon nézek filmeket, inkább sorozatos vagyok.
Az elején még azt hittem egy jópofa spoiler
Hát nagyot koppantam. :D
Először nagyon szomorú voltam, az miatt ami történt, pánikba estem, hogy ennyi volt a film, a srác rájön, hogy spoiler
Annyira aranyos volt, hogy a saját neve helyett spoiler
Ja, egy picit sok volt szerintem az, hogy ennyiszer gondolkodtak egymás nevét. Mért nem írták be egymás telefonjába? Vagy egy füzetbe..:D
Amúúgy tetszett a végkifejlet, és gyönyörű volt a látványvilág. *-*
A végén picit elpityeredtem, nem bírtam ki. :D De összességében nagyon tetszett az egész. Érdemes volt megnézni, bár már inkább aludnom kellett volna xD

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

krlany 

Nagyi: – Mitsuha, Yotsuha, ismeritek „Musubit”?
Mitsuha: – Musubit?
Nagyi: – A városunk védelmező istene. Az ősi nyelvünkön Musubinak hívják. Ennek a kifejezésnek nagyon tág az értelme. A szövés Musubi. Az emberi kötelékek is Musubi. Az idő múlása szintén Musubi. Ez mind része az Istenek erejének. Tehát a fonalak, amelyekkel dolgozunk az istenek művészetét, és az idő múlását jelképezik. Összetartanak, majd alakot öltenek. Csavarodnak és gubancolódnak, néha kigöngyölődnek, megszakadnak és újra egyesülnek. A szövés is Musubi. És az idő is ő… Igyál!
Mitsuha: – Köszönöm.
Yotsuha: – Én is kérek!
Nagyi: – Az is Musubi. Legyen szó vízről, rizsről vagy szakéról, ha egy személy elfogyaszt valamit, és az a lelke részévé válik, az Musubi. Ezért a mai felajánlás egy fontos szokás, ami összeköti az Isteneket az emberekkel.

krlany 

Nagyi: – Innentől kezdődik a „kakuyiro”. Mármint az alvilág.
Yotsuha: – Ez az alvilág!
Nagyi: – Ahhoz, hogy visszatérhess a világba hátra kell hagynod, ami a legfontosabb számodra… A Kuchikami szakét.
Mitsuha: – A Kuchikami szakét?
Nagyi: – Menj be, és ajánld fel az oltáron! Ez a lelked fele.

BallaBella

Úgy érzem folyamatosan keresek valamit, valakit.

krlany 

– Ez a világ legősibb szakéja. Megrágják a rizst, majd kiköpik, utána hagyják erjedni, és végül alkohol lesz belőle.
– A Kuchikami szakét az istenek tiszteletére készítik így?
– Még szép.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján