Másodpercenként 5 centiméter (2007) 94

5 Centimeters per Second · 秒速5センチメートル (Byousoku 5 Centimeter)
63' · japán · animációs, dráma, romantikus, anime

„Tudtad… …hogy másodpercenként 5 centiméter? Micsoda? Olyan gyorsan hullanak a cseresznye-virág szirmok.” Shinkai Makoto ezúttal Takaki-san és Akari-chan történetét rajzolja le egy romantikus drámában. Gyerekkoruk óta ismerik egymást, és mivel mindketten a könyvtárat részesítették előnyben és… [tovább]

angol
japán
japán · angol

Képek 3

Szereposztás

Mizuhashi KenjiTakaki Tohno
Yoshimi KondouAkari Shinohara

Kedvencelte 23

Várólistára tette 111


Kiemelt értékelések

Liza 

Tudtad, hogy tizedmásodpercenként 5 gondolat fog átfutni az agyadon, miután megnézted ezt a filmet?

Igazán érdekes koncepció, a hatvan percbe 3 történet fért bele, amelyekből az első és az utolsó kacspolódik. Az első történet végének örültem, hagyott maga után gondolkodni valót, de borzalmasan lassú volt. A második egészében tetszett, talán egy picit közelebb áll hozzám, de azt nem tudnám megmondani miért. A harmadikat viszont teljes egészében kihagytam volna…

Az egész filmet átöleli egy lassúkás, hömpölgyős hangulat, ami igazából nem vezet soha sehová, de a motívumok, a csodás látványvilág és a szereplők gondolatai mindig jelentést adnak az egyes részeknek.

Update: Így közel egy hónappal a film megnézése után megszerettem azt a bizonyos harmadik részt :D

Negative_Singularity

Sejtettem a leírásból, hogy nem lesz egy felhőtlen szerelmes történet (máskülönben meg sem néztem volna), de sokkal többet kaptam, mint amire számítottam. A történet egy keserédes szálra van felfűzve három töredékben, de nem tudom azt mondani, hogy szomorú; inkább emberi. Egy beteljesült (!) szerelmet karcol bele a monoton hétköznapokba, és bár a két szereplő távol él egymástól – előbb csak térben, aztán már lélekben is –, mégis, összeköti őket valami furcsa, érthetetlen kapocs, ami szüntelen ott lüktet bennük.
Azt hiszem, akik igazán fontosak egymásnak, sosem szakadnak el a másiktól… Ha igen, úgy nem volt szó semmi egyébről, csak néhány kellemesen eltöltött percről.
Ez ennél jóval több.
Gyönyörű – de fáj is itt legbelül.

Kemiviki 

3 történetből áll a film, így ezeket külön külön is értékelném:
Első: Aranyos volt, de most komolyan Takakit a szülei csak így elengedik ilyen messzire és ilyen időben? S a lányt se kereste senki egész éjszaka? Mindenesetre nagyon nagyon lassú volt a történet.
Második: Az első nagy reménytelen szerelmet mutatja be. Szerintem nagyon szép volt s szívszorító.
Ennek a résznek jól állt a lassúság, inkább érzelmes volt mint cselekményes.
Harmadik: Érdekes, hogy Takikit mennyire „megakasztotta” ez a szerelem.
Összességében: Egy gyönyörű grafikájú mű (bár azt el kell ismerni, hogy inkább a tájakra vonatkozik, mert az emberek rajzolása nem mondható valami fantasztikusnak). Érzelmes, de mégsem tudja azt a hatást átadni amit várna tőle az ember. Szerintem egy cseppet túlértékelt.

1 hozzászólás
Leara 

Ez egy nagyon hangulati film. Amikor először láttam, kifejezetten untam és hosszúnak tűnt a maga kb. 3/4 órájával. Később azonban kedvet kaptam hozzá, újranéztem és egészen más élmény volt… már-már szinte zseniális.
A látvány pedig gyönyörű, de Shinkai Makototól nem is várok mást :).

dr_Eminens 

Amennyire gyönyörű az animáció, annyira unalmas a film. Majdnem azt mondtam, hogy „lassú”, vagy „vontatott”, de egyszerűen ebben nincs annyi történés, ami lassan folyhatna le. Annyira vékony a sztori, hogy nem is értem, miért létezik filmként – ez egy képeskönyv. Mindent a narrációból tudunk meg, közben pedig még a gyönyörű képek is önismétlővé válnak.

Popovicsp87 

Három történetet kapunk, melyek lazán kapcsolódnak.
A fiatalkori szerelem után hőseink fokozatosan távolodnak el egymástól, ezt követhetjük nyomon.
Az egy órás játékidő alatt igazán megható történetet kapunk, melynek látványvilága sem utolsó.

Andro 

Többszöri kezdésre tudtam csak végignézni. És untam. Számomra túlságosan vontatott volt, pedig imádom az animéket.

molly_

Fúú, én nagyon másra számítottam, nem gondoltam volna, hogy ennyire hangulatfüggő.
Imádtam a grafikát (!!), a zenéket (!!!), és hogy a történet teljesen realisztikus. Hétköznapi sztori, mégis annyira szép, és annyira fááááj.
Biztos újra fogom nézni, ha megfelelő hangulatban leszek. :3
Bővebben: http://seholsetalallak.blogspot.hu/2016/04/anime-ajanlo…


Népszerű idézetek

Negative_Singularity

De akkor is, ha még ezer e-mailt is váltunk, kettőnk szíve valószínűleg akkor sem fog egy centivel sem közelebb kerülni egymáshoz.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján