Még egy kört mindenkinek (2020) 102

Another Round · Druk
115' · svéd, dán · dráma 16

7 díj · 5 jelölés

Négy jóbarát, akik gimnáziumi tanárok, letesztelnek egy elméletet. Feltevésük szerint egy csekély alkoholszint fenntartása a vérben, vagyis a folyamatos, enyhe spicces állapot jobbá teszi az életüket. A kezdeti felszabadultság azonban lassan, de megállíthatatlanul fordul át kontrollálhatatlan… [tovább]

angol

Képek 13

Szereposztás

Mads MikkelsenMartin
Thomas Bo LarsenTommy
Lars RanthePeter
Magnus MillangNikolaj
Maria BonnevieAnika
Susse WoldRektor
Helene Reingaard NeumannAmalie
Magnus SjørupJonas
Silas Cornelius VanKasper
Albert Rudbeck LindhardtSebastian

További szereplők

Kedvencelte 20

Várólistára tette 199


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Ha létezik a kérdés, hogy milyen az abszolút 10/10, akkor az ez a film. Nem tudom elvitatni a vörösbor hatását, amit megittam a megtekintése alatt, de nagyon valószínű, hogy e nélkül is ment volna a maximum.
Ennyire szívmelengető, igazi, és komplex filmet ritkán látni. Nem tudnám megmondani azt sem, hogy ez a dán professzionalizmus és egyben hanyagság igazi végterméke vagy csak a színészek messzemenőkig zseniális, már-már emberfeletti (igen Mikkelsenre gondolok… mint a jó bor, lehet ezt még fokozni?! Te jó ég!) színészi teljesítménye? Vagy Vinterberg szürreális zsenialitása ötvözve Mikkelsen arcának játékával és könnyeinek jelen valójával? Megkavarodtam.
What a beautiful life?
Új kedvencet avattam. Ez nem is volt kérdés.

clarity 

ha elemeire szét akarnám szedni ezt a filmet, akkor azt mondanám, hogy nem tetszett. tele van klisével, melyre varázsütés szerűen megoldást kínál az alkohol, illetve a belőle fakadó jópofa kísérlet. negyvenes kiégett korosztály, (éppenséggel nők is lehettek volna a főszereplők, ugyanazt az egyenletet kapjuk). ha van párja, az a baj, ha egyedülálló az a baj. ha vannak gyerekei az a baj, ha nincsenek gyerekei az a baj. biztos állása van, az is baj, mert képtelen kiugrani a biztonságos mókuskerékből. aztán csak néztem a filmet, és rájöttem, hogy egyáltalán nem kell elemezni. talán ez a titka. meg, hogy könnyű vele azonosulni. mindenkinél eljön a szürke hétköznapok miatt a kiégésnek ez a foka. kinek mikor. ki hogy kezeli. erre is jó példákat adott. egy csillagot levonok, mert ezektől a néhol túl hangos kórus zenéktől a falat akartam lekaparni. összességében eddig 2021 legjobb filmélménye volt számomra.

csokidani 

Nalam ez a film hibatlan. Az elejetol elkapott a hangulata, magaval vitt a felhotlensege es a dramaja is. Minden rendben volt, szereplok, rendezes, zene. Mintha en is benne lettem volna…

BeL1eVe 

Vinterberg ezen mozija is letaglózott az őszinteségével. Ezúttal nem annyira vágott belém mint a Vadászat, de mesteri érzékkel egyensúlyoz a felemelő, lazább stílus és a megrendítően drámai hangvétel között. Mikkelsen elképesztő, a befejezés katartikus!
– What a life!! –

8 hozzászólás
hullaszto

Vinterberg és Lindholm, ennyi. Mikkelsen meg jazzbalettezik. 2021 már most jobb mint a tavalyi év egész filmes felhozatala.

eNNBeus 

Együtt tudtam mozogni a szereplőkkel, a problémákkal, felnőtt-tini oldalon egyaránt, elvitt, számomra ez értékes.

muznik 

Remek dráma!
Elfogult vagyok Mads-el kapcsolatban, de nem csak én gondolom úgy, hogy remek színész, aki ebben a filmben is nagyot alakított.

Vannak, akik szerint lapos és unalmas film, én sajnálom, hogy nem láthatom moziban (bár ki tudja, hátha tavaszig változik a helyzet).
Talán azért is fogott meg a film mondanivalója, mert én is nemrég éltem (jelenleg is átélem) életem egyik nagy válságát.
Másrészt mert tanár vagyok – és ahhoz képest, hogy a középiskolások életét is megmutató filmekben látni, nálunk még rózsás a helyzet… – nem könnyű mindig a legjobb formádat mutatni, mindig vidámnak és következetesnek, objektívnak és támogatónak lenni. Jah, és közben megfelelni a fentről jövő elvárásoknak – kollégákat nem elmarni magad mellől, vagy éppen túl közel engedni magadhoz (pletykafészek mind – én is).

Mint a görög drámákban van jellemfejlődés, katarzis meg miegymás – érdemes megnézni!

ninetailedfox

„What a life!”
Ez a film annyira ízig-vérig skandináv, de olyan jó értelemben. Nagyon tetszett.
Nem igazán voltak elvárásaim, mert a fülszövege és a trailere annyira nem ragadott magával, viszont mégis úgy döntöttem, hogy adok neki egy esélyt (és de jól tettem).
Az alapötlete lássuk be, hogy klisés – négy jóbarát kitalálja, hogy tesztelnek egy teóriát az alkoholról, ami kezdetben boldogságot hoz az életükbe, később pedig elvesztik a kontrollt és szinte alkoholistákká válnak tőle spoiler.
A legjobban a film hangulata ragadott magával, kb. a 10-15. perctől kezdve végig lekötötte a figyelmem. Operatőrileg és rendezésileg is volt benne valami egyedi (ez Vinterberg stílusjegye? mert akkor sürgősen pótolnom kell néhány filmjét), már teljesen megértem azt az Oscar jelölést. Viszont akinek kb. szerelmes lettem a színészi játékába az Mads Mikkelsen. Kevés filmben láttam még, de azoknál is tetszett a játéka (na meg amúgy imádom ennek az embernek az interjúit, annyira ikonikus), itt viszont teljesen magával ragadott. Van valami ebben az emberben ami miatt le se tudtam róla venni a tekintetem ahányszor a képernyőn volt. Szóval igen, hello, itt egy új Mads rajongó. Ja és én már csak azért a táncolós jelenetért Oscarra jelöltem volna, imádom. :DD spoiler
spoiler
Így szombat esti filmnek tökéletes volt, még ha ennyire keserédes is volt a vége.

Mr_Catharsis91 

Korrekt munka volt ez Vinterberg-től. A színészek mondhatni hozzák az elvárható magas szintet, Mikkelsennel az élen.
Maga a filozófiai kísérlet tetszett (még ha valahol éreztem is egy kis „be a correct alcoholic person”-dolgot benne) és mondhatni működött is (legfőképp az elején, amit elég izgatottan figyeltem, hogy nah ebből majd vajon mi sül ki), de egy pontot átlépve már ugye kiszámíthatóan kontraproduktív lett a kísérlet. A bizonyos alkoholszinthez való hozzászokás félelem azért beigazolódott. Az meg megint más dolog, hogy csak elkendőzte a karakterek problémáit, de meg nem oldotta.
Szép munka.


Hasonló filmek címkék alapján