Holt költők társasága (1989) 706

Dead Poets Society
128' · amerikai · dráma, vígjáték 16 !

3 díj · 10 jelölés

Ifjú lelkeket lángra lobbantó különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet. A felismerés egyeseknek életreszóló szerelmet, másoknak… [tovább]

magyar

Képek 10

Szereposztás

Robin WilliamsJohn Keating
Robert Sean LeonardNeil Perry
Ethan HawkeTodd Anderson
Josh CharlesKnox Overstreet
Gale HansenCharlie Dalton
Dylan KussmanRichard Cameron
Allelon RuggieroSteven Meeks
James WaterstonGerard Pitts
Norman LloydMr. Nolan
Kurtwood SmithMr. Perry

További szereplők

Kedvencelte 408

Várólistára tette 271


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Szeretnék felállni az asztal tetejére és elmondani, hogy minden diáknak szüksége lenne John Keating tanítási módszereire. Ez az irodalom, ez a költészet, ez a carpe diem.

1 hozzászólás
Békacica 

Zseniális film, de végül valahogy a negatív üzenet ragadt meg belőle. Lehet, hogy vannak, akik szeretnek a különcségedért, de komoly ára van, ha szembe mész az árral.
Azért mégis érdemes megnézni, mert egy példaértékű tanárt mutat be. Meg a cselekmény is nagyon jó, izgalmas. A világ életbölcsessége benne van, kiváltképp Walt Whitmané. Meg a filmtörténet egyik legjobb lezárása van benne szerintem. „Ó kapitány, kapitányom!”

Zakuro 

Ez a film megváltoztatta az életem. Tudom, nagy szavak, de ez az igazság. Amikor minden egyes nap azzal keltem, hogy utáltam mindent, de legfőképp magamat, akkor ez a film olyan volt, mint egy hatalmas hideg zuhany. Sok mindenre ráébresztett, de leginkább arra, hogy szeressem az életet – carpe diem :))
Todd Andersonban magamra ismertem – én is ilyen félénk, hallgatag gyerek voltam a gimiben; csak nekem nem volt olyan tanárom, mint Keating, engem inkább békén hagytak. Pedig nem kellett volna. Ilyen tanárok kellenének, akik a félénkeket is kirángatják a csigaházukból, akik ráébresztenek arra, hogy ne csak magolj, hanem gondolkodj is, legyen saját álláspontod. De nem akarok igazságtalan lenni: a mai, futószalag elven működő tanulmányi rendszerben sajnos nem marad idő sok fontos dologra, mert le kell adni a horribilis mennyiségű tananyagot..
A lezárás pedig egyike a filmtörténet legszebb, legmeghatóbb jeleneteinek.
Nem mellesleg ennek a filmnek köszönhetem azt is, hogy utána a gimi utolsó három évében dicsérettel zártam magyarból (vagyis csak ötöseim voltak). Onnantól kezdve nemcsak olvastam az adott verset, szöveget, hanem próbáltam megérteni és átérezni is. Egy szó, mint száz: minden szempontból hatott rám.

Kemiviki 

Nem is tudom mit írhatnék azon kívül, hogy remekmű!
„Mutasd meg azt, ki nem kerget ábrándokat, s én mutatok egy boldog embert. Ám az ember igazán csak álmában szabad, így van ez rég, s örökre így marad.”

2 hozzászólás
Bur3sz

Egy hatalmas katarzis volt. Nem tudtam a végén szóhoz jutni.

Rab_Csenge 

Nem számítottam rá hogy ennyire tetszeni fog :D innen is csak köszönöm a magyar tanáromnak az ajánlást :P

Osli75 

Régen láttam a filmet és emlékeztem, hogy jó film és tetszett, de most jó volt újra megnézni. A véleményem most se változott. Határozottan többször nézős számomra. Robin Williams is hatalmasat alakít a filmben, de a többi szereplő is remekel. Sajnos még mindig nem tartunk itt ezen a szinten, pedig jó lecke a film. Ilyen tanárok és hozzáállás mellett biztos több értelmes gyerek kerülne ki az iskolapadból és biztos jobban érdekelné őket a tananyag is.


Népszerű idézetek

marta_melyi

Mutasd meg azt, ki nem kerget ábrándokat, s én mutatok egy boldog embert. Ám az ember igazán csak álmában szabad, így van ez rég, s örökre így marad.

madárka

Nem számít, hogy mások mit mondanak, a szavak és az eszmék meg tudják változtatni a világot.

Treszka 

Valamikor merésznek kell lenni, valamikor óvatosnak, és az okos ember tudja, mikor melyiknek.

marta_melyi

Az igazság olyan takaró, ami alól kilóg az ember lába, az ember hiába rángatja, valamije mindig kilóg alóla, akárhogy cibálja, valamije mindig fázni fog, attól fogva, hogy először felsírunk, egész addig, míg utolsót sóhajtunk.

TribeBubu 

Ha olvasnak, ne azzal törődjenek, mit gondolhatott a szerző, hanem hogy maguk mit gondolnak!

3 hozzászólás
marta_melyi

Mennyire nehéz megőrizni önmagunkat a többiekkel szemben! Látom a szemükön, hogy most azt gondolják: „én nem léptem volna ütemre”, de jusson eszükbe, hogy akkor miért tapsoltak? Mindannyian igényeljük, hogy elfogadjanak, de higgyék erősen, hogy a meggyőződésük egyéni, a sajátjuk, még ha a nagy többség emiatt rossz szemmel néz is magukra, még ha a nyáj azt bégeti is: „neeem heeelyeees”! (…) Azt akarom, hogy leljék meg a maguk útját mihamarabb. Induljanak el rajta a maguk tempójában! Mindegy, hogy merre, mindegy, hogy hogyan, akár peckesen, akár kergén, bárhogyan!

madárka

Ó, én, ó, élet, kérdések nem szűnő árja! Hitetlenek végtelen özöne, balgáktól nyüzsgő városok! Mi jó ezek közt?
Ó, én, ó, élet! Válasz: Az, hogy itt vagy, hogy van élet és egyéniség, hogy zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort.

marta_melyi

Úgy is ki lehet szívni az élet velejét, hogy nem akad meg a csont a torkunkon.

Zakuro 

Verseket nem azért írunk és olvasunk, mert menő. Azért írunk és olvasunk verseket, mert valamennyien az emberi fajhoz tartozunk, az emberi faj pedig tele van szenvedéllyel. Az orvostudomány, a jog, a közgazdaság… ezek mind nemes dolgok, kellenek a lét fenntartáshoz, de a költészet, a szépség, a romantika, a szerelem: ezek azok, amikért érdemes élni.

Theana 

Hopkins reads his poem: „The cat sat on the mat”.
John Keating: Congratulations, Mr. Hopkins. You have the first poem to ever have a negative score on the Pritchard scale.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján