Mad Max (Mad Max 1.) (1979) 140

0 díj · 2 jelölés

Ebben a különös, a nem is olyan távoli jövőben játszódó filmben a pusztuló városok között kergetik egymást az útonálló bandák, a félelmet nem ismerő, öngyilkosjelölt autóversenyzők és a rendőrök. Amikor az egyik biciklisbanda tagja az üldözés során az életét veszti, barátai, élükön egy… [tovább]

angol

Képek 1

Szereposztás

Mel Gibson"Mad" Max Rockatansky
Joanne SamuelJessie Rockatansky
Hugh Keays-ByrneToecutter
Steve BisleyJim Goose
Tim BurnsJohnny
Roger Ward(Fifi Macaffee
Hirdetés

Kedvencelte 8

Várólistára tette 78


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Én úgy gondolom, hogy abszolút méltán lett kultfilmmé kikiáltva a Mad Max 1. Több, mint 25 éves kihagyás után néztem meg újra, másodmagammal éshát… Azért elkerekedett szemmel, néhol meglepő kussban toltuk ezt végig. Egyfelől a minimalista, apokaliptikus már-már döbbenetesen tompa ábrázolásmód és a lowbudget életérzés nagyon jót tett neki: a szereplők nagyon komfortosan érezhetik magukat az összképben; még lecsupaszítva, degeneráltnak tűnő, olykor meghökkentő monológjaikkal együtt is.
Semmi sem furcsa, mert minden az. Azt hiszem egész körülírhatatlan és számomra megfoghatatlan, hogy mi okozza a feszkót az elejétől a végéig, és ha nagyon belegondolok, nem is igazán számít ennél a filmnél. Csak érezni és nézni kell és átjön minden.
A két főgonosz és a két jófiú játékához sem fér kétség, kezdőként szerintem apai-anyai bele lett tolva ebbe a filmbe, és ez is előnyére válik: öröm őket nézni. Nekem személyes kedvencem Steve Bisely és Hugh Keays-Byrne alakítása, mert ők végleg beleivódtak a Mad-Max által kreált posztapokaliptikus világba és megjelenésük, karakterük is teljes ebben a képben. Mel Gibsonra nem lehet panasz, s bár nagyon haragszom rá régóta, itt nagyon szerethető és hihető, hogy ő a Világmegmentő, magával meghasonult jófiú.
Mivel maratont csinálunk ebből (is), alig várom a második részét, hogy végre kiderüljön, felnőttként is úgy gondolom vajon, hogy a második rész volt a legjobb? :)

2 hozzászólás
LoneWolf 

Miután láttam az új filmet és egy ideje nyüstölöm a belőle készült játékot, úgy éreztem pótolnom illik a klasszikus verziót is. Amint elkezdtem nézni, össze is zavarodtam, hisz sehol a poszt-apokaliptikus, víz és benzin körül forgó őrült jövő, amiről tudtommal a széria eleve híressé vált, de ez még hagyján. Fura, kétesen viselkedő karakterek, idióta jelmezek / frizurák, egyszerű járművek (leszámítva hősünk végső 'fegyverét') tárháza az egész, míg a történetéről rögtön a Megtorló jutott eszembe. Persze Frank családjával ellentétben, az övé csak a saját hülyeségének köszönheti a tragédiát…
Most komolyan: Tudja, hogy egy banda üldözi őket, majd elengedi egyedül a feleségét az erdőbe és miután az visszaszalad – mert megtalálták őket – ismét egyedülhagyja, hogy utánanézzen? Ez teljesen logikátlan! Mel Gibson mellesleg itt még elég kiforratlan volt, de legalább megtudtam, hogy a 'Fűrész'-ben látott láblevágós dolgot már évtizedekkel előtte elsütötte itt George Miller, szóval innentől az a film számomra nulla, ami pedig ezt illeti, eredetsztorinak elég sablonos és akkori szemmel nézve se volt épp a legjobban kivitelezve, mindenesetre ezzel érthető lett számomra Max elmeállapota…

Andro 

Nekem ez az igazi Mad Max. Még gyerekként láttam először és totál odavoltam érte lány létemre. A történet egyszerű, nincs telenyomva látványelemekkel, meg CGI-al, jók a karakterek, remek a látvány. Igen, mai szemmel picit gagyinak tűnik, és akkor mi van? Attól még egy etalon kultfilm.

Vágó_Orsi

Hát furcsa kis betekintés volt abba, mit is gondoltak a hetvenes évek végén a jövőről. Tényleg furcsák voltak mai szemmel az autós üldözések, és egyik másik jelenet mintha az Elfújta a szélből tévedt volna ide. Nem volt rossz, inkább kusza és lassú. De hát a filmtörténelem egy kis darabkája, szóval kihagyni azért kár volna.

TribeBubu 

Sokaktól hallottam, hogy szenny- vagy B-film, de nálam óriási kedvenc. Semmi túlbonyolított sztori, egy egyszerű bosszútörténet kocsikkal, motorokkal, látványos üldözésekkel, szenzációs kaszkadőrökkel és kiváló színészekkel.
Kell még valami egy akciófilmhez?

Kiskakukk 

Klasszikus. Leginkább a hangulata miatt tetszik.

Filmdoki 

Ütős kis akciófilm ez a ’70-es évek végéről, mely valóban kicsit átalakította az akciófilm műfaját.
A sztori igazából nem nagy kunszt, és számomra e téren okozott egy kicsit csalódást is a film, mert azt hittem, hogy legalább a film fele a bosszúhadjárattal fog eltelni, és láthatjuk, amint Max könyörtelenül végez a motoros banda tagjaival, közben pedig fokozatosan őrül meg. Ennek ellenére így sem mondanám rossz filmnek, mivel annak ellenére, hogy baromira kis költségvetésből készült, egész sokat hoztak ki belőle. Viszonylag sok az autós üldözés, kellően nyers és brutális a film, a karakterek elborultak, és nagyon erős az atmoszférája. Igazából vicces, de a folytatások olyan, mintha nem is az első rész univerzumában játszódnának.
Gibson itt még szemérmetlenül fiatal, és még kicsit megmosolyogtató játéka, de már meg-megcsillantja azért tudását. A többi színész annyira azért nem kiemelkedő, bár a motoros banda vezére elég beteg.
Szóval, amennyire minimalista ez a film, annyira szórakoztató, de szerintem jó, ha 10-ből egy ember azt tudja rá mondani, hogy tetszett neki. Aki viszont csipázza az akciófilmeket, mint jómagam, az azért tegyen vele egy próbát, már csak azért is, hogy lássa, hogyan is változott a műfaj.

BeL1eVe 

Kult státuszával abszolút egyetértek, noha mesterműnek nem mondanám. Bár az tény, hogy a kis költségvetés ellenére az autós jelenetek pazar dinamikával vannak összerakva, (köszönhetően a sokszor használt POV-s kameranézetnek és a kaszkadőrmunkáknak). Az önbíráskodásról szóló üzenete, hogy egy rendőr csak a törvényt megkerülve tud igazságot szolgáltatni, személyes bosszút állni az is hatásos (a Fűrész szerintem innen nyerhetett referenciát). Mindezt egy karizmatikus főhős előadásában, ami Mel Gibson-t sztárrá is avanzsálta, viszont egy pár helyen szerintem igen csak következetlen a film.
spoiler
Végső soron korrekt munkának tartom, ami egy sorozat elindításához jó kis alapanyag.

Osli75 

Lehet, hogy akkor kellett volna megnéznem mikor még menő volt a film ahhoz, hogy értékelni tudjam. De nekem ez nem jött be. A sztori logikátlan, a karakterek gyengék, az üldözések se látványosak. A témában is láttam sokkal jobb filmet és nem csak olyat ami friss. Mellesleg a szinkron is tragikus volt és élvezhetetlen.

Kingslayer

Nem mondom, hogy a kedvenc filmjeim közé tartozik, de azért szeretem. Gyerekkori nosztalgia, mellesleg erősen preferélom a rozsdás, füstös, poros, gépzsíros dieselpunk atmoszférát.


Folytatása

Összehasonlítás

Mad Max


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján