Mad Max (Mad Max 1.) (1979) 175

0 díj · 2 jelölés

Ebben a különös, a nem is olyan távoli jövőben játszódó filmben a pusztuló városok között kergetik egymást az útonálló bandák, a félelmet nem ismerő, öngyilkosjelölt autóversenyzők és a rendőrök. Amikor az egyik biciklisbanda tagja az üldözés során az életét veszti, barátai, élükön egy… [tovább]

angol

Képek 1

Szereposztás

Mel Gibson"Mad" Max Rockatansky
Joanne SamuelJessie Rockatansky
Hugh Keays-ByrneToecutter
Steve BisleyJim Goose
Tim BurnsJohnny
Roger Ward(Fifi Macaffee

Kedvencelte 11

Várólistára tette 86


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Én úgy gondolom, hogy abszolút méltán lett kultfilmmé kikiáltva a Mad Max 1. Több, mint 25 éves kihagyás után néztem meg újra, másodmagammal éshát… Azért elkerekedett szemmel, néhol meglepő kussban toltuk ezt végig. Egyfelől a minimalista, apokaliptikus már-már döbbenetesen tompa ábrázolásmód és a lowbudget életérzés nagyon jót tett neki: a szereplők nagyon komfortosan érezhetik magukat az összképben; még lecsupaszítva, degeneráltnak tűnő, olykor meghökkentő monológjaikkal együtt is.
Semmi sem furcsa, mert minden az. Azt hiszem egész körülírhatatlan és számomra megfoghatatlan, hogy mi okozza a feszkót az elejétől a végéig, és ha nagyon belegondolok, nem is igazán számít ennél a filmnél. Csak érezni és nézni kell és átjön minden.
A két főgonosz és a két jófiú játékához sem fér kétség, kezdőként szerintem apai-anyai bele lett tolva ebbe a filmbe, és ez is előnyére válik: öröm őket nézni. Nekem személyes kedvencem Steve Bisely és Hugh Keays-Byrne alakítása, mert ők végleg beleivódtak a Mad-Max által kreált posztapokaliptikus világba és megjelenésük, karakterük is teljes ebben a képben. Mel Gibsonra nem lehet panasz, s bár nagyon haragszom rá régóta, itt nagyon szerethető és hihető, hogy ő a Világmegmentő, magával meghasonult jófiú.
Mivel maratont csinálunk ebből (is), alig várom a második részét, hogy végre kiderüljön, felnőttként is úgy gondolom vajon, hogy a második rész volt a legjobb? :)

2 hozzászólás
LoneWolf 

Miután láttam az új filmet és egy ideje nyüstölöm a belőle készült játékot, úgy éreztem pótolnom illik a klasszikus verziót is. Amint elkezdtem nézni, össze is zavarodtam, hisz sehol a poszt-apokaliptikus, víz és benzin körül forgó őrült jövő, amiről tudtommal a széria eleve híressé vált, de ez még hagyján. Fura, kétesen viselkedő karakterek, idióta jelmezek / frizurák, egyszerű járművek (leszámítva hősünk végső 'fegyverét') tárháza az egész, míg a történetéről rögtön a Megtorló jutott eszembe. Persze Frank családjával ellentétben, az övé csak a saját hülyeségének köszönheti a tragédiát…
Most komolyan: Tudja, hogy egy banda üldözi őket, majd elengedi egyedül a feleségét az erdőbe és miután az visszaszalad – mert megtalálták őket – ismét egyedülhagyja, hogy utánanézzen? Ez teljesen logikátlan! Mel Gibson mellesleg itt még elég kiforratlan volt, de legalább megtudtam, hogy a 'Fűrész'-ben látott láblevágós dolgot már évtizedekkel előtte elsütötte itt George Miller, szóval innentől az a film számomra nulla, ami pedig ezt illeti, eredetsztorinak elég sablonos és akkori szemmel nézve se volt épp a legjobban kivitelezve, mindenesetre ezzel érthető lett számomra Max elmeállapota…

Andro 

Nekem ez az igazi Mad Max. Még gyerekként láttam először és totál odavoltam érte lány létemre. A történet egyszerű, nincs telenyomva látványelemekkel, meg CGI-al, jók a karakterek, remek a látvány. Igen, mai szemmel picit gagyinak tűnik, és akkor mi van? Attól még egy etalon kultfilm.

Vágó_Orsi

Hát furcsa kis betekintés volt abba, mit is gondoltak a hetvenes évek végén a jövőről. Tényleg furcsák voltak mai szemmel az autós üldözések, és egyik másik jelenet mintha az Elfújta a szélből tévedt volna ide. Nem volt rossz, inkább kusza és lassú. De hát a filmtörténelem egy kis darabkája, szóval kihagyni azért kár volna.

fayakezdet 

Eszelős. :D Ha gyorsan körül kéne írnom, azt mondanám, hogy olyan, mintha A texasi láncfűrészes mészárlást, a Hazárd megye lordjait és a Mechanikus narancsot elegyítették volna. Nagy plusz pont, hogy mindezt (akkor még) amatőr színészekkel és kis költségvetéssel hozták össze.

TribeBubu 

Sokaktól hallottam, hogy szenny- vagy B-film, de nálam óriási kedvenc. Semmi túlbonyolított sztori, egy egyszerű bosszútörténet kocsikkal, motorokkal, látványos üldözésekkel, szenzációs kaszkadőrökkel és kiváló színészekkel.
Kell még valami egy akciófilmhez?

Criala 

Volt benne néhány ostoba jelenet és párbeszéd, illetve logikátlan cselekvés spoiler A film elején, az üldözős jelenetnél a nő visításszerű nevetése majd elüldözött a film elől, szörnyen gyilkolta a fülemet. :D
A motorosok vezére Morzsára emlékeztetett az Űrgolyhók (1987) -ból és emiatt egyszerűen képtelen voltam komolyan venni. :D
A cselekmény helyenként nagyon leült és unalmassá vált, a zenét pedig több helyen is eltúlozták. De lehet, hogy csak az akkori stílus nem jön már át mai szemmel. :D

Kiskakukk 

Klasszikus. Leginkább a hangulata miatt tetszik.

Filmdoki

Ütős kis akciófilm ez a ’70-es évek végéről, mely valóban kicsit átalakította az akciófilm műfaját.
A sztori igazából nem nagy kunszt, és számomra e téren okozott egy kicsit csalódást is a film, mert azt hittem, hogy legalább a film fele a bosszúhadjárattal fog eltelni, és láthatjuk, amint Max könyörtelenül végez a motoros banda tagjaival, közben pedig fokozatosan őrül meg. Ennek ellenére így sem mondanám rossz filmnek, mivel annak ellenére, hogy baromira kis költségvetésből készült, egész sokat hoztak ki belőle. Viszonylag sok az autós üldözés, kellően nyers és brutális a film, a karakterek elborultak, és nagyon erős az atmoszférája. Igazából vicces, de a folytatások olyan, mintha nem is az első rész univerzumában játszódnának.
Gibson itt még szemérmetlenül fiatal, és még kicsit megmosolyogtató játéka, de már meg-megcsillantja azért tudását. A többi színész annyira azért nem kiemelkedő, bár a motoros banda vezére elég beteg.
Szóval, amennyire minimalista ez a film, annyira szórakoztató, de szerintem jó, ha 10-ből egy ember azt tudja rá mondani, hogy tetszett neki. Aki viszont csipázza az akciófilmeket, mint jómagam, az azért tegyen vele egy próbát, már csak azért is, hogy lássa, hogyan is változott a műfaj.

Hiranneth

Oké, én kicsit többet vártam ettől a filmtől. De lehet az volt a baj, hogy a leírás kb egy óra lényegét el is mondja, így az ember csak vár, malmozik, hogy olyan részt kapjon, amit nem lőttek már le eleve (de azért igencsak sejthető a végkifejlet). Amúgy nem lenne rossz, de olyan nagyon lassú, hogy szinte elveszti az ember az érdeklődését.


Népszerű idézetek

cs_01 

– Nézd csak, mit sodort erre a szél! Ezt nevezem finom falatnak!
– A kedvenc típusom… nőstény!

Gábor_Ale

Jimmy, a vadliba. Keményebb mint az élet és kétszer olyan RANDA!


Folytatása

Összehasonlítás

Mad Max


Hasonló filmek címkék alapján