Kőkemény Minnesota (2005) 28

North Country
126' · amerikai · dráma 18

0 díj · 3 jelölés

Josey Aimesnek (Charlize Theron) egyedülálló anyaként kell eltartani a gyermekeit, de csak egy vasbányában talál munkát. Bár a munka nehéz, de megélhetést biztosít számukra. Azzal viszont nem számol, hogy lépésével kivívja a férfi kollégái ellenszenvét. Josey hamarosan állandó molesztálás… [tovább]

Szereposztás

Charlize TheronJosey Aimes
Frances McDormandGlory
Sean BeanKyle
Woody HarrelsonBill White
Sissy SpacekAlice Aimes
Elle PetersonKaren Aimes
Thomas CurtisSammy
James CadaDon Pearson
Richard JenkinsHank
Brad William HenkeLattavansky

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 63


Kiemelt értékelések

dr_Eminens 

Ma már nem kell több kávé, ez a film épp eléggé megemelte a vérnyomásomat. És bár hollywoodias szentimentalizmussal zárul, jól tudjuk, a benne bemutatott viselkedés annyira normalizált, hogy nem csak a nyolcvanas években hunytak szemet felette egy bányában, de ma sem akadályozna valakit még abban sem, hogy elnök legyen.

Charityy 

Hihetetlen történet, mely igazságon alapszik. Kicsit ugyan hosszúnak éreztem a filmet, de izgalmas volt és végig éreztem a feszültséget.

mvancsika 

Ismét egy film, ami nagyon kemény témához nyúl és a végéig kőkemény is marad (hangsúlyozom: a végéig, mert az utolsó néhány perc nagyon „hálivúdias” lett).
A film nézése közben többször felment a pumpa, mert sajnos eléggé át tudom érezni ezt az igazságtalanságot és a férfiak mocskos viselkedését.
Mielőtt férfitársaim kiakadnának a fenti mondatomtól, le kell szögeznem, hogy a (legalábbis általam ismert) férfiak többsége nem így viselkedik. Viszont még kis huszonévesen én is megtapasztaltam a munkahelyen, hogy bizonyos hímnemű egyedek teljesen természetesnek veszik, hogy fogdosnak, beszólogatnak, zaklatnak. (Persze szerintük ez nem zaklatás, és én vagyok a kis hülye k.., amiért szóvá merem tenni.) Egyáltalán nem tisztelték a munkámat, jóval többet kellett güriznem kevesebb fizetésért. És az a szomorú, hogy ez még ma is előfordul sok helyen. Befejeztem.

desertangelable 

Minden tiszteletem Lois Jensené, akiről Josey Aimes karakterét mintázták!

Remake

North Country (2005)
(a magyar címe nem tetszik)
1986-ban volt egy per, egy bányában dolgozó nő pere, Lois Jesen kontra EVTAC. A pereskedés 1999-ig tartott. A filmben Josey Aimes történeteként ismerhetjük meg azt az évekig tartó molesztálást, zaklatást, amit a vasbányában dolgozó férfiaktól szenvedett el. Mondhatnánk, hogy miért nem ment el máshova dolgozni, azt is, hogy miért éppen oda ment. Van rá válasz, de csak egy: mert nem volt más választása. A film hosszú, talán a kelleténél is hosszabb, néhol vontatott. Amiért érdemes mégis végignézni, az maga a tárgyalás, az esélytelenség és az esély lehetősége egy olyan perben, amilyenre addig még nem volt példa. A film amerikai és olvasom egy kritikában, hogy egy európai filmes jobbat rendezett volna belőle. Nem tudom, én nem vagyok a nők egyenjogúságának élharcosa, csak csendes bólogatója, de rám meglepően érzékenyen hatott. Nem szokásom, de megkönnyeztem Lois Jesen történetét.

Emerson 

Baromi nagy film, pedig azt hittem unni fogom, mert mégis mit érdekel engem, hogy egy szőke csajt zaklatnak, amikor olyan helyen dolgozik, ahol egyébként semmi keresnivalója. Persze hőbörögtem a tipikus amerikai kliséken, de nem illik leszólni azt, ami hellyel-közzel igaz történeten alapszik.

1 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján