Kedvencelte 32

Várólistára tette 125


Kiemelt értékelések

desertangelable 

El se tudom mondani, hogy hányszor akartam abbahagyni a sorozatot… tulajdonképpen minden rész után. Aztán úgy döntöttem, hogy befejezem nehogy az a vád érjen, hogy úgy írok véleményt, hogy nem néztem végig.
Úgy tűnik, hogy mindenki nagyon sajnálja ezt a lányt, szerintem meg elsősorban a saját döntéseinek áldozata, nem pedig másoké. Ahhoz, hogy folyamatosan rossz, átgondolatlan döntéseket hozott a bántalmazásának semmi köze. Félreértés ne essék, nagyon sajnálom a családon belüli erőszak áldozatait, és el sem tudom mondani, hogy mit tennék ezekkel a bántalmazókkal, de azért, mert valaki áldozat, még nem lesz életképtelen. Márpedig ez a sorozat totálisan életképtelennek állította be a főszereplőt, ráadásul teljesen ellentmondásosnak. Elhozta a lányát a bántalmazó férjétől, majd otthagyta a teljesen beszámíthatatlan és kiszámíthatatlan anyjánál, akire a plüss állatomat se mertem volna rábízni. Inkább hitt a bántalmazó pasijának, mintsem esélyt adott volna a jó egzisztenciával rendelkező, kedves, helyes faszinak, aki majd meghalt, hogy randizzon vele. Inkább nem is sorolom… A színészi alakítások közül nekem Andie MacDowell játéka volt kimagasló, szerintem élete alakítását nyújtotta ebben a sorozatban. A főszereplőnőnk mást nem nagyon csinált csak kiguvasztott szemmel és tátott szájjal reagált mindenre.

5 hozzászólás
Airyn

Szuper sorozat. Nagyon örülnék neki, ha kiadnák magyarul is a könyvet, amely alapján készült! Margaret Qualley-t eddig nem ismertem, de fantasztikusan játszik ebben a filmben, igazán jól megjeleníti a szegény, törékeny, kissé hiszékeny női figurát, s pláne érdekes, amikor egy filmben igazi szülő-gyerek párost láthatunk játszani.

Szóval végre egy olyan sorozat, ami a valóságot mutatja be egy szegény, egyedülálló anya szemszögéből, amely ugye nem csak Amerikában, hanem hazánkban is egyre gyakoribb jelenség sajnos. Igen, rengeteg ember van itt is, aki egyik forintról a másikra él nap mint nap, és fogalma sincs, másnap mit fog enni. Alex élethelyzete azért különösen nehéz, és azért lett hajléktalan, mert a családjában sincsen senki, akire érdemben számíthatott volna, nincsen mögötte szociális háló. Az ember persze, hogy előfordul, hogy életében kerül nehéz helyzetekbe és megszorul, de ha van mögötte támogató réteg, egy hajlékot vagy kölcsönt adó családtag, barát, akkor könnyebben kikecmereg belőle. Alex esetében ez egyrészt nincs meg, másrészt mivel érzelmileg bántalmazó kapcsolatból lépett ki, hirtelen se pénz, se telefon, se mint mondtam senki, akire számíthat. Innen nehéz felfelé lépkedni.

A sorozatot nézve végig szurkolunk neki és bizony néha már idegességünkben a fejünket fogjuk. @Judge_Dredd -el sokat beszélgettünk egy-egy részről, és, hogy mit és hogy lehetett volna másképp csinálni, de persze más életét könnyű kívülről látni. Az igazság az, hogy ez a sorozat nagyon jól bemutatja azt a fajta érzelmi bántalmazást, amelyet nehéz nem csak bizonyítani, de észrevenni is, hiszen egyik sem indul brutális bántalmazással és korlátozásokkal, Alexék kapcsolata is csak lassacskán és észrevétlenül csúszik bele abba a mederbe. Felmerült bennem a kérdés: Magyarországon vajon hányan élnek így?

Mindenképp ajánlom megnézésre, elgondolkodtató, meg- és felrázó filmsorozat, amely ugye nem mellesleg igaz történet, és a film alapjául szolgáló könyv szerzőjének életét dolgozza fel.

Imoran 

Ez az a film, ami tökéletesen és gyötrelmesen bemutatja, hol csúszhat félre egy ember, egy anya élete, mennyi küzdelem, fájdalom és akadály magasodhat előttünk és a boldogulásunk előtt…
Van itt minden, ami fájhat: meddőség, megcsalás, bántalmazás, munkanélküliség, hajléktalanság, függőség, mentális betegség és még sorolhatnám.
Nagyon erős film, erősen ajánlott a megtekintése!

Tiko

Nos akkor jöjjön az első vallomás, én magam is szobalány vagyok, így találkoztam ezzel a sorozattal – van jó pár privát facebook csoportunk, ahol az éppen aktuális ügyfelek hülyeségein való rentelés helyett csak erről a sorozatról lehetett hallani mostanában, úgyhogy én is kíváncsi letten rá, ha már így agyon dicsérték.

Azt pont nem lehet megtudni belőle, hogy milyen takarítóként dolgozni, pedig azt hittem ezt fogja feldolgozni kissé humoros formában. Viszont egy rettentően erős drámát kapunk ehelyett, ami az első pillanatban beszippant és a legvégéig el sem enged, majdnem egy ültő helyemben néztem végig a 10 órát. Nem hiszem, hogy láttam valaha ennél pontosabb, őszintébb, klisémentesebb ábrázolását a családon belüli erőszaknak, illetve az ezzel járó mentális rombolásnak. Teszi ezt minden sztereotípiától mentesen és őszintén az áldozatok lesajnálása, az elkövetők démonizálása nélkül. Ebben erősen benne van a remek színészi játék, ami nem csak a főszereplők érdeme, az Andie MacDowell által megformált bipoláris anya olyan szinten elviselhetetlen volt számomra, hogy emiatt majdnem félbehagytam, mert rendesen fájt nézni, olyan tűpontos volt. Illetve azt hiszen sosem láttam még olyan USA-ban gyártott bármilyen filmes produkciót, ami valóban be tudja mutatni őszintén a szegénységet és ennyire valósághű minden részletében.

Szóval egyáltalán nem erre számítottam, de abszolút pozitív csalódás volt számomra és sokat adott, egészen más pontokon tudtam így a sztorihoz kapcsolódni, mint ahogy azt előtte gondoltam. Abszolút 10/10 számomra és mindenkinek csak ajánlani tudom, de azt azért érdemes figyelembe venni, hogy elég sok trigger lehet benne szintén érintettek számára, úgyhogy csak óvatosan.

eszternemeszti 

Eddig nagyon jónak tűnik! Az érzéseket zseniálisan közvetíti, és teljesen valóságos. El tudom képzelni, hogy ez a helyzet tényleg valahogy így nézhet ki.
Folytatom természetesen, úgyhogy ha még lesz gondolatom, úgyis folytatom..

Baranyi_Nagy_Betti

Egy ültőhelyben ledaráltam, mert egyszerűen képtelen voltam abbahagyni… ! Brutálisan jól ábrázolja, hogy mennyi minden lehet családon belüli erőszak és hogy a lány szépen lassan elhalványul a kapcsolatban és semmivé válik, holott egyáltalán nem ilyen, mert megmutatja a sorozat, hogy nagyon erős női karakter aki harcol és küzd, hogy kikerüljön abból az élethelyzetből amiben benne van és nagyon ördögikör szerűen megy ez és látszik, hogy nem könnyű ilyen háttérrel és ilyen helyzetből kilépni, hogy mindig vissza-visszarántanak és sajnos azok az emberek, akiknek pont támogatni kellene és védenie.
Nagyon jó sorozat!! A színészek zseniálisak benne, mindegyik egytől egyig és úgy örülök, hogy van olyan sorozat aminél tudják, hogy hogyan és mikor kell abbahagyni.

Ancsúr 

Elgondolkodtató történet, de nagyobb csattanóra számítottam a végén.

Barby2005 

Hú de jó, hogy ezt is végre beiktattuk :D Régóta várólistás volt, párom mondta, hogy akkor MOST eljött az ideje. Nem mintha nem néznénk másik 8 sorozatot, de persze sebaj, kezdjünk egy újat… De megérte. Ez a sorozat szuper, és valahogy új, valahogy ilyet még nem láttam. Voltak pillanatok, vagy részek, amikor azt éreztem, hogy idegesít ez a lány, hogy mintha direkt mindig a rosszat választaná, és hogy ennyire szerencsétlen nem lehet. Aztán sokat beszélgettünk is róla, párom pszichológus, ő teljesen más szemmel tudta nézni, azt mondta, őt egyszer sem idegesítette fel és nem is haragudott rá. Basszus. Igaza van. Szerencsére soha a büdös életben nem voltam ilyen helyzetben, és nagyon remélem hogy nem is leszek. De valószínűleg nem a legegyszerűbb jó döntéseket hozni egy ilyen szituációban. Konkrétan nincs senki, akiben bízhatsz, vagy akire támaszkodhatsz. Nincs mögötted megbízható család, nincsenek barátaid, a családod kb. jobban bírja az agresszív exed, mint téged, sőt, téged látnak rossznak nem őt. És mindennek tetejébe persze peches is vagy, mert azért ezt így összerakni nem egyszerű. Közben meg mégis minden ellenére mész, és csinálod, és pénzt keresel, és wc-t takarítasz, és bármit is megcsinálsz, csak hogy kijöjj ebből a szituációból és megold. Húúú nagyon szerettem. A kedvenc szereplőm Regina lett :D Ez a kislány pedig valami irtóóóó cuki :D Inkább köztük láttam a kémiát, mint a felnőtt anya és anyja között, azt hittem köztük van igazi kapcsolat :'D Tévedtem :D Alex anyjának meg járnak a csillagok, eszméletlenül hozza a nem normálist, nem tudom hányszor téptem volna ki az összes haját, vagy a sajátomat…. Azt hiszem elég szerencsés vagyok az életemért, és hálás is vagyok érte…

evé

Ajhaj, félbehagytam, majd folytattam, és hát, nem mondom, hogy megérte, de majdnem.
Idegesítettek, irritáltak a szereplők. A viselkedésük. Az állandó kiabálás.
Mielőtt kijött a film, GR-en nagyon népszerű volt a könyv, amiből készült, még terveztem is, hogy elolvasom. Ott valahogy kevésbé tűnt idegesítőnek a nő.
Funfact: az anya-lánya tényleg az a valóságban.
Lábjegyzet magamnak: attól, mert valami felkapott, nem biztos, hogy nekem való…

Near 

Azt senki nem vonhatja kétségbe, hogy iszonyatosan nyomasztóan és erősen indult ez a sorozat. Csüngtem minden egyes jeleneten és egy pillanatra sem akartam megállni. A karakterek, a kimondatlan érzelmek, gondolatok!
De aztán történt valami a harmadik rész környékén, amikor lankadni kezdett a figyelem. Amikor idegesített a kölyök „színészkedése”. Amikor ötödik alkalommal kapott segítséget Alex, majd mikor már nem volt rá szüksége hülyének nézte az illetőt.
A végére pedig eljutottam addig, hogy kettő (plusz egy) ember sorsa érdekelt.
Az első Daniel. Nagyon szerettem volna látni, mi történik vele.
A második Nate. Iszonyatosan szerethető karakter. Mindennél jobban akarok neki egy happy end-et.
A harmadik pedig természetesen Sean. Tudom, hogy itt ő a rosszfiú, akit gyűlölni kell, de nagyon sok helyen, ezerszer inkább szimpatizáltam vele, mintsem Alex-szel. Alex szenved, sír, könyörög és sír még egy kicsit. Sean… ennél sokkal több. Sokkal mélyebb. Az ezer meg egy elnyomott fájdalommal.
Meg vagyok róla győződve, hogyha az ő szemszögéből kapjuk a sorozatot, vagy lényegében bármit, egy sokkal erősebb történetünk lenne. Ami talán képes lenne végig tartani a színvonalat, ellentétben ezekkel a hatalmas hullámokkal, ami itt volt.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Anna93 

Szociális munkás: A bántalmazott nők házában van szabad szoba, de azt mondta maga nem az.
Alex: Persze, nem venném el a helyet, attól akit valóban bántottak.
Szociális munkás : Valóban bántottak? Ez meg mit jelentsen?
Alex: Megverték, durván.
Szociális munkás: Mi a nem valódi bántalmazás? Megfélemlítés? Fenyegetés? Irányítás?

2. rész – Pónik
Anna93 

Danielle: Látod ezt? Az a rohadék fojtogatni kezdett. Azt hiszed, eleve ilyen volt?! Azt hiszed, az első randin azt mondta „add ide a sót, és egy nap majd megfojtalak”? Nem. Ez burjánzik, mint a penész.

2. rész – Pónik
Havadi_Kinga

Hogy lehet az én lányom ennyire kocka? Gyakorlatilag egy trapéz vagy.


Hasonló filmek címkék alapján