Kedvencelte 8

Várólistára tette 71


Kiemelt értékelések

Imoran 

Ez az a film, ami tökéletesen és gyötrelmesen bemutatja, hol csúszhat félre egy ember, egy anya élete, mennyi küzdelem, fájdalom és akadály magasodhat előttünk és a boldogulásunk előtt…
Van itt minden, ami fájhat: meddőség, megcsalás, bántalmazás, munkanélküliség, hajléktalanság, függőség, mentális betegség és még sorolhatnám.
Nagyon erős film, erősen ajánlott a megtekintése!

Airyn

Szuper sorozat. Nagyon örülnék neki, ha kiadnák magyarul is a könyvet, amely alapján készült! Margaret Qualley-t eddig nem ismertem, de fantasztikusan játszik ebben a filmben, igazán jól megjeleníti a szegény, törékeny, kissé hiszékeny női figurát, s pláne érdekes, amikor egy filmben igazi szülő-gyerek párost láthatunk játszani.

Szóval végre egy olyan sorozat, ami a valóságot mutatja be egy szegény, egyedülálló anya szemszögéből, amely ugye nem csak Amerikában, hanem hazánkban is egyre gyakoribb jelenség sajnos. Igen, rengeteg ember van itt is, aki egyik forintról a másikra él nap mint nap, és fogalma sincs, másnap mit fog enni. Alex élethelyzete azért különösen nehéz, és azért lett hajléktalan, mert a családjában sincsen senki, akire érdemben számíthatott volna, nincsen mögötte szociális háló. Az ember persze, hogy előfordul, hogy életében kerül nehéz helyzetekbe és megszorul, de ha van mögötte támogató réteg, egy hajlékot vagy kölcsönt adó családtag, barát, akkor könnyebben kikecmereg belőle. Alex esetében ez egyrészt nincs meg, másrészt mivel érzelmileg bántalmazó kapcsolatból lépett ki, hirtelen se pénz, se telefon, se mint mondtam senki, akire számíthat. Innen nehéz felfelé lépkedni.

A sorozatot nézve végig szurkolunk neki és bizony néha már idegességünkben a fejünket fogjuk. @Judge_Dredd -el sokat beszélgettünk egy-egy részről, és, hogy mit és hogy lehetett volna másképp csinálni, de persze más életét könnyű kívülről látni. Az igazság az, hogy ez a sorozat nagyon jól bemutatja azt a fajta érzelmi bántalmazást, amelyet nehéz nem csak bizonyítani, de észrevenni is, hiszen egyik sem indul brutális bántalmazással és korlátozásokkal, Alexék kapcsolata is csak lassacskán és észrevétlenül csúszik bele abba a mederbe. Felmerült bennem a kérdés: Magyarországon vajon hányan élnek így?

Mindenképp ajánlom megnézésre, elgondolkodtató, meg- és felrázó filmsorozat, amely ugye nem mellesleg igaz történet, és a film alapjául szolgáló könyv szerzőjének életét dolgozza fel.

Tiko 

Nos akkor jöjjön az első vallomás, én magam is szobalány vagyok, így találkoztam ezzel a sorozattal – van jó pár privát facebook csoportunk, ahol az éppen aktuális ügyfelek hülyeségein való rentelés helyett csak erről lehetett hallani mostanában, úgyhogy én is kíváncsi letten rá, ha már így agyon dicsérték.

Azt pont nem lehet megtudni belőle, hogy milyen takarítóként dolgozni, pedig azt hittem ezt fogja feldolgozni kissé humoros formában. Viszont egy rettentően erős drámát kapunk ehelyett, ami az első pillanatban beszippant és a legvégéig el sem enged, majdnem egy ültő helyemben néztem végig a 10 órát. Nem hiszem, hogy láttam valaha ennél pontosabb, őszintébb, klisémentesebb ábrázolását a családon belüli erőszaknak, illetve az ezzel járó mentális rombolásnak. Teszi ezt minden sztereotípiától mentesen és őszintén az áldozatok lesajnálása, az elkövetők démonizálása nélkül. Ebben erősen benne van a remek színészi játék, ami nem csak a főszereplők érdeme, az Andie MacDowell által megformált bipoláris anya olyan szinten elviselhetetlen volt számomra, hogy emiatt majdnem félbehagytam, mert rendesen fájt nézni, olyan tűpontos volt. Illetve azt hiszen sosem láttam még olyan USA-ban gyártott bármilyen filmes produkciót, ami valóban be tudja mutatni őszintén a szegénységet és ennyire valósághű minden részletében.

Szóval egyáltalán nem erre számítottam, de abszolút pozitív csalódás volt számomra és sokat adott, egészen más pontokon tudtam így a sztorihoz kapcsolódni, mint ahogy azt előtte gondoltam. Abszolút 10/10 számomra és mindenkinek csak ajánlani tudom, de azt azért érdemes figyelembe venni, hogy elég sok trigger lehet benne szintén érintettek számára, úgyhogy csak óvatosan.

Near 

Azt senki nem vonhatja kétségbe, hogy iszonyatosan nyomasztóan és erősen indult ez a sorozat. Csüngtem minden egyes jeleneten és egy pillanatra sem akartam megállni. A karakterek, a kimondatlan érzelmek, gondolatok!
De aztán történt valami a harmadik rész környékén, amikor lankadni kezdett a figyelem. Amikor idegesített a kölyök „színészkedése”. Amikor ötödik alkalommal kapott segítséget Alex, majd mikor már nem volt rá szüksége hülyének nézte az illetőt.
A végére pedig eljutottam addig, hogy kettő (plusz egy) ember sorsa érdekelt.
Az első Daniel. Nagyon szerettem volna látni, mi történik vele.
A második Nate. Iszonyatosan szerethető karakter. Mindennél jobban akarok neki egy happy end-et.
A harmadik pedig természetesen Sean. Tudom, hogy itt ő a rosszfiú, akit gyűlölni kell, de nagyon sok helyen, ezerszer inkább szimpatizáltam vele, mintsem Alex-szel. Alex szenved, sír, könyörög és sír még egy kicsit. Sean… ennél sokkal több. Sokkal mélyebb. Az ezer meg egy elnyomott fájdalommal.
Meg vagyok róla győződve, hogyha az ő szemszögéből kapjuk a sorozatot, vagy lényegében bármit, egy sokkal erősebb történetünk lenne. Ami talán képes lenne végig tartani a színvonalat, ellentétben ezekkel a hatalmas hullámokkal, ami itt volt.


Hasonló filmek címkék alapján