Kék Valentin (2010) 93

Blue Valentine
112' · amerikai · dráma, romantikus 16

0 díj · 3 jelölés

Cindy és Dean házassága hullámhegyekkel és -völgyekkel tarkított. A kapcsolatuk most megint megromlott, ám úgy tűnik, hogy ezúttal végleg eltávolodtak egymástól. Ebben az is szerepet játszott, hogy míg Dean megmaradt ugyanolyan egyszerű srácnak, mint amilyen egykoron volt, Cindy sok álmát volt… [tovább]

angol

Képek 8

Szereposztás

Ryan GoslingDean
Michelle WilliamsCindy
Faith WladykaFrankie
Ben ShenkmanDr. Feinberg
John DomanJerry
Mike VogelBobby
Maryann PlunkettGlenda
Marshall JohnsonMarshall
Jen JonesNagyi
James BenattiJamie

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 13

Várólistára tette 127


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Nagyon sokat vártam a film értékelésével és ez nem véletlen. Nagyon sokszor rászántam magam, hogy na akkor most, és mégsem mertem leírni, megírni. Pedig csak egy film. Csak nekem egész másként.
Én valahogy azt gondolom róla és érzem irányából, hogy teljesen mindegy, milyen lelkiállapotban fogjuk megnézni, felesleges berendezkedni előre; kizökkent, összetör és elropogtat, ültő helyünkben. Nincs ember, aki ne érezte volna át vagy a nő vagy a férfi keserű, gyomorból és zsigerből eredt csalódottságát, ami nem választható, hanem konstans, az élet egyik szegletében egyszer csak ránk ül, belénk települ és nevelgetjük, cipeljük: egyre nő és úgy nehezül el a szívünk és a lelkünk ebben a csalódottságban, hogy hiába is próbálnánk, de nem tudjuk lerakni. Hiába vannak öröm-percek és érzéstelenítő injekciók, azért az csak ott van, megbújik mélyen, zsigerileg hordozzuk az emberi lét legnagyobb szenvedését: a szerelmi bánatot és az azzal járó társas vagy egyedülléttel terhes magányt. Erről szól ez a film, ezért ennyire kőkemény, ezért ennyire megható és csontig hatoló. Vannak olyan jelenetek a filmben, ahol (pedig már vagy ezerszer láttam), meg kell állnom jól kisírni magam, az egész Földkerekség összes szerelmi bánatát, minden ember baját és búját és gyötrelmét. Aztán csak nézem tovább, agyatlan és óriási dobogó szívvel leledző zombiként, mert eteti magát.
Gosling és Williams teremt egy olyan atmoszférát a filmnek, hogy még ágyazni sem kellett, megoldania sem kellett a rendezőnek. A párosuk tökéletlensége benne van a sóhajtásaikban a pillantásaikban és az első perctől kezdve benne van a filmben az a vészterhes jóslat, ami végülis beteljesedik (a részemről nevezzük) nightmare(nek) végére.
Brutális pofánvágás volt nekem ez a film első nézésre, pedig már jócskán nem kislányként láttam. Felnőttként, minden újranézés alkalmával úgy ülök le a képernyő elé, hogy akár háromszor is meg tudnám nézni egymás után, de utána legalább három napig ne kelljen emberhez szólnom. Hát ilyen egy film ez. Kőkemény :(

3 hozzászólás
Kemiviki 

Mostanában, sőt szinte mindig rózsaszín ködbe burkolózó romantikus filmek szivárognak mindenhonnan, s közben minden alkotó megfeledkezik arról, hogy a szerelem nagyon ritkán tökéletes. Inkább törékeny, múlandó és fájdalmas. A problémák pedig nem oldódnak meg egy csapásra. A Blue Valentine pont erről szól.
A szerelmen, a reményen, a kétségbeesésen, az elhatározáson keresztül, a fásultságon, a küzdelmen, a reménytelenségen, a csalódáson át a végső elhatározásig. Egy kapcsolat születésétől a haláláig.
Hihetetlenül hiteles az egész, teljesen valószerű. Torokszorító és könnyfakasztó, ahogy a szerelmet megmérgezik a negatív dolgok. S egyre jobban látni lehet, hogy már csak a szeretet, a ragaszkodás és a megszokás az, ami együtt tartja őket. Szépen lassan tudunk meg mindent, a jelen és a múlt között ugrálva, de egyáltalán nem zavaróan.
Elgondolkodtató és fájdalmas gondolatokat ébresztett bennem a film. Hogy vajon min csúszhat el egy kapcsolat? Meg lehet egyáltalán menteni? És érdemes egyáltalán?
Biztos vagyok benne hogy elkerülhető a szétválás, de minden kapcsolatban vannak mélypontok. Aki azt mondja nincsen, az hazudik. De vajon két egymástól teljesen különböző életcéllal rendelkező embernek lehet e hosszú távon boldog jövője?
A film nem ad rá választ, ezt mi tapasztaljuk meg majd az életünk során, csupán a kérdések felhozásában segít.
Nem éppen romantikus estére való, de azt mondom érdemes megnézni s elgondolkodni ezeken.

Kitticica

Ez a film nagyon szíven ütött és rendkívül elgondolkodtató a párkapcsolatokat illetően. Ilyen a valóság minden giccs és manírok nélkül, mindenki megtalálhatja magát benne legalább egy kicsit. Az időben való ugrálás is telitalálat volt, mert jól érzékelteti egy folyamat (szerelem) elejét és végét. A színészek is nagyszerűek, Ryan és Michelle nálam képzeletbeli Oscart kapott.

rita_66

A párommal terveztük megnézni egy összebújós estén, hát ez a film nem jó erre :( Nekem annyira nem is tetszett, túl szomorú, se füle se farka. De azért Ryan Gosling, mhhh (sajnos a félmeztelen jeleneteinél küzdenem kellett, mert valaki rejtélyes módon eltakarta a szemem:D)

doriilány

Ez a film bittersweet. És ennyit szeretnék csak mondani.

Sicc

Depresszió. Reménytelenség. Ez gonoszság.:(

rhysciar

Na ez az a film, amiről tudom, hogy láttam, de hogy miről szólt… az már egészen más kérdés. Mondjuk azóta sem volt szerencsém olyan Gosling filmhez, amire emlékeznék is.

Gizmoo0707

Ez a film arról szól, hogy egy szerelmes pár, hogy hidegül el egymástól… Az elapötlet nem is olyan rossz. De a megvalóstás valahogy nagyon nem jött össze. Nekem kicsit összecsapott volt!


Népszerű idézetek

Bogesxd 

Hogy bízzunk az érzéseinkben, ha csak úgy hipp-hopp elmúlnak?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján