Karácsonyi ének (2019–2019) 62

A Christmas Carol
174' · angol · dráma, fantasy, minisorozat
3 rész (epizódhossz: 58')

A 3 részes minisorozat Charles Dickens regényének merőben szokatlan feldolgozása, melyet Steven Knight (Tabu) jegyez forgatókönyvíróként és – többek között – Ridley Scott és Tom Hardy producerként. A rémmese gerincbizsergető utazás Ebenezer Scrooge lelkének sötét oldalába, akit meglátogatnak a… [tovább]

angol
magyar

Képek 7

Szereposztás

Guy PearceEbenezer Scrooge
Stephen GrahamJacob Marley
Joe AlwynBob Cratchit
Vinette RobinsonMary Cratchit
Tiarna WilliamsBelinda Cratchit
Lenny RushTim
Billy Barrattfiatal Scrooge
Emma CaramanScrooge felesége
Jason FlemyngJövő Karácsony Szelleme
Andy SerkisMúlt Karácsony Szelleme

További szereplők

Kedvencelte 11

Várólistára tette 124


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Nekem tetszett ez a kis minisori. Ahogy rátaláltam, és egyből furdalta a kíváncsiságom, hogy milyen is lehet, a sorozat borítója már első látásra nagyon tetszett, és a sorozat komor drámai hangulata is megfogott engem, érezhető volt a feszültség egészen a végéig, habár a főszereplő Scrooge-t egyáltalán nem sikerült megkedvelnem. Végig egy szívtelen, önző szemétládának tartottam, és s…fejnek. Azért, amit tett, és ahogyan a társával együtt sok ember ellen, és a Cratchit család ellen… De legalább a végére elkezdett javulni, bár a sorozat befejezetlennek tűnik, de jó volt, a Karácsonyi három szellemet bírtam, és a Cratchit családot is. Kíváncsi leszek az animációs filmre és a könyvre is, még nem láttam és nem is olvastam, de kíváncsi vagyok. Ez azért mindenek ellenére tetszett nekem. :-)

Criala

Nem számítottam rá, de engem elvarázsolt! *-*

FalcoAmelia 

Bevallom, egy időben nem voltam nagy Guy Pearce-fan, sőt, de később megkedveltem.
Először nagyokat pislogtam, amikor megláttam a Sorozatjunkie-n, hogy minisorozat feldolgozást kapott a Karácsonyi ének, méghozzá horrorszerűt. Oké – mondtam-, ez érdekesnek tűnik.
A trailer megnézése után már azonnal megszerettem volna nézni, mert az volt a megérzésem: ez tetszeni fog. Ami be is jött, bár nem maradéktalanul, sajnos.
A látványvilág lenyűgöző és zseniális, akárcsak Guy Pearce és Andy Serkis alakítása.
Mindkettejüktől kirázott a hideg, de a szó pozitív értelemben.
A második és harmadik éjszaka nem volt olyan ütősen megkomponálva, mint az első, és a vége sem volt számomra olyan mint azt szerettem volna, hogy legyen.
Összességében megérdemli a 9*-ot és a kedvencé válást.
Újranézős, nem csak karácsonykor.

LooneyLuna23

Friss olvasmányélménnyel vágtam bele a sorozatba és véleményem szerint egy viszonylag tűrhető adaptáció lett a végeredmény. A komolyabb tónus elsőre furcsának tűnt, akárcsak némelyik ijesztőnek szánt jelenet, a történet, a szereplők háttereinek kibővítése azonban tetszett, bár az igazat megvallva, szerintem kicsit túlzásba estek a sötétebb tartalommal, hiszen mégiscsak egy tanmese feldolgozásáról beszélünk. Nem a látványon volt a hangsúly, de a viktoriánus kor lelkes rajongójaként muszáj szentelnem neki egy mondatot: a korhű öltözékek, épületek megjelenítése lenyűgöző volt, akárcsak az operatőri munka, ami adott egy-két érdekes beállítást, s a számítógépes effektek sem voltak feltűnőek. A színészgárdát remek érzékkel válogatták össze, Scrooge mellett a múlt karácsonyainak szelleme kapott nagy szerepet, az őket alakító színészek pedig fantasztikusak voltak: Guy Pearce szépen vezette végig karakterét és vele együtt minket a hosszú, érzelmekkel teli úton, Andy Serkis pedig egyszerre volt félelmetes és együtt érző. Ha valakit érdekel a sorozat, nem fogom lebeszélni róla, mert abszolút nézhető és nagyjából megőrizte Dickens szellemiségét, de helyenkénti explicit tartalma elég távol esik a karácsonyi hangulattól, ami nem mindenkinek fogja elnyerni a tetszését (nálam is csak félig sikerült).

Kicsit bővebben a blogomon:
https://lunathelooney.blogspot.com/2019/12/mini-sorozat…

Chris90 

Ha valaki klasszikushoz nyúl, akkor ma már szinte elvárás, hogy valami egyedit is mutasson, mert különben semmi értelme nincs, hogy újból elővegye az 5-10 évente állandóan bemutatásra kerülő sztorit. Na most, Knight (forgatókönyv) és Murphy (rendező) elhatározta, hogy Dickens kisregényét kicsit horrorosabbra veszi, ami igazából abból állt, hogy nagyon sötét az egész film, de egyébként egy-két snittet leszámítva, semmi ijesztő nincs benne. Persze, ezt nem is akarom felróni neki, mert szerintem nem is hiányzott belőle. Alapvetően nekem tetszett, ahogyan kiegészítették az alapsztorit, néhol eléggé szabatosan használva azt, de sajnos azt is ki kell jelenteni, hogy ebben a történetben nincsen közel 3 órányi játékidő, még akkor sem, ha plusz jeleneteket tesznek hozzá. Egy idő után unalmassá, vontatottá válik, főleg ha azt mondom, hogy az első rész gyakorlatilag az építkezés, a másodikban jelenik meg a múlt karácsony szelleme, ami a harmadik részre is kitart, a másik kettőnek meg jut nagyjából 15-20 perc. Szóval érdekes feldolgozás volt ez, abszolút nem bántam meg, hogy megnéztem, de nem is ez lesz a kedvencem mindközül.

boglarkusz 

Legjobb feldolgozás. Szerintem rajtam kívül nem sokan találták cukinak Ebenezert, de én a végén konkrétan olvadoztam rajta amikor a maga zavarodott módján megjavult :D

iamwiki 

Nekem tetszett. A mesét nem haladta meg de nekem tetszett, bár sajnálom , hogy a végén nem mutattak többet a jobbik feléről. Azt hiszem így kellett végződnie.

Timi98 

Érdekes feldolgozása a már jól ismert Dickens- műnek. Ha ezt a verziót látom először, biztosan nem kedvelem meg ezt a történetet. A készítők nagyon más irányból közelítették meg a történetet. Persze nyomokban fellelhetőek régi elemek és szereplők is, de rengeteg más elem kapott nagy hangsúlyt. A fő tanulság változatlan. Sokszor a cselekmény unalmas lesz, aztán persze visszarántja a nézőt, de néha megint visszaesik. Rengeteg apró elemet változtattak meg hogy az ijesztő/horrorisztikus vagy megdöbbentő legyen, de közben pont emiatt már nem a karácsony szelleme lengi be ezt a filmet. Inkább egy félresikerült fantasy- thrillernek hat. Pozitívumok: jó színészi munka és látványilag is remek. Az első 2 fejezet nagyon lassan indul be, a 3. viszont megtalálta a helyes utat és végre olyan, amilyennek lennie kell.

Kinopio_cryptro 

Egy film-klasszikushoz nyúlni sosem könnyű, főleg akkor nem, ha maga az alapmű, amiből készült, maga is klasszikus. Hiszen van az a rétege a nézőknek, akik az eredeti történetet akarják, kevés változtatással maximum és modernizálva és vannak, akik valami újat, frisset szeretnének. Azt hiszem nem lövök le nagy poént, ha már most elárulom, hogy szerintem sikerült mindkét tábornak megfelelni.

A készítők meghagyták az egész tanmese jellegét, a helyszínt, a kort, a megváltást – mindent ami miatt a Dickens-regény klasszikus lett –, csak épp az egészet egy sötétebb megvilágításba helyezték – ami néha egészen félelmetes, sőt horrorisztikus –, átszötték az egészet némi fekete humorral, s így értek el egy emberközelibb, frissebb hatást.
Amit/akit nagyon megváltoztattak, az a Guy Pearce játszotta Scrooge. Ezúttal nem csak egy kapzsi, kiállhatatlan vénembert kapunk, hanem egy középkorú, aljas, érzelem mentes, jólöltözött vállalkozót. És erre a változtatásra szerintem feltétlenül szükség volt, a fentebb leírt, emberközelibb hatás elérése érdekében.
A színészek kiválóan hozták a rájuk osztott karaktert, kiváltképp Guy Pearce, akire mintha ráöntötték volna ezt a, világot életfilozófiaként gyűlölő karaktert.
Az egyetlen nagyobb negatívuma a műnek, az a rövidség, és az emiatt kissé összecsaptottnek érződő vége, s az így kimaradó kulcs jelenetek, amik bebizonyítják a változást. Persze, ha nagyon akarjuk, ezti s betudhatjuk annak, hogy egy realisztikusabb, sötétebb világot festettek le nekünk, ahol nem minden happy end.

Riccah 

A párommal egyfajta maratonban néztük végig az összes fellelhető Karácsonyi éneket, így ez is sorra került – egyszerűen vágytam valami karácsonyi csoda élményre – ez a minisorozat egyáltalán nem adta meg ezt nekem, nagyon rideg, távolságtartó mű. Nekem a minisorozat Scooge-a túl 21. századi gondolkodású volt, sokáig nem tudtam sem megérteni, sem hitelesnek tekinteni. Így utólag értékelem, hogy máshogyan nyúltak hozzá a műhöz, újabb részleteket mutattak meg belőle, ezt felszámolom pozitívumként.
Az zavart, hogy volt benne egy számomra teljesen felesleges feminista szál, a boszorkány nő vonala, akit Scooge jól megalázott. Nem értettem miért kell a 21. század emberének ezt ilyen konkrétan az arcába tolni, azt sugallja, hogy már nem ütközünk meg semmit, csak a nemi erőszak gondolatán, a kiskorúak zaklatásán… Ezen megütköztem. Tényleg ilyen sivár lelkivilágunk lenne? Én úgy érzem, ennél finomabb lélekkel bírunk valamennyien, így kicsit sértve éreztem magam a sorozat nézése közben.
Amúgy szerintem kicsi Tim egy nagyon ijesztő nagyfejű kis felnőtt volt, aki bennem semmiféle különösebb szánalmat nem ébresztett, itt-ott még meg is ijedtem tőle, úgy tudott nézni és nem szeretni. Nagyon rideg mű ez, kellemetlen és itt-ott műanyag.


Hasonló filmek címkék alapján