Kafarnaum – A remény útja (2018) 32

Capernaum · کفرناحوم‎ (Capharnaüm)
120' · francia, amerikai, libanoni · dráma 16

1 díj · 6 jelölés

A 12 éves libanoni Zain bepereli a szüleit, amiért életet adtak neki. A fiú azt gondolja, hogy apja és anyja nem alkalmasak szülőknek, felelőtlenül vállalnak gyerekeket: azt kéri a bíróságtól, hogy az ítélet ezt mondja ki. A tárgyaláson megelevenedik egy olyan kisfiú élete, aki a felnőtteket is… [tovább]

arab · magyar

Képek 2

Szereposztás

Zain Al RafeeaZain
Yordanos ShiferawRahil
Boluwatife Treasure BankoleYonas
Kawthar Al HaddadSouad
Fadi Kamel YoussefSelim
Nour el HusseiniAssadd
Cedra IzamSahar
Nadine LabakiNadine

Kedvencelte 6

Várólistára tette 114


Kiemelt értékelések

sophie 

A film valóban azzal a felütéssel kezdődik, hogy egy gyerek áll a bíróság előtt, és azt mondja, hogy be akarja perelni a szüleit. De ez a gyerek késelésért éppen börtönben van, és hozzáteszi, hogy „A pokolban élek”, és hogy csak azt kéri, hogy a szüleinek ne szülessen több gyereke. De nem erről a perről van szó, hanem arról az útról, ami nyílegyenesen ide vezetett. Film a mélyszegénységről … az idén volt már a Bolti tolvajok (2018), a derűs változat, és ez, a szívszaggató változat, de a vége ugyanaz. (Vannak magyar változatok is, a Csak a szél (2012) pl több jelenetnél is bevillant)

„A remény útja” az alcím. Mert ez a gyerek egyszer csak kitalálja, hogy meg fogja menteni a húgát. spoiler Elindul szerencsét próbálni, egy etióp nő fogadja be végül, és kezdődik minden elölről, spoiler. Hogy ebben a helyzetben tulajdonképpen ki, kitől és mit kérhet számon, … spoiler

Szó sincs róla, hogy ez egy megindító film lenne. Megdöbbentő. Letaglózó. Hogy ez van. És hányan élnek így vagy hasonlóan. És nem szabad azt gondolni, hogy Libanon messze van, minálunk ilyesmi nincs. Mindenkinek vannak történetei, legalábbis hallomásból. spoiler

strangelove 

Szemérmetlen nyomorpornó, minden elképzelhető mértéket meghaladóan ízléstelen és gyomorforgató.

2 hozzászólás
zsofi017

Nem akarom leírni a cselekményét sem és azt sem, hogy mit gondolok róla pontosan. 10/10. Nézze meg mindenki, úgysem lehet ezt szavakkal leírni. Órákig tudtunk beszélni róla a film után.

eve58 

Zseniális….és szívszorító történet.
Méltán kapott Oscart!

virezma

Úgy emlékszem, hogy Cate Blanchett ajánlotta ezt a filmet, aztán a Cinegónak köszönhetően tudtam megnézni. Egy olyan világról szól, amit mi itt elképzelni sem tudunk, vagy legfeljebb a World Press sajtófotó kiállításon látunk kinyomtatva. Így jobban belegondolva a hasonló élethelyzetet ábrázoló Gettómilliomos (2008) okozott anno nagy megdöbbenést, de ez valahogy sokkal lecsupaszítottabb nekem, nincs benne csillogás, csak kíméletlen gyermeki őszinteség. Ennek a kisfiúnak – és még millióknak a világban – túl korán kellett felnőniük, ehhez képest mi itt a fejlődő Nyugaton gyerekek vagyunk, és gyerekes dolgokon nyafogunk. Nem tudom jól elmondani, hogy miért kell megnézni azon túl, hogy megrázó és nagyon jó film, a főszereplő srác fantasztikus (most olvastam, hogy szíriai menekült).

Near 

Mert a nagy családhoz, sok gyerekhez csak a szeretet kell, és az ég világon semmi más? Igaz, ti ész nélküli emberek(nek nevezett valamik)? Igaz?!

Ahogy Zain is mondta „Azt akarom, hogy felnőtteknek, akik nem képesek a gyereknevelésre, ne lehessen gyerekük.”

Nincs több mondandóm.

Gabriella_Balkó 

Libanon az 1970-es években a térség leggazdagabb államai közé tartozott. A polgárháborúk, megszállások, konfliktusok visszavették a fejlődést. A filmben főleg a szegény környezetet láthatjuk. Megdöbbentő, hogy milyen szegénységben élnek egyes emberek (bár gondolom, nem is kellene a Közel-Keletre menni, országunkban is találnánk szép számban ilyen telepeket). Ilyen filmeket kellene naphosszat vetíteni olyan embereknek, akik pazarolnak, mert egyszerűen nem fogják fel, hogy milyen jólétben élnek. Hogy hálásak lehetnek azért, hogy van tető a fejük felett, egy rendes ágyuk, van mit enniük, és néha szórakozni is elmehetnek.
Zain 12 évével felnőttebben viselkedik mint a szülei, akiket beperel azért, hogy a világra hozták. Ami még nem lenne gond, csak hogy nem tudják neki megadni a méltó gyerekkort. spoiler

#Film Europe


Népszerű idézetek

eve58 

-Hova akarsz menni?-
-Svédországba.Van ott egy negyed tele szíriaiakkal. Senki se kérdi, honnan jöttél. Semmi bonyodalom. Lesz saját szobám. Senki nem jön be kopogás nélkül. Én döntöm el, kit engedek be.
A gyerekek ott csak természetes okokból halnak meg.


Hasonló filmek címkék alapján