Vera Drake (2004) 15

0 díj · 1 jelölés

50-es évek, London. Itt él Vera Drake és családja. Nem gazdagok, mégis a maguk egyszerű, szerény módján boldogok, legfőképp, mert a család összetartó. Vera takarítónő, a férje, Stan a bátyja műhelyében autószerelő, az egyik fiuk, Sid egy szabómester alkalmazottja, a lányuk, Ethel egy… [tovább]

Szereposztás

Imelda StauntonVera Drake
Richard GrahamGeorge
Eddie MarsanReg
Anna KeaveneyNellie
Alex KellyEthel
Daniel MaysSid
Phil DavisStan
Lesley ManvilleMrs Wells
Simon ChandlerMr Wells
Ruth SheenLily

További szereplők

Kedvencelte 1

Várólistára tette 30


Kiemelt értékelések

PannaNyúl

Zseniális film. Eleinte vonakodtam megnézni egy abortuszról szóló filmet, de kár lett volna kihagyni: az egyik legjobb film, amit valaha láttam.
A szereplőkben nincs egy mákszemnyi mesterkéltség sem, annyira élőek külön-külön és egymásra hatásukban is, hogy majd' lelépnek a vászonról. Hihetetlenül kidolgozott minden egyes jelenet, még a leghétköznapibb résznél is úgy érzed, hogy folyamatosan dolgozik az agyad, mert annyi apró részlet van: a mozdulatok, a pillantások, a legapróbb, szinte láthatatlan ránc-rezdülések mesélik el a történetet a nagyon angol mondatok mögött. A díszlet is ilyen kidolgozott: az utolsó kötött kancsó-melegítőig mindennek hangulata van.
Van valami hihetetlenül nyomasztó abban, ahogy egy (valódi, életszagú) harmonikus családban, boldog házasságban élő asszony, aki örömet lel abban, hogy másokon segít, hirtelen rádöbben, hogy spoiler. A legérdekesebb viszont az egészben, ahogyan a többiek megtudják, hogy rendszeresen nőknek segít nem kívánt terhességük megszakításában. Minden szereplőnek és mellékszereplőnek a reakciójában egy külön világ tükröződik. Tetszett, hogy a film nagyon sok nézőpontot bemutat, rengeteg irányból körbejárja a kérdést, alaposan bemutatva az akkori viszonyokat és lehetőségeket. Talán nem teljesen elfogulatlanul, de nem foglal állást arra nézve, hogy mi is itt a tanulság.
Ajánlom minden nőnek és férfinak [nyugi, nincs benne semmi úgy gusztustalan jelenet ;) ].


Hasonló filmek címkék alapján