Gankutsuou – Monte Cristo grófja (2004–2005) 18

The Count of Monte Cristo · 月に朝日が昇るまで (Tsuki ni Asahi ga Noboru Made)
24' · japán · sci-fi, animációs, dráma, sorozat, thriller, anime 16 !
1 évad · 24 rész

A sorozat 5053-ban játszódik. A 16 éves Albert de Morcerf vikomt és barátja, Franz d’Épinay Lunán tartózkodnak, ahol összeismerkednek a titokzatos Monte Cristo grófjával. Albertet lenyűgözi a férfi méltóságteljes fellépése és eleganciája és meghívja párizsi otthonukba, ahol megismerkedik… [tovább]

Képek 13

Szereposztás

Fukuyama JunAlbert de Morcerf (hang)
Hirakawa DaisukeFranz d`Epinay (hang)
Nakata JoujiEdmond Dantés / Monte Cristo grófja (hang)
Seki TomokazuAndrea Cavalcanti (hang)
Shiratori TetsuBeauchamp (hang)
Tobita NobuoBaptistin (hang)
Tobita NobuoCaderousse (hang)
Tsuji ShinpachiJullian Danglars (hang)
Kitou NorikoEdouard de Villefort (hang)
Nakamura ChieEugenie de Danglars (hang)

További szereplők

Kedvencelte 13

Várólistára tette 28


Kiemelt értékelések

Yuuko 

Azt hiszem most már muszáj lesz elolvasnom a regényt is. Már nagyon régóta tervezem, de valahogy sosem kezdtem bele. Mivel csak nagy vonalakban ismertem a történetet, nem tudom, hogy mennyi mindent változtattak meg benne (nyilván a sci-fi beütés mellett), viszont nagyon tetszett. A zenék nagyon hangulatosak, a látvány pedig valami elképesztő. Lenyűgözően részletgszdag, színes és egyszerűen gyönyörű. A történet is teljesen be tudja szippantani az embert, alig tudtam félbehagyni a nézését, ráadásul többször meg is siratott. Egyszerűen imádtam.
Sajnos nincs hozzá magyar felirat, csak szinkron, ami kivételesen egyáltalán nem rossz, viszont mégiscsak az eredeti hanggal az igazi, mert Nakata Jouji valami zseniális a gróf szerepében.

Valentine_Wiggin 

Hűha. Azt hiszem, magáért beszél, hogy két nap alatt daráltam le a huszonnégy részt.
Kezdeném azzal, hogy imádom az eredeti történetet, és ennek megfelelően elképesztően szkeptikus voltam, mit fognak ebből kihozni egy sci-fi vonulattal. Viszont a napokban volt lehetőségem negyedszerre is megtekinteni a musical változatot, ami felélesztette annyira a rajongásom, hogy úgy érezzem, muszáj elkezdenem.
Természetesen nem könyvhű adaptáció. Nagyjából a kétharmadáig elég pontosan követi az eseményeket, utána viszont rengeteg a változtatás, de többségükben tökéletesen működnek. A legtöbb feldolgozásból nemes egyszerűséggel kihagyják a fiatal generációt (Albert kivételével), itt nagyon örültem, hogy jutott tér nekik is.
Az animáció fantasztikus. Ahogy a textúrákkal játszanak, egészen lázálomszerűvé válik a sorozat, én személy szerint gyakran úgy éreztem, mintha Edmond elméjének borultságát mutatná ez a fajta látványvilág. Kellően sötét, kellően nyomasztó, nagyon illett ide. A zenék annyira nem emlékezetesek, de nem is rosszak.
Sajnos magyar szinkronnal láttam először (meg fogom nézni japánnal is), de még a szinkron sem olyan nagyon vészes. Nem túl karakteresek a hangok de speciel az Edmond-t szinkronizáló Kárpáti Levente kimondottan jó, sikeresen átadja azt a betegesen nyugodt stílust, ami a karaktert jellemzi.
A karakterek megjelenítésétől tartottam a legjobban, Edmond az egyik nagy kedvencem, és mikor megjelent kék bőrrel, felemás, piros-sárga szemmel és hegyes füllel, őszintén szólva hátra hőköltem, hogy mi lesz ebből. Viszont a karakterét nagyon jól kezelték, egyformán kijött a számítása, a manipulációi, az, hogy mennyire torzult a személyisége a bosszúvágytól, és az intelligenciája is, de ezzel párhuzamosan igenis voltak nagyon kemény jelenetei és mondatai, amik itt is láttatták, mennyit szenvedett, mennyire nem tudja ezt feldolgozni, és az is, hogy végeredményben megmaradtak az emberi érzései, akármennyire is tagadná.
Albert persze naiv, persze, butuska, persze, volt, hogy alig hittem el, hogy nem áll össze neki a kép, de számomra itt is, mint a könyvben, szerethető maradt. Jól kiemelték a jellembeli párhuzamokat a fiatal Edmond és közte, és nagyon szépen mutatták be, hogy a szeretetteljessége mekkora erőt is képvisel. spoiler
Mercédés nagyon háttérbe szorult, neki nem tett túl jót ez a feldolgozás, kétszer-háromszor habogott egy sort, hogy Edmond így, Edmond úgy, de relevánsan nem cselekedett. Ami viszont pozitívum, hogy vele együtt a romantikus szál sem volt annyira középpontban, inkább az intrika, a bosszú, a pszichológia kapta a főszerepet, ebben pedig hűek maradtak a regény hangulatához.
Haydée-nek viszont kimondottan jót tett ez a sorozat, végre nem hagyták ki, nem is ábrázolták negatív figuraként, szerethető, támogató karakter volt. Danglars és Villefort kellően rohadékok, Fernand esetén viszont zavart, hogy mintha a sorozat sem tudná, hová akarja tenni, most jó, rossz, vagy megérthető, gyakran nem is volt koherencia a tetteiben. A fiatalok közül még Franz-t és Eugénie-t kedveltem igazán.
És volt azért néhány nyitva hagyott kérdés… spoiler
Összefoglalva, én bátran ajánlom ezt az animét a könyv rajongóinak is. A komoly változtatások, a science fiction környezet ellenére is nagyon érdekes sorozat, ami engem teljesen beszippantott.
Előkerült az „Egy karakter ezer arca” bejegyzésemben: https://todaywiggin.blogspot.com/2020/07/egy-karakter-e…

1 hozzászólás
Békacica 

Ez egy korrekt adaptáció. A regényről nagyon régi az élményem, így nem hasonlítgatnék, és szerintem nem is a könyvhűségtől lesz valami nézhető.
A sci-fi háttér nem vesz el az eredeti történettől, inkább építi azt. Nagyon jó ötletek vannak benne spoiler Igazán tetszett, ahogyan Párizst gondolták újra a készítők. Jó, hogy nem vettek el a történelmi jelentőségű terekből, épületekből, hanem beépítették azokat a környezetbe. A látvány egészen extravagáns a mozgó felületektől, és még így is vannak nyugalmasabb és egészen szédítő képek is. Van pár kilógó cgi elem, talán volt egy felirat egy ház fölött, ami nagyon idegesített, de a többi bocsánatos.
Magyar szinkronnal néztem. Ami végig fura volt az a fordítás, a szóhasználat, a hosszú mondatok. A főbb szereplők a gróf és Albert hangja is (számomra) passzolt. Haydee idegesített, nagyon kislányos hangot kapott. A tömegbekiabálások botrányosak voltak, de azok minden szinkronnál idegesítenek.Talán legközelebb felkutatok egy japán hangú verziót, hogy legyen összehasonlítási alapom.
Ajánlom azoknak, akik egy jó sci-fi – dráma animét néznének, meg azoknak is, akik olvasták a regényt és egy elrugaszkodottabb adaptációra is nyitottak.

lilla_csanyi

Sajnos nem olvastam az eredeti könyvet (még) de mások elmondása alapján tudom, hogy a történet követi az eredeti eseményeket. Csak éppen egy nagyon különleges, sci-fis környezetbe helyezték át az egészet. Ehhez még hozzájön egy meglepő és szokatlan látványvilág, ami sokak számára émelyítő lehet. Nekem speciel nagyon bejött. Érdemes kiemelni az eredeti szinkront, amit a japánok nem szoktak ugyan rosszul csinálni, de ez még a szokásosnál is kiemelkedőbb lett. Nakata Jouji annyira karakteressé teszi a grófot, hogy nagyon remélem, ezért adtak neki valami díjat. Ez az audiovizuális ínyencfalat egy ilyen remek alapanyaggal számomra művészi alkotás szintjére emelte ezt az animét.

2 hozzászólás
at900

A sorozat képi világa és zenéje nagyon tetszett. Az eredeti könyv az egyik legkedvesebb olvasmányom. Bár az alapötletet a könyvtől veszi, de nagyon ügyesen úgy csavarja meg, hogy az események nagy vonalakban megmaradnak, hanem a szereplők, személyiségei, belső értékei nagyon mások, így majdnem visszájára fordul az egész. Ezt nagyon jó ötletnek tartom. A gróf itt gonosz, Albert szentimentális és naiv hős lesz. Az eredetileg inkább hideg és sztoikus Franz itt önfeláldozó és bölcs, a romlott párizsi ifjúság itt összetartó közösségként magasztosul fel, stb. Mindezek ellenére összességében nem nyert meg magának a film. Bár az eredeti szellemiséget felrúgták időnként, mégis nagyon ragaszkodtak az eredeti történet egyes elemeihez, ami nem igazán illett ebbe a modern változatba. Néhol következetlenek (pl. Eugenie-t erősen őrzik, de egyedül autókázhat). Volt, hogy a nagy jelenetekkel is elégedetlen voltam: a párbajnál szó szerint ősrégi, ám jó motívumot használnak fel, de túlságosan elnyújtják, és a vége számomra erőltetett. Az esküvőnél csak fogtam a fejem, hogy ezt csak így, ilyen vígjátékszerűen lerendezték? A könyvben Monte Christo grófja ravaszan és szellemesen, de egyben könyörtelenül úgy csalja lassan csapdába áldozatait, hogy azok sokáig nem is tudják ki támad rájuk. Itt viszont olyan brutálisan és leplezetlenül támad, hogy jóformán csak az ostobácska Albert nem fog gyanút. Ezt nagy hibának tartom. Sok szereplőből nem tudták kihozni a bennük rejlő lehetőségeket, gondolom egyszerűen nem fért bele az időbe. Peppo sokáig rettenetesen idegesített, bevallom, csak úgy mint Albert, én is túl későn értettem meg mi is volt a szerepe. Minden kritikám ellenére, szerintem érdemes megnézni ezt a filmet, biztos sokaknak tetszeni fog.

Kiskakukk 

Régen láttam, de emlékszem, hogy nagyon-nagyon tetszett. Az egyik legjobb feldolgozása a regénynek, annak ellenére, hogy sci-fi köntösbe bújtatták és változtattak pár dolgon. De baromi jó lett, izgalmas, hangulatos. És a zenei betétek is nagyon el lettek találva. -2 csillag a néhány béna cgi betétért és mert Albert idegesítő.


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Edmond: Mindannyiunk élete csak egy kártyalap egy olyan pakliban, amit mások kevernek.

Valentine_Wiggin 

Fernand: A világon sosem létezett olyasmi, hogy igazság. Az igazságot önmagunk hozzuk létre a saját meggyőződéseink alapján.

Valentine_Wiggin 

Edmond: Ahogy a nap mozgását is az univerzum állandó törvényei irányítják, úgy a végzet sem más, mint elkerülhetetlen szükségszerűségek sorozata.

Valentine_Wiggin 

Franz: Ha minden hülyeséged miatt kinevetnélek, belehalnék a röhögésbe.

Valentine_Wiggin 

Edmond: Akire egész életében ragyogtak a Nap sugarai… honnan is tudhatná, mit érzett egy ártatlanul bebörtönzött férfi, akitől elvették az ifjúságát, és egy öregember, aki belehalt a magányba és az éhezésbe?

Valentine_Wiggin 

Maximilien: Számomra rejtély, miért nem bírtad megszeretni Valentine-t, noha a jegyese vagy.
Franz: Miért, te ki tudnál szeretni belőle, csak azért mert tudod, hogy úgysem lesz a feleséged?

Valentine_Wiggin 

Edmond: Az ember két módon lát; a testével és a lelkével. A test felejt. De a lélek örökké emlékezik.

Valentine_Wiggin 

Albert: A gróf úr egyáltalán nem olyan rideg és kőszívű ember, mint gondoljátok! Nem igaz, gróf úr?
Edmond: Nem tudom kívülről megítélni önmagamat…


Hasonló filmek címkék alapján