Code Geass: Hangyaku no Lelouch (Code Geass 1.) (2006–2007) 40

Code Geass: Lelouch of the Rebellion · コードギアス 反逆のルルーシュ
25' · japán · akció, sci-fi, animációs, kaland, dráma, háborús, sorozat, thriller, anime 18
1 évad · 25 rész

A 2010-es évben a Brit Birodalom, a Föld legnagyobb katonai nagyhatalma, leigázza Japánt. 11-es körzetnek nevezik el, és bár gyors vereséget szenvedett, az ország továbbra is elszántan küzd a függetlenségéért.
Lelouch Lamperouge, Britannia száműzött hercege egy szerencsétlen véletlen miatt… [tovább]

Képek 1

Szereposztás

YukanaC.C. (hang)
Koshimizu AmiKouzuki Kallen (hang)
Sakurai TakahiroKururugi Suzaku (hang)
Fukuyama JunLelouch Lamperouge (hang)
Fukuyama JunZero (hang)
Yanada KiyoyukiAndreas Darlton (hang)
Houki KatsuhisaBartley Asprius (hang)
Inoue KikukoCecile Croomy (hang)
Wakamoto NorioCharles zi Britannia (hang)
Chiba SaekoChiba Nagisa (hang)

További szereplők

Kedvencelte 12

Várólistára tette 35


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Sokáig csak messziről szemezgettem ezzel az animével, mert bár rengeteg pozitív kritikát olvastam róla, volt benne egy igen szörnyű műfajiság, méghozzá a mecha. És ez mecha, elég kőkeményen, amin néha még a nézés közben is húztam a szám.

A történet röviden és egyszerűen arról szól, hogyan változik egy bosszúszomjas kölyök könyörtelen gyilkossá, ha majdnem korlátlan hatalmat kap a kezébe. Lelouch számára egyetlen dolog fontos, hogy megóvja húgát és egy számára is élhető, boldog világot teremtsen.

Nem mennék bele részletesebben a szereplők jellemzésébe, hiszen rengeteg van belőlük, de általánosan elmondható a magasabb rangban állókról, hogy nem azok, akiknek gondoljuk őket. A baráti társaság egyszerű brit diákokból álló csapat, akik nem igazán folynak bele a harci eseményekbe, maximum véletlenszerűen. A mellékszereplők jelleme is jól és ügyesen kidolgozott, a karakterdizájn szép, de elsőre kicsit érdekes, mindenki magas és nyúlánk, Lelouch konkrétan olyan, mintha egy hosszú, sötét pálcika lenne.

A mecha részek megkreálása is látványos és érdekes még akkor is, ha egyébként rühellem a robotokat. Bár a történetnek van egy erőteljes drámai vonása, akadnak vidám pillanatok is, és a szerelem is felüti néha a fejét, de sosem annyira, hogy nyálzás legyen belőle.

Ebben a történetben az erkölcsi kérdések miatt igen nehéz eldönteni, ki a rossz és a ki a jó.
Érdekes, elgondolkodtató és remekül megalkotott anime ez, mely mindenki számára hordoz tanulságot. Nézeti magát, ezért a huszonöt rész elég hamar letudható.

Egyébként számomra közel sem volt annyira megrendítő, mint amire számítottam, de azért rendesen végigizgultam minden részt. A zenék egészen jók, leszámítva a második openinget, mert az hallgathatatlan volt számomra, a seiyuu gárda meg nagyszerű.

Must see kategória, de azért bőven akadnak idegesítő és utálatos pillanatai. Másrészt viszont zseniális. Órákat lehetne vitatkozni rajta, Lelouch-ról meg Suzakuról pedig pszichológiai könyvek garmadáját lehetne írni.

1 hozzászólás
Rab_Csenge 

Megértem hogy miért szeretik olyan sokan ezt az animét :D Tényleg minden nagyon jó volt, a rajzolás nagyon tetszett, látványos volt *-* Nekem úgy nem lett kedvencem így az első évad alapján, nem az én animém ^^" Pedig azt hittem hogy imádni fogom így az alaptörténetből :o… Hát ez van, azért majd folytatom hátha a végére jobban megszeretem :P

Sixa

Az abszolút kedvenc.
Ez nem az az anime, amit csak úgy megnézel, és ezzel vége. Veled marad.
Azt hittem, hogy így másodjára sokadjára kevésbé lesz intenzív, kevésbé fog fájni. De nem. Még mindig ugyanúgy elragadnak az érzelmek, a gondolatok.
Kemény témát feszeget. Hiába akar egy ország felszabadulni, ez tényleg terrorizmus, mindkét oldal részéről.
Megdöbbentő emberi kapcsolatok, titkok. Megmutatja, hogy egy ember meddig képes elmenni a saját eszméiért. Eszmék. Vagy csak fanatizmus? Vagy szimpla bosszú? Megmutatja, hogy a család nem kifejezetten a vérrokonságról szól. Hogy az ember képes a saját vérét kiontani.
Eszméletlen. Látni kell. És folytatni.

Popovicsp87 

Az a fajta sorozat, ami sok mindennel próbálkozik, de már az első résznél elvesztett.
A világképe eléggé érdekes a (legalább) három nagyhatalommal. A Szent Brit Birodalom hozzáállása is fura a legerősebb utód kiválasztására.
Főszereplőnk Lelouch, aki leginkább egy teszkó gazdaságos Kira, kis Spawn beütéssel. Nagyon intelligens, ugyanakkor morálisan eléggé megkérdőjelezhetőek cselekedetei.
A másik oldalon ott van Suzaku, aki egy akkora féreg, amit animében ritkán látok. Hogy képes tükörbe nézni?
Egyébként ez egy mechás, forradalmas anime, csipetnyi misztikummal.
A baj csak az, hogy nagyon lassan adagolja a történetet. Az akciók nem hoztak lázba, Lelouch többször kerül olyan helyzetbe, hogy simán lebukhatna. Csupán 1-2 olyan epizód volt, ahol tényleg láttam valamit. Sok szál van, de ezek olyan feleslegesen vannak benne, hogy ha nem lenne folytatása, simán idegbajt kapnék tőlük.
Lelouch álcaként használja az Akadémiát, de osztály-/évfolyamtársai elképesztően irritálóak. Ahogy pár másik szereplő is s sok a sablon.
Egy ponton fő"hősünk" cselekedeteit is megkérdőjeleztem és szimpatizálni kezdtem a „gonosz” britekkel. Jó, persze gonosz elnyomók, de….
A melodráma teljesen hidegen hagyott, ebből bőven elég lett volna 13 rész is.

5 hozzászólás
TiaManta 

Pörgő eseményekből áll. Le sem ülepszik ez előző cliffhanger, amikor az újabbak meglepnek a következő sarkon úgy, hogy csak pislogsz mint hal a szatyorban. Mindent bele tettek ebbe az animébe. És ezért néha túlzásba is vitték, de pont a megfelelő mértékben az EPIC-ség oltárán áldozva, de nem zavaróan.
Ha az embert elkapja a gépszíj, hamar kipörgeti a részeket.

Tori_Kagome 

A mecha engem se mozgat meg, de erről a sorozatról annyi pozitívat hallottam, hogy kíváncsivá tett.
A stílusa tetszik, bár időnként nekem is furcsa volt a karakterek nyúlánk alkata. Az animációt meg kifejezetten szépnek tartom egy 2006-os animéhez képest.
Nézeti magát, bár voltak benne dolgok, amiket nem szerettem. Leginkább az ecchis részek szúrták a szemem, meg az a kevés románc se nagyon jött be, ami volt benne.
Összességében azért tetszett, majd nekivágok a folytatásnak is (pláne, hogy mekkora cliffhangerrel zárult ez az évad…)

1 hozzászólás
Janus 

Na szóval, hogy miért is van az, hogy a Code Geassról, ami az egyik legjobb anime, ami valaha is elkészült, nem írtam értékelést eddig, annak ellenére, hogy imádtam az animét, rengeteg mondandóm volt és van is róla, és értékelést írni is imádok, mert ilyenkor mindig rámjön a szófosás? Őszintén a leghalványabb ötletem sincs. Blogbejegyzés született róla, de azzal sem tudok 100%-ban egyet érteni, így amikor a napokban visszaolvastam, az volt látható, hogy némileg skizofrén hatását keltve ülök a monitor előtt, és csóválom a fejemet, meg mondogatom, hogy „Dehát miért írtam én ilyet?"
Na szóval, ha össze kéne állítanom a top 10 kedvenc animémet (amit már megtettem, szóval nem tudom, miért írtam feltételes módban… Ja, az a típus vagyok, aki képes mindent rangsorolni, konkrét rangsorba van állítva az összes anime, amit láttam), a Code Geass jelenleg az 5.helyen lenne. A Code Geass egy disztópia, ami egy olyan alternatív történelmet mutat be, ahol Britannia nagyhatalommá vált. Bírom amúgy, hogy a világ három nagyhatalma ebben a műben pont három olyan köztársaság, akikről nem biztos, hogy elsőre eszünkbe jut a „nagyhatalom" szó. Annó tavaly, amikor a töritanáromnak meséltem a sorozatról, akkor ő ott leragadt, hogy „Hogyhogy Britannia? Hogyhogy nem az USA?"
Na szóval, elkalandoztam. A Code Geassban szó szerint minden megvan. Hogy összegezzem egy politikai-háborús mecha sci-fi és karakterdráma, csipetnyi humorral, és nem! Nincs benne romantika! Azon túl, hogy Shirley láthatóan betegesen szerelmes a főszereplőbe, CC pedig egyszer lesmárolja, semmi romantika nincs benne, hiába kategorizálja be az Animeaddicts, meg ahogyan láttam, minden egyes ember, aki felrakott egy részt Indavideóra romantikus animének, szokjatok már le erről! Ez kb annyira romantikus mű, mint… mondjuk a Fullmetal Alchemist.
A sztori egy diktatúra elleni lázadást követ végig, aminek az élére Lelouch vi Britannia áll, a Britanniai uralkodó família kitaszított hercege, aki az anyja halála után a húgával menekülni kényszerül. Lelouch az egyik kedvenc animeszereplőm valaha. Borzasztóan megérthető karakter. Sok jellemtulajdonsága megegyezik Lightéval a Death Note-ból. Ha az animetörténelem legintelligensebb stratégáját kéne mondani, ők ketten holtversenyben győznének. Mind a ketten mutatnak pszichopátiás jellemvonásokat, mind a ketten egy igazságtalanság ellen vívott forradalom élére állnak, mind a ketten a jó cél érdekében válnak egy kegyetlen zsarnokká. Csak van egy óriási különbség Lelouch és Light között. Pontosabban több is, de ezek egy tőből fakadnak. Míg Light tulajdonképpen a jó célért cselekedett, de az egyetlen dolog, amire áhítozott az a hatalom és annak a megtartása. A bűnözőket kezdte írtani, de csak azért, hogy ő váljon mindenkinek az uralkodójává.
Ezzel szemben Lelouch céljai a legkevesebb önzőséget sem tartalmazzák. Lelouch egyetlen célja egy olyan világot teremteni, ahol a húga békében élhet. Lelouch a húga iránt érzett szeretete a képernyőn át érződött. Nincs az, hogy bármikor képes lenne feláldozni, ha a hatalma veszélyben lenne, mint tette volna meg simán ezt Light, Lelouch egy olyan világot akart teremteni, ahol a húga békében élhet, és ez volt minden, amit akart.
És szépen-lassan döbbent rá, hogy az egyenjogúságért vívott háborúért, aminek az élére állt, valószínüleg mindent, szó szerint mindent fel kell áldoznia, ami valaha is fontos volt neki, ha győztesen akar kikerülni belőle.
És ha már itt tartunk, a Code Geass egy irdatlan kegyetlen anime. Ez itt, az első évadban még annyira nem is tűnik ki, csak olykor-olykor spoiler, de a folytatás tényleg a legkegyetlenebb anime, amit valaha is láttam.
Akkor beszéljünk a Geassról! A Geass egy szemjutsu, mint a sharingan, csak annyi különbséggel, hogy minden embernél másképpen jelenik meg. Mao képes a gondolatolvasásra általa. Rolo képes megállítani az időt. spoiler És ott van a főhősé, Lelouch vi Britanniáé, aki képes vele bárkinek parancsot adni. Amúgy mekkora mákja volt, hogy nála így jelent meg a Geass! Gondoljatok bele, hogy mégis hogy tudott volna egy felkelés élére állni, és ilyen intenzíven harcolni, ha mondjuk Mao Geass-ét kapta volna?
Mert igen, Lelouch iszonyúan jó karizmája, és borzasztóan magas intelligenciája, a stratégiai és taktikai érzéke és az elhivatottsága nem volt elég ahhoz, hogy ő Zero legyen. A Geass nélkül soha nem vált volna azzá.
Akkor beszéljünk a többi szereplőről! Suzaku tiszteletbeli Britanniaiként szolgál a hadseregben, a célja belülről megváltoztatni a rendszert. Lelouch legjobb barátja, és a céljaik gyakorlatilag megegyeznek (egy olyan világot akarnak teremteni, ahol igazság van, ahol az emberek nem különböztetik meg egymást az alapján, hogy húzott a szemük vagy nem, ahol az erős nem tapossa el a gyengét, ahol a Japánok nem élnek gettóban a saját országuk fővárosában, ahol béke van), de míg Suzaku a saját morális gátjait soha nem áttörvén, békésen és kemény munkával igyekszik ezt a jobb világot megteremteni, addig Lelouch már belefáradt a várakozásba, és a saját gátjait letörve erőszakkal vívja ki ezt a világot, és hajlandó bárkit eltaposni, aki az útjába áll.
Suzaku is egy nagyon jó karakter. Abszolút megérthető, átérezhető, a drámája pedig iszonyúan durva. Az értékelésem elején azt írtam, hogy túl sok romantikus szál nincs az animében. Ez nem volt teljesen igaz, ugyanis Suzaku és Euphy közé írtak egy elég erős szálat, na mindegy.
Aztán CC. CC múltjába minimális betekintést nyerhettünk (ha jól rémlik, a második évadban döbbet is kapunk majd), de ez is bőven elég ahhoz, hogy a legszomorúbb és legtragikusabb múltú anime karakter címet nekiadományozzam. Egyszerűen brutális, amiken átment.
Atya egek, elkopik a billentyűzetem, ha mindenkit leírok. Minek van ennyi karakter? A felét nem sikerült kidolgozni. A mellékszereplők valóban nem a legerősebb pontjai az animének, de egy dologban nagyon jók: otthonosabbá tették az animét. spoiler
Az egyik legerősebb pontja a soundtrack. Te atya jó isten, micsoda egy soundtrackje van!
Az első openingje tökéletes. A 2. és 3. borzalmas, de ettől tekintsünk el.
A két ending szintén nagyszerű. És végig az OST ilyen. A személyes kedvencem: https://www.youtube.com/watch…
Vannak negatívumai az animének. Nem sok, de akad. Például a rajzolást egyszerűen nem bírom megszokni. Az összes embert fogpiszkálókból rakták össze, konkrétan mindenki, még a harcosokból álló lázadók és a katonai kiképzést kapott Suzaku testalkata is olyan, hogy ráfújok és kettétörik. Az egyetlen kivétel az Uralkodó, aki óriási méretekkel rendelkezik, három méter magas, és mégis ő a leglaposabb főgonosz, akit valaha is láttam.
Amit még nem szerettem annyira, az az ecchi. Panaszkodni nem fogok miatta, lévén csak fiúból vagyok, de pl a szigetes részben amiket kaptunk, vagy a 2.évad 1.részében a totál felesleges nyúljelmezes verekedés kissé fárasztóak voltak. Ez utóbbit nem ide kellett volna írnom, hanem majd a 2.évadhoz, na mindegy.
És ez nem negatívum, csak személyes érzés: ki nem állhatom a mechákat. Nem bírom őket. Ez sokkal kevésbé volt amúgy itt zavaró, mint első nézésre, de azért minimális mértékben rajtahagyta a fognyomát a művön.
Code Geass egyike a kevés majdnem tökéletes animének. All Hail Britannia.

SurgeonOfDeath

Ez a sorozat az egyik legjobb példája annak, miért nem szabad előítéletesnek lenni az animékkel. (Én is az voltam, egészen tavalyig…)
Te jó ég, mi volt itt?!!
Először is, már maga az alapszituáció nagyon erős. A leigázott ország, elnyomott nép, terrorizmus, népirtás stb stb… Bár egy alternatív világban járunk, mégis valós a felállás, átéltük már néhányszor a történelemben. És itt aztán kegyetlenül elénk is tárul a helyzet valósága.
Aztán ott vannak a szereplők. Szerettem őket, mert éltek. Elhittem a fájdalmukat, örömüket, motivációikat. Az évadnak nagyjából a felétől igazából már eszembe sem jutott, hogy animációt nézek, annyira eleven volt az egész. Lelouch az egyik kedvenc antihősöm lesz ezentúl. Gyűlölhetném, de képtelen vagyok. Az elején… sőt még a felén túl is drukkoltam neki, bíztam benne, és kicsit még most is szeretnék. Az az út, ahogy a „szent” célért egyre ördögibbé válik, háááát…. hidegrázós. És akkor ott van Suzaku, a drága Suzaku, aki maga is hordoz sötét titkokat, és közben igazi lovag, a szó minden értelmében. Nyilvánvalóan ő az, akivel, mint hős lehet itt azonosulni. Míg Lelouch képes a végsőkig elmenni és bemocskolni a kezét, addig Suzaku a lehető legkevesebb áldozattal igyekszik elérni kvázi ugyanazt a célt.
A további szereplőket nem sorolnám fel, a lényeg, hogy mindenki a helyén van.
Persze voltak hibák, az első néhány rész alatt kicsit lassabban indult be a cselekmény, ott ki is maradtak napok egy-egy rész nézése között, de aztán egy ponttól gyakorlatilag egyben ledaráltam az évadot.
Összegezve, ezt az elég kaotikus értékelést: A Code Geass nagyszerű anime, teljesen lenyűgözött, és végleg eltörölte a műfajjal kapcsolatos előítéleteimet.
Jöhet a 2. évad, főleg ilyen aljas függővég után.

Ruby

Pörgős, izgalmas anime, magával ragad, tele van fordulatokkal.
Minden karaktert tudtam kedvelni, annak ellenére is, hogy szemben álló felekről van szó sok esetben.


Népszerű idézetek

Zakuro 

Lelouch: Azt hiszem megtanultam, hogy ahol emberek is vannak, nincs tökéletes terv.

Janus 

Rival: Lelouch… Az előbb, miért a királlyal léptél?
Lelouch: Ha az uralkodó nem lép, akkor nincs kit kövessenek az alattvalói.

1. évad 1. rész – The Day a New Demon was Born
Zakuro 

Lelouch: Egy élet, ami nem tesz semmit.. ugyanolyan, mintha lassan haldokolna.

Janus 

Lelouch (Nunnallynak): Suzaku most az iskola tanulója, tehát akkor láthatod, amikor akarod.

(Nunnally vak)


Folytatása

Összehasonlítás

Code Geass


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján