Deadman Wonderland (Deadman Wonderland 1.) (2011–2011) 43

デッドマン・ワンダーランド
25' · japán · akció, sci-fi, animációs, dráma, sorozat, horror, rejtély, anime
1 évad · 12 rész

Tíz évvel a nagy tokiói földrengés után, amikor is a város 70%-ka víz alá került, Igarashi Ganta a földrengés egyik túlélője az átlagos iskolások mindennapjait éli, és minden emlékét elvesztette a katasztrófa előttről.
Egy nap amint éppen kibámul az iskolában az ablakon, meglát egy… [tovább]

angol

Képek 5

Szereposztás

Park RomiIgarashi Ganta (hang)
Hanazawa KanaShiro (hang)
Morikawa ToshiyukiAzuma Genkaku (hang)
Takamori NatsumiDaida Hibana (hang)
Horikawa ChikaKasuga Kyouko (hang)
Ono DaisukeKengamine Nagi (hang)
Itou KumikoKoshio Karako (hang)
Honda TakakoMakina (hang)
Fukuyama JunRokuro Bundou (hang)
Sawashiro MiyukiSakigami Toto (hang)

További szereplők

Kedvencelte 9

Várólistára tette 41


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Ez egy kemény kezdése volt az évnek, de nem mondhatom, hogy rossz. Tipikusan olyan történet, ami után elég pocsékul érzed magad, de közben tudod, hogy nagyon erős sorozat volt.
Kicsit death game, kicsit Truman Show, van benne némi a Never Let Me Go atmoszférájából is, nagyon pszichológiai, és igencsak brutális. A történet szerint a főszereplőnket börtönbe zárják egy bűntényért, amit nem követett el, de amiről bizonyító erejű felvételek vannak. A börtön a „Holtak Csodaországa” (nem Halottember Csodaország. Eltörném a ceruzáját annak, aki a fordítást csinálta, mert ha japánul tud is, sem az angol nem megy túl jól (iszonyú félrefordítások voltak), sem ahhoz nincs érzéke, hogy olyan neveket válasszon, amik mondjuk jól hangzanak), tulajdonképpen vidámpark is, ahová a külvilágból emberek járnak szórakozni, végignézni, ahogy a halálsoron várakozók egymás ellen küzdenek, és fellépnek előttük. Aztán szép fokozatosan az eleve brutális alaphelyzet egyre mélyül, egyre kaotikusabb, kiderül, hogy nem is Ganta az egyetlen, aki ártatlanul került ebbe az őrületbe, és aztán egy so-so lezárt végkifejletet kapunk, ami után bár nem kaparod a falat, de azért kicsit bosszantani fog a sok nyitott kérdés.
A Deadman Wonderland legdurvább része, hogy amennyire abszurd, néhol annyira reális is. Van benne egy jó adag fantasy, de maguk a sorsok, amiket végignézünk, az, amiken ezek az emberek, sokszor teljesen ártatlanul keresztülmennek, nagyon súlyosak. Eleve nagyon sajnálom magát Gantát is: tényleg látszik, hogy egy tizennégy éves kisfiú, aki egyedül képtelen talpon maradni, retteg, és teljesen reálisan végigzokogja a sorozat első felét. De egyúttal sajnos azt is kell mondanom, volt, amikor már elegem lett a nyavalygásából, mert annyit szenvedtek körülötte mások, hogy néha le kellett volna nyugodnia és legalább csendben maradni, ha segíteni nem is tud. Shirónál, aki a másik főszereplő elég sok nyitott kérdés maradt, de amúgy rendkívül aranyos lány, és néha meglepően tisztán lát, nem annyira butuska, mint elsőre gondolná az ember.
Az én két személyes kedvencem Bagoly és Varjú voltak. Varjút szerintem nem lehet nem kedvelni, a fickó kissé kaotikus, de közben meglepően jóindulatú, és igazi harcos. Neki valahol a tragédiája, hogy az élete lett ez a világ, és már elengedni sem tudja – de kíváncsi leszek az OVÁ-jára, mert érdekelne a részletes háttértörténet. Baglyot pedig borzalmasan sajnálom. Az ő történetében fájdalmasan összejátszik az, hogy mennyire nem veszik a rabokat emberszámba, és mennyire azt hiszik, hogy mindent meg lehet tenni velük, hogy az ember milyen kétségbeesetten képes torzítani a valóságérzékelését, csak hogy túl tudja élni azt a helyzetet, amibe került. Az pedig, hogy spoiler Úgy általában mindenkire igaz, hogy elkattan valami, mindenki őrült egy szempontból, de az őrültséget nem úgy írják meg, hogy üvöltöznek és tombolnak a karakterek, hanem sokszor egészen finoman, lépésről lépésre felépítve, hogy hol gurult el melyik kerék.
Megrázó, véres, brutális, de merem ajánlani, ha nyitott vagy a gondolkodásra, és van hozzá gyomrod, mert az biztos, hogy veled marad egy darabig.
Blogbejegyzésem az animéről: https://todaywiggin.blogspot.com/2021/01/deadman-wonder…

3 hozzászólás
Nihilchan 

Ajánlom mindenkinek ezt az animét, aki mazochista hajlamokkal rendelkezik és imádja, ha egy történet nincs befejezve, esély sincs a folytatásra, ráadásul a legizgalmasabb résznél van vége az évadnak.
Haragszom, mert nagyon izgalmas és érdekes a történet, tele lehetőségekkel, de az évadot elviszi a mellékszál. Nekem nagyon tetszik a grafikája, az opening pedig szuper (érdemes a teljes verziót hallgatni, valahogy a rövidített változat nem adja igazán vissza a feelinget). A koncepció zseniális, imádom az ilyen élet-halál játék sztorikat és a pszichopata szereplőket. Mondjuk a főszereplő, Ganta abszolút életképtelen és lehetetlen módon naiv, magyarán teljesen átlagos főhős, de Shiro nagyon király. A mellékszereplők is rendben vannak, csak sok van belőlük és tizenkét rész nem elég semmire.
Ez egy hatalmas, izgalmas és erőszakos bevezető, de a sztori fő cselekménye sehova nem halad. Sok meglepetést viszont nem tartogat; a nézőt elég hamar informálják a lényegről. A képi cenzúra nem zavart, szerintem nem ront az élvezhetőségén, viszont irtó vicces, hogy kisípolják a csúnya szavakat.
Nekem tetszett ez az anime, néztem volna még. Elégedett vagyok a kivitelezés minőségével is, viszont nem igazán szeretek mangát (és egyéb képregényt) olvasni, szóval nem tudom, ráveszem-e magam valaha arra, hogy befejezzem a sztorit.

MoaTale

Mivel a manga befejeződött….kellene az a második évad! :D

Sycho 

Ez egy látványos, érdekes, izgalmas sorozat, ám a történet sajnos befejezetlen. Ezentúl pedig a cenzúra igen látványosan elrontja az összes durvább jelenetet, így szörnyülködés helyett maximum grimaszt lehet erőltetni magunkra. Ami még gond, hogy hiába a jó karakterek, ha minden második mondatuk egy kliséhalmaz. A főszereplőnk nem a legerősebb, ha enyhén fogalmazok, és ezzel nem is lenne nagy baj. Viszont(!), a vége fele ez igen epikus jelenet kerekedne, ahol végre megmutathatná, hogy nem egy mihaszna fajankó, de nem. Nem fogok spoiler-ezni, aki látta érti. Én nem igazán tudnám ajánlani révén, hogy a sorozatot készítő animációs stúdió feloszlott, így a befejezésre nem látok sok esélyt. És habár ajánlani nem tudom, a koncepció példátlanul remek, így már csak ezért sem bántam meg.

EeNii 

Elég nehéz szívvel kezdtem neki, mondva, hogy erre nekem először fel kell készülnöm lelkileg, de aztán kiderült, hogy még sem annyira idegörlő, mint amilyennek gondoltam. Sötétnek elég sötét a történet, az alap koncepció bejövős, a karakterek (már amennyire lehet ilyet mondani) pedig közelebb állnak a valósághoz, mint sok animében.
Az egyetlen dolog, amit sajnálok, hogy nyitott véget kapott.

Lahara

Érdekes ötlet, kissé morbid. És szerettem. Kár, hogy csak 12 rész, vagyis, hogy csak egy évada van.

bfg3 

A hatodik részben a kínosság elviselhetetlenné fokozódott. Félbehagytam.


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Ganta (Bagolynak): Én még csak gyerek vagyok, így nem érthetem meg igazán a fájdalmát. De azt tudom, milyen érzés, ha a meggyilkolt barátok már sosem térnek vissza. Ismerem a magányt, a bánatot. Tudom, milyen. De ettől még bőven van fény… maga körül is!

1. évad 12. rész
Valentine_Wiggin 

Genka: Nos, melyik szám tetszett jobban? Ez, vagy az első?
Nagi/Bagoly: Mindkettő szánalmas volt, úgyhogy nehéz választani.

1. évad 10. rész
Valentine_Wiggin 

Senji/Varjú: Azt mondjátok, ez a hely őrült? Odakint se más. Itt legalább tudod, hová tartozol. Harcolsz, csalsz, és végül csak az erős éli túl. Ez a világ legőszintébb helye.

1. évad 10. rész
Valentine_Wiggin 

Slit the throat of reason and reality
Cut myself and scream for their insanity
Wake up to this nightmare that will never end
The main attraction of this twisted master plan

Trust nothing but pain to get me through the daze
Sleep with one eye open, not to be their prey
Fist against my face they bring me to my knees
The pressure's crushing down so hard, I can't break free

When I can feel my skin crawl, when I'm about to crack
The hunger for revenge gives me strength to stand

I will be your deadman, with nothing but this blood on my hands
Stuck in your „wonderland,” I just want to make you bleed like me

Everyday goes by without a second thought
Living in a perfect and controlled project
A puppet of their sick perversion's appetite
Will I be trapped inside this hell until I die?

So what if no one cares enough to make a change?
I give my bleeding heart out for one reason

I will be your deadman, with nothing but this blood on my hands
Stuck in your „wonderland,” I want to make you bleed just like me
So make me your deadman, with only poison in my veins
Stuck in your „wonderland,” stagnated by the passivity
I'm gonna make you bleed like me
(Az opening – One Reason – dalszövege)

Valentine_Wiggin 

Shiro: Igazából… az benne [Gantában] a lenyűgöző, hogy azért mégis mindig talpraáll.

Valentine_Wiggin 

Nagi/Bagoly (a Karako nyakában lógó csengőről): Nagyon szép a csengése.
Karako/Viador: Csak egy ócska csengő.
Nagi/Bagoly: Egy barát hangja. Ha hallom ezt a hangot, tudom, hogy egy barát van az oldalamon, akármilyen rossz a helyzet.

1. évad 9. rész
Valentine_Wiggin 

Börtönőr: Makina-san, milyen módszerrel diétázol?
Makina: Általában szakéval és egy kis vörösborral. Desszertnek pedig jöhet egy kis steak.

1. évad 10. rész

Folytatása

Összehasonlítás

Deadman Wonderland


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján