Gandhi (1982) 106

15 díj · 4 jelölés

A filmeposz 56 évet ölel fel a 79 évesen merénylet áldozatává lett, legendás indiai vezető, Mohandas Karamchand Gandhi életéből. 1893-ban pár hónapra Dél-Afrikába érkezik az Angliában végzett, 24 éves családos indiai ügyvéd, Gandhi. A személyes méltóságát és igazságérzetét egyaránt sértő faji… [tovább]

Képek 3

Szereposztás

Ben KingsleyGandhi
Candice BergenMargaret Bourke-White
Martin SheenWalker
Edward FoxDyer tábornok
John GielgudLord Irwin
Trevor HowardBroomfield bíró
John MillsThe Viceroy
Ian CharlesonCharlie Andrews
Athol FugardSmuts tábornok
Saeed JaffreySardar Patel

További szereplők

Kedvencelte 24

Várólistára tette 125


Kiemelt értékelések

Lady_Hope

Nagyon megszerettem ezt a kis embert. Csodálatos volt látni, hogy a békesség mi mindent képes elérni. És lesznek a világban zsarnokok mindig, de az igazság mindig győz. Merem hinni, hogy ő is győzött.
A film elvarázsolt, és teljesen magával ragadott. Inspiráló, gyönyörű történet. Tisztelettel, és szeretettel készítették, érződött rajta.
Sokat tanulhatnánk Gandhitól.
Sőt. Sokat kell tőle tanulnunk.

sipiarpi 

Gandhi életét bemutató film a születő India és Pakisztán történetét is bemutatja, hiszen nem lehet a kettőt külön választani. Nagyon epikusra sikeredett a film. Ajánlani tudom csak.

madárka

A filmtörténet egyik legjobb filmje. Napokkal ezelőtt láttam, de azóta is teljesen a hatása alatt vagyok. Elmondani sem tudom, mennyire megérintett. MIndenkinek ajánlom!

csilly

Több mint három óra és még sem éreztem hosszúnak. Mivel nem kellett rövid játékidőbe belezsúfolni egy ilyen jelentőségű ember teljes életpályáját nagyon alapos és részletgazdag a film. Sajnos az ismereteim szegényesek, és csak a leglényegesebbekre koncentrálódik, ami Gandhi munkásságát illeti, de a filmnek köszönhetően úgy érzem jobban megismerhetem és sok információt gyűjthettem egy csodálatos emberről. Az érdeklődésem is megnőtt, hogy többet olvassak Gandhiról és Indiáról. Amit a legmeglepőbb volt a számomra, hogy miközben néztem a filmet annyira magával ragadott és lenyűgözött a személyisége, hogy csalódottságot keltett bennem, hogy nem találkozhatok egy ilyen emberrel, és, hogy nem csókolhatom meg akár a lábát is, mert azt sem érezném lealacsonyítónak.
Le a kalappal a rendező és Ben Kingsley előtt, hiszem az ő munkájuk nélkül nem gyakorolhatott volna rám a film ekkor benyomást.

Osli75 

Nekem kicsit vontatott volt és nem kötött le annyira, de lehet, hogy csak én vagyok rossz passzban. A film nagyon szép és az üzenete is és Gandhi tényleg hihetetlen ember volt. Jó volt látni, hogy az elején ragaszkodott volna az első osztályhoz, pedig akkor még nem is tudta, hogy nem ott van jó helyen. Jó lenne nekem is átvenni kicsit ebből a higgadtságból, békességből. Remélem volt ilyen hatással is rám a film. De ez majd később derül csak ki.

Miyakobaba 

Hosszú film, de egyáltalán nem unalmas.
Szeretem az életrajzi filmeket, jó volt Gandi életét megismerni.
Remek gondolatok vannak a filmben. Igazán elgondolkodtató

desertangelable 

45 perc után kikapcsoltam, mert ez most nagyon nem kötött le, ezért nem is csillagozom, mert ez nem feltétlenül a film hibája. Talán majd egyszer újranézem, vagy ha lesz félbehagytam gomb, akkor módosítom.

Lulu23

Szép, precíz, hosszú és ennek megfelelően baromi tartalmas film.
Mind a rendező, mind a színészek garantálják, hogy mély és elgondolkodtató feldolgozást kapjunk ennek a kivételes embernek az életéről.
Nekem tetszett, hogy a történet elején az emberi oldaláról fogták meg Gandhit, és végigkísérve, valamint kellően dramatizálva az amúgy mozgalmas és fordulatos életúton keresztül a karaktereket, megérthettem kicsit az indiai társadalmi és politikai helyzetet, bepillanthattam a vallásos gondolkodásmódjukba és ez előkészítette bennem annak a bölcs és higgadt, megfontolt Gandhinak a megszületését, akit emlegetni szoktunk.
Maga a film, látványvilágában, kosztümjeiben kidolgozott és nagyon informatív.
Tanulságos és maradandó filmélményt szereztem.


Népszerű idézetek

madárka

Gandhi: Ha a szemet szemért elvet követjük, abba belevakulunk mindnyájan.

madárka

Gandhi: …megkínozhatják a testemet, összetörhetik a csontjaimat, meg is ölhetnek, akkor, a holttestem majd az övék lesz, de az engedelmességem soha!


Hasonló filmek címkék alapján