Fekete tenger (2014) 29

Black Sea
114' · amerikai, angol, orosz · kaland, thriller

Robinsonra, a veterán tengeralattjáró-kapitányra rossz idők járnak, kirúgják a hajóbontói állásából, a felesége is elhagyja, ráadásul magával viszi a gyereküket is. Hamarosan a kapitány fülébe jut a pletyka a második világháborúban a Fekete-tengeren elsüllyedt orosz tengeralattjáróról, amely… [tovább]

Képek 3

Szereposztás

Jude LawRobinson
Karl DaviesLiam
Jodie WhittakerChrissy
Konstantin KhabenskyBlackie
Daniel RyanKurston
Scoot McNairyDaniels
Tobias MenziesLewis
Michael SmileyReynolds
David ThrelfallPeters
Szergej KolesznyikovLevchenko

További szereplők

Kedvencelte 1

Várólistára tette 26


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth 

Harmadik újranézés – valamit mégiscsak tudhat a cucc. 2018 szeptemberében ezt írtam róla, nem is igazán változott azóta a véleményem:

Nyári filmélmény, de miután rájöttem, hogy már DVD-n is kapható, és meg is jött a kedvem a vásárláshoz, úgy gondoltam, érdemes róla beszámolni megkésve is. Nem mintha csúcsminőségű mozi lenne: olyannyira nem az, hogy idehaza még moziba sem került, ráadásul az Egyesült Államokban is csak korlátozottan vetítették, így az alig több mint másfél millió dolláros bevétele afféle direct to video szörnyűséget sejtet, és bár valóban vannak ilyen vonásai, összességében mégiscsak sikerült alkotás lett.

Kezdeném a megvédését a hibákkal: tele van logikai hibákkal és – jobb szó híján – baromságokkal. Az alapsztori sokesélyes, egy brit és orosz búvárokból álló csapat a Fekete-tengeren kibérel egy lelakott orosz tengeralattjárót, hogy megkeressenek egy elsüllyedt német tengeralattjárót, aminek a fedélzetén – hát persze, mi más!? – arany van. A konfliktus gerince azonban nem az arany utáni hajsza, hanem Murphy törvénye, ugyanis a fedélzeten minden elromlik. Ótvar technika, személyi ellentétek, megannyi intrika, szóval elég gyorsan bekövetkezik a katasztrófa. A film tulajdonképpen afféle közepesen átgondolt keveréke a Tomb Raidernek, A tengeralattjárónak, meg a Vadászat a Vörös Októberre barát/ellenség konfliktusának. De ha csak ezekből a filmekből merítene, rendben lennénk, a gond az, hogy van itt sok saját, eredeti ötlet, amik közül sok a komplett ostobasággal határos. spoiler
Ami viszi a hátán az egészet, az a színészi játék. Jude Law egészen újszerű szerepben tündököl, szerintem sosem láttam még korábban ilyen karakter bőrében, itt egészen máshogy cool a fickó, mint általában lenni szokott. Megy neki! De külön kiemelném még az orosz kasztingot is: Konsztantyin Khabenszkiből még mindig sugárzik AZ OROSZSÁG, Grigorij Dobrigin egy az egyben főszerepelhetne egy Jo Nesbo moziban, Szergej Puskepalisz meg maga a megtestesült orosz matróz sztereotípia, és durván más arcát sugározza a kamera felé, mint a tisztán orosz Metróban. Az ő összjátékuk tölti meg igazán feszültséggel a filmet, és képesek feledtetni a nézővel a rengeteg baromságot, amivel az alkotók mintha következetesen szabotálni akarták volna a saját, egyébként működőképes ötletüket. És pluszban szép a díszlet is, ami tengeralattjárós filmekben sajnos nem mindig magától értetődő…

Hogy ki nézze meg? Ezúttal a kincskeresős-túlélős kalandfilmek és tengeralattjárós mozik rajongóit szólítanám meg. De úgy hiszem, délutáni matinéfilmnek is megteszi majd a Fekete-tenger. A mozit egyébként Kevin Macdonald rendezte, akinek Az utolsó skót királyt, és A dolgok állását is köszönhetjük – nos, ő nem itt ért fel a karrierje csúcsára.

1 hozzászólás
Londonna 

Gondoltam, ha már tengeralattjáró tragédia, akkor meglesem, csak hogy hangolódjak az őszi Kursk-mozira, de…
Jude Law-n hamar túltettem magam. Színésznek nem rossz a pasi, ezt aláírom. Viszont a sztori… Hát, az fájt. Bénán generált konfliktusok tömkelegét tartalmazza, egyszerűen nem volt hiteles. Vagy, ha igen, akkor meg köszi, de én a magam részéről nem is lennék kíváncsi az ilyen férgekre. Már bocsánat a kifejezésért. D******n meg az összes, ha ilyen elcseszett a preferenciájuk. Nem tudok mást hozzáfűzni.

Ja, de. A 13. Doktort legalább így láthattam egy újabb szerepben. :P

1 hozzászólás
Trixi 

Mikor tanulják meg a „teremtés állitólagos koronái”, hogy a hepciáskodás soha nem vezet semmi jóra? (Soha)

paavel 

Maga a film is kisbüdzsés lehetett, mint a fű (itt: tengeri fű, illetve az orosz flotta radarjai) alatt hajózó expedíció maga, kellékesekre és dramaturgokra kb. egyformán költöttek: keveset. A náci arany-vadászat pedig: már uncsi. Tengerészek vére menő marakodása: még uncsibb. Law (akit nagy színésznek tartok), a filmplakát húzóneve sem tesz tesz hozzá sokat, sőt (Kb.: Dom Hemingway zsírmájat növesztett, még tovább csúszott felfelé a homloka, és egyre többet néz komoran.) Jó előre tudni lehet nagyjából, ki éli túl, illetve nem éli túl a kalandot. A rengeteg abszolút valószerűtlen jelenet (konkrétan lehetetlenségek garmadája) sem emeli a szórakoztatás élményét. Valamiért mégis nézhető (persze max. egyszer), ezt tudjuk be a jó öreg tengeri kincsvadászós téma halhatatlanságának, semmi sem találja jobban telibe az emberi természet (valamennyire mindenkibe kódolt) klausztrofóbiáját, mint ez a tengeralattjárós műfaj.

Mindenesetre népművelésből pluszpont: a náci arany meséje mögötti valós történetet hajlamosak elfeledni a népek, miszerint Hitler és Sztálin két évet lehúzott szövetségesként, és hát ez az 1939-től ’41-ig tartó Molotov–Ribbentrop-paktum úgy fejére állította a világpolitikát, ahogy előtte és utána soha semmi. (Ellenfelekből lettek kényszer szülte barátok, majd újra ellenségek, de ez már más történet.) A filmbeli arany ebből az apropóból kerül a Fekete-tenger fenekére, és épp csak megemlítik az előtörténetét, de minden ilyen gügye film is alkalmas a bizarr, abszurd és szürreális modern történelem észben tartására.

7 hozzászólás
Kiskakukk 

Egy tucat ostoba férfi kis helyre összezsúfolva. Kellett ez nekem? Nem.

ananiila

Az emberi hülyeségnek nincs határa, pláne ha kapzsisággal párosul.
Ez egy jó film is lehetett volna, sokkal feszesebb tempóval, kicsit jobb színészekkel.
Menzies miatt néztem meg, volt is neki kb. 2 perces jelenete. :) Ennek ellenére nem bántam meg, nézhető kategória.

csakb

Erősen vonzódom a tengeralattjárós filmekhez, így ezt sem hagyhattam ki, főleg ilyen ínséges időkben. Sajnos kevés az igazán jó film a témában, és ez sem tartozik közéjük.
A sztori alapötlete tetszett, a kivitelezés már kevésbé, nagyon kiszámítható, de az orosz dízel-elektromos tengeralattjáró-belső, és Jude Law játéka valamelyest kárpótolt. Sajnos így is csak 6/10.


Hasonló filmek címkék alapján