eXistenZ – Az élet játék (1999) 54

eXistenZ
97' · angol, kanadai · akció, sci-fi, kaland, horror

1 díj · 2 jelölés

A film a jövőben játszódik, amikor az emberek többsége játékfüggőségben él. Az új találmány átlép minden korábbi korlátot: nincs szükség monitorra vagy sisakra, ugyanis a játék csatlakozóját az emberi szervezetbe ültetik be. Az eXistenZ a központi idegrendszeren keresztül kelti a tökéletes… [tovább]

angol

Képek 21

Szereposztás

Jennifer Jason LeighAllegra Geller
Jude LawTed Pikul
Ian HolmKiri Vinokur
Willem DafoeGas
Christopher EcclestonLevi
Callum Keith RennieHugo Carlaw
Sarah PolleyMerle
Don McKellarJevgenyij Nuris
Robert A. SilvermanD'Arcy Nader
Oscar HsuKínai pincér

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 8

Várólistára tette 61


Kiemelt értékelések

Londonna 

Az alapötlet zseniális, a kivitelezés viszont nem. Szerintem ezt sokkal jobban is meg lehetett volna csinálni. Én unatkoztam közben, az a helyzet. Valami más „játékszíntér” kellett volna, mert ez engem annyira, de annyira nem hozott lázba…
Plusz utáltam, hogy a kedvenc karakteremet na vajon kit? rögtön az elején likvidálják, és innentől kezdve kénytelen voltam beérni az általam nagyon nem csípett Jude Law személyével, aki bár jól játszik, de… ez sem segít a filmen.
Úgyhogy ha már Cronenberg, én maradok tisztelettel a Dead Ringersnél. Bár a Crashre is nagyon kíváncsi vagyok még, de ennél biztos jobb lesz. XD

Negative_Singularity 

Ez valami egészen zseniális volt.Olyan mélységekbe rágta magát a játékvilágban, ami bőven megér egy párhuzamos dimenzió jelzőt a virtualitásban. Miért ne lehetne az az n+1-edik dimenzió, ami ábrázolhatatlan az általunk ismert koordinátarendszerben? Lehetne ide kisregényt írni, de felesleges; ez a film többször nézős mestermű.
Ez most amúgy játék?

Mr_Catharsis91 

Mindenképpen érdekes film volt, főleg az alapkoncepció miatt. Az atmoszféra is jó volt, a vége pedig különösen tetszett.

AnnaAnn

Cronenberg kreativitását ismét nagyra tudom értékelni. A sci-fiért alapból nem rajongok, de tetszett a filmben, hogy a szereplők sosem tudták, játszanak éppen, vagy a valóságban vannak. Megint a Végtelen határok jutott eszembe, talán abban is volt hasonló. A két főszereplő, Leigh és Law jó párost alkotott.

1 hozzászólás
Blissenobiarella 

Óóó, hát ezt a filmet kifejezetten a Snittnek köszönhetem!
Valamikor kiskamaszként láttam, és az agyam egyik elrejtett kis zugában megvolt, de persze cím, szereplők és cselekmény nélkül, csak egy-két kép maradt meg bennem és az alapgondolat.
..és újra megleltem!
…ráadásul Cronenberg!

A film sokkal durvább, mint amire emlékeztem, és persze a meglepetés erejével hatott rám a szexuális töltet ilyen mértékű megjelenése is a filmben. (a játék termináljai, a kezelésük, a beültetések mind-mind ilyenek… hogy nyalogatni meg simogatni kell őket, stb.)

Allegra engem halálosan idegesített végig, egy mindentudó geek, az elvont hippi és egy zugnimfomániás (ez az, aki nimfo-, csak titkolja) keveréke, aki elmebeteg fejjel babusgatja ezeket az izéket, és a frizurája is egy borzalom. Bár gondolom, hogy akkoriban mindenki ilyet akart, biztos még én is, de írjuk ifjú korom számlájára.
Vinokur megjelenése (aki Ash, és punktum) kellemes meglepetés volt, de a -szerintem- orosznak szánt akcentusa a magyar szinkronban marhára el volt tolva. Bár tény, hogy el is süt valami poénféleséget ezzel kapcsolatban, attól még zavaró.

Bár kissé idejétmúltnak tekinthető, bár ma már nem annyira nagy szám, azért azt valljuk be: a végén a többszörös fordulat

n e m s e m m i.

..és azt sem szabad elfelejteni, hogy ez megelőzte a Mátrixot és társait, szóval az ötlet nem lebecsülendő!

Remélem, mások is hozzám hasonló nosztalgiával gondolnak vissza erre a filmre, és többen rátalálnak újra.
Aki még nem látta, ne hagyja ki.

1 hozzászólás
shieldmaidenwithflowers

Ez a film nekem furcsa. Nem igazán nem tetszett, ettől függetlenül nem azt mondom, hogy rossz, csak nekem nem jött úgy be. Lehet, hogy jobban tetszett volna, ha nem magyar szinkronnal nézem, mert kimondottan idegesítővé tette a karaktereket, különösen Allegrát. Bár ő szerintem anélkül is az agyamra ment volna. Azért bebizonyította, hogy alacsony költségvetéssel is lehet érdekes filmet csinálni.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján