A Halál a Ragadozó ellen (Alien vs. Predator 1.) (2004) 112

AVP: Alien vs. Predator
101' · amerikai, angol, kanadai, német, cseh · akció, sci-fi, horror 16

0 díj · 1 jelölés

Különös építményre bukkannak az Antarktisz jege alatt. A milliárdos gyáros, Charles Bishop Weyland vezetésével tudósokból és szakértőkből álló csapat indul a jégréteg alatt rejtőző ősi piramis felderítésére. Az izgalmasnak tűnő kaland azonban borzalmas versenyfutássá alakul, amikor kiderül, hogy… [tovább]

angol

Képek 21

Szereposztás

Sanaa LathanAlexa Woods
Raoul BovaSebastian
Lance HenriksenCharles Bishop Weyland
Tommy FlanaganMark Verheiden
Ewen BremnerGraeme Miller
Colin SalmonMaxwell Stafford
Joseph RyeJoe Connors
Agathe De La BoulayeAdele Rousseau
Carsten NorgaardRusten Quinn
Hirdetés

Kedvencelte 12

Várólistára tette 22


Kiemelt értékelések

Negative_Singularity 

Nem szeretem, ha összemossák a világokat, még ha van is közük egymáshoz; számomra az egyetlen értékelhető szál az Alien filmek jellegzetes atmoszférája volt a folyton változó piramissal. Ezért jár az öröm, a Ragadozó és az ember kényszerszövetsége, hovatovább, a harctársi megbélyegzés túl szentimentális egy ilyen témához. Kár volt.

3 hozzászólás
Pistee66 

Talán egy kicsit jószívű voltam a csillagos értékelésnél, mert ez a film nem biztos, hogy megérdemel egy hatost. Nagyon akartam szeretni ezt a filmet, de sajnos nem sikerült és ez akkor is így van, ha két kedvenc filmes alakom (szörnyem) is szerepel benne.
Mindkét filmes univerzum a kedvenceim közé tartozik ezért is fáj annyira, hogy itt nem az ízlésemnek megfelelő produktumot kaptam. Sajnos!
Az AVP előbb számítógépes játék, regény és képregény formában valósult meg és aztán hosszú tervezési folyamat után elkészült a mozifilm változat is. Sem a játékot, sem a képregényt nem ismerem, ellenben a hazánkban a 90-es években kiadott AVP könyveket szerettem olvasni, ifjú koromban mindet sorra vettem, amit akkoriban a Walhala (Valhala) Páholy adott ki.
A hosszú vajúdás után végül is Paul W.S. Anderson kapta meg a lehetőséget, hogy a két filmes ’űrszörnyről’ közös filmet készítsen. Nagy hiba volt. Ezt annak ellenére mondom, hogy a Halálhajó című filmjét nagyon kedvelem, igaz a többi művét pedig nagyon nem. Valószínűleg Ő egy olyan filmes marad, akinek egyszer sikerült a nagy dobás. Én nem látom azt, hogy valaha is képes lesz magas színvonalú szórakoztató filmet készíteni, azt meg végképp nem, hogy valami értékes művészi teljesítményt tudna nyújtani.
Számomra sok eleme van a filmnek, amit én máshogy szerettem volna. Az alapkoncepció rossz. Legfontosabb; a filmet nem a jelenben, hanem inkább a jövőben képzeltem volna el egy jó kis űrhajós, idegen bolygós történetben, ahol az akció mellett sokkal nagyobb szerepet kaptak volna a nagyobb terek. Egyáltalán nem tetszett, hogy a film amolyan kamaradarab féleség lett azzal, hogy jóformán az egész egy piramis belsejében játszódik és ezzel be is korlátozza az egészet. Igaz, el tudok képzelni egy sokkal jobb forgatókönyvírót és rendezőt, aki így is kihozott volna egy sokkal izgalmasabb filmet. Tény; a filmre szánt költségvetés is lehet korlát. Lehetett volna sokkal durvább is, de szükség volt a gyerekek zsebpénzére is.
Igazság szerint nem igazán tudtak sok olyan dologtól elszakadni, ami az Alien és a Predator filmekre jellemző volt. Persze, ez a két film összekapcsolása, de jobban is lehetett volna ezt csinálni. Ripley miatt „kellett” egy hasonló női főszereplő; erős, férfiaktól független stb., egy kicsit más formában, de ez azzal is el lett cseszve, hogy Sigourney Weaver igazán nagyszerű színésznő különleges kisugárzással, amíg Sanaa Lathan viszont az ellenkezője, főleg abban az értelenben hogy jó színésznő lenne, fogalmazok meg ellenvéleményt.
A dramaturgiával is problémám van, de ez lehet téves feltételezéseimen alapúl. Az arctámadók akcióba lépése után nagyon felgyorsulnak az események és ezt nem a történet fordulataira értem, hanem a lények fejlődési vonalára. A régebbi filmekhez képest túl gyorsan fejlődnek ki a lények és ez számomra hiteltelenné teszi a kapcsolódást a régebbi remekművekkel, ahol ez lassabbnak tűntek.
Van még néhány kisebb és nagyobb eleme a filmnek, amibe bele tudnék kötni, de most inkább hagyom.
A színészek nagyon rosszak voltak, talán csak a rendező hibája ez is, de teljesen hiteltelenek voltak mintha adóbevallásokat olvastak volna fel. Bár ebben a filmben nem a színészi játék lenne a legfontosabb, azért a szereplő gárdát jobban is megválogathatták volna.
Azért, hogy ne csak „fikázzak” írok néhány pozitívumot is. A kísérőzene egész jó volt, tetszett a havas környezet is, a trükkökre sem volt panaszom, örültem Lance Henricksen szerepének, talán a két lény összecsapásában is voltak biztató elemek.
„Mindegy ki győz, mi vesztünk!” Talán ez volt a film reklám szlogenje. Biztos, hogy mi nézők nem nyertünk ezzel a filmmel, de szerintem a gyártó stúdió is sokat veszített, akár lehetett volna potenciál egy hosszú és sikeres sorozat megteremtésére is. Ami még hervasztóbb az a második rész. Az szinte nézhetetlen.
Ez a film közepes egyszer nézhető, igen tudom, a normális emberek csak egyszer néznek meg egy filmet, de mi filmrajongók mások vagyunk.
És ismét leírom, mint már oly sokszor; szeretnék új ötletekből készült új filmeket nézni és nem a régi ötletek újra felmelegítését látni sokkal gyengébb változatban.

Ákos_Tóth 

Hát most vállalom a körberöhögést, de ez a film jobb, mint a Covenant – annak ellenére, hogy pusztán a címe és a koncepciója alapján egy gigantikus marhaságnak kellene lennie, és tulajdonképpen az is. De…

De működik benne minden! Nem néz ki rosszul, szépen öregedett, és tetszett, hogy a számítógépes képalkotás korlátai mellett sem maszatolták el a látványt, illetve sokat dolgoztak valódi maszkokkal, ilyet a Covenantben és a Prometheusban szerintem nem láttunk. A hangulat, megint csak a minden pillanatból áradó blődli ellenére hatásos, ez a film félelmetes volt! Jumpscare-ek és általában véve a megteremtett atmoszféra kapcsán is. Hiába tudja a néző, mire lehet számítani a két filmes univerzum szörnyeitől, itt meglepően eredeti kivitelben jelenik meg mindkettő. Ráadásul ez az eredettörténet mindent egybevetve mindkét világhoz illik, annak dacára, hogy az alienek lehozatala a Földre mindig is tabu volt. Nem úgy a predatoroké, akik tulajdonképpen hazajárnak hozzánk.
Aztán ott voltak a karakterek: egy csomó hányavetin, de azért felépített jellem, akik meglepő sorrendben és sebességgel patkoltak el, Weyland, aki itt egy kedvelhető öregember, egyúttal egy szimpatikus Bishop tisztelgés is egyben, és Sanaa Lathan, aki sokkal jobban viszi tovább a Ripley-i hagyományt, mint az új Scott filmek női főhősei.
Nem volt rossz a sztori felépítése sem, egyedül talán csak Sebastian történelemórája volt felesleges és gagyi, de a sebhelyes idegenek szerepeltetése nagy húzás volt – a predatorban rejlő rengeteg kegyetlen méltóság kulcselem a saját univerzumukban, de aliennek eddig sosem sikerült „jellemet” kölcsönözni. Belegondolva, találó lett volna, ha a fináléban nem spoiler bukkan elő újra.

Hülye ötletből és közröhej tárgyát képező filmes koncepcióból ennél jobbat nem lehet összehozni! Nem is olyan vacak…

4 hozzászólás
Rebane 

Megmondom őszintén, nekem anno eleve mínusszal indult ez a film, mert nem igazán tetszett az ötlet, hogy a 2 film karakterét összeeresztik, várom, hátha a Terminátort is belekeverik még egyszer :D
A másik nagy mínusz Sanaa Lathan. Nem tudom elviselni mint színészt. Az ilyen semmilyen arcú királylányok menjenek modellnek, ne színésznőnek…
Ennyi mínuszból nyilván nem tudja magát feltornázni a film, igazából egy dolog tetszik benne, a xenomorphok vagányak benne, habár ezt a sav-vér kérdést nem igazán tudták jól kezelni a filmben.
Egy szimpatikus karakter sincs a filmben, de hogy is lehetnének azok, amikor semmit nem tudunk meg róluk, mind egyforma…
Azt tudja valaki, hogy mi lesz a csajjal a végén? Megfagy? :D

Saileach 

Eleinte be voltam sz*rva ezektől az alienektől meg a vadászoktól. mára ezt „kinőttem” és igazából már nagyon is élvezem ezeket a sztorikat, habár a legritkább esetben élik túl az emberek a velük való találkozásokat. Ezt a részt különösen kedvelem, mert az eredeti Alien-trilógia fílingjére hasonlít abban, hogy szintén egy aránylag zárt térben rohangálnak prédák és predatorok, egy labirintusban,amit külön megfűszereztek azzal, hogy a falak időnként elmozdulnak és átrendeződnek. Bár talán kicsit hamar kiegyelik az embereket, hamar elfogynak, és az olasz tudós srácot sajnáltam is, de itt a kiscsaj megérdemelten élte túl, és tetszik, ahogy a végén összefognak a Predatorral. Az utolsó jelenet meg pláne ütős az űrhajón….;)

Hippoforaccus 

Szerintem ez egy remekül összerakott film. Nem tudom, miért van ennyire alacsony százalékon. Igaz az animáció néhol elég gyenge, de ezen kívül nem igazán tudok belekötni.

BlackSwan

Tegnap láttam. Érdekes volt. Én csak most csöppentem ebbe a furcsa világba, és azt mondhatom, h mindkét figura iszonyatosan ocsmány :D

Kiskakukk 

Annyi jó Alien vs Predator alapanyag létezik…. Erre kitalálták ezt a piramisos marhaságot. Ezzel mondjuk nem lett volna gond, ha normálisabban adják elő az egészet. A xenomorph embrió 1 óra alatt kibújuk a gazdatestből, sima pulcsiban rohangálnak -50 fokban, a ragadozók túlszteroidozott lomha izomagyakká satnyultak… Azért a homloksavazós jelenet a végén kedves kikacsintás volt a „The prey” Noguchi-Dachande duójára, de sajnos önmagában ettől még gyengus lett ez a film.


Folytatása

Összehasonlítás

Alien vs. Predator


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján