Encanto (2021) 614

4 díj · 5 jelölés · Snitt-díj-jelölt 2022

A Madrigals család Kolumbia meseszép hegyei között éli csodálatos mindennapjait egy varázslatos kis házikóban. Minden családtag rendelkezik varázserővel: szupererő, gyógyítás, amit csak a képzeletünk elbír… ám az egyik családtag valamiért varázserő híján maradt. Mirabel egy teljesen átlagos… [tovább]

angol

Képek 18

Szereposztás

Stephanie BeatrizMirabel Madrigal (hang)
Diane GuerreroIsabela (hang)
Wilmer ValderramaAgustín (hang)
Angie CepedaJulieta (hang)
Rhenzy FelizCamilo (hang)
Carolina GaitanPepa (hang)
María Cecilia BoteroAlma nagyi (hang)
Jessica DarrowLuisa (hang)
AdassaDolores (hang)
Mauro CastilloFélix (hang)

További szereplők

Kedvencelte 144

Várólistára tette 164


Kiemelt értékelések

Szeszj 

Imádtam az elejétől a végéig, egyszerűen lenyűgöző volt minden pillanata, egy nagyon szép mondanivalóval, mindig is nagyon szeretem a családcentrikus filmeket, kicsit meg is siratott, az elején annyira sajnáltam Mirabel-t, el sem tudtam képzelni hogy mit érzet, és nagyon büszke voltam rá mikor kiállt magáért, de úgy szint Isabela és Luisa karakterfejlődése is tetszett.
Kicsit sajnálom hogy a többiekre nem nagyon jutott idő, mindegyik karakterből annyi mindent kilehetett volna hozni, örülnék hogy ha lenne második rész, vagy csak egy kis család bemutatás vagy valami ilyesmi. Többet szeretnék Bruno-ból is.^^
A dalok nagyon jók voltak, már hetek óta hallgatom a We Don't Talk About Bruno-t, de a Waiting On A Miracle is nagyon szép. Sőt mindegyik zene nagyon hangulatos lett. ^^ https://www.youtube.com/watch…
https://www.youtube.com/watch…
Biztos vagyok benne hogy máskor is megnézem, egyszerűen imádtam, teljesen magával ragadót, komolyan nekem ez most nagyon nagy kedvenc lett. ^^
https://i.pinimg.com/originals/fe/d6/2a/fed62a08f8e54ec…
https://64.media.tumblr.com/d199b8a051796b8fbfaeea10488…

crissy 

Az unokahúgom azt mondta, hogy én vagyok Mirabel, mert kicsi vagyok, és szemüveges, s sajnos nincs varázserőm. Ő pedig felváltva Isabela, a gepárd és a csacsi-unikornis állatka. De megnyugtatott, hogy hiába nem egyezünk a film elején, majd ki fogunk békülni. Igazából az egész filmet végig narrálta, mert legalább hatodjára látta, úgyhogy semmi meglepetés nem ért, de nem baj :D Amúgy tök jók voltak a dalok.

Szomorú frissítés: közölte velem az unokahúgom, hogy mégse lehetek Mirabel, mert azt a karaktert végül odaadta egy ovistársának :(

9 hozzászólás
Valentine_Wiggin

Ez nekem most nagyon talált. Igazi mese, de valahol nekem mégis jobban működött, mint sok Disney alkotás.
Egyrészt, srácok, így kell PC-nek lenni. Ez a történet Kolumbiában játszódik, a karakterek kolumbiainak néznek ki, tele van kulturális részletekkel, az egészből árad a hangulat. Mit meg nem adnék, hogy úgy nyúljunk mondjuk az afrikai mesekincshez, vagy az ázsiaihoz (bár oké, a Rayának megadom, nagyon hangulatos ázsiai mese volt), mint ahogy ez a rajzfilm megragadta a kolumbiai kultúrát.
Másrészt a zene nem sima disney szint. Oké, a régi mesék dalainak egy jelentős részét is szeretem, de ha nekem valaki odatolja az Encanto zenéit, hogy mondjam meg, ezek most egy színpadi mese musicalből, vagy egy disney filmből vannak, habozás nélkül az elsőt mondanám. Egyedi, ötletes, nagyon fülbemászó számok akadnak köztük – nem magyarul néztem a mesét, de azt láttam, hogy legalább a szinkronhangok szinte kivétel nélkül musical színészek (Gubik Petra, Szinetár Dóra, hogy csak párat említsek), és szükség is lesz rá, hogy megközelítsék az eredetit. A We don't talk about Bruno okkal kap ekkora figyelmet, de nekem a személyes kedvencem a Waiting on a miracle lett. Rengeteg a szójáték, a rejtett utalás, tényleg zseniálisan lettek felépítve a dalok. Lin-Manuel Miranda kitett magáért.
Harmadrészt a karakterek elbűvölőek. Mirabel nagyon bájos főhős – nem ragadott meg annyira személy szerint, mint Raya, tekintve, hogy az előbbi egy racionális, harcos nő volt, Mirabel pedig egy átlagos, családszerető tinilány, de közben annyi lehetőség van benne. Talpraesett, jóindulatú, ragaszkodik a családjához, és nyitott a konfliktusok megoldása irányában akkor is, ha egyébként minden oka meglenne haragudni (Abuela viselkedése enyhén szólva is dühítő), és van bátorsága szembeszállni az igazságtalansággal. Luisa és Isabela problémái teljesen megérthetőek, Isabela karakterfejlődését jó volt nézni, Bruno meg csak… Bruno abszolút a kedvenc karakterem az egészből, úgy is, hogy keveset volt színen. Egy végtelenül jószívű, kicsit esetlen figura, aki igazából nem tehet semmiről, de olyan képességet kapott, aminek hála nagyon könnyű mindenért őt hibáztatni. Mellette pedig az abszolút tökéletes nagybácsi, spoiler Annak ellenére, hogy nagyon bájos lett a zárás, és örültem neki, nem tudom nem sajnálni ezt a fickót.
Nyilvánvalóan vannak hibái, nagyon sok karakterre egyszerűen nem jut elég idő, mert nagyon sok van belőlük, és igen, a fő konfliktus és annak megoldása is olyan… meseszerűen egyszerű. De ha éppen egy kis lélekmelengetés kell jó zenékkel, és bájos szereplőkkel, akkor abszolút tökéletes.
Ja, és szeretném felhívni a figyelmet a szoknyák mozgására. Te jó ég, milyen csodaszépen animálták meg az anyagokat. Lassan tényleg nem kellenek majd színészek, ha ezen a szinten vagyunk.

Lucy 

Két fajta sírás van:
– a sima
– meg a Disney.

Nihilchan 

Messze az egyik legjobb és legértékesebb Disney mese a szememben. A technikai dolgokról pár szó; iszonyatosan autentikus hangulata van az egésznek, elhiszem, hogy Kolumbiában vagyok kolumbiai emberekkel. A zenék elképesztően jók és dallamosak, a színek káprázatosak, az animáció pedig részletes és igényes. Kinézetre és hangra nálam csillagos ötös. A főszereplő egy teljes mértékben átlagos lány. Nincs benne semmi extra kiemelendő, éppen ezért példaértékű karakter. Minden, amit elmondhatunk róla, az emberi tulajdonságok halmaza. Semmi plusz fűszer, semmi különleges. Lehetnél te, lehetnék én vagy lehetne a szomszéd; és lehetne az ezer meg ezer kisgyerek, akik megnézik a mesét. Mert ez egy mese. Gyerekeknek készült. Az üzenete egyértelmű és fontos, de nem akar traumatizálni annak ellenére sem, hogy igen szomorú részek is vannak benne. A szereplők egytől-egyig emberiek; nyilván mindenki megérdemelt volna több időt a képernyőn, de egy ilyen nagy család esetében ezt kvázi lehetetlen lett volna összehozni. Könnyű azonosulni a családtagokkal és főleg Mirabellel; bárki, aki valaha egy kicsit is érzett magában megfelelési kényszert, máris megtalálta a neki szóló történetet. Egyszerű, de varázslatos történet; visszaadta a Disney-be vetett hitem.

1 hozzászólás
Törpillaa 

Ez aranyos volt, jó kis mese, a dalok is nagyon tetszettek, főleg az, amit Luisa énekelt, meg némelyik közös dal. :-D Voltak vicces, és szórakoztató jelenetei, párbeszédei, a látvány is tetszik, ami nagyon színes, de mégis pont jó volt. :-D Mostanság elég ritka, hogy egy mese tetsszen nekem, de ez bejött, azt hiszem ez kivételnek számít, mert nem mindegyik új mese szimpi. XD A szereplők szórakoztatóak voltak, jókat nevettem rajtuk. :-D

Dombi_Petra 

Aranyos mese volt családról, varázslatról, barátságról.
Tetszett a mese felépítese, a képvilága, a varázslat megkapásának módja. Csodás képességekkel lettek megaldva a család tagjai, a legtöbbet én is eltudnam viselni :D. Mirabelt azonban sajnáltam, hogy különbözik a többiektől…, de igazán példaértékű volt a viselkedése. Sose adta fel a reményt, mindig küzdött, egy igazi harcos volt, talán ő maga volt a történet legnagyobb varázslata

lipotdorka

Szerintem még egy animációs karakterrel sem azonosultam ennyire, mint Luisával.

alexakarola 

Hm, nagyon sok mindent imádtam ebben a mesében, a látványvilág, az alapötlet, a család nagy részének a karakterei (nagyon egyediek, különlegesek és alapvetően szerethetőek) és a dalok!! (annyira mások voltak ezek a dalok, mint más mesékben, nagyon jók voltak), illetve a mondanivalója is.
Ami viszont nem tetszett: a történet, és habár alapvetően főleg az elején tetszettek a karakterek, de a karakterek egyes tetteit nem éreztem reálisnak, nem értettem őket.
Azért a végét majdnem megkönnyeztem.
Bizonyos szempontból annyira jó volt, mégis valahogy másrészt annyira mégsem, mint az eleje után vártam. De mindenképpen szerintem sok különlegesség, újdonság és sok jó dolog van ebben a mesében, ezt értékelem. És már csak a zenéért is megérte megnézni.

Dimma 

Nem volt rossz – kikapcsolódásnak nagyon is jó. :)
A látvány szépséges és a dalok is kellemesek… Viszont én magát a történetet kevésnek éreztem, ezért kap csak 7 csillagot.


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin

Bruno: After you saved the miracle, come, visit?
Mirabel: After I saved the miracle, I'm bringing you home.

Valentine_Wiggin

Pepa:
We don't talk about Bruno, no, no, no
We don't talk about Bruno, but
It was my wedding day

Félix:
It was our wedding day

Pepa:
We were getting ready
And there wasn't a cloud in the sky

Félix:
No clouds allowed in the sky

Pepa:
Bruno walks in with a mischievous grin

Félix
Thunder

Pepa:
You're telling the story or am I?

Félix:
I'm sorry, mi vida, go on

Pepa:
Bruno says, „It looks like rain”

Félix:
Why did he tell us?

Pepa:
In doing so, he floods my brain

Félix:
Abuela gets the umbrellas

Pepa:
Married in a hurricane

Félix:
What a joyous day but anyway

Pepa és Félix:
We don't talk about Bruno, no, no, no
We don't talk about Bruno

Dolores:
Hey, grew to live in fear of Bruno stuttering or stumbling
I can always hear him sort of muttering and mumbling
I associate him with the sound of falling sand, ch-ch-ch
It's a heavy lift with a gift so humbling
Always left Abuela and the family fumbling

Grappling with prophecies they couldn't understand
Do you understand?

Camilo:
A seven-foot frame, rats along his back
When he calls your name it all fades to black
Yeah, he sees your dreams and feasts on your screams (Hey)

Pepa és Camilo:
We don't talk about Bruno, no, no, no

Dolores:
No, No

Pepa és Camilo:
We don't talk about Bruno

Dolores:
We don't talk about Bruno

Falusi1:
He told me my fish would die, the next day, dead

Kórus:
No, no

Falusi2:
He told me I'd grow a gut and just like he said

Kórus:
No, no

Falusi3:
He said that all my hair would disappear, now, look at my head

Kórus:
No, No
Your fate is sealed when your prophecy is read

Isabela:
He told me that the life of my dreams
Would be promised, and someday be mine

He told me that my power would grow
Like the grapes that thrive on the vine

Abuela Alma:
Óye, Mariano's on his way

Dolores:
He told me that the man of my dreams
Would be just out of reach
Betrothed to another
It's like I hear him, now

Isabela:
Hey sis, I want not a sound out of you

Dolores:
It's like I can hear him now, I can hear him now

Mirabel:
Um, Bruno
Yeah, about that Bruno
I really need to know about Bruno
Give me the truth and the whole truth, Bruno

Camilo:
Isabela, your boyfriend's here

Abuela Alma és Isabela:
Time for dinner

Camilo:
A seven-foot frame, rats along his back

Pepa:
It was my wedding day

Félix:
It was our wedding day

Isabela:
He told me that the life of my dreams

Dolores:
Grew to live in fear of Bruno stuttering or stumbling

Camilo:
When he calls your name it all fades to black

Pepa:
We were getting ready and there wasn't a cloud in the sky

Félix:
No clouds allowed in the sky

Isabela:
Would be promised and some day be mine

Dolores:
I can always hear him sort of muttering and mumbling
I associate him with the sound of falling sand, ch-ch-ch

Camilo:
Yeah, he sees your dreams

Pepa:
Bruno walks in with a mischievous grin

Isabela:
He told me that my power would grow

Dolores:
It's a heavy lift with a gift so humbling

Camilo:
And feasts on your screams

Félix:
Thunder

Pepa:
You're telling the story or am I?

Félix:
I'm sorry mi vida go on

Isabel:
Like the grape that thrive on the vine, on the vine

Dolores:
Always left Abuela and the family fumbling
Grappling with prophecies they couldn't understand
Do you understand

Abuela Alma:
Óye, Mariano's on his way

Pepa:
Bruno says, „It looks like rain”

Félix:
Why did he tell us?

Camilo:
Seven-foot frame, rats along his back

Isabela:
He told me that the life of my dreams would be promised and someday be mine

Dolores:
He told me that the man of my dreams would be just out of reach

Pepa:
In doing so, he floods my brain

Félix:
Abuela gets the umbrella

Camilo:
When he calls your name it all fades to black

Dolores:
Betrothed to another, another

Pepa:
Married in a hurricane

Félix:
What a gorgeous day

Dolores:
And I'm fine, and I'm fine, and I'm fine, I'm fine

Kórus:
He's here
Don't talk about Bruno, no

Mirabel:
Why did I talk about Bruno?

Kórus:
Not a word about Bruno

Mirabel:
I never should have brought up Bruno

Valentine_Wiggin

Camilo: We don't have a house. *Félix oldalba böki* What? We don't have a house. Am I not allowed to say „we don't have a house?” What is that? NOT A HOUSE!

1 hozzászólás
Valentine_Wiggin

Luisa:
I'm the strong one, I'm not nervous
I'm as tough as the crust of the earth is
I move mountains, I move churches
And I glow 'cause I know what my worth is

I don't ask how hard the work is
Got a rough indestructible surface
Diamonds and platinum, I find 'em, I flatten 'em
I take what I'm handed, I break what's demanding
But

Under the surface
I feel berserk as a tightrope walker in a three-ring circus
Under the surface
Was Hercules ever like „Yo, I don't wanna fight Cerberus”?
Under the surface
I'm pretty sure I'm worthless if I can't be of service

A flaw or a crack
The straw in the stack
That breaks the camel's back
What breaks the camel's back it's

Pressure like a drip, drip, drip that'll never stop, whoa
Pressure that'll tip, tip, tip 'till you just go pop, whoa
Give it to your sister, your sister's older
Give her all the heavy things we can't shoulder
Who am I if I can't run with the ball?
If I fall to

Pressure like a grip, grip, grip and it won't let go, whoa
Pressure like a tick, tick, tick 'til it's ready to blow, whoa
Give it to your sister, your sister's stronger
See if she can hang on a little longer
Who am I if I can't carry it all?
If I falter

Under the surface
I hide my nerves, and it worsens, I worry something is gonna hurt us
Under the surface
The ship doesn't swerve as it heard how big the iceberg is
Under the surface
I think about my purpose, can I somehow preserve this?

Line up the dominoes
A light wind blows
You try to stop it tumbling
But on and on it goes

But wait
If I could shake the crushing weight of expectations
Would that free some room up for joy
Or relaxation, or simple pleasure?
Instead we measure this growing pressure
Keeps growing, keep going
'Cause all we know is

Pressure like a drip, drip, drip that'll never stop, whoa
Pressure that'll tip, tip, tip 'til you just go pop, whoa-oh-oh
Give it to your sister, it doesn't hurt
And see if she can handle every family burden
Watch as she buckles and bends but never breaks
No mistakes just

Pressure like a grip, grip, grip and it won't let go, whoa
Pressure like a tick, tick, tick 'til it's ready to blow, whoa
Give it to your sister and never wonder
If the same pressure would've pulled you under
Who am I if I don't have what it takes?
No cracks, no breaks
No mistakes, no pressure

Bogesxd 

kislány: Maybe your gift is being in denial.

Valentine_Wiggin

Mirabel: House isn't gonna decorate itself. *Decorations fall sadly* Sorry. You could. You look great! *Decorations get fixed*

Valentine_Wiggin

Bruno: But I knew how it was gonna look. I knew what everyone would think, because I'm Bruno and everyone always assumes the worst!

Valentine_Wiggin

Mirabel:
Don't be upset or mad at all
Don't feel regret or sad at all
Hey, I'm still a part of the family, Madrigal
And I'm fine, I am totally fine
I will stand on the side as you shine
I'm not fine, I'm not fine

I can't move the mountains
I can't make the flowers bloom
I can't take another night up in my room
Waiting on a miracle

I can't heal what's broken
Can't control the morning rain or a hurricane
Can't keep down the unspoken invisible pain
Always waiting on a miracle, a miracle

Always walking alone
Always wanting for more
Like I'm still at that door longing to shine
Like all of you shine

All I need is a change
All I need is a chance
All I know is I can't stay on the side
Open your eyes, open your eyes, open your eyes

I would move the mountains
Make new trees and flowers grow
Someone please just let me know, where do I go?
I am waiting on a miracle, a miracle

I would heal what's broken
Show this family something new
Who I am inside, so what can I do?
I'm sick of waiting on a miracle, so here I go
I am ready

Come on, I'm ready
I've been patient, and steadfast, and steady
Bless me now as you blessed us all those years ago
When you gave us a miracle

Am I too late for a miracle?

Cendrillon0002

Mirabel: I can't do this on my own.

Antonio: Let me help, the rats told me everything.

[spotting the leopard trying to eating the rats]

Antonio: Don't eat those.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján