Egy lányról (2009) 121

An Education
96' · angol · dráma, romantikus 16

2 díj · 15 jelölés

A tizenhat éves Jenny London külvárosában él a múlt század hatvanas éveiben. A kislány nemcsak szép, de okos is, szülei örömére egyetemre készül, miközben csellón játszik és franciául tanul. Egy esős nap Jenny találkozik a harmincas Daviddel. Miközben lassan románc bontakozik ki közöttük, a… [tovább]

angol

Képek 18

Szereposztás

Carey MulliganJenny
Peter SarsgaardDavid
Alfred MolinaJack
Cara SeymourMarjorie
Dominic CooperDanny
Rosamund PikeHelen
Matthew BeardGraham
Ellie KendrickTina
Sally HawkinsSarah
Emma ThompsonIgazgatónő

További szereplők

Kedvencelte 21

Várólistára tette 124


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Remekül indított a film. Magába szippantott a hangulata, érdekelt a téma is. Kifejezetten tetszett. Voltak nagyon jó momentumai, ráadásul teljesen átéltem az egészet, tudtam azonosulni a főszereplő lánnyal. De a végére haragszom, mert nagyon nem az lett belőle, mint amiben reménykedtem. Kicsit csalódtam.

timite

Évek óta terveztem, hogy megnézem ezt a filmet, de valahogy sosem került rá sor egészen eddig.
Egy meghatározó emlékemet juttatta eszembe ez a film, amikor én is kb. ugyanennyi idősen kiborultam és elkezdtem tombolni, hogy mi értelme az életnek, ha csak munkából és munkából áll, és mennyi időnk van egyáltalán élni? Évi 20-28 nap, ami szabadságom majd lesz + a hétvégék? Húha, oda ne rohanjak meg vissza… ez aztán az élet. Természetesen én sem úsztam meg a dolgot, hiszen nem jött egy gazdag, tökéletes pasi, aki kiemelt volna a „szolgasorból”. Így inkább beláttam, hogy olyan munkát érdemes választani, aminek értelmét látom és ami nem arról szól, hogy minél több pénzt zsebeljek be, hanem ami sok-sok örömet ad és amire szívesen szánok időt. Így lettem gyógypedagógus.
Ez a film kicsit túl tanmese, ugyanakkor mindenkiben felmerülnek ezek a gondolatok, így elég sok embert megszólít. Sajnos nem mindenki története végződik pozitívan.

Londonna 

Bár én annak idején már előre tájékozódtam, és pontosan tudtam, mire számítsak, de az age gap szál miatt azért megnéztem…
Nekem a film első fele tökéletes. Kismillió ismerős – és hitelesen ábrázolt – pillanata annak, amikor két, egymásnak szimpatikus ember elkezd egymás felé közeledni… Pillangók a gyomorban, erre panasz nincsen. :-) Aztán megdicsérném a film hangulatát is, imádtam. A ’60-as évek is nagy szerelem nálam, nem lehet vele hibázni.
Jenny karakterében valahol – ki hinné – magamra ismertem, bár érdekes módon rá a szerelem kissé ellentétes irányba hatott, mint annak idején speciel rám. Mármint, nekem adrenalint és erőt adott ahhoz, hogy még jobban teperjek / teljesítsek, itt viszont… öhm. Persze értem én, hogy a nagy határ unalom után végre történt vele valami, és ez fenekestül felforgatta / feje tetejére állította a kis szürke világát, ahogy az is teljesen természetes, hogy eztán vonzotta ez a valóban pezsgő lét, de… Nekem sok sebből vérzik a karakterviselkedés. Nem kérdőjelezem meg, hogy vannak ilyen döntéseket hozó / másként gondolkozó emberek, de… én ezt a saját értékrendem birtokában most nehezményeztem. Arról nem is szólva, hogy naná, hogy végkicsengésként megkapjuk a jól bevált sablont. Egyszer merné bevállalni valaki, hogy… na mindegy.
Visszatérve Jennyre. Én nem érzem őt ostobának. Naivnak lehet, hogy naiv, de biztos, hogy nem ostoba. És, ami viszont az biztos: nem vált hátrányára spoiler. Én még mindig amondó vagyok, hogy spoiler Jenny rengeteget kapott és táplálkozott belőle, viszonylag rövid idő alatt.
David pedig… jöhetnek a kövek, de spoiler Hmm.
Na, szóval mindent összevetve az üzenettel nem vagyok igazán elégedett, mert már megint „antireklám”, de ha a már megteremtett felállásokat vesszük alapul, meg a hozzá toldott kivitelezést, úgy megér egy hetest.

Osli75 

Számomra megdöbbentő alkotás, mivel kamasz lányom van és mostanában van vita, hogy mit nem engedek meg és mit igen… és a végén mintha nekem szólt volna az a mondat, amit az apjának mondott a lány, hogy ő neki kellett volna látni, hogy mi történik, hisz ő csak egy buta lányka.
Nekem a film maga tetszett, bár nagyjából a felénél sejtettem, hogy mi lesz a vége… talán csak azt nem, hogy spoiler De azért tanulság is került a végére, hogy sosem késő újrakezdeni, újraépíteni az életünket :)

szolykahajni

Az angol cím nagyon jó, a magyar wtf?
Hullámzó színvonalú, az indítás szerintem túl mesebeli, aztán szépen lerántja a valóság mocskos talajára a dolgokat. Összességében tetszett, ha nem is gondolom minden elemét kiválónak. A terek egyébként gyönyörűek, és a zene is csodás. Carey Mulligan viszont nekem igen kevéssé volt meggyőző. :)

fanta98

Ez a film… Ami a legjobban idegesített az a szülők naivsága volt. Jenny igazi hülye kis picsa volt, aki azt gondolja hogy az élet olyan, mint egy mese. És nem igazán jött be a tanuás fontosággáról való „tanulság” sem.

MHAlexa 

Elég érdekes film volt, de azért nem volt rossz. Egy újabb film arról, hogy a jó kislányt is el lehet rontani és arról, hogy nem mindig könnyű felnőni. Vannak nehezebb utak, amikor letérünk a helyes ösvényről és elkalandozunk, de a végén mégis visszatalálhatunk.

Nüx_Játékterme

Ha tízszer nem láttam, egyszer sem.
Carey Mulligan óriásit alakít benne. Szívmelengető és szívet tépő egyszerre, nagyon jó szereposztással, zenékkel és díszletekkel.
Megéri eredetiben nézni, mert gyönyörűen beszélnek a szereplők.

Little_Monster 

Hogy ezt a filmet hogy jelölhették 3 Oscarra, rejtély. Megnéztem, mert Carey Mulligan pályája azóta felfelé ível, érdekelt, hogy mire ez a nagy rajongás. Őszintén, engem eddig egyik alakítása se fogott meg, most sincs ez másképp. A történet sablonos, kifejezetten egyszer nézős.

Mr_Waters

Laposka, de Carey Mulligan cuki, és Hornby forgatókönyve is jó. Egy jobb rendezővel jobb film lehetett volna belőle. És hát Colin Firth sokkal jobban játszotta volna Davidet.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Londonna 

Ha egyszer vége a fránya iskolának, egész éjjel a művészetről társalgunk!

Londonna 

– Nem volt túl kellemetlen?
– Nem, kivéve a legelejét. Azért ez vicces, nem? Az a sok vers, meg az a sok dal… Hogy élteti ezt a röpke semmiséget!

Londonna 

Lehet, hogy mindenkinek pónis esszé jut. Vagy házimunka. Vagy igen, talán Oxfordba megyünk. De ha meghalunk az érettségi közben, az számít, amit eddig tettünk.

Londonna 

– Ugye tudod mit művelsz Jennyvel?
– Ő az igazi. Látszik rajta, hogy ő más.

Londonna 

– Még mindig nem tudom, hogy mitől igazán jó valami.
– Az a lényeg, Jenny, hogy tudod. És nem kell megmagyarázni, hogy miért. Neked van ízlésed. Az pedig már fél győzelem. Mi több, diadal!

Londonna 

– Úgy beszélsz, mint egy bölcs vénember.
– Vénnek érzem magam. De bölcsnek nem.

Szelén 

Headmistress: Nobody does anything worth doing without a degree.
Jenny: Nobody does anything worth doing WITH a degree. No woman anyway.
Headmistress: So what I do isn't worth doing? Or what Miss Stubbs does, or Mrs. Wilson, or any of us here? Because none of us would be here without a degree. You do realize that, don't you? And yes, of course studying is hard and boring…
Jenny: Boring!
Headmistress: I'm sorry?
Jenny: Studying is hard and boring. Teaching is hard and boring. So, what you're telling me is to be bored, and then bored, and finally bored again, but this time for the rest of my life? This whole stupid country is bored! There's no life in it, or color, or fun! It's probably just as well the Russians are going to drop a nuclear bomb on us any day now. So my choice is to do something hard and boring, or to marry my… Jew, and go to Paris and Rome and listen to jazz, and read, and eat good food in nice restaurants, and have fun! It's not enough to educate us anymore Ms. Walters. You've got to tell us why you're doing it.

Anita_Nánási

Miss Stubbs: You seem to be old and wise.
Jenny: I feel old. But not very wise.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján