Baráti kör (1995) 13

Circle of Friends
103' · amerikai, angol, ír · dráma, romantikus, erotikus 16

1957-ben járunk, Írországban. Benny, Eve és Nan együtt nevelkedtek egy unalmas kisvárosban. A három lány sorsa a fővárosi Trinity College-ban keresztezi ismét egymást. A vidéki lányok normabontó gondolatokkal ismerkednek meg a dublini egyetemen, no meg Jackkel, az iskola rögbicsapatának jóképű… [tovább]

Képek 44

Szereposztás

Chris O'DonnellJack Foley
Minnie DriverBerdadette Hogan
Geraldine O'RaweEve Malone
Saffron BurrowsNan Mahon
Alan CummingSean Walsh
Colin FirthSimon Westward
Aidan GillenAidan Lynch
Mick LallyDan Hogan
Britta SmithMrs. Hogan
Hirdetés

Várólistára tette 22


Kiemelt értékelések

Kitticica

A filmet elsősorban Colin Firth miatt néztem meg, de sajna nem sokat szerepelt, ám így is azért remek kikapcsolódásban volt részem. Írország és a kor, amelyben játszódik elsőre megfogtak, plusz a karakterek és a színészek is tetszettek. Összességében a történet viszonylag egyszerű, betekintést enged az 50-es években élő, ír-katolikus fiatal lányok magánéletébe. Egyetlen percre sem unatkoztam, végig nagyon szorítottam a lányoknak, hogy végül jól alakuljon a sorsuk. Örülök, hogy ráakadtam.

Londonna 

Hmm. Továbbra sem értem, miért van annyira alulértékelve ez a film. Azt elismerem, hogy vannak benne „hajmeresztő” dolgok, de alapvetően egy teljesen korrekt történet, és a színészi alakításokra sem lehet panasz. Szerintem.

Nálam már eleve telitalálat Írország. A hangulata, a tájak, a zenék… Egyszerűen mesés. Engem kilóra meg lehet venni az ilyesmivel. Aztán a karakterek. Ott van mindjárt a három főszereplő leányzó. Benny, Nan és Eve. Én mindegyikükkel tudtam azonosulni valahol, de hármójuk közül talán Bennyt éreztem legközelebb magamhoz. Talán mert ő volt a leglúzerebb. :) Eve kétségtelenül a legszimpatikusabb, ő az a lány, akivel civilben is örömmel barátkoznék, édes, tüneményes, aranyos, értelmes. Nan meg a belevalóbb énem lenne, aki mer pofátlan is lenni, ha a szükség úgy kívánja. Az ő karakterében a kisördög tetszik nagyon, ami nem feltétlenül jó, de ez van. Na meg az érdeklődése, amit a film során ki is mond: „Nem érdekelnek ezek a fiúk, csak gyakorlok rajtuk.” (Vagyis a korabeli srácok totálisan érdektelenek, az idősebb, érett férfiak már annál inkább… :P – Mit ne mondjak, teljesen meg tudom érteni. :D)

Benny, a főszereplőnk tényleg egészen szerencsétlen csaj, amolyan Bridget Jones egy generációval korábbi ír kiadásban, vallásos nevelésben részesítve. :))) Nekem ismerős volt az őt érintő, kínzó probléma: hiába nagy, hiába felnőtt, időre tessék hazaérni, érd el a buszt, gyere haza, nincs mászka, stb. :/ [Annak idején nekem is volt efféle élményben részem… Hiába marasztalt estére egy szívemnek kedves valaki, nem maradhattam. :( Sőt, egyszer apám még „botrányt” is csapott, elég kínos volt… (Az egy dolog, hogy a másik fél idősebb volt nálam, de mindegy, a lényeg szempontjából ez teljesen érdektelen. :)]

Aranyos a főszereplő lányokban a naivitásuk, ahogy főiskolásként is úgy beszélnek a szexről, mintha az valami „csodadolog” lenne. De ne feledjük a vallásos neveltetést, szóval azért meg valahol ez mégis természetes. Oda akarok kilyukadni, hogy nem találom őket nevetségesnek, vagy ilyesmi. Csak aranyosnak.

A főszereplő srác, Jack nekem nem szimpatikus. Olyan málé az egész gyerek, az apja már a film elején „belopja magát a szívembe”, mikor kielemzi Bennyt: szép szem, szép haj, szép mosoly, egészséges fogak… Basszus, mintha valami árucikk vagy tenyészállat lenne. Bloah. Kéne a francnak ilyen após… Aztán. Még mindig Jacknél maradva: Orvosnak készül – az apja nyomására – holott nem bírja a vért, hány, elájul, izé. Nekem már ott megbukik ez az egész, hogyha valaki ennyire nem alkalmas, azt nem rúgják ki vagy tanácsolják el a szakról, hogy bocsi, de ha nem bírja a gyomrod, csinálj mást? Ez nonszensz. (Meg az is, hogy amikor később a sérült Nan kezén elállítja a vérzést egy kötéssel, akkor pálfordulás következik be ettől ?!?! és máris hű de orvos akar lenni, meg már nincs gondja a vérrel… Nem sokkal korábban meg a boncteremben elokádja magát… Na neee… Hiszi a piszi, hogy ebből a kölyökből orvos lett.)

Amúgy ami nagyon tetszik ebben a filmben – még – az az ottani suli, az ottani sulihangulat. Imádom ezeket az épületeket, az Egyesült Királyságban vagy Írországban komolyan egy élmény lehet felsőoktatásban részt venni… :)

A filmben elhangzik egy érdekes mondat a srác szájából, ami szerintem sokkal inkább a lányt jellemzi: „Én nem létezem, igyekszem megfelelni az elvárásoknak.” (Amúgy ez is ismerős nekem…)

És akkor térjünk rá Simonra… (Colin Firth) Mondhat bárki bármit, bajusszal is irtó cukiiii… :))) És teljesen megértem Nant, hogy ő mozgatja meg, és nem a fősulis kissrácok. :D Simon nem pozitív karakter, de nagyon negatívnak sem mondanám. Nem tartom őt hibásnak a történtek miatt. Na jó, de, viszont nem olyan mértékben, ahogy ez be van állítva. Csak divat mindenért a pasit okolni, a nő meg az ártatlan bárány, az áldozat. Kac-kac-kac. Na persze. Nan is megérte a pénzét kérem szépen, úgyhogy ne nézzünk rá úgy, hogy jajszegénylány, de csúnyán elbántak vele. spoiler Nekem ott bukik meg az egész, hogy ezek előtte semmit nem beszélgettek? A filmekben valahogy ez mindig kimarad. Mert ha beszélgettek volna, akkor Nan rájöhetett volna, hogy mit akar, milyen elveket vall Simon. spoiler

Nan, miután kiderül, hogy Simon mit gondol az egészről, hát… Megteszi az elég gerinctelen húzását, ami viszont valljuk be, ettől függetlenül ötletesnek ötletes. Más kérdés, ha annyira szeret valaki mást, akkor ehhez nincs gyomra (nekem legalábbis nem lenne), na mindegy. És akkor itt jön a képbe megint Jack. Ő teszi, amit tesz, és ettől csak még lejjebb süllyed nálam. Mit esznek ezen a pasin??! Jáj, na neee… És akkor még főhősnőnk őt sajnálja. spoiler

A karakterek közül ott van még Sean (Alan Cumming). Hát, elég fura egy fazon, annyi szent. Ha már görényt kell kikiáltani, akkor sokkal inkább ő, mint a „jégcsap” Simon. (Ez is röhej, mi az, hogy jégcsap… Francokat. :D) Azért ledagadtdisznózni és megalázni azt a nőt, akit elvileg szeretsz, vagy legalábbis tetszik neked… Hát… Gáz. :D Amúgy a tenyérbemászóságát leszámítva valahol vele is szimpatizáltam egy picit a film utolsó harmadáig. :D De nem kell megijedni, csak a pocsék felhozatal miatt, amúgy nem tettem volna. Mindenesetre részemről Simon a kedvenc hím a castból, függetlenül attól, ki játssza. Mindegyik pasinak van valami (nagy) defektje, de ha már választani kell… :D Na jó, esetleg elgondolkoznék még Aidanen. Ő mondjuk tényleg aranyos, értelmes, nem olyan málé, mint amilyennek tűnik… Viszont Simon szebb. És idősebb. Nehéz kérdés. :D

És végezetül. Őszintén sajnálom szegény Eve-t. Ott van az ő kis házikója, amit boldog-boldogtalan (engedély nélkül) bordélyháznak használ… Pedig tényleg ő a legaranyosabb női szereplő, nem ezt érdemli. :))))

Aztán a film végén nem értem továbbá, hogy miért spoiler – ezt én máshogy oldottam volna meg, na mindegy…

Szóval összességében nem rossz film ez. Ifjúsági filmnek például remek. Akik lepontozták, kár, hogy nem értékelték írásban is, szívesen elolvastam volna, miért csak olyan kevés csillagot nyomtak rá… :)

Britta89

Szerintem ez egy nagyon érdekes film. Tetszett a hangulata, a korhű díszletek, öltözékek. Jó volt látni egy másik világot, ahol más értékrendek szerint élnek az emberek. Nagyon örültem, hogy nem egy szokványos film, hanem van mondanivalója és az sem utolsó, hogy a végkifejlet happy end! :)

Lulu23 

Azzal kell kezdenem, hogy Végre! Colin Firth egy negatív karakterben. Azért az vicces, hogy az angol arisztokratikus szalonhumorban és az „angolokmindgazemberek” típusú ír filmben is Colin az ideális az angol nemesi karakterre.
Egyébként nagyon izgalmas ez a film, ahogy komolyan, és mégsem okoskodva, vagy szájbarágósan firtatja a katolikus dogma és a fiatalos szexuális kíváncsiság összeegyeztethetőségét.
Ha úgy vesszük, szerintem ma is aktuális kérdéseket boncolgat, tekintve, hogy az erkölcsös viselkedés már a középiskolás korosztálynál is háttérbe szorul a kortársaknak való megfelelés mögött.
Ugyanakkor amellett, hogy a témája aktuális, a korrajz és a társadalomrajz nagyon is érdekes bepillantást ad Írország történetének egy szegmensébe. Ehhez kapcsolódóan szépen felépített a hangulatteremtés is, az ír zenei aláfestés és a természetről, illetve a városról szóló képsorok.
A lányregény-feldolgozásból persze következik némi csöpögés, de mégis, ebben is rejlik némi érdem, mert az adaptációból teljesen kisugárzott, hogy egy regény történetét kapjuk meg.
Érdekes és elgondolkoztató dráma volt.

Riccah 

Tetszett a karakterek tisztasága és naivitása.
Nan története tipikus, megismer egy gazdag, hideg férfit, akinek csak a fiatal és szép test kell, egész végig látszik rajta, hogy semmi egyéb nem érdekli. Az egy érdekes jelenet volt, amikor arra a kijelentésre, hogy első lesz az aktus, lekapcsolta a villanyt. Simon kifejezetten szívtelen karakter, de legalább nem is akar fejlődni. Nan tettét javítja a végén a megbánás, a dolog árnyoldala, hogy ezt elviszi magával egy életre. Ha előre eltervelt volt is, kétségbeesett lépés volt, leláncolta volna magát egy életre és tönkretett volna mindent maga körül.
Eve valami eszméletlenül gyönyörű! Erőssé nőtte ki magát, kiegyensúlyozott és rátalált az idétlen kedvesére és a boldogságára. Helyén van az igazságérzete és van elég bátor, hogy kifejezze a gondolatait, az akaratát. Azt hiszem ő a kedvencem, bár elég háttérarc. :-)
Jack és Beni kicsit tündérmesébe illőek, tiszták és nem e világiak.
Sean-t is megértem valahol, ami a végkifejletet illeti, meglesték, lelepleződött, mindezzel együtt vele nem lehet valami emelkedett együtt élni. Alan Cumming olyan nehezen komolyan vehető :) Mindig hadilábon állok vele. :)
Jack orvossá válása azt hiszem így történik. :) Először félsz, nem érzed, hogy erre te valaha képes lennél, de eljön a sorsszerű pillanat, ami alkalmassá tesz és te felismered azt és felállsz és elindulsz az utadon. Elég nagy hangsúlyt fektettek erre a szálra is, talán, hogy ne csak romantikus legyen a „tökéletes férfi” palánta, hanem okos, erős, érzékeny, esendő és vívódó. Nem találtam vonzónak, viszont szimpatikusnak igen. :)
Igazából kicsit sablonos volt a film, de én szeretek Írországról és az írekről mindenfélét összenézni, érdekes népek lakják azt a szigetet. :))))


Népszerű idézetek

Londonna 

Az öreg Westward úr már nem ment sehová, de a kunyhó felé menet láttuk a fiát, Simont. Szokás szerint úgy ült a lován, mintha karót nyelt volna.

1 hozzászólás
Londonna 

– Szerinted lenne esélyem, Benny? Gondolod, hogy eljönne velem randizni, ha elhívom?
– Meglehet, elég idétlen ízlése van.

Londonna 

Nem szabad megbántanod. Tudom, hogy úgy nézek ki, mint egy rinocérosz, de valójában nagyon vékony a bőröm. Szóval, bánj velem óvatosan. Vagy megpofozlak.

Londonna 

– Bárkit megkaphat, akit akar!
– Nem, ez nem igaz. Például engem nem kaphat meg. Engem nem érdekel Jack, legalábbis úgy nem. Vagyis ezek a fiúk. Csak gyakorolok rajtuk.

Londonna 

Már 28 éves, nem lehet túl válogatós. A fényképről ítélve ugyanez elmondható a leendő férjéről is.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján