Egy jobb világ (2010) 28

In a Better World · Hævnen
119' · svéd, dán · dráma

3 díj · 4 jelölés

A film két helyszínen játszódik: egy afrikai menekülttáborban és egy dán kisvárosban, ahol két család sorsa kereszteződik, amikor a fiaik barátságot kötnek. A kiskamaszokra jellemző magányosság, morális gyengeség és bánat azonban rossz irányba tereli a barátságot.

svéd · angol

Képek 16

Szereposztás

Mikael PersbrandtAnton
Wil JohnsonNajeeb
William Jøhnk NielsenChristian
Ulrich ThomsenClaus
Camilla GottliebEva
Markus RygaardElias
Trine DyrholmMarianne
Toke Lars BjarkeMorten
Anette StøvelbækHanne
Kim BodniaLars

Kedvencelte 10

Várólistára tette 79


Kiemelt értékelések

Remake 

Azt vettem észre miközben néztem a filmet, hogy többször is ki kell egyenesednem, a gerincem görnyedt volt, összehúztam magam. Pedig az ilyen filmeket szemrebbenés nélkül nézem végig. Gondoltam én, egészen mostanáig. Nálam elérte a hatását, de nem hatásvadászként, mint néhány kritika írja. Szomorú is lennék, ha csak az ennyire erőteljes történetek érintenék meg a nézőt. Láttam már hasonló filmet, ahol a gyermekek torzult személyisége, kegyetlenségei vannak boncolgatva. Hogy miből ered ez? Hol a határa? Van-e rá gyógymód, megoldás, nevelés? Itt az utolsó szót emelném ki, mert nekem ez volt a lényeg. Az, hogy hogyan oldható meg, hogyan oldható fel egy olyan folyamat, ami nemcsak hosszú ideje tart, hanem erőszakba torkollik. Megelőzhető lett volna a baj? Ki mit vétett, ki nem figyelt és mire kellett volna? Nem állítom, hogy mindenre választ kapunk, de az kétségtelen, hogy ezen gondolkozunk közben. Olvastam, többen azt írták, hogy óhatatlan, hogy az ember (ha szülő), ne a saját gyerekeire, a saját életére gondoljon közben. Nem tudom, én erre nem gondoltam. Én inkább arra, hogy van-e olyan problémákkal küzdő család a közelemben, mint a filmbeliek, és milyen kompetenciáim lehetnek, ha elém kerülnek. Még nincsenek pontos válaszaim, de a filmben megmutatott lehetőség – bosszútól-megbocsájtásig- mint a továbblépés első lépcsője, példaértékű.

3 hozzászólás
kiruu 

Az ilyen filmeket soha nem tudom csillaggal értékelni. Nem volt rossz, de néha untam. Sok kérdés felmerült bennem, és jó 50 percet beszélgettünk is róla egy pszichológus segítségével. Érdekes kapcsolatokat lehet találni a filmben, rengeteg morális kérdést felvet, a bullying téma is fontos, illetve az apa-gyermek kapcsolat. Amivel nem voltam elégedett az a film vége. Túl hirtelen váltottunk hangulatot, túl spoiler lett minden. Nem tetszett, egy sokkal spoiler befejezést vártam.

sophie 

Én egyszerűen ennyit már nem bírok el. Hiába tudom, hogy csak egy film … közben meg ááá, dehogy!
A dán címe: Bosszú.
Megdobnak kővel, … akkor mi legyen?

Bastia 

Már vagy ötödször törlöm ki amit írtam, annyira felkavaró volt számomra ez a film.
Érdekes, de egyben szörnyű kérdéseket feszeget, a szokásos skandináv stílusban, amit én nagyon bírok. spoiler
Ha könnyű esti kikapcsolódásra vágysz, ne ezt nézd meg!


Hasonló filmek címkék alapján