Az oroszlánkirály (Az oroszlánkirály 1.) (1994) 457

The Lion King
89' · amerikai · animációs, kaland, dráma 12

4 díj · 2 jelölés

Az Oroszlánkirály a kis Szimba életét meséli el. Az állatok királyának, Mufasának első fiúgyermekeként Szimba a trónörökös. A dzsungel állatai tisztelettel bánnak a rettegett, de igazságos király gyermekével, így Szimba életének első hónapjai gondtalanul, boldogságban telnek. De nem nézi… [tovább]

angol

Képek 43

Szereposztás

Jonathan Taylor Thomaskicsi Simba (hang)
Matthew BroderickSimba (hang)
James Earl JonesMufasa (hang)
Jeremy IronsZordon (hang)
Ernie SabellaPumba (hang)
Nathan LaneTimon (hang)
Robert GuillaumeRafiki (hang)
Rowan AtkinsonZazu (hang)
Moira KellyNala (hang)
Niketa CalameKicsi Nala (hang)

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 194

Várólistára tette 41


Kiemelt értékelések

lilla_csanyi

Az exem egyszer azt mondta erre a filmre, hogy szerinte béna. Azóta nem járunk. :D

3 hozzászólás
krlany 

Régen láttam utoljára, de ez még mindig nagyon jó… ami már régen is zavart egy kicsit, hogy a sztorija nagyon hasonlít egy 1973-as japán rajzfilmére… úgy emlékeztem, hogy kevesebb benne az éneklés, és tulképpen egy-két felejthető nóta ki is maradhatna belőle, mert a többi viszont zseniális… ám a hakuna matata kötelező… nah jó, a lárvaevős részét kihagynám, de a többi jöhet ezerrel.:)

duracell 

Valahogy mindig nehezebb azokról a filmekről írnom, melyek már nagyon régóta közel állnak a szívemhez. Őszintén szólva nem is emlékszem, mikor láttam először Az Oroszlánkirályt, mert olyan, mintha mindig is az életem része lett volna. :) Gyerekkorunkban ötnél kevesebb eredeti VHS-ünk volt, de ez volt az egyik, és tesómmal sikerült is rongyosra néznünk. Szeretem a történetet, a szereplőket, a gyönyörű rajzolást és Hans Zimmer csodálatos zenéjét, amitől mindig jobb kedvem lesz, és úgy érzem, bármire képes vagyok. Szeretem a dalokat, még az egészen rövideket is – emlékszem, egyszer az éves rokonlátogatásba induláskor (ami úgy 3-4 óra utazást jelentett) vagy százszor elénekeltük egymás után a Lógnak a pálmafán a kókuszokat. (Anyáék biztos nem díjazták, de erre már nem emlékszem. :)) A mai napig az egyik legjobb WDAS-mese a szememben, amit senki nem taszíthat le a trónjáról. Bármikor újra tudnám nézni. :)

Mrs_O_Brien 

Nagy kedvenc még mindig, imádom! :) Az egyik legszebb, legaranyosabb és legtanulságosabb Walt Disney. Gyönyörű zenék vannak benne, és a rajzolás is csodaszép! Hatalmas élmény volt újranézni, és még mindig annyira szeretem, mint régebben. Most először nem sírtam el magam akkor, amikor jött a csorda, és hát tudjátok, mi történik utána… :/

4 hozzászólás
agi89 

Gyerekkoromban ki tudja hányszor megnéztem és még 22 év elteltével is mindig imádom!

A reakcióm is változatlan: az első 2 percben elkezdtem könnyezni és a film végéig majdhogynem folyamatosan potyogtak. Közben meg hangosan énekeltem a dalokat. :D

1 hozzászólás
Viktória_Erdei 

Már nagyon régen láttam. Jó volt, hogy újra leadták a tv-ben. Timon és Pumba és a Hakuna Matata. Felejthetetlen. Örök klasszikus.

Zzsófi 

Sajnos nem tetszett annyira, mint régen… :( de azért rendkívül aranyos és tanulságos.

Mentavirág 

Na, megérkeztem én is, hogy ódákat zengjek erről a filmről. :D Elég tökéletes az összetétele, így nem is tudom, mit lehetne kiemelni… Kicsit mindig is szívem csücske lesz – ahogy mindenkinek, aki velem egy évben született – hiszen ’94-esként nem csoda, hogy nem emlékszem olyan világra, amiben ez a film nem volt jelen. :) Kicsit azonban csaltam a legutóbbi megtekintésekor, hiszen lévén már a többiekhez hasonlóan én is vagy ezerszer láttam, így fogtam magam, és besztrájkoltam – az ominózus sírós jelenetnél felvágtattam az emeletre, és addig nem voltam hajlandó visszamenni, amíg a tesóm fel nem kiabált, hogy most már vége, lemehetek. Éppen nem volt kedvem ugyanis kisírni a lelkemet. Azért így is van benne egy tucat megható/sírós pillanat, és annyi mindenre tanít meg, hogy megszámolni sem tudom. Ó, és persze meg kell említenem Hans Zimmert, mert a mester itt (is) nagyot alkotott. Sajnálom, hogy Roger és Rob útjai elváltak, kíváncsi lettem volna, képesek-e egy újabb csodát kiadni a kezeik közül. Bár igaz: Az Oroszlánkirállyal mindketten beírták magukat a filmtörténelembe. :)

Londonna 

Az abszolút és mondhatni egyedüli kedvenc Disney mesém. A mai napig rajongásig szeretem és bőgök rajta, ha megtekintem. Tudom, hogy „csak” egy feldolgozás, de akkor is csodálatos. Emlékszem, mennyire el szerettem volna menni rá a moziba, de mivel nálunk ünnepi eseménynek számított a mozilátogatás, így nem jött össze, csak évekkel később, a bemutató után… Akkor, amikor az iskolával mentünk moziba és ott levetítették. Igaz, akkor azt hiszem már megvolt a rajzfilm VHS-en, mert azt sikerült kisírnom a családtól. Arra is tisztán emlékszem, hogy Mikulás-napi ajándék volt és hogy nagyjából csak ennek örültem, semmi másnak. :) Nem mondom, hogy rongyosra néztem a szalagot, mert nem, de nagyon sokszor bekerült a lejátszóba. Kívülről fújtam és fújom a mai napig a dialógusokat, a dalszövegeket… Sőt, az egyetlen mese, aminek a filmzenéje megvan legalább 15(!) nyelven, még zuluul is. :D Mi több, arra is emlékszem, hogy anyukámmal egy utcai telefonfülkéből(!) rendeltük meg nekem a helyi rádió kívánságműsorában a Can You Feel The Love Tonight-ot, mert szüli- vagy névnapom volt… De sajnos mire hazaértünk, már leadták a dalt és lecsúsztam róla. :) Azt hiszem, nem árulok el azzal meglepetést, hogy Simba az én szívem csücske, a nagy kedvenc… Annyira odavoltam ezért a drága, rajzolt, édes „kiscicáért”, hogy – nem tudom, ki volt valaha így gyerekként – már-már szerelmes voltam belé. :D Igen, egy rajzfilmfigurába… Ráadásul egy oroszlánba. Gáz, tudom… :) Általános iskolásként előszeretettel rajzolgattam a mese karaktereit, és annyira sokszor firkáltam le őket, hogy a mai napig képes vagyok egészen jól, fejből rávarázsolni őket a papírra. Annyira belém égtek a vonalak… :) Lehet, nem leszek népszerű a véleményemmel, de én alapvetően sosem kedveltem Timont és Pumbát. Már anno is elég idegesítő szereplőknek gondoltam őket, akik inkább fárasztottak agyilag. Talán pont ezért sem szeretem az úgynevezett harmadik részt, ami nekem hatalmas csalódás volt, mikor megjelent…

3 hozzászólás
LoneWolf 

A tökéletes Disney mű. Könnyed humor, szívszorító dráma, kevéske romantika, ökölszorító izgalom, pörgős akciók, sötét ármányok, remek zenék, fülbemászó dalok és persze a nézők elmaradhatatlan jutalma, a hős király fölemelkedése. Az Oroszlánkirályban minden megvan, amit az ember csak kívánhat és gyerekként sokaknak ez volt az első eset, hogy szembesült a ténnyel, miszerint: „Az élet nem tart örökké.” Időtlen darab tehát, szemkápráztatóan szép animációval, ami a mai napig nagyobb színvonalat képvisel, mint bármely más, 3D animált „förmedvény”, amivel a stúdió az elmúlt években bombázott bennünket.


Népszerű idézetek

duracell 

Timon: Hakuna matata.
Szimba: Mi?
Pumba: Hakuna matata. Annyi mint semmi vész.

Timon: Hakuna matata. Milyen gyönyörű szó!
Pumba: Hakuna matata. Nem ráz, mégis jó.
Timon: Csak annyit jelent, szép az élet itt lent.
Pumba & Timon: Tiszta élvezet a bölcselet.
Timon: Hakuna matata.

Szimba: Hakuna matata?
Pumba: Ja, ez a mottónk.
Szimba: Milyen ottó?
Timon: Mindegy, az a fő, hogy neked nincs.
Pumba: Figyelj kölyök, ez a két szó minden bajt megold.

Timon: Holtbiztos. Vegyük például Pumba esetét.
Mert csak süldő malac volt még.
Pumba: Süldő malac voltam méééég.
Timon: Így még szebb.
Pumba: Kösz.

Timon:
Ő kicsi kora óta büdös mint a görény,
A szagától elszédülne mind, aki él.

Pumba:
Csak a lelkem a szép, de testem rút.
Ez a tény: kiszagol a barát s elhúz.
Milyen csapás!

Timon: Ne tudja más!
Pumba: A nevem is gyaláz!
Timon: Gyaláz vagy aláz?
Pumba: Egy senki voltam!
Timon: Mit éreztél?
Pumba: Hogy szakadna…
Timon: Hé, Pumba. Ne a gyerek előtt!
Pumba: Ó, bocsi.

Pumba & Timon:
Hakuna matata. Milyen gyönyörű szó!
Hakuna matata. Nem ráz, mégis jó.

Simba: Csak annyit jelent, szép az élet itt lent.
Timon: Énekeld te is!
Pumba, Timon & Simba: Tiszta élvezet a bölcselet. Hakuna matata!

Timon: Isten hozott szerény hajlékunkban!
Simba: Tényleg itt laktok?
Timon: Ott lakunk, ahol akarunk.
Pumba: Na ja. Ott a haza, hol a kaja.
Simba: Gyönyörű szép!
Pumba: Vályúhoz.
Simba: Egyedül meg tudnék enni egy egész zebrát!
Timon: Oh, hát a zebránk az kifogyott.
Simba: Antilop?
Timon: Nincs.
Szimba: Víziló?
Timon: Az sincs. Figyelj, kölyök. Ha velünk laksz, azt eszed, amit mi. Nézd, ez a fatörzs ízes lárvacsemegét tartogat.
Simba: Mi ez az izé?
Timon: Lárva.
Szimba: Fúj, de óriási!
Timon: Akár a csirke.
Pumba: Szaftos és tápláló.
Timon: Ez is egy ritka finomság. Pikáns, de kellemes a zamata.
Pumba: Tanuld meg élvezni!
Timon: Én mondom, kölyök, ez a jó élet! Semmi szabály, semmi felelősség. Ú! Csupa krémes töltelék. És mindenekfölött tök nyugi. Na, hogy tetszik?
Simba: Hát, nem rossz. Hakuna matata… Szaftos és tápláló!
Timon: Ez az!

Hakuna matata, hakuna matata,
Hakuna matata, hakuna…

Simba: Csak annyit jelent, szép az élet itt lent.
Pumba, Timon & Simba: Tiszta élvezet a bölcselet.

Simba:
Hakuna matata,
Hakuna matata,
Hakuna matata.

Timon:
Hakuuuna matata,
Hakuna matata.

Simba:
Hakuuuuna matata,
Ha-ku-na ma-ta-ta,
Hahaha.

2 hozzászólás
duracell 

Zazu:
Bánatom szól, csak nyomor és kín.
Bánatom szól, úgy sír a…

Zordon:
Jaj, Zazu, ne ilyen szomorúan!
Énekelj valami olyat, ami… pattogósabb!

Zazu: Víg világ jő, szép világ…

Zordon: Ne! Ne! Akármit, csak azt ne!

Zazu: Lógnak a pálmafán a kókuszok, dingli-di-di,
Jó dióval minden étel jó.

Zordon: Pam-ba-bam-bam

Zazu: Apró sok van

Zordon & Zazu: Jó a kicsi, ha sok.

6 hozzászólás
RavenShadowy 

Timon: Ha a világ hátat fordít neked, fordíts te is hátat a világnak!

woolfe 

Mufasa: Én akkor vagyok bátor, amikor kell, Simba. A bátorság nem abból áll, hogy magunk keressük a bajt.

duracell 

Timon: Látom én, mi készül.
Pumba: Mi?
Timon: A szívek húrja zsong.
Pumba: Hogy?

Timon:
Ha elcsábítja tőlünk majd, így lesz a trióból duó.
A vágy tüzében égve varázslat minden szó.
A vonzó vad románc csak elvakít, a vész nem látható.

Szóló:
Érzed már a szív szavát, a béke égig száll.
Egy perc elég, ma minden összeáll,
És egymásra talál.

Szimba:
Hisz annyi minden történt!
De hogyan kezdjem én?
Mert elkísér a múlt, oly makacsul,
Hogy alig van remény.

Nala:
Egy szót se szól, s nem értem,
Hogy meddig és mit vár?
Hogy miért nem lép a trónra Ő,
Aki a törvényes király?

Kórus:
Érzed már a szív szavát, a béke égig száll.
Egy perc elég, ma minden összeáll,
És egymásra talál.
Érzed már a szív szavát, a közeledben jár.
A nagy Ő az éjen oson át,
És előtted áll.

Timon: Az fix, hogy még ma rátalál, hívja őt az út.
Pumba: A cimboránk ma végleg elmegy
Timon & Pumba: A legjobb srác bezúg.

duracell 

Timon:
Hogyha éhes vagy és hamar kell a jó falat,
Itt a haverom, a torkodon is leszalad.
Pumba húsa jó, finom dagadó,
Ínyenceknek is mértékadó.

Jó pocakba, jó a Pumba.
Ő a disznó, tőle te is az leszel! Hú!

duracell 

Szimba:
Ha nagyon nagy király leszek,
Csak legyen más szerény!

Zazu:
Na de nem vagy sem nagy, sem király,
Míg hajad nem sörény!

Szimba:
Csak port hint mind, ki mást beszél,
Ez ám a szép bozont!
Megint hiába int a szó,
A hangom messze hord!

Zazu: Nem jó, ha Szimba mindent mellre szív!
Szimba: A trón úgy csábít, nagyon hív!

Zazu: Addig még sokat kell várnod úrfi, amíg…
Szimba: Sose mondd, hogy tedd ezt!
Zazu: Ha azt mondom, hogy…
Nala: Sose mondd, hogy várj még!
Zazu: Csak azt mondtam…
Szimba: Sose mondd, hogy hagyd azt!
Zazu: De ha egyszer nem figyelsz!
Szimba & Nala: Sose mondd, hogy ezt nézd!
Zazu: Most ezt nézd!
Szimba: Rossz szavad nem lesz hozzám!
Zazu: Ez az, amit nem lehet!
Szimba: Félelemmel gondolsz rám!

Zazu: A nagymenő nem vakmerő, ha táblát lát, megáll!
Szimba: Madárnak néz bárki majd, ha tanárom madár!

Zazu:
Ha eddig tart a józan ész, hát ne is számíts rám!
Ha nem kellek, viszlát Afrika, ily díszes fészek árt!
Király utódja nem lehet naiv!

Szimba:
A trón úgy csábít, nagyon hív!
Aki él, mind balra, aki él, mind jobbra!
Aki néz, az látja, hogy ülök a trónra.

Zazu: Még nem!

Kórus:
Mert benne minden jámbor állat bíz!
Hisz égen, földön, vízen Ő a dísz!
És ez lesz majd a nagy királyi csíny!

Szimba, Nala és a kórus:
A trón úgy csábít, nagyon hív!
A trón úgy csábít, nagyon hív!
A trón úgy csábít, nagyon hív!

krlany 

Mufasa: – Nézz a csillagokra! A múlt idők nagy királyai a csillagok szemével néznek le ránk.
Szimba: – Tényleg?
Mufasa: – Bizony! Ha majd nagyon egyedül érzed magad, emlékezz rá, hogy a nagy királyok odafentről figyelnek téged, és köztük leszek én is.

AnitaZoé 

Oh, igen. A múlt gyakran fájhat, és elfuthatsz előle, de akár tanulhatsz is belőle.


Folytatása

Összehasonlítás

Az oroszlánkirály


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján