Egy gésa emlékiratai (2005) 302

Memoirs of a Geisha
140' · amerikai · dráma, romantikus 12

5 díj · 1 jelölés

1929-et írunk. A szegény halászfaluban nevelkedő, kilencéves Chiyót szülei egy kiotói gésa-háznak adják. A kislánnyal kegyetlenül bánnak a ház tulajdonosai és Hatsumomo, a főgésa. Akaraterejét azonban nem sikerül megtörniük, s miután Hatsumomo riválisa, Mameha a szárnyai alá veszi, Chiyoból… [tovább]

angol · magyar

Képek 10

Szereposztás

Zhang ZiyiSayuri
Ken WatanabeElnök
Michelle YeohMameha
Gong LiHatsumomo
Suzuka OhgoChiyo
Togo IgawaTanaka
Yakusho KoujiNobu
Samantha FutermanSatsu
MakoSakamoto
Elizabeth SungSakamoto felesége

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 135

Várólistára tette 144


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Kezdem azzal, hogy tudom, nem minden ponton hiteles a film, de ennek ellenére nekem nagyon tetszett. Már, amennyire erre a témára, erre a világra lehet azt mondani, hogy „tetszett” a róla készült film… mert mint a japán kultúrával általában, ezzel a történettel kapcsolatban is iszonyúan vegyes érzéseim vannak.
Ahogy már sokan leírták, szép film. Szép látvány, tájak, ruhák, zenék… szuper színészi játék, zömében abszolút megérthető karakterek, és a történet maga érdekesnek érdekes. A japán kultúrkörben játszódó történetekben mindig imádtam a politikai intrikákat (és mellette azoknak a személyes drámáját, akik ebben eszközzé válnak, ezt szeretem például az Edo kori történetek nagy részében is), itt pedig megtaláltam ugyanazt a végletekig irányított, intrikus világot, kisebben, a gésák rendszerében is, így a film elejétől a végéig lekötött.
De mint nőnek, nem kicsit fájt is. Az itt bemutatott élet számomra egyszerűen élhetetlennek hat, töredékét sem bírnám elviselni annak, amiben ezek a nők benne éltek. Ez nem igényel kifejtést, szerintem aki nőként megnézte ezt a filmet, az nagyjából érti, mire gondolok.
Összességében nem fogom sokszor újranézni, de örülök, hogy végre sort kerítettem rá. Egyszer mindenképp látni kell.

Zajec_Sternenkind 

Rettentően szomorú film az emberi lélek magányáról; nem magáról az emberről, vagy a sorsáról, hanem a lelkéről. A legfájóbb társtalanság és elhagyatottság érzelme ez a fajta üresség, ami ha meg is telik, az csupán csak szolgálattal van csurig.
Egyrészt gyönyörű film, fájdalmas ívet ad minden mozzanata, sorsszálak futnak össze, szakadnak el, és gyűrődnek csomóba a végén – semmi sem lehet tökéletes, semmi sem lehet egyszerű, sem az élet, sem a szerelem, sem az a dobogó húsdarab a mellkasban. Másfelől viszont egy hihetetlen nagy erőt adó alkotás ez, ami kitartásra, alázatra, a másik ember tiszteletére tanít, de úgy, hogy közben ne adjuk fel magunkat, sem azt, amikben hiszünk. Nincs olyan álom, amit ne lehetne beteljesíteni, csak hinni kell benne. Erős vagy; hidd el.
Megrendítő film, de jó értelemben. Kicsit művészi, kicsit történelmi, kicsit lélekromboló, de egyben azt felemelő is.

Honey_Fly 

Szép film. Úgy értem, szépek a nők és az a két kert valami csodás. Azonban én nem tudok attól eltekinteni, hogy nem történik más, mint egy olyan világ romantizálása ahol a nők eszközök és a szórakoztatás tárgyai. Mögötte ott van a mérhetetlen szomorúság, a kiszolgáltatottság és a magány. Gyerekként eladnak a szüleid majd a vevőid arra készítenek fel, hogy mások szórakozása légy spoiler. Hiába táncolsz, jársz szép ruhában és vagy művelt, gyakorlatilag a gésaház úrnőjének a tulajdona vagy. Tudom, hogy sok dolog változott az évek alatt, később már többen önként választották a gésa életet. Hiszen nyilván minden relatív. Lehet ettől sokkal rosszabul is élni. De ez a film még nem erről szól, és ez a konkrét történet számomra sok minden, de nem romantikus.

Zsófia

Örök kedvencem ez a film. Annyira szerettem, hogy a könyvhöz is kedvet kaptam, holott azelőtt az annyira nem érdekelt. Azon kevés könyv-film páros közé tartoznak, amiket egyformán jónak tartok a maga-maga műfajában. Kiegészítik egymást, nem megfojtják a másikat. A zenéje fantasztikus, kedvenc John Williams-darabom.
Csodálatos a film vizualitása, szerintem a színészek is remekül játszottak és a rendező tökéletesen megragadta azt a fajta selymes-fátyolos világot, amit én a gésák köré képzeltem. Bárhol, bármikor megnézem.

Bee

Szèp film , igen . De rám különösebb hatást nem tudott tenni . Kicsit mintha tùlságosan rendkivülinek akarnák beállitani ezt a Gèsa-dolgot … Az idönkènti narráciò is számomra ezt erősitette.
Ès hogy hol volt kèk ennek a nőnek a szeme azt nem tudom! Èn nem láttam hogy az lett volna! Ez is idegesìtett …szerintem nem jò pròbálkozás arra hogy èrdekesebbè tegyünk egy karaktert …eröltetett… Nem tudom ezen a tèren mennyi a valòság tartalma a filmnek…

3 hozzászólás
Lexy

Olyan nagy hatással volt rám a film, hogy a könyvet is menten el kellett olvasnom. Egyikben sem csalódtam, bár meg kell vallani, amit a könyvben oly gyönyörűen szemléltet az író, értem ezalatt a gésák ruházatát például, az a filmben csak még csodálatosabban nyilvánul meg. Fantasztikus film a maga nemében, arról nem is beszélve, mennyi érdekes tudnivalót rejteget magában a gésák hihetetlen és titokzatos világáról. Egyik személyes kedvencem.

1 hozzászólás
Izolda

Azt mondjátok meg nekem, hogy miért akcentusos angollal beszél a gésa? Miért?

8 hozzászólás
viky0222

Nagyon régóta kerülgettem már a filmet, de valahogy sosem találtam meg a megfelelő hangulatot hozzá. Aztán mire végre eljutottam a megnézéséig, már óriási elvárásaim voltak, amit nem tudott teljesen betartani. Érdekes és szívszorító történet, elgondolkodtat, és egyszerűen fáj egy kicsit, főleg nőként. Szépen építette fel, a látvány, a ruhák, de 140 percben már túl sok volt, és a felénél eluntam. Nem lehetett megtölteni ezzel a történettel ennyi játékidőt. A másik problémám az volt, hogy valahogy nem adta át azt a fájdalmat, a gésa élet minden rosszát, mint ahogy vártam. Nem ütött akkorát. Nem olvastam a könyvet, és nem is tudok túl sokat a Japán kultúráról úgy általánosságban, de nekem ez jött le. Plusz a szerelmi szálat sem tudtam megérteni és elfogadni, nem tudtam szurkolni nekik.
Viszont a színészi játék sok mindenben kárpótolt, de sajnos még mindig nem adta az az élményt, amit vártam.

2 hozzászólás
Zakuro 

Szép – ezzel az egy szóval tudnám leírni a filmet. Szépek voltak a kertek, a kimonók, a táncok, a zenék, de főleg a nők – na igen. Soha nem tagadtam, hogy lány létemre megnézem és elismerem egy másik nő szépségét, mindenfajta irigység nélkül. És itt, valljuk be, volt mit nézni.
Gong Li tökéletes Hatsumomo volt – gyönyörű és kegyetlen. Michelle Yeoh karakterét, Mamehát a könyvben nagyon szerettem, és itt se okozott csalódást. Egyedül az zavart, hogy a színésznőt kissé korosnak találtam a szerephez. A könyvben Mameha pár évvel még fiatalabb is volt Hatsumomónál, itt meg ránézésre vagy tízzel több.
Ken Watanabét az Eredetből már ismertem, tetszett a játéka abban a filmben, itt is jól szerepelt, bár nem így képzeltem el az Elnököt, de hamar megszoktam.
A kislány Chiyo nagyon aranyos volt, a felnőtt Sayuri is bájos jelenség, ráadásul olyan jól játszott, hogy itt valahogy jobban megkedveltem, mint a könyvben – ami elég furcsa, de ez van.
Úritök röhejesen lecsúszott a végén, már a könyvhöz képest. Viszont, amíg ott nagyon haragudtam rá, a filmben valahogy meg tudtam érteni, vagy legalábbis átérezni a fájdalmát.
Összességében: volt egy kellemes délutánom, egy olyan könyvfeldolgozással, ami nem cseszte el teljesen az alapanyagot, ahogy az az adaptációknál lenni szokott. Ügyes :))

Ui:közben utánanéztem a színészek korának, és ledöbbentem, hogy Gong Li ma már 51 éves, ebben a filmben tehát 39 volt…én olyan huszonévesnek néztem..

4 hozzászólás
Titcsi

Nagyon szeretem ezt a filmet, örök kedvenc. Érdekes a gésák egész világa, néha szomorú, néha nem. Akárhányszor meg tudnám nézni, úgy hogy nem unom meg. Már az első megnézése után kedvet kaptam a könyvhöz, de még mindig nem volt lehetőségem elolvasni, talán majd egyszer. :)


Népszerű idézetek

s_l_m

Anyám betegsége akkor tudatosult bennem először, mikor apám visszadobta a halat a tengerbe. Aznap este éhesen feküdtünk le. Apám azt mondta, azért, hogy megértsük, mi az üresség.

s_l_m

Egy ilyen történetet, mint az enyém, sosem szabadna elmesélni, mert az én világom épp oly tiltott, mint amilyen törékeny. Amint oda a titokzatossága, megszűnik létezni.

s_l_m

Nem szabad boldogságot várnunk, azt nem lehet kiérdemelni. De ha az élet úgy hozza, az véletlen ajándék és nem tarthat örökké.

s_l_m

A templomban látni lehet egy verset, melynek Veszteség a címe, és egy kőbe van vésve. Három szóból áll, de a költő összekarcolta az egészet. A Veszteséget nem lehet elolvasni, csak érezni.

s_l_m

A víz még a kövön keresztül is kivájja az útját. És ha elakad, új rést talál magának.

s_l_m

A gésák nem kurtizánok, de nem vagyunk feleségek se. Mi a tudásunkat adjuk el, nem a testünket. Egy külön titkos világot teremtünk, ahol kizárólag a szépség uralkodik.

s_l_m

Kifesti az arcát, csak azért, hogy elrejtse. A szeme, akár a víz mélye. Egy gésának nem lehetnek vágyai, egy gésának nem lehetnek érzései. A gésa a lebegő világ művésze. Táncol, énekel, szórakoztat. Megtesz bármit, amit kérsz. A többit homály fedi. A többi titok.

s_l_m

Mi más titkos világot alkotunk. Helyet, mely csak szépséggel van tele. A gésa szó művészt jelent, és hogy gésa légy, azt jelenti, hogy olyannak kell látszanod, mint egy mozgásban lévő művészi alkotás. Haláltusa és szépség számunkra összefonódtak. A lábad fáj, ujjaid véreznek, még ülni és aludni is fájdalmas. Nem nevezheted magad igazi gésának, míg egyetlen pillantásoddal meg nem állítasz egy férfit.

shadowhunter1975

Három dolog fontos az életben:
a szumó, az üzlet és a háború.
Ha egyet megértesz, mindet ismered.
Nobu-szan


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján