Elfújta a szél (1939) 268

Gone with the Wind
238' · amerikai · dráma, romantikus, háborús 12 !

9 díj · 5 jelölés

Az amerikai polgárháború idején játszódó történet főhőse egy georgiai ültetvényes gyönyörű lánya, Scarlett O'Hara. A tüzes és makacs teremtés hiába szerelmes a szomszéd birtokos legidősebb fiába, Ashley-be, a fiatalember mégsem őt, hanem unokatestvérét választja. Házasság és pusztulás, születés… [tovább]

angol

Képek 34

Szereposztás

Vivien LeighScarlett O'Hara
Clark GableRhett Butler
Leslie HowardAshley Wilkes
Thomas MitchellGerald O'Hara
Barbara O'NeilEllen O'Hara
Olivia de HavillandMelanie Hamilton
Hattie McDanielMammy
Evelyn KeyesSuellen O'Hara
Ann RutherfordCareen O'Hara
Rand BrooksCharles Hamilton

További szereplők

Kedvencelte 143

Várólistára tette 187


Kiemelt értékelések

Sydney 

Remek film, amit Scarlett folyamatos vinnyogása sem tud elrontani…

Nihilchan 

Nem hiszem, hogy nem lehetett volna kicsit tömöríteni ezt a filmet, mert bőven akad unalmas része. Fura, mert nem tudom megmagyarázni, hogy miért tetszik. Biztos nem a karakterek miatt, mert Scarlett a világból is kikergetett a viselkedésével és Rhett Butler sem lett a szívem csücske. De valahogy mégis jó volt nézni, érdekelt a történet és a szereplők kapcsolata is.

Blissenobiarella 

A film minden külsősége megérdemli, hogy klasszikusként tartsuk számon, de ez sajnos nem segít szegény Scarletten, aki egy buta liba és egy rafkós szajha között váltogatja a karakterét. Régen nem bosszantott így fel senki, és a film végén ki voltam borulva, hogy ezért a lezárásért szenvedtem 4 órán keresztül.
Igaz, hogy a könyvet nem olvastam (nem is fogom), de tényleg kiborított, hogy a filmtörténet oly sokat citált alakja, Scarlett O'Hara ennyire … ennyire… nem nulla, hanem inkább mínuszos. Sajnos csak olyan szavakkal tudom jellemezni őt, amiket itt nem írok le inkább. Felrobbanok, ha rá gondolok, úgyhogy ez a hét pont a grandiózusságnak, a kornak és Clark Gablenek szól (akinek egyébként nem kevésbé pofont kívánó a karaktere, de ő legalább nyomokban jófej.)

Bettina_Puskás

Többszöri újranézés volt, de ugyanannyira jó, mint ötödjére :D Scarlettet hol tiszteltem, hol megszorongattam volna egy kicsit azt a kecses nyakát… Szép film, szép történet :) Szeretem a régi filmeket : De a pálmát nálam Rhett viszi :3 és ő az, akiért nekem ez a film a kedvencek között van :)

Lunemorte 

Érdekes, de túl csöpögős. A vége sem tiszta. A felétől majdnem elaludtam. A főszereplő csajt teljesen megértem, átérzem a problémáit és a viselkedése miértjeit.

Irasalgor

Amlit 4-re kellett megnézni, de, hogy őszinte legyek egyáltalán nem csalódtam benne. Sőt mi több, lehidaltam, hogy egy lassan 100 éves film még mindig nagyon is élvezhető legyen és csak minimálisan lehessen észrevenni a korát. A díszletek, a színészi játék, a történet szövése és a drámaiság mind a mai napig tanítható lehetne egy csomó filmnek. Persze, irtózatosan hosszú, de ez annyira nem tűnik fel, viszont a vége már egy kicsit csorgó volt az én lelkületemnek. Könyvben is érdekelt eddig is, most már még jobban fog, bár az tény, hogy a történelmet és a korszakot nem feltétlen ebből a könyvből fogjuk megtanulni. Kicsit hasonlított nekem a Doktor Zsivágóra.

Nicole88

Vérbeli romantikus történet, mondhatni az igazi, békebeli fajtából!
Elég hosszú, de ahogy nézed, Te is belefeledkezel az időbe.
A kosztümök, a díszletek csodálatosak!

happybeboop 

El se hittem, hogy vége lett. Hogy lehetett ezt így befejezni. Azt hittem, hogy a régi filmek közös jellemzője, hogy happy end lesz benne. Hát ilyen csalódást. Komolyan mondom, 2 helyen is megnéztem, hogy nincs-e valami folytatása.

Katyesz 

Mindig is felállt a hátamon a szőr, mikor azt mondják, mert az „igazi klasszikus”, meg a „minden idők legnagyobb romantikus filmje”, meg ilyenek. De erre azt kell mondanom, hogy igaz! Százszor is képes vagyok megnézni, nem úgy mint egy Titanicot. Nem is lehetne szebben vegyíteni a történelmet, a kultúrát, és a szerelmet.

Ashtray_Heart

Letaszítva a trónról a Schindler listáját, immár hivatalosan is ez a leghosszabb film, amit valaha láttam. Három részletben sikerült megnézni. :D De micsoda film ez, még így majdnem egy évszázad elteltével! Csak az eleje miatt vonok le csillagot, azt valahogy mind a könyvben, mind itt megszenvedtem a semmittevő urakkal és hölgyekkel, a dalolva gyapotszedő rabszolgákkal meg Scarlett rosszindulatával és önzőségével, de aztán mégiscsak egy csodálatos történet bontakozott ki belőle. Scarlett persze itt is önző, de mivel nem látom a gondolatait, sokkal kevésbé antipatikus szereplő, mint a könyvben, és csodálatraméltó, ahogy a nehéz időkben mindenki támasza tudott lenni. Rhett Butler pedig rögtön felkerült a kedvenc férfiszereplőim listájára, hihetetlen mennyire él ez a karakter.


Népszerű idézetek

Ashtray_Heart

Rhett Butler: Frankly, my dear, I don't give a damn.

Nymeria994

Rhett Butler: Maga olyan, mint a tolvaj, aki egyáltalán nem sajnálja, hogy lopott, ám azt nagyon nagyon sajnálja, hogy börtönbe került.

Gabriella_Balkó 

Rhett Butler: Őszintén szólva, drágám, köpök rá.

Bexy_15

Kedvesem, mekkora gyerek vagy te. Azt hiszed, hogy ha bocsánatot kérsz, akkor rendbe hozhatod a múltat.

Ms_Mississippi

– Magával?
– Igen, asszonyom. Egy férfival, aki megérti önt és imádja, hogy olyan amilyen. Azt hiszem, mi összetartozunk, mert egyformák vagyunk.

Ms_Mississippi

Suellen: A mama azt mondta, hogy a kéziről ismerszik meg az úri hölgy.

Ms_Mississippi

Narrátor: Halál eső hullott az égből. Az ostromlott Atlanta komor elszántsággal 35 napon át tartotta magát, a csodában reménykedett… Aztán csönd ereszkedett a városra, amely még az ágyúdörgésnél is fenyegetőbb volt.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján