Elfújta a szél (1939) 210

Gone with the Wind
238' · amerikai · dráma, romantikus, háborús

10 díj · 5 jelölés

Az amerikai polgárháború idején játszódó történet főhőse egy georgiai ültetvényes gyönyörű lánya, Scarlett O'Hara. A tüzes és makacs teremtés hiába szerelmes a szomszéd birtokos legidősebb fiába, Ashley-be, a fiatalember mégsem őt, hanem unokatestvérét választja. Házasság és pusztulás, születés… [tovább]

angol

Képek 34

Szereposztás

Vivien LeighScarlett O'Hara
Clark GableRhett Butler
Leslie HowardAshley Wilkes
Thomas MitchellGerald O'Hara
Barbara O'NeilEllen O'Hara
Olivia de HavillandMelanie Hamilton
Hattie McDanielMammy
Evelyn KeyesSuellen O'Hara
Ann RutherfordCareen O'Hara
Rand BrooksCharles Hamilton

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 113

Várólistára tette 153


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella 

A film minden külsősége megérdemli, hogy klasszikusként tartsuk számon, de ez sajnos nem segít szegény Scarletten, aki egy buta liba és egy rafkós szajha között váltogatja a karakterét. Régen nem bosszantott így fel senki, és a film végén ki voltam borulva, hogy ezért a lezárásért szenvedtem 4 órán keresztül.
Igaz, hogy a könyvet nem olvastam (nem is fogom), de tényleg kiborított, hogy a filmtörténet oly sokat citált alakja, Scarlett O'Hara ennyire … ennyire… nem nulla, hanem inkább mínuszos. Sajnos csak olyan szavakkal tudom jellemezni őt, amiket itt nem írok le inkább. Felrobbanok, ha rá gondolok, úgyhogy ez a hét pont a grandiózusságnak, a kornak és Clark Gablenek szól (akinek egyébként nem kevésbé pofont kívánó a karaktere, de ő legalább nyomokban jófej.)

Lunemorte

Érdekes, de túl csöpögős. A vége sem tiszta. A felétől majdnem elaludtam. A főszereplő csajt teljesen megértem, átérzem a problémáit és a viselkedése miértjeit.

Bettina_Puskás

Többszöri újranézés volt, de ugyanannyira jó, mint ötödjére :D Scarlettet hol tiszteltem, hol megszorongattam volna egy kicsit azt a kecses nyakát… Szép film, szép történet :) Szeretem a régi filmeket : De a pálmát nálam Rhett viszi :3 és ő az, akiért nekem ez a film a kedvencek között van :)

Nicole88

Vérbeli romantikus történet, mondhatni az igazi, békebeli fajtából!
Elég hosszú, de ahogy nézed, Te is belefeledkezel az időbe.
A kosztümök, a díszletek csodálatosak!

Irasalgor

Amlit 4-re kellett megnézni, de, hogy őszinte legyek egyáltalán nem csalódtam benne. Sőt mi több, lehidaltam, hogy egy lassan 100 éves film még mindig nagyon is élvezhető legyen és csak minimálisan lehessen észrevenni a korát. A díszletek, a színészi játék, a történet szövése és a drámaiság mind a mai napig tanítható lehetne egy csomó filmnek. Persze, irtózatosan hosszú, de ez annyira nem tűnik fel, viszont a vége már egy kicsit csorgó volt az én lelkületemnek. Könyvben is érdekelt eddig is, most már még jobban fog, bár az tény, hogy a történelmet és a korszakot nem feltétlen ebből a könyvből fogjuk megtanulni. Kicsit hasonlított nekem a Doktor Zsivágóra.

LukeSkywalker 

Hogy Mr. Butler szavaival éljek: Frankly, my dear, I don't give a damn.

Katyesz 

Mindig is felállt a hátamon a szőr, mikor azt mondják, mert az „igazi klasszikus”, meg a „minden idők legnagyobb romantikus filmje”, meg ilyenek. De erre azt kell mondanom, hogy igaz! Százszor is képes vagyok megnézni, nem úgy mint egy Titanicot. Nem is lehetne szebben vegyíteni a történelmet, a kultúrát, és a szerelmet.

Fatma

Talán az első film, amit úgy igazándiból szerettem.

piciszusz 

Borzalmasan hosszú és rettenetesen ellenszenves volt Scarlett végig. Sokkal szimpibb volt pl Mama. Viszont le a kalappal mert abszolút nem éreztem hogy a film ősöreg :)

Ashtray_Heart

Letaszítva a trónról a Schindler listáját, immár hivatalosan is ez a leghosszabb film, amit valaha láttam. Három részletben sikerült megnézni. :D De micsoda film ez, még így majdnem egy évszázad elteltével! Csak az eleje miatt vonok le csillagot, azt valahogy mind a könyvben, mind itt megszenvedtem a semmittevő urakkal és hölgyekkel, a dalolva gyapotszedő rabszolgákkal meg Scarlett rosszindulatával és önzőségével, de aztán mégiscsak egy csodálatos történet bontakozott ki belőle. Scarlett persze itt is önző, de mivel nem látom a gondolatait, sokkal kevésbé antipatikus szereplő, mint a könyvben, és csodálatraméltó, ahogy a nehéz időkben mindenki támasza tudott lenni. Rhett Butler pedig rögtön felkerült a kedvenc férfiszereplőim listájára, hihetetlen mennyire él ez a karakter.


Népszerű idézetek

Ashtray_Heart

Rhett Butler: Frankly, my dear, I don't give a damn.

Nymeria994

Rhett Butler: Maga olyan, mint a tolvaj, aki egyáltalán nem sajnálja, hogy lopott, ám azt nagyon nagyon sajnálja, hogy börtönbe került.

Bexy_15 

Kedvesem, mekkora gyerek vagy te. Azt hiszed, hogy ha bocsánatot kérsz, akkor rendbe hozhatod a múltat.

Gabriella_Balkó 

Rhett Butler: Őszintén szólva, drágám, köpök rá.

Ms_Mississippi

– Magával?
– Igen, asszonyom. Egy férfival, aki megérti önt és imádja, hogy olyan amilyen. Azt hiszem, mi összetartozunk, mert egyformák vagyunk.

Ms_Mississippi

Narrátor: Halál eső hullott az égből. Az ostromlott Atlanta komor elszántsággal 35 napon át tartotta magát, a csodában reménykedett… Aztán csönd ereszkedett a városra, amely még az ágyúdörgésnél is fenyegetőbb volt.

Ms_Mississippi

Suellen: A mama azt mondta, hogy a kéziről ismerszik meg az úri hölgy.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján