Egy nemzet születése (1915) 18

Amerika hőskora · The Birth of a Nation
195' · amerikai · dráma, némafilm, háborús, történelmi !

A film művészetté alakításában kulcsszerepet játszott ez a rendkívüli közönségsikernek bizonyuló korai szuperprodukció, amely Észak és Dél polgárháborújának történetébe szőve mutatja be két amerikai család – az északi Stoneman és a déli Cameron família – szerelmi és történelmi… [tovább]

Képek 1

Szereposztás

Lillian GishElsie
Mae MarshFlora Cameron
Henry B. WalthallCol. Ben Cameron
Miriam CooperMargaret Cameron
Mary AldenLydia Brown
Ralph LewisAustin Stoneman
Donald CrispUlysses S. Grant tábornok
George SiegmannSilas Lynch
Wallace ReidJeff
Walter LongGus, renegát néger

További szereplők

Várólistára tette 29


Kiemelt értékelések

sipiarpi 

Hát ez rohadt hosszú volt. Két részletben tudtam csak végigülni a több mint 3 órás játékidőt. A film története két család sorsán keresztül mutatja be a polgárháborút és az utána következő időszakot. A történet tényleg grandiózus és bonyodalmas. Tetszettek a nagy tömegjelenetek és hogy a rendező színezéssel is fokozta a hatást: a csatajelenetek vörös színben pompáztak. Ami viszont kevésbé tetszett az az egyoldalú ábrázolás. A film nem gyengén rasszista. A négerek csalnak a választásokon, nőket erőszakolnak, isznak, verekednek. A főhős ezek ellen hozza létre a Ku Klux Klánt és rendet tesz. A vége pedig tipikus. A tengerparton a szerelmes pár a szép jövő elé tekint.
Griffith érdeme ezzel a művel, hogy megteremti azt a filmnyelvet amit azóta is használnak.

Mr_Catharsis91

Hát érdekes egy film volt. Sokkal vontatottabbra és unalmasabbra számítottam, de valahogy kibírtam. Bár igaz, hogy a végére úgy éreztem eléggé elfáradt és sűrűbben szakítottam meg a filmnézést, szóval annyira azért mégse kötött le. Meg azért három órás filmet ebből az időszakból elég nehéz nézni.
A bugyutaságán meg a rasszizmusán inkább derültem, mint szörnyülködtem, de azért elég hajmeresztő volt egy-egy jelenete. A színészi játék dettó vicces volt olykor, de azért anno más volt a színészi játék még nem volt method acting sem, szóval ezt nyilván nem tudom hátrányként felhozni.
Mindenesetre érdekes filmélmény volt, de nem valószínű, hogy többet elővenném.


Hasonló filmek címkék alapján